Project Peperplant

project peperplant

Toen ik dit jaar besloot om nog één keer een poging tot moestuinieren te doen, had ik een voorzichtig visioen van een rij potten met metershoge peperplanten op de vensterbank.
Ik vind het toffe planten om te zien en bovendien jaag ik er wekelijks véél pepers doorheen, want: I Spicy Food!

Dus niet alleen leuk, maar ook nog eens praktisch.

In maart ben ik begonnen met zaaien en sindsdien houd ik een logboek bij. Hopelijk sluit ik het later dit jaar af met prachtige planten en kilo’s verse pepers!

Dit artikel wordt de komende maanden dus nog regelmatig van updates voorzien en tussendoor kunnen er nieuwe tips, tricks of ervaringen (van mijzelf of van lezers) bij komen.
Op social media zal ik ook af en toe foto’s en updates van mijn moestuinavonturen posten.

Heb je vragen of tips? Laat het dan zeker weten in een reactie!

Tips & Tricks + Jullie reacties over het zelf kweken van peperplanten + Weetjes over Pepers

Peperzaadjes kun je in de winkel kopen, maar ook gewoon zelf uit een peper verwijderen.
Snijd de top eraf en wrijf/rol de peper tussen je handen. De zaadjes vallen er dan soepeltjes uit en deze kun je opvangen in een schaaltje:

peperzaadjes

Spoel de zaadjes af onder water en laat ze een paar minuten onder water staan.
GOOD TO KNOW: Kiemkrachtige zaden zinken, loze en dus niet-kiemkrachtige zaden blijven drijven.

Verwijder de loze zaden en verzamel de kiemkrachtige zaden. Dep ze droog en laat ze nog een aantal dagen nadrogen op bijvoorbeeld een schoteltje of papier. De zaden zijn daarna nog zeker 3 tot 4 jaar houdbaar, mits koel, droog en donker bewaard.

zaaitabel voor pepers
Bron zaaitabel: MooieMoestuin.nl

Voor het opkweken van pepers is veel warmte en ook veel licht nodig. Zaai de zaden 0,5 centimeter diep bij een warme temperatuur, het liefst minimaal 22°C. Een plaats in de vensterbank in het licht in een verwarmde kamer is meestal prima. Hoe meer warmte je de zaden kunt bieden des te eerder zullen ze kiemen.
Pepers houden ook van een zo constant mogelijke warmte. het is leuk wanneer je overdag een temperatuur kunt bieden van ruim 20 graden, maar als elke dag van 22.00 uur tot 08.00 uur de temperatuur onder de 15 graden is heeft dat juist een averechts effect: elke keer dat een peperzaadje onder de 18 graden komt zal ze stilstaan en wachten tot de temperatuur weer hoger wordt.
Als er dus vaker een te lage temperatuur is dan een vrij hoge temperatuur kunnen zaden alsnog toch ook gaan schimmelen/rotten. Oftewel: liever constant 18 tot 20 graden, dan 22 graden maar vaak afgewisseld door 15 graden.

Er wordt wel eens gezegd dat de heetheid van pittige pepers in de zaden zit, maar de meeste heetheid zit eigenlijk in de zaadlijsten (die witte slierten waar de zaden aan vast zitten en die we altijd wegsnijden bij het schoonmaken van een paprika of peper).
Als je een ras voor het eerst teelt en een peper of paprika in de keuken gebruikt, kun je even met je wijsvinger op een stukje van de zaadlijst drukken en tegen je tong aantippen; dat maakt genoeg duidelijk.

@marieke_van_ockels: Zon zon zon. En niet te vroeg verpotten! Wachten tot ze zeker vier, maar liever nog wat meer, blaadjes hebben.

De peperplant is een trage groeier. Vooral de start na het verpotten verloopt soms langzaam en moeizaam. Zorg voor een temperatuur boven de 18 graden, een hoge bodemtemperatuur en iets verwarmd water en uiteraard een zeer lichte standplaats in een raamkozijn op het Zuiden of Zuidwesten.

@aryscary: Ik heb de pepers in maart gezaaid. Circa 15 zaadjes in een pot met gewone vochtige aarde. Cellofaan erover, gaatjes erin en op de vensterbank boven de verwarming. Na het onkiemen na een dag of 8 haal ik de cellofaan eraf.
Als de plantjes een cm of 5 zijn zet ik ze met een stuk of 5 in een grotere pot. Pas als ze een cm of 20 zijn en het is begin mei, dan pas gaan ze naar buiten. Ik zet ze met 2 of 3 in een vrij grote pot. Struik wordt bijna een meter hoog met veel pepers! Zorg voor een zonnige plek en als ze wat groter zijn hebben ze best veel water nodig. Succes!

Het is in koel Nederland een uitdaging om pepers te kweken, zeker niet elk soort of ras gaat in Nederland in één jaar zover komen dat ze ook rijpe vruchten geeft.
Er zijn wat ‘trucjes’ om de kans op een leuke oogst te vergroten: vroeg zaaien (liefst al in februari of nog eerder), warm houden tot in mei, kies een ras dat bekend staat om zijn vroege rijping, telen in een pot (is qua warmte, voeding en standplaats altijd beter dan in de koude volle grond). En je kunt de planten naar binnen halen als het rond eind oktober/begin november buiten te koud voor ze wordt. Want ook al is het officieel een eenjarige buitenplant, de peperplant is dat niet. Ze is een heester die enige jaren in pot kan leven, mits ze binnen overwintert want ze kan geen vorst verdragen.

BRONNEN: Pokon.nl, Mooiemoestuin.nl (= een SUPERsite!) en lieve lezers van mijn blog

 

Logboek van mijn Peperplantjes

20 maart 2017
Begin maart heb ik 12 peperzaadjes geplant, maar slechts ééntje begon te kiemen 🙁

zelf peper kweken

Stiekem best wel een teleurstelling! Ik plant 11 nieuwe en hoop dat er nu meer zullen uitkomen. Ze staan de hele dag in de volle zon (als deze schijnt natuurlijk) op de vensterbank onder een plastic deksel. Iedere dag spray ik met een plantenspuit een beetje water.

Jammer dat ik de tips voor de kiemtest van peperzaadjes (die ik eerder in dit artikel deelde) pas ruim een maand later ontdekte!

1 april 2017
YEAH: van de 11 zaadjes zijn er 5 uitgekomen, dus in totaal heb ik nu 6 kleine stekjes en ik ben dolgelukkig!

peper planten

Ik verhuis ze allemaal naar een eigen bloempot en geef er één cadeau aan mijn Opa en Oma en één aan mijn favoriete Oom en Tante.
Zie ook: DIY Lief cadeautje met aandacht!

7 april 2017
Het gaat hard! Vooral met het stekje dat als enige uit de eerste batch kwam:

peperplant kweken

peperplant kweken

20 april 2017
Weer twee weken later zijn ze nog mooier en voller gegroeid. Sommige blaadjes zijn echt al heel groot:

peperplant kweken

peperplant kweken

Eén van de vele toffe cadeaus die ik voor mijn verjaardag heb gekregen, is een limegroene moestuinbak. Ik ben er zo blij mee!

De vensterbank stond inmiddels al aardig vol met potten groeiende basilicum, paprika en tomaat. Het leek mij wel een leuk experiment om de helft hiervan te verhuizen naar de moestuinbak:

moestuinbak

moestuinbak

Ik hoop maar dat dit niet té snel is (ik las later pas dat je eigenlijk hier toch écht tot half mei mee moet wachten…), maar het lijkt me een interessant experiment om de komende periode de stekjes van binnen en buiten te kunnen vergelijken.
Het is kouder in de tuin, maar ze staan op een zonnige plek onder folie en niet rechtstreeks in de grond (het is een hoge bak). In de bak heb ik ook wat nieuwe zaadjes geplant.

Met het peperplantje van mijn Opa en Oma gaat het trouwens ook goed en hij lijkt even groot en vol als mijn plantje. Opa stuurde me deze foto:

peperplant

22 april 2017
Paniek! Mijn grootste plantje hing opeens naar beneden en leek om te vallen of te gaan knakken. Je kunt het plantje ondersteunen met een satéprikker of rietje, maar ik koos uiteraard voor een gezellige roze cocktail stick met ananas:

peperplant kweken







25 april 2017
Ik heb er een beetje spijt van dat ik een paar peperplantjes naar de moestuinbak buiten heb verhuisd… Ze leven nog, maar groeien niet. Ik ga ze maar niet terug naar binnen verhuizen, want die shock lijkt me misschien nog heftiger voor ze dan buiten staan met dit wisselvallige weer.

De peperplanten op de vensterbank groeien wél hard:

peperplant kweken

peperplant kweken

peperplant kweken
Beide peperplantjes in de bloempotten hebben nu ondersteuning nodig, zodat ze niet omvallen. De blaadjes worden alsmaar groter.

28 april 2017
Opa stuurde me een nieuwe foto van hun peperplantje:

peperplant kweken
Deze lijkt het net zo goed te doen als de mijne! Van mijn oom en tante moet ik nog foto’s krijgen, zij hebben waarschijnlijk minder vaak water gegeven en hun plantje is blijkbaar een paar centimter kleiner. Whoops…! Wordt vervolgd 🙂

10 mei 2017
Ik wil niet opscheppen, maar…. mijn peperplantjes in de vensterbank doen het GOED!
Superblij ben ik hiermee, want mijn overige moestuinprojecten mislukken helaas waar ik bij sta…

peperplanten

peperplanten

peperplanten

peperplanten

De peperplanten schieten nu echt de hoogte in en de blaadjes worden alsmaar groter en zwaarder. Bij het plantje uit de eerste batch volstond ondersteuning van de cocktail stick niet meer, dus heb ik dit vervangen met een hoger stokje.
Heel voorzichtig, durf ik al te visualiseren hoe ik kilo’s zelfgemaakte sambal ga maken 🙂

peperplanten

De peperplantjes die ik vorige maand met mijn domme hoofd naar buiten heb verhuisd, hebben het helaas niet overleefd. Dom dom dom dom dom…
Vorige week heb ik wat nieuwe peperzaadjes gezaaid: een aantal uit een zakje (gekocht bij de supermarkt) en een aantal heb ik zelf uit een peper geschraapt.

Grappig: net als bij eerdere zaaipogingen, ontkiemen er maar een paar zaadjes. De zaadjes die ik uit een peper heb gezaaid (linkerbakje op de foto) kwamen sneller uit dan die uit een pakje, maarrrr…. de zaadjes uit het pakje (rechterbakje) lijken makkelijker en mooier te ontkiemen!

peperplanten

12 mei 2017
Officieel zou je moeten wachten tot ten minste 15 mei (IJsheiligen/geen kans meer op nachtvorst), maarrrrrr…. het was gisteren en vandaag zo broeierig warm en vochtig, dat ik het er heel dapper en met hoop op zegen, maar gewoon op waagde:

peperplant

Ik heb mijn op één na grootste peperplant en een aantal basilicumplantjes buiten naar de moestuinbak verhuisd en ik hoop zoooo dat dit geen domme zet van mij is geweest…

Om eerlijk te zijn word ik wel een beetje zenuwachtig van al die wisselende berichten en tips die ik overal lees. Ik grijp alles aan (wegens gebrek aan eigen inzicht en groene vingers), maarrrrr…. wie heeft er nou gelijk?

peperplant close up

Zo cool: de vruchtjes van de pepers beginnen nu zichtbaar iedere dag te groeien: het lijkt me zo te gek om straks verse zelfgekweekte pepers te kunnen oogsten!

peperplant
Met alle FAILS van mijn moestuinprojecten (so far) nog in mijn achterhoofd, heb ik mijn lievelings, de allergrootste moestuinplant verpot naar een grotere bloempot. Ik weet nog niet of hij binnen of buiten blijft staan, maar tegen deze jongen fluister ik iedere dag dat ik ‘m zo mooi vind en dat hij het zo goed doet. Dat schijnt te helpen.

De ministekjes in de kweekbakjes lijken ook sneller te ontkiemen dan de zaadjes die ik in maart had gezaaid. Een aantal heb ik al verhuisd naar potten en de vensterbank staat weer bomvol.

16 mei
Op de vensterbank staan acht potten met kleine peperplantstekjes (meer potten had ik niet beschikbaar) en in de moestuinbak heb ik er ook een paar geplant.
Wonder boven wonder, zijn ze allemaal even groot! De warme temperaturen van de afgelopen dagen, zullen hier ongetwijfeld aan bijgedragen hebben.

peperplantjes

De medium grote peperplant buiten in de moestuinbak is nog in dezelfde staat als toen ik hem vorige week hier naartoe heb verhuisd. Niet beter, maar ook niet slechter dus. #afkloppen

Maar mijn lievelingetje, binnenshuis in de grote pot doet het zoooooo goed! Tromgeroffel:

peperplant

peperplant

Hij is inmiddels al meer dan 40 centimeter hoog en de vruchtjes worden iedere dag beter zichtbaar en groter. Ik ben zo benieuwd!

27 mei 2017
Jongens, ik wil het noodlot niet op me afroepen, maar ik ga toch weer even opscheppen 🙂
Kijkkkkkk eens hoe mooi mijn peperplant er binnen bij staat:

Hij is inmiddels zooooo groot (52 centimeter!!!) dat ik ‘m nauwelijks nog kan fotograferen zonder andere objecten in beeld. Ook komen er steeds meer bloemetjes bij, hij verandert en groeit echt iedere dag!

Ik had ergens de tip gelezen dat je het eerste bloemetje moet verwijderen, zodat de plant meer kracht heeft om meer bloemetjes (vruchten) te laten groeien. Ik heb dit vorige week gedaan. Geen idee of dit de reden is dat mijn prachtplant nu zoveel bloemetjes heeft, maar: ik ben blij!

Hij staat dus voornamelijk binnen, maar op de tropische dagen afgelopen week is hij regelmatig naar buiten gegaan voor wat frisse lucht en de bloemetjes en de bijtjes.


De kleine peperstekjes in de moestuinbak zijn helaas alweer overleden, maar de grote is nog steeds in dezelfde staat. Hij is niet veel groter geworden (nu zo’n 28 cm), maar er zijn wel knopjes zichtbaar en hopelijk worden dit ook snel bloemetjes.

3 juni 2017
TROMGEROFFEL, want:

17 juni 2017
Nog een tromroffeltje:

24 juni 2017
My precioussssss is inmiddels al ruim 90 cm (!!!!!) hoog en er groeien 17 zichtbare pepertjes aan:


Ik heb inmiddels een grotere en steviger bamboestok in de pot gezet om de plant te ondersteunen, want de vorige volstond niet meer. Hij is erg groot en zwaar, het is nu echt een boompje!

Hij staat voornamelijk op de vensterbank en op erg tropische dagen zet ik ‘m buiten. Iedere dag krijgt hij een flinke plens water en om de twee weken of zo een klein scheutje Pokon.

De peperplant buiten doet het ook goed, ook al is ‘ie nog ‘maar’ 50 centimeter hoog:

Hij groeit minder hard dan de peperplant binnenshuis, maar er groeien ook pepers aan en hij lijkt stevig en gezond.

30 juni 2017
Even opscheppen hoor (en hopelijk niet jinxen…) maarrrrr….. mijn peperplant (binnen) is inmiddels een peperBOOM van ruim 95 centimeter hoog en ik heb al 29 (!!!) pepertjes geteld!
Iedere dag komen er nieuwe pepertjes bij, het gaat echt zo ongelooflijk hard!

peperplant

peperplant
peperplant
peperplant

Opa en Oma stuurden me afgelopen week een fotootje van hun peperplant:

Deze is nu 36 centimeter hoog en er groeien ook al pepertjes aan.

5 juli 2017
De eerste peper is eindelijk roodgekleurd! Dit is zo’n mooi gezicht en contrast, het lijkt me supertof als ze binnenkort allemaal rood zijn.

peperplant kweken

peperplant kweken

peperplant kweken

De plant is nu 110 centimeter hoog (whaaaah!) en ik heb alle takken inmiddels met touwtjes aan de ondersteunende bamboestok vastgeknoopt. De takken worden namelijk steeds zwaarder naarmate er meer pepers bijkomen en ze steeds groter en zwaarder worden.

peperplant buiten

Op warme dagen zet ik de megaplant buiten in het zonnetje en zodra hij in de schaduw staat, gaat ‘ie weer naar binnen. Hij wordt echt gepamperd dus 🙂

De peperlant in de moestuinbak buiten doet het ook goed:

moestuinbak

Hij is met zijn 85 centimeter ook niet klein, maar ik denk niet dat hij zijn grote broer gaat inhalen.

Met Twitteraar en eveneens fanatieke peperkweker @aryscary heb ik een wedstrijdje.
Op 31 augustus gaan we meten wie de hoogste peperplant heeft (lijkt erop dat ik dit ga winnen) en wie er in totaal de meeste pepers heeft gekweekt. Dit zou hij (met zes bloeiende peperplanten) wel eens kunnen winnen. Maarrrrr…. op mijn vensterbanken zijn er nog meer peperplanten aan het groeien, dus wie weet!

 

 

 

29 juli 2017
Bladluis! Niet alleen mijn plantjes op de vensterbank, maar ook mijn megagrote peperplant is getroffen door bladluis! Vreselijk 🙁

Ik heb de bladeren afgespoeld met een harde koude straal water (onder de douche), ik heb gesprayed met een mengsel van spiritus en water en ook met speciale spray tegen bladluizen.

Maar met honderden blaadjes, is het een beetje onbegonnen werk helaas. Daarom heb ik met enige tegenzin het merendeel van de bladeren gesnoeid. Daardoor is hij een stuk luchtiger, kan ik nieuwe bladluis beter bestrijden én: zijn de inmiddels volop rode pepertjes beter zichtbaar! Dat is een mooi gezicht:

Hij is inmiddels al ruim 120 cm hoog en naast de rode pepers, zitten er ook nog veel groene pepertjes en ontluikende bloemetjes aan. Ik verheug mij op de kilo’s sambal 🙂

De grote peperplant buiten in de hoge moestuinbak (er is ook nog een kleintje, nauwelijks zichtbaar, rechts vooraan) is niet zo hoog als mijn binnenplant, maar wel een stuk voller en breder. Hier zit nu één rood pepertje in en ontelbaar veel groene.

5 augustus 2017
De eerste oogst! Ik besloot om alle rode pepers te plukken:

30 stuks! Een goede vangst, nietwaar?


Je kunt de groene pepers die er nog in hangen bijna niet zien, maar dit zijn er ook nog heel veel. Binnenkort dus veel verschillende sambalrecepten op mijn blog 😉

Overigens zijn er geen ‘regels’ voor het oogsten van pepers. Je kunt ze er ook al afhalen, wanneer ze nog groen zijn. Dan zijn ze ook al lekker, maar hoe roder/rijper, hoe pittiger!

Zijn jouw peperplanten ook gelukt? Yay!
Dan heb ik hier wat spicy recepten voor je, om met de kiloooo’s zelfgekweekte pepers te maken:

Sambal Goreng Telor (Pikante Eieren)
Kiwiwraps met kruidenkaas en cayennepeper
Spicy salade met ananas en garnalen
Nasi Goreng
of Bami Goreng zonder pakjes of zakjes
Pittige mangosalsa voor bij de BBQ
Telor Boemboe Bali (Balinees Ei)
Supergroene salade met kiwi en kip
Zelf Sambal Tomaat maken
Mexicaanse Taco Lasagne
Ajam Boemboe Roedjak
(Kip in Indische specerijensaus)
Tropische salade met mango en garnalen

Pittige Indische Gehaktballetjes
Spinaziesalade met Feta, Basilicum & Kersen

tropische salade met garnalen en mango
Heb je vragen over, of Tips & Tricks voor het zelf kweken van peperplanten?

Laat het weten in een reactie!

 

[bctt tweet=”Hoe kweek je zelf pepers en hoe houd je de peperplant in leven?” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

15 reacties

  1. Leuke planten zijn dat, ik kreeg er twee jaar geleden eentje voor mijn verjaardag en ik heb er nog steeds pepers van in de vriezer liggen. Heb er qua verzorging niet eens veel mee gedaan, behalve zonnig in de tuin geplaatst en regelmatig veel water gegeven. Op een gegeven moment kon ik er elke dag wel een paar pepers van plukken. Ben van plan om er binnenkort ook weer eentje bij het Tuinland op te halen en wederom flink pepers te gaan oogsten. 🙂

    1. Als dit mislukt koop ik ook een peperplant 🙂 Maar het lijkt me zo leuk om het he-le-maal zelf from scratch te hebben gekweekt! Maar ik heb geen groene vingers, nul ervaring, een onvoorspelbare peuter + huispoes (die het vaak op mijn spullen/planten voorzien) en ieder jaar een terugkerende + hardnekkige slakkenplaag. Zij schijnen peperplanten met rust te laten, dus wie weet gaat dit me gewoon lukken 🙂

  2. Leuk om te lezen! Peperplanten heb ik nooit vanaf het zaadje opgekweekt, maar ik koop ze wel eens als ze al verder zijn, en dan lukt het me ook wel om er een aantal pepers van af te halen 🙂

    1. Ik ben nu ook bezig met (mogelijk kansloze…) pogingen tot zelf kweken van aardbeienplantjes en heb voor de zekerheid ook al een kant en klare gekocht 😉
      Hopelijk hoef ik dat voor de pepers niet te doen!

    1. Ja, ik vind het heel leuk! Maar het is met sommige plantjes lastiger dan ik dacht. Geen kwestie van ‘gewoon zaaien en af en toe water geven’. Maar ik vind het leerzaam en interessant!

  3. Grappig, ik had ook een zakje peper zaadjes gekocht, als ik het zo lees is het een wonder dat er een paar zijn uitgekomen. De tweede sessie heb ik nu wel onder plastic gezet, ik ben benieuwd of dat succesvoller is 🙂 Leuk om jouw vorderingen te zien, zo ver ben ik nog lang niet!

  4. Paniek,

    Onze peperplanten zijn door een regenbui letterlijk verzopen de pot is zeik zeik nat, heeft dit negatieve gevolgen als dit maar een keer voorvalt? Morgen staan ze terug in de zon als ze schijnt natuurlijk.

    1. Oei, dat weet ik niet! Staat de plant in een pot en kan hij even naar binnen om te herstellen? Sorry, heb geen ervaring hiermee, misschien vind je wat meer info via 1 van de linkjes uit deze blogpost. Succes en ik hoop dat hij het overleeft!

  5. Had vorig jaar wat zaadjes uit pepers gedroogd en dit voorjaar grotendeels allemaal met meerdere in één bakje gezaaid in de verwachting dat er toch maar een paar uit zullen komen. Toto mijn stomme verbazing kwamen ze allemaal uit en moest dus aan het verspenen naar één per bakje. Heb er inmiddels dus 32 staan en ben druk aan het lobbyen om een deel kwijt te raken.
    Nu zien dat ze groter worden en naar grotere potten kunnen verhuizen en uiteindelijk naar de tuin.
    Ben vol verwachting naar het uiteindelijke resultaat.

  6. Wow, wat leuk om dit te lezen Maris !
    Ben zelf ook al een paar jaar bezig met verschillende pepers maar zo’n gigantische struik heb ik nog nooit gezien!
    Die heb je mooi opgekweekt, terwijl ze in een verhouding kleine pot lijken te zitten.
    Goed werk verricht.

    Momenteel zelf bezig met bird eye (gekocht zaad) en habanero uit bestaande pepers (icm een bodemverwarmd mini kasje). Ontkiemde best snel daarin (5dagen)
    Ben benieuwd wat dat voor plantjes gaan worden…
    Kunnen dan weer door pasta gerecht en bonen of in/door stampot hutspot 😀

    Groet, Wibo

    1. Hoi Wibo,
      Bedankt voor je mailtje, jouw reactie zat inderdaad in de spam-box 😅
      Na de foto’s uit dit artikel, is het me helaas niet nog eens gelukt om zo’n grote peperplant te kweken. Toch ga ik dit jaar ook weer opnieuw een poging doen in mijn nieuwe huis en tuin, want het zijn zulke leuke plantjes en ik vind zelf sambal maken ook echt heel erg leuk om te doen.
      Groetjes, Maris

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret