Bami zonder pakjes of zakjes

bami zonder pakje

Oké, eerlijk zeggen: wie van jullie koopt er wel eens een pakje of een zakje kruidenmix of een boemboe voor het zelf maken van Nasi of Bami Goreng? No worries: van mij krijg je geen zucht, eye roll of wijzend en belerend vingertje hoor. Ik ben namelijk de gemakzucht zelve.

Vandaag deel ik daarom een supermakkelijke how to voor het zelf maken van Bami Goreng, zonder pakjes of zakjes.

Bami Goreng ingrediënten voor 4 personen

  • 250 gram volkoren spaghetti, mie(nestjes) of noodles
  • 300 gr vegetarische kipstukjes
  • stukje trassi ter grootte van een euromunt
    VEGA TIP: je kunt ook vega(n) groentebouillon gebruiken en bij sommige supermarkten of toko’s vind je ook vega(n) trassi.
  • 1 prei in ringen gesneden
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 200 gram peultjes in reepjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • stukje rode peper in ringetjes gesneden
  • paar takjes selderij
  • 2 tot 4 eetlepels ketjap manis
  • 4 eieren
  • scheutje olie om in te bakken
zelf bami goreng maken

 

Zelf Bami Goreng maken zonder pakjes of zakjes

Kook de spaghetti/noodles of mienestjes met een snufje zout zoals aangegeven op de verpakking.
Snijd alle groenten en leg ze even apart.

Maak een boemboe (= kruidenmengsel) van de ui, knoflook, trassi, rode peper en ketjap.
Dit kun je doen in een keukenmachientje, ouderwetsch met een vijzel of gewoon met een staafmixer.

Verhit een scheutje olie in de pan en fruit de boemboe aan. Voeg nu een eetlepel ketjap toe en schep het kort om. Houd je van meer ‘ketjapsmaak’ dan voeg je hier nog een beetje extra van toe. Bak nu ook de vegetarische kipstukjes mee.

Bak daarna kort de prei en de peultjes mee en voeg de afgekoelde bami toe. Schud en schep de bami goed om of gebruik een tang om alles goed door elkaar te mengen. Proef of de bami op smaak is. Je kunt nu nog wat peper, zout of ketjap toevoegen.

Bak ondertussen van de eieren 4 spiegeleitjes en maak de borden leuk op met schijfjes komkommer, een handje kroepoek (of cassave of emping) en eventueel een schaaltje met home made pindasaus.

zelf boemboe voor bami maken zonder pakjes

Ik probeerde hartvormige spiegeleitjes te maken: can you tell….? Ook vind ik het altijd lekker om er nog wat gebakken uitjes en stukjes fijngesneden rode peper over te strooien, voor een lekkere crunchy en spicy bite.

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn website? Maak er dan vooral een foto van, wellicht deel ik ‘m in een volgende blogpost met Fan Mail! Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

16 reacties

  1. Het ziet er heel lekker uit. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik heb nog nooit nasi of bami gemaakt. Ik zal dit recept proberen, een goed begin zonder pakjes en zakjes 😉

    1. Maar je hebt toch wel eens nasi of bami afgehaald bij een toko of in een restaurant gegeten? Ik wil jouw Turkse rijst nog een keer proberen te maken 🙂 Maar ik heb dus geen referentiekader van hoe het zou ‘moeten’ smaken. Bij al het Indische wat ik koop of maak, vergelijk ik toch met de smaak van mijn Oma’s gerechten.

      1. Mijn schoonmoeder maakt regelmatig bami en nasi, met een Surinaamse twist. Geen verjaardag die hier zonder haar nasi of bami is. Mensen zeuren als ze het niet gemaakt heeft 😉
        Zij kookt graag zonder pakjes en zakjes en dit proef je.

        We zouden een keer samen moeten koken, dan maak ik pilav 😉 Een ‘back to our roots’ diner.

  2. Jeetje, wat is het recept anders dan hoe ik het weer ken van mijn moeder en oma 🙂 Bij ons geen pindasaus bij de bami. Ook geen pakjes of zakjes. Wel heel veel groente: spitskool, selderie, prei, ei met sambal klutsen en er een soort van scrambled eggs van maken, natuurlijk kipfilet in hele kleine stukjes en krokant gebakken. Alles bij elkaar mikken. En dan natuurlijk de mie-nestjes, maar het liefst de bami van Vanka Kawat, die is wat bruiniger en meer Indisch op de een of andere manier. En oh ja, soy sauce. Eerst een scheut bij het mengsel van groente en kip en later ook nog als de bami erbij is. Echt heeeeerlijk. En als mama (lees: mijn moeder) het maakt is het nóg lekkerder, want “mama, je kan het zo goed maken” 😀

    1. Klinkt goed! Alleen ben ik niet zo’n fan van sojasaus, wel van ketjap. Grappig hoe al die Indische gerechten in iedere familie weer anders bereid worden, niet? Had met een andere Indo een hele discussie over het feit dat ‘gefruite uitjes over je eten strooien’ not done (of zelfs: ‘niet Indisch!’) is. Ik vind het lekker dus doe het gewoon 😉

  3. Ik maakte ‘em gisteren! En wat lekker!
    Ik hou van bami, vind altijd dat ik dat niet ‘lekker kan koken’ omdat ik de roots niet mee heb. Maar dit is dus perfect gelukt en was heer-lijk. (ja ik maakte ook zelf pindasaus, ook naar jouw recept, haha ;))

    1. Aaaaah wat leuk om te horen, yay! Die pindasaus is lekker(der) met kokosmelk, vind je niet? Je hoeft de roots niet mee te hebben hoor. Ik heb ze wel, maar bakte er tot voor kort ook niets van 🙂
      Volgende keer ‘moet’ je een foto maken en insturen, kan ik het (met eervolle vermelding en linkje) delen in een artikel met lezersfoto’s!

  4. Ziet er goed uit! Gisteren de bami gegeten van mijn favoriete eettentje. Echt veel lekkerder huisgemaakt! De bami van de Chinees is echt geen bami ??
    Jouw recept gaat op mijn lijstje. Ik gebruik tegenwoordig ook coconut aminos. Een ketjap op basis van kokos. Er bestaat ook een teriyakisaus van. Echt superlekker. Ik koop het bij puur Mieke.

    1. Klinkt lekker, ga ik eens naar op zoek, thanks voor de tip 🙂
      En bami van de chinees is echt geen bami nee haha! Had hier in huis afgelopen week een discussie over Babi Pangang (van de chinees of bereid op Indische wijze). Ik houd niet zo van varkensvlees, maar om een statement te maken bij mijn huisgenoten, moet ik er misschien toch iets mee gaan doen.

      1. ja alles van de chinees is niet authentiek, een indische rijsttafel van de chinees is pure horror!! ik hou ook niet van varkensvlees, maar als jij het op zijn indisch bereidt vinden ze het vast veel lekkerder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret