• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Gado Gado + Perfecte Pindasaus + Leuke Indische Weetjes

Jan 27, 2020 · 74 Comments


De blogpost over mijn Gado Gado is inmiddels al bijna 200.000 keer bekeken en is daarmee één van de populairste artikelen op mijn site.
Na al die jaren vond ik het daarom wel tijd voor een update!

Het is ook één van de meest door lezers gemaakte gerechten en ik krijg er na al die jaren nog steeds wekelijks berichtjes, vragen of kritiek op.
Met die kritiek doe ik precies niets, want iedereen heeft z’n eigen manier, smaak of stijl, wanneer het (Indisch) eten betreft.

Wél heb ik dit artikel voorzien van nieuwe foto’s en het geheel anders (logischer) ingedeeld, handelingen toegelicht en veelgestelde vragen meegenomen.

In deze uitgebreide blogpost lees je naast mijn recept en tips voor Gado Gado, ook hoe ik zelf perfecte pindasaus maak.
Tot slot deel ik nog wat leuke feitjes: weet jij bijvoorbeeld hóe je Gado Gado of Ketjap Manis uitspreekt?
Ik leg je ook het verschil uit tussen pindasaus en satésaus 🙂

Wat is Gado Gado en kan het ook simpel(er)?

Heel kort samengevat, is Gado Gado eigenlijk niet meer dan een vegetarische salade van geblancheerde en rauwe groente met pindasaus of Gado Gado saus.

Blancheren is groente opwarmen gedurende een korte tijd, maximaal enkele minuten in een pan met kokend water.
Hierna wordt de groente afgekoeld door het met koud water te spoelen.
Daardoor blijft het lekker knapperig.

Beschouw mijn onderstaande lijst met ingrediënten als een richtlijn en zeker niet als een ‘must’.
Gebruik vooral groenten die je zelf lekker vindt, maak de restjes uit je groentelade op of wissel eens af met seizoensgroente uit je moestuin.

Ik maak Gado Gado zelf bijvoorbeeld regelmatig met blokjes tomaat of knapperige radijs.
Gekookte of gebakken mini-krieltjes vind ik er ook lekker bij of blokjes Indisch gemarineerde tofu of tempeh.

Wanneer ik een Indische rijsttafel maak voor gasten, maak ik altijd een grote portie Gado Gado.
Meestal serveer ik er lontong (blokjes kleefrijst) bij of maak ik een grote pan met Nasi Goreng.
Al deze gerechten bereid ik al een dag van tevoren.
Ik hoef dan vlak voor aanvang alleen maar de Nasi Goreng en pindasaus op te warmen: scheelt een hoop tijd, rommel in de keuken en stress!

Beslis van tevoren hoe je de Gado Gado wil serveren.
Wanneer ik dit gerecht voor een groep mensen maak, rangschik ik alle groenten apart op een grote schaal.
Iedereen kan dan zelf zijn portie samenstellen met ingrediënten naar keuze.

Hiervoor gebruik ik dan verschillende pannen met kokend water om de groenten apart in te blancheren. Tikkeltje tijdrovend wel.
Wanneer ik Gado Gado alleen voor mezelf en mijn huisgenoten maak, kies ik voor de luie variant en zo min mogelijk afwas 😉
Met slechts één grote pan en een kookwekker, blancheer ik alles door elkaar en houd ik de tijd nauwlettend in de gaten. De wortel en sperziebonen moeten bijvoorbeeld allebei 2 minuten geblancheerd worden. Deze doe ik dan tegelijk in de pan en na 1 minuut voeg ik de taugé en spitskool toe.

Wil je het nóg simpeler en sneller bereiden?
Check dan het recept voor mijn supersnelle Gado Gado salade!
Deze bevat alleen rauwe groente en een mildere pindasaus-dressing.

Recept voor Gado Gado
Basisingrediënten voor 4-5 personen

  • 4 eieren
  • 200 gram winterpeen (of wortelen)
  • 200 gram sperziebonen
  • 250 gram gesneden spitskool
  • halve komkommer
  • handje Kroepoek of Emping
  • 100 gram taugé
  • gefruite uitjes
  • Pindasaus (ingrediënten & bereiding zijn verderop in dit artikel apart uitgeschreven)
  • OPTIONEEL: bouillonblokje

FOTO: het roze drankje achter het bord met Gado Gado, is een Stroop Susu Mocktail. 

Bereidingswijze

Kook de eieren in 7 tot 9 minuten hard.
Spoel af met koud water, pel ze en snijd in partjes.

Snijd de wortelen en spitskool in reepjes, verwijder de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze doormidden.
Snijd de komkommer in repen en vervolgens in blokjes.

Blancheer de groentes (behalve de komkommer) om en om gaar in water met zout of bouillon.
De wortel en de sperziebonen blancheer je 2 minuten.
De spitskool en taugé worden 1 minuut geblancheerd.

Wanneer je borden voor je gasten opmaakt, rangschik dan de afgekoelde groenten over de borden.
Schenk hier de pindasaus over en garneer met de partjes ei, stukjes emping, cassave of kroepoek en gefruite uitjes.

Recept voor Perfecte Pindasaus

INGREDIENTEN  

  • 1 sjalot (optioneel)
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 el olie
  • 2 grote el pindakaas met stukjes noot
  • 2 el ketjap manis
  • 200 ml kokosmelk
  • 1-2 tl sambal oelek (naar smaak)

BEREIDING

Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een steelpannetje met dikke bodem en fruit de sjalot en knoflook even aan. 

Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en verwarm het geheel al roerend tot vlak onder het kookpunt.
Blijf roeren tot de saus dikker wordt.
Roer dan de ketjap en sambal erdoor en neem de pan van het vuur.

TIP!
Is de saus te dik geworden?
Voeg dan een klein scheutje water of extra kokosmelk toe.

Te dun? Doe er dan nog wat pindakaas bij.

Leuke weetjes!
Hoe spreek je ‘Gado Gado’ en Ketjap Manis uit? En wat is het verschil tussen Satésaus en Pindasaus?

Als Nederlands je moerstaal is (net zoals bij mij het geval is), dan maak je automatisch een soort ‘spugende’ of ‘rochelende’ G en lange klinkers, wanneer je maar één ‘a’ gespeld ziet staan in een woord.
Maar in het Indisch zijn klinkers 99% van de tijd kort en worden medeklinkers vaak bijna Engels uitgesproken.

Denk aan de Engelse woorden ‘Goody Bag’ of ‘Gift’.
De ‘G’ klinkt daarin bijna als een ‘K’, maar dan net even anders.

Zoals je in deze woorden de ‘G’ uitspreekt, zo spreek je ook ‘Gado Gado’ uit.
En dan niet met een ‘lange Aaaa’ maar met korte klinkers en de klemtoon op de ‘d’.
Het klinkt dus een beetje zoals ‘Kaddo Kaddo’.

Wil je horen hoe je deze gerechten goed uitspreekt?
Klik HIER voor de juiste uitspraak van Gado Gado en HIER voor de juiste uitspraak van Nasi Goreng.

Ketjap Manis spreek je uit als: ‘mannies’ en niet ‘maaaaaanis’

Wist je trouwens dat ‘Nasi‘ gewoon ‘witte rijst‘ is?
Dit wordt vaak verward met gebakken rijst, maar dit heet dus ‘Nasi Goreng’.
‘Goreng‘ betekent ‘gebakken’.
Dus ‘Pisang Goreng‘ is ‘gebakken banaan’ en ‘Nasi Goreng’ is gebakken rijst.

 

Er is ook een verschil tussen pindasaus en satésaus.
Saté is ‘iets’ op een stokje/spiesje, zoals bijvoorbeeld vlees, garnalen of blokjes tofu.
Indische mensen zeggen trouwens meestal ‘tahoe‘ in plaats van tofu, om deze steeds langer wordende spreekbeurt nog wat ingewikkelder te maken 😉
Alle saus die je over je satéspiesje giet, is satésaus.
Dit kan dus ook ketjap, mayonaise of appelmoes (ieuwl…) zijn.

Satésaus wordt dus vaak verward met pindasaus, die (zoals de naam al doet vermoeden) gemaakt is van pinda’s (of pindakaas).
Het is natuurlijk ook verwarrend dat in supermarkten, er op de kant en klare potten met pindasaus gewoon ‘satésaus’ staat.
Maar of je nou pindasaus of satésaus bestelt bij je Patatje Oorlog of ernaar vraagt in een toko: er wordt altijd wel begrepen wat je bedoelt.

Gado Gado-saus is overigens milder dan ‘gewone’ pindasaus, maar ziet er wel een beetje hetzelfde uit.
In veel toko’s (en sommige supermarkten) wordt ook speciale Gado Gado-saus (of zakjes met een mix om het zelf te maken) verkocht.

Persoonlijk vind ik zelfgemaakte en een ietwat pittige en smaakvolle pindasaus lekkerder bij de ‘flauwe groenten’ van Gado Gado, maar…. smaken en meningen verschillen natuurlijk!

Lijkt dit recept jullie lekker of maken jullie het vaak anders?
Laat het weten in een reactie!

PIN THIS:

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne

Deel je jouw foto op Instagram?
Tag mij ( @hare_maristeit) in je foto of gebruik de HASHTAG #HareMaristeit in de tekst onder je foto.
Wie weet zie je jouw creatie terug in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂




Dit vind je vast ook leuk:

  • Vega + Vegan Proof Indische GerechtenVega + Vegan Proof Indische Gerechten
  • Getest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetronGetest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetron
  • Tokotest! Hoe bereid je Lontong?Tokotest! Hoe bereid je Lontong?
  • Gado Gado BurgerGado Gado Burger

Indisch, Recepten, Salades, Vega Gado Gado, Indisch koken, pindasaus, uitspraak Gado Gado

Reader Interactions

Comments

  1. chucky1012 says

    13/12/2015 at 7:00 am

    Oh dit gerecht is heerlijk.
    Ik maak het soms ook en dan met Surinaamse kouseband.
    Ook koop ik de speciale ingrediënt voor de satésaus voor dit gerecht bij de Toko.

    Fijne dag Xoxo

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      13/12/2015 at 7:14 pm

      Ik heb dat nog nooit gebruikt, maar lijkt me inderdaad ook erg lekker in de Gado Gado!

      Reply
  2. sarah says

    13/12/2015 at 7:43 am

    t’ is nog zo vroeg maar ik heb nu al honger!
    Yummie 🙂

    Reply
  3. Liesbeth says

    13/12/2015 at 8:11 am

    Wat een leuke weetjes!
    De pindasaus lijkt precies op hoe ik hem klaar maak, alleen gebruik jij kokosmelk. Uiteraard ga ik hem de volgende keer ook zo klaar maken. Maar gado gado is niet mijn ding. Mijn vader maakte ook geregeld hele rijsttafels, maar echt geen idee welke gerechten er in zaten. Ik ga het navragen, leuk!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      13/12/2015 at 7:13 pm

      Ik heb dat met veel Indische vleesgerechten, die zijn niet echt aan mij besteed. Maar Seth is er dol op, dus ik eet meestal wat kleine porties vlees als bijgerecht en veeeeeeel Gado Gado, en hij andersom 🙂
      Dat is ook het leuke van een uitgebreide Indische rijsttafel, dat je lekker mixt en (veel) pakt van wat je het lekkerst vindt.

      Reply
  4. Josette de Quant says

    13/12/2015 at 10:49 am

    Phew….gelukkig spreek ik alles goed uit…..behalve manis misschien! Je saté saus ga ik zeker uitproberen, lijkt me superlekker met kokosroom. De Surinamers maken petjil, boontjes, spitskool en taugé met pindasaus. Natuurlijk van de Javaanse Surinamers ?

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      13/12/2015 at 7:10 pm

      Ik moest dit gerecht even opzoeken in Google, maar het lijkt op Gado Gado! Ik ben niet thuis in de Surinaamse keuken, maar zie wel veel overeenkomsten met de Indische gerechten. Dus ik denk dat ik alles wel lekker zal vinden 🙂

      Reply
      • Josette says

        13/12/2015 at 10:14 pm

        Dat is het leuke aan de Surinaamse keuken, de invloeden van de immigranten 🙂

        https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Surinaamse_keuken

        Reply
  5. Armande says

    13/12/2015 at 11:03 am

    Oooooh met kokosmelk! Ik gebruik vaak gewone mek, maar kokosmelk is vast lekkerder. Ga ik ook proberen.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      13/12/2015 at 7:08 pm

      Ik gebruikte ook altijd gewone melk, maar ben nu echt fan van kokosmelk! Het maakt de pindasaus net een beetje romiger en smaakvoller, echt een aanrader.

      Reply
  6. Yolanda says

    13/12/2015 at 12:45 pm

    Heerlijk zeg! Nou moet ik eerlijk zeggen dat mijn schoonmoeder wel eens zakjes koopt die gemengd moeten worden met water. Klinkt wat ranzig misschien maar dat is echt wel lekkere pindasaus, probeer het eens? ik zie bij de toko meer Indische mensen dat kopen dus dan moet het toch wel ok zijn. Zelfgemaakte is natuurlijk the best!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      13/12/2015 at 7:07 pm

      Ik zal het eens proberen, onder het motto: ‘Don’t hate it, till you’ve tried it’ 🙂

      Reply
  7. Paul says

    21/12/2015 at 9:41 am

    Oeh, fijn want dit bestel ik dus altijd in een Indonesisch restaurant. Dus dit recept wordt geprint en gaat in mijn receptenmap! Thanks.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      21/12/2015 at 1:14 pm

      You’re welcome! Je kunt er eventueel ook nog blokjes aardappel aan toevoegen (als je het als volledige maaltijd wilt eten), maar ik vind dat te machtig dus heb ik het weggelaten.

      Reply
  8. Bregje says

    29/02/2016 at 4:46 pm

    Oooh lekker zeg! Ik heb het recept opgeslagen, zodra de keuken erin zit komt het op het menu!

    Reply
  9. Ansuya Lalay says

    01/03/2016 at 12:04 am

    omg als ik dit voor Zout elke week een keer zou maken, is hij heel erg blij. pfff oww en de broccoli schimmelkaas pasta.
    Ik heb in een toko gewerkt in Leiden en daar had je 1 klant die telor als taylor uitsprak. (Euh… watte) duurde ff 5 seconden voordat ik door had dat ze telor bedoelde.
    Trouwens ik sprak vroeger Trima Kassie (zal fout geschreven zijn) uit als prima kassie. hahahaa LOl en dat terwijl ik gedeeltelijk bij een molukse tante en oom en hun kinderen ben opgegroeid. hihi.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      01/03/2016 at 2:58 pm

      Haha, nou: ik sprak Telor tot voor kort ook verkeerd uit 😉
      Mijn Opa en Oma waren hier laatst en toen heb ik alles maar gewoon Nederlands uitgesproken (Balinees ei i.p.v. Telor Boemboe Bali: lekker makkelijk), werd er zenuwachtig van haha (KORTE klinkers meisje, adoe jij…)

      Reply
  10. Anita says

    30/03/2016 at 3:16 pm

    Zo lekker !!! Al ben ik een dikke Thaise pindasaus die-hard?Wij maken onze pi dasaus ook altijd met kokosmelk en voor t Thaise accent”goddelijk”een beetje masaman curry pasta & panang pasta echt zo lekker .
    ????

    Reply
  11. Didid says

    06/07/2016 at 5:00 pm

    *tahu of tahoe is de Indische naam, tofu is Japans 😉

    Ook 1 van mijn favorieten! Wordt overigens normaal geserveerd met lontong. Yummm

    Reply
  12. Roxanne says

    16/08/2016 at 2:10 pm

    Klinkt erg lekker! 🙂 ik sprak het dus verkeerd uit (maar niet met een lange aaaa want dat is raar!) (maar dus wel met de verkeerde G)
    Verder heb ik dus nog nooit zelf pindasaus gemaakt. Ik weet dat het ongetwijfeld lekkerder is, maar ik ben best wel lui…….

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      16/08/2016 at 2:45 pm

      Het is echt niet moeilijk! En zooooveel lekkerder 🙂 Vooral met kokosmelk! Ik houd best wel van lekker makkelijk en kant en klare dingetjes, maar pindasaus: nope!
      Indisch is een verwarrend taaltje. Mijn Opa hamerde er laatst bij mij ook op (toen ik weer eens iets verkeerd uitsprak…): ALTIJD korte klinkers! ‘Dus ‘Tèh-lo Boemboe Bali’ i.p.v. ‘ Teejlor Boemboe Bali’ (je schrijft: Telor Boemboe Bali). Ik durf in een toko ook zelden naar iets te vragen en gebruik dan maar gewoon de Nederlandse vertaling 😉

      Reply
      • Erwin says

        10/02/2018 at 11:58 pm

        Hallo Maris,
        Complimenten voor je website.
        Leuk ook al die uitspraken .
        Wat mij opviel is de uitspraak van saté .
        Dat is echt niet zo maar meer de klemtoon aan het begin.
        Overigens deelde mijn moeder al haar recepten met mij en liet ik haar de recepten bij mij thuis maken.
        Ik heb alles op video gezet.
        Tegelijk een mooie herinnering nu ze er niet meer is.

        Reply
        • Maris Maria Renne says

          11/02/2018 at 12:15 pm

          Hi Erwin,
          Dank je wel!
          Klopt idd wat betreft de uitspraak van ‘sateh’ maar het is een begin haha 😉
          Bijzonder dat je video’s hebt van je kokende moeder met jouw favoriete recepten: koesteren! Mijn Oma heeft het afgelopen jaar een paar keer met de scepter (houten pollepel haha) in mijn keuken gezwaaid, vond ik zo bijzonder! Het zijn juist de fijne herinneringen die bepaalde recepten en gerechten bij je oproepen, die het daarom extra speciaal en lekker maken.
          Groetjes, Maris

          Reply
  13. Tanja says

    25/08/2016 at 7:17 pm

    Eindelijk eens je recept gemaakt!
    Na zo vaak voorbij zien komen werd het wel eens tijd.
    Maar ooh jammie, jammie en nog eens jammie.
    Wij hebben ons echt helemaal vol gegeten 😉
    Wij hebben het alleen zonder tauge gegeten (ik hou hier niet echt van)
    En wij hebben heel slecht pindasaus uit een potje gebruikt.
    Zelf maken is natuurlijk wel veel lekkerder en dat doe ik dan ook wel eens.
    Maar zeker voor herhaling vatbaar.
    Bedankt!!!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      29/08/2016 at 12:07 pm

      Uit een potje…. foei! 😉
      Ik laat de taugé ook wel eens weg hoor, zoveel werk om schoon te maken. Ik maak het eigenlijk iedere keer wel anders, de laatste tijd meestal zonder tahoe/tofu en onlangs ook een keertje met longtong. Lekker variëren! Maar dan wel met home made pindasaus 😉

      Reply
      • Renée says

        13/10/2017 at 9:49 am

        Juist de eigengemaakte pindasaus is zo heerlijk en echt…..zo gemaakt.

        Reply
  14. Anne says

    17/04/2017 at 8:54 am

    Heb je pindasaus gisteren gemaakt voor bij de nasi en mijn vriend die normaal absoluut GEEN pindasaus lust schepte nog een keer op! Dat zegt wel wat;)

    Reply
  15. Wenske says

    25/06/2017 at 10:37 pm

    Gemaakt! En wat was het lekker?

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      26/06/2017 at 9:30 am

      Yay, leuk om te horen 🙂

      Reply
  16. Lijdia says

    27/06/2017 at 4:47 pm

    Hier in de Eifel in Duitsland heb je weinig mogelijkheden om naar de Chinees/ Indonesiër te gaan want je hebt ze hier erg weinig. En ik mis dat eten zó vreselijk. Dus even gegoogeld en dit recept gevonden én gemaakt. Zalig!! Dankjewel.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      27/06/2017 at 9:25 pm

      Aah, wat leuk om te horen, dank je wel 🙂

      Reply
  17. Janna says

    05/09/2017 at 10:19 pm

    Hoi maris,
    Je recept klinkt goed zeg! Wil ik zeker proberen. Denk je dat dit ook een dag van te voren gemaakt kan worden? En dan de pindasaus natuurlijk apart houden.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      07/09/2017 at 4:57 pm

      Hi Janna,
      Ja hoor, dat kan! Ik maak meestal extra veel en eet er dan 2 (soms 3) dagen van 🙂 De pindasaus maak ik de volgende dag wel opnieuw, is zo gepiept.
      Eet smakelijk alvast!

      Reply
  18. Renee Jansen says

    13/10/2017 at 9:45 am

    Bedankt voor het recept. Al 3 keer gemaakt.
    Iedereen vindt het heerlijk.
    Vooral de pindasaus.
    Kan geen potje tegenop.
    Groet, Renée

    Reply
  19. Leny says

    11/01/2018 at 8:41 pm

    Super gerecht. Erg lekker. Al een keer eerder gemaakt en toen had ik een geweldige pindasaus. Dus ik zou ook nooit meer een kant en klare saus gebruiken. Nu ook weer gemaakt, alleen de saus, geen idee wat ik verkeerd heb gedaan, maar de olie dreef erop en het wilde niet binden. Nog geprobeerd met een beetje bloem erbij, maar ook niet. Heb jij een idee wat er mis is gegaan.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      11/01/2018 at 9:22 pm

      Het klinkt alsof de saus waarschijnlijk te heet geworden is. Volgende keer proberen op lagere temperatuur te roeren met een garde ❤️

      Reply
  20. Carina Prang says

    27/01/2018 at 6:21 pm

    Ik heb nog nooit pindasaus gemaakt met kokosmelk. Ga ik zeker eens proberen. Ik heb ook een eigen recept wat ik erg smakelijk vind. Hier komt het.: 1/3 pot pindakaas, 2 theelepels suikerstroop,teentje knoflook, heel fijn gesneden ui, kentjoor op gevoel, water, theelepel sambal, 1 lepelcitroensap, lepel ketjap manis, lepel ketjap asin.
    Uitje even bakken in wat olie, sambal, knoflook erbij even meebakken, dan al het overige erbij, roerend in laten dikken op niet te hoog vuur. Als het te dik is wat water erbij. Ik smul ervan!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      28/01/2018 at 11:00 am

      Kentjoer? Ik ben nieuwsgierig, ga het eens proberen! Thanks voor de tip 🙂

      Reply
      • Carina Prang says

        29/01/2018 at 4:35 pm

        Vooral niet teveel hoor. Het moet wel pindasaus blijven?

        Reply
  21. Jacqui says

    04/02/2018 at 12:57 am

    Ik doe altijd suiker door mijn pindasaus, maar lees nu dat jij dat niet doet maar in plaats daarvan kokosmelk! Interessant!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      06/02/2018 at 7:03 pm

      Ah, suiker doe ik nooit, maar lijkt me wel lekker i.c.m. hete sambal 🙂 Gebruik jij gewone melk of water?

      Reply
  22. Philip says

    09/02/2018 at 4:55 pm

    Hallo,
    Ik vind je uitgesproken irritaties naar mensen die sommige dingen ‘verkeer’ uitspreken hoogst irritant en denigrerend. Zoals mijn omatje zou zeggen ; “ach , laat haar , ze is een beetje tollol ” .
    Ik ben zelf lid van mensa, en irriteer me dagelijks aan in mijn ogen , “domheden” maar spreek ze zeker niet openlijk uit. Deze mensen weten niet beter dan dat de regels van de Nederlandse taal gelden, zoals ze heel hun leven geleerd hebben. Wie ben jij om ze daarop aan te vallen ? Zou jij het wel weten als je een puur Nederlandse achtergrond zou hebben ! 98% kans van niet.
    Over je recept ; wel ok, maar mijn oma maakte het beter. En ik zeg niet hoe.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      09/02/2018 at 5:19 pm

      Hi Philip,

      Volgens mij heb jij het artikel snel gescand en niet gelezen, want ik spreek zeker geen irritaties uit en val niemand aan + vertel ook dingen die ik zelf verkeerd uitsprak of heb benoemd 🙂
      En natuurlijk is het recept van jouw Oma beter: dat heet nostalgie (waar ik ook over schrijf in deze blogpost).

      XOXO

      Reply
    • Anne says

      03/05/2018 at 1:53 pm

      Wat een zeurpiet zeg. Zo kan ik ook wel zeggen dat ik het hoogst irritant vind dat er zo een negatieve reactie achtergelaten wordt na zo een vrolijk artikel…
      Het is een super leuk stuk, niemand word hier tekort gedaan en ook nog eens een lekker gerecht om te maken. Enorm leuk en lief van Maris dat zij haar kostbare recept wél wil delen! Dankjewel daarvoor!

      Reply
      • Maris Maria Renne says

        05/05/2018 at 11:40 am

        Dank je wel ?

        Reply
    • Marja says

      30/08/2018 at 12:35 pm

      Teveel azijn in jouw eten Philip…..

      Reply
  23. Monique says

    05/03/2018 at 11:02 pm

    Groenten koken/blancheren in bouillon….gewoon groente bouillon blokjes….smaken je groente niet zo flauw….geleerd van mijn baboe….

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      05/03/2018 at 11:10 pm

      Dat ga ik eens proberen, bedankt voor
      de tip!

      Reply
  24. Chantal says

    06/03/2018 at 8:31 pm

    Vriendlief wil gado gado eten dus was ik op zoek naar een goed recept. Was want ik heb gevonden wat ik zocht. Er komen geen pakjes of zakjes mijn keuken in, ooit wel eens een maaltijdpakket gebruikt om het te maken. Ik ben benieuwd, vooral of ik voor wat extra liefde kan zorgen met dit recept, de liefde van de man gaat immers door de maag. Gelukkig kan ik mij een misser veroorloven maar die kans lijkt mij nihil met dit recept. Waarschijnlijk maak ik de pindasaus volledig zelf. Relatief simpel; ongezouten pinda’s in de keukenmachine met een druppeltje olie en pindakaas is een feit (scheelt alweer zout en suiker), verder houd ik jouw recept voor de saus aan.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      07/03/2018 at 12:00 am

      Dit kan niet mislukken 😉 eet smakelijk alvast!

      Reply
  25. Sarah says

    04/06/2018 at 4:06 pm

    ik maak mn pindasaus altijd met kokosmelk, Palm suiker, limoen en rod3 peper erdoor (volgens mij is dat de Balinese versie, zo maakt mn tante het. Mn Javaanse oma dort dat er niet door.
    Van vers geroosterde & fijngemalen pinda’s het aller aller lekkerste!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      27/06/2018 at 7:47 pm

      Limoen erdoor lijkt me erg lekker! Moet ik zeker nog eens proberen.

      Reply
  26. Oscar says

    15/06/2018 at 6:42 pm

    Weet niet of het typisch sumatraans is maar mijn moeder en vrouw doet er ook nog stukjes gekookte aardappel bij.
    Verder groenten van het seizoen, zoal radijs.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      19/06/2018 at 4:06 pm

      Jaaaaaaah met stukjes gekookte aardappel vind ik ook lekker! Wel erg vullend, maar zeker lekker! En inderdaad: seizoensgroenten zijn prima te gebruiken en variëren. Radijs heb ik nog nooit gedaan, maar ga ik eens doen: leuke tip!

      Reply
  27. Hans says

    22/08/2018 at 5:28 pm

    Hallo Maris Maria, Ik had al eens gado gado gemaakt wat erg lijkt op jouw recept, maar met de aanvullingen van jou zijn de puntjes op de i gezet en is het recept perfect geworden.
    Ik ben ook erg blij met jouw recept voor de perfecte pindasaus; ik ga voortaan ook kokosmelk gebruiken ipv. gewone melk. Bedankt voor je leuke tips en de uitspraak haha!!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      25/09/2018 at 6:04 pm

      Hi Hans, wat leuk om te lezen, dank je wel!
      Ik maak het ook iedere keer weer anders hoor, er is niet ‘ maar 1 juist recept’ 🙂 Maar kokosmelk gebruiken is wel iets dat ik altijd doe bij zelfgemaakte pindasaus, zoveel lekkerder!

      Reply
  28. Ine says

    24/11/2018 at 6:24 pm

    Net jou gado gado gemaakt. Was super lekker. We gaan het zeker vaker maken. Bedankt voor het goede recept.

    Reply
  29. Ernstjan says

    31/12/2018 at 1:31 pm

    Tahoe kan ook gekookt worden in water met ketjap, knoflook en sambal tot die gaar is. Mijn partner maakt voor de pindasaus eerst een roux. Dan pas alle ingrediënten.

    Volgens Bep Vuyk is er verschil tussen Gado Gado en Petjel.
    Bij Petjel worden alleen witte en groene groenten gebruikt, zoals bv. Andijvie, spinazie, boerenkool, raapstelen, savooie kool en/of bloemkool. In haar kookboek staat een hele waslijst. Geen eieren. De pindasaus is met kentjoer, asem en een eetlepel azijn.

    Een ieder moet het natuurlijk maken op z’n eigen manier. Experimenteren helpt je je voorkeur te vinden.

    Het is leuk om recepten van anderen te bekijken. Dus graag, ga voort met vermelden van recepten. Succes en dank je wel.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      11/01/2019 at 1:35 pm

      Wat een leuke tip van die roux, dat wil ik wel eens proberen! Het boek van Ben Vuyk staat nog op mijn verlanglijstje, maar ik wil heel graag een oude druk (en niet een nieuw exemplaar). Ben ik helaas nog niet tegengekomen.

      Reply
  30. Rick van Heijningen says

    02/01/2019 at 7:16 am

    Kan je Gado Gado invriezen ?
    Ik denk wel maar dan zonder komkommer en taugé !

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      11/01/2019 at 1:32 pm

      Ik denk dat je gelijk hebt. Heb het nooit geprobeerd, want het gaat hier altijd binnen twee dagen op haha 🙂

      Reply
  31. Yvonne says

    18/04/2019 at 10:05 pm

    Ik maak mijn pindasaus altijd helemaal zelf. Dus ongezouten pinda’s in een hete, droge pan roosteren. Daarna fijn malen. Een sjalot, knoflook, rawit naar behoefte🤪 en wat kentjur fruiten. Dan gemalen pinda’s er bij en kokosmelk. Klein scheutje ketjap manis aan het eind er door heen. Zooooo lekker

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      11/06/2019 at 11:27 pm

      Wow! Dat lijkt me NOG lekkerder 🙂 En zoals jij het beschrijft klinkt/lijkt het ook niet héél ingewikkeld: misschien ga ik eens een poging wagen 🙂

      Reply
  32. Bartha says

    31/05/2019 at 6:55 pm

    Ohhh wat was dit lekker! Je hebt er 2 fans bij. Gaat bij ons vaker op tafel komen. Heb eindelijk de perfecte pindasaus gevonden mèt kokosmelk. Dankjewel voor het delen.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      11/06/2019 at 11:30 pm

      Wat leuk om te lezen, dank je wel! Ik vind pindasaus ook zoveel lekkerder als het met kokosmelk bereid is 🙂

      Reply
  33. Michelle Potuyt says

    07/10/2019 at 5:05 pm

    Volgensmij is dit best al een oud bericht, maar ik ga een poging wagen.
    Zown 8/9 jaar geleden had ik een Indonesische schoonvader, die de lekkerste dingen maakte !
    Nou was ik altijd dol op zijn Gado Gado, daar stond hij 2 dagen voor in de keuken !
    Ik kan me herinneren dat hij er ook aardappelen bij had, maar die waren wel koud..
    Ook hadden wij er rijst bij, welke rijst kan ik daar het beste voor gebruiken ?
    Er is geen contact meer tussen mij en hem, kan het hem dus ook niet navragen.

    Misschien kan jij mij verder helpen ? (het was namelijk geen gewone snelkookrijst geloof ik.)

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      07/10/2019 at 5:31 pm

      Hi Michelle!
      Ik heb het even bij mijn helpdesk gecheckt, want ik eet het zelf eigenlijk nooit met rijst (wel met lontong: zoooo lekker!).
      Mijn helpdesk adviseert Pandanrijst (van de super is prima). Qua aardappel: koken in stukken en laten afkoelen. Ik denk dat een vastkokende aardappel of kriel met schil heel geschikt is.
      En bloemkool is inderdaad ook erg lekker in gado gado! Ik maak het zelf bijna iedere keer anders, met seizoensgroenten of restjes uit de groentelade. Gewoon beetgaar koken in licht gezouten water, koud afspoelen en je bent klaar 🙂
      Succes ermee en eet smakelijk alvast!

      Reply
  34. Michelle Potuyt says

    07/10/2019 at 5:12 pm

    ohh en koude bloemkool ook geloof ik !

    Reply
  35. Michelle Potuyt says

    08/10/2019 at 4:55 pm

    Dankjewel voor je tips en reactie !
    Ik ga er mee aan de slag !

    Reply
  36. Anja says

    03/11/2019 at 2:24 pm

    Ha Michelle, ik heb er een beetje Nederlandse draai aan gegeven denk ik 🤔😳
    Ik doe de (gestoomde) groenten in een ondiepe schaal. Daarover Ketjap Manis, best veel…Dan gebakken kipstukjes die gemarineerd zijn in ketjap, olie, sambal, koriander en komijn. Daarover de pindasaus en de gefruite uitjes.ik serveer er witte rijst bij en cassave kroepoek. Verrukkelijk!! 😊

    Reply
  37. Alice Keizer says

    02/01/2020 at 1:30 pm

    Ik heb vierde druk 1973 Beb Vuyk Groot Indonesisch Kookboek….. Geweldig boek!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      02/01/2020 at 1:44 pm

      Ik hoop nog steeds tegen een oude druk aan te lopen in een kringloopwinkel of rommelmarkt! Wil de nieuwe niet haha 🙂

      Reply
  38. Rob says

    02/09/2020 at 10:51 pm

    Hoi hoi, ik ben voor het eerst op je site en wil deze gado gado zaterdag maken voor mijn bezoek (broertje en zijn vrouw). Nu zou ik dit het liefst warm willen opdienen. Hoe doe ik dat het beste? Want de groenten koelen snel af. Kan ik dit van te voren klaarmaken en de groente op een bepaalde manier nog verwarmen voor het opdienen? De pindasaus kan ik nog opwarmen, maar de groente ?

    Hoor het graag. En dank je voor de leuke site!

    Reply
  39. Ad_G says

    22/09/2020 at 9:32 am

    hallo allen,

    In Camboja zeggen ze dus ghadhoo- ghadhoo.
    ik heb genoten van deze site.

    Ad_G

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Thanks 4 UR support!

Lees hoe je mij kosteloos een beetje kunt supporten tijdens de coronacrisis, wanneer je gaat shoppen op Bol.com

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


Nog even wennen (en vanmiddag nieuwe kleurpotloden Nog even wennen (en vanmiddag nieuwe kleurpotloden en stiften scoren), maar wát een supertof verjaardagscadeau kreeg ik van mijn zoon 😍
Hij maakte een winkelafspraak bij @pipooshobby en kocht daar dit boek met ‘Extreme Kleurpuzzels voor volwassenen’ voor mij ❤️🙏🏻

Gister kreeg ik zoveel leuke reacties & DM’s van 80’s kinderen over de Troeliewoelies en dat de My Little Ponies van nu zoveel lelijker, stommer en hysterischer zijn dan die van de 1e generatie 😆
Ik schreef er in 2018 een betoog over met filmpjes van de tekenfilms, van toen en nu. Deze blogpost heb ik even opgepoetst en vandaag opnieuw gepubliceerd op de homepage van www.HareMaRisteit.nl

Happy reading & trips down memory lane en ik wens jullie een zonnige zaterdag 😘
💡QUIZ-vraagje: wie van jullie 80’s kinderen w 💡QUIZ-vraagje: wie van jullie 80’s kinderen weet hoe dat beestje/speelgoed rechtsboven op de foto heet...?

Thanks voor alle felicitaties en leuke berichtjes gister: ik heb een heel fijne en relaxte verjaardag gehad ❤️

Vandaag zette ik deze fijne vibe voort met een #vrijmibo samen met m’n posse 🤟
#Vega bitterballen & kaasstengels uit de oven en Frozen Kwartet 😊

#80s #retrotoy #retrotoys
42 🤟 Photo Credits @glowzyig ❤️ 42 🤟

Photo Credits @glowzyig ❤️
Niet normaal, hoeveel berichten & vragen ik heb ge Niet normaal, hoeveel berichten & vragen ik heb gekregen op mijn Stories van de betegelde vensterbank die ik gisteren heb gevoegd 😍

Een blogpost met voor-en-na foto’s + tips & tricks staat op de planning: ik moet eerst nog de motivatie vinden om de verwarming van een laatste laag radiatorlak te voorzien 🤪

#diy #meetmycolors #interior #budgethome #budgethomedecor #mosaic #mozaiek
Vandaag tegels gesneden en op de vensterbank gelij Vandaag tegels gesneden en op de vensterbank gelijmd + pizza 🍕 & wijn🍷 geconsumeerd met de lieve @sylvia_buyten van @voilawalhalla 🥰

Dit weekend voegen: WHO’S excited?!?

#diy #interior #mosaic #mozaiek #meetmycolors #klusseninhuis #interior #interiorinspiration
I ❤️ haar zelfportret 🥰 #selflove #selfie I ❤️ haar zelfportret 🥰

#selflove #selfie #seeyourself #girlswithglasses #youarebeautiful #mygirl
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2021 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring