Tokotest! Hoe bereid je Lontong?

longtong-gesneden
Ik kreeg een leuk idee voor een nieuwe rubriek op mijn blog, namelijk: Tokotest!

Vaak dwaal ik een beetje rond in de toko en zie ik zoveel dat ik eens zou willen uitproberen, maar… dan heb ik geen idee wat iets is, wat ik er nog meer voor nodig heb, hoe het smaakt of hoe het bereid moet worden.

Meestal word ik van de instructies op verpakkingen helaas ook niet veel wijzer en dan zet ik het toch maar weer terug in het schap. Maar ik heb nu dus besloten om er een missie van te maken om VEEL leuke en/of gekke producten uit de toko op regelmatiger basis te gaan uitproberen.
Gelukkig zijn er veel leuke Indonesische Facebookgroepjes waar ik om tips en adviezen kan vragen én ik heb natuurlijk ook nog mijn eigen Indische achterban op WhatsApp.

Dus voor mij zijn het leuke gespreksonderwerpen met mijn Oma, ooms en tantes en ik leer er ook nog van. Jullie hopelijk ook 😉
Als jullie leuke suggesties hebben voor Tokoproducten die ik eens moet proberen: laat het weten in een reactie!

Ik trap deze rubriek af met ‘Lontong‘.
Eén van mijn favorieten dat ik pas sinds vorig jaar zelf klaarmaak!

Wat is lontong? Hoeveel kost het en hoe maak je het?

Lontong zijn koude blokjes kleefrijst.
Persoonlijk vind ik dit bij een Indische maaltijd lekkerder en smaakvoller (‘romiger’), dan witte rijst.

Het is niet moeilijk om te bereiden, maar je moet er alleen wel rekening mee houden dat je dit RUIM van tevoren klaarmaakt.

longtong-toko

In de toko vind je lontong in het schap van de rijst, in kleine doorzichtige en geperforeerde zakjes voor ongeveer €0,30 per stuk

De rijst in deze zakjes, zwelt tijdens het (één tot anderhalf uur!) koken in RUIM water op:

longtong maken

Je moet dus af en toe ook even controleren of het opgezwollen zakje rijst nog steeds helemaal onder water staat en indien nodig moet je wat water toevoegen.
Eén zakje lontong is genoeg voor 3-4 personen.

Als je meerdere zakjes gaat koken, gebruik dan een grote soeppan (of meerdere pannen) en draai de zakjes tussendoor ook een keer om. De zakjes moeten de ruimte hebben om volledig uit te zetten!

longtong-gekookt

De bolle rijstkussentjes schep je pas uit het water als ze volledig hard zijn en dit duurt dus ongeveer 1 tot 1,5 uur.
Ik ‘prik’ af en toe met een houten pollepel in het kussentje. Als het niet meer ’terugveert’ dan is het klaar.

Ook moeten ze volledig afgekoeld zijn, voordat je het kunt aansnijden. Dit duurt dus ook een aantal uren en daarom kun je lontong het beste ’s ochtends (of de avond van tevoren) al koken.

Als het volledig is afgekoeld dan snijd je de verpakking doormidden, wip je de blokken kleefrijst eruit, snijd je dit in repen en hier snijd je vervolgens weer blokjes van.

Lontong wordt meestal koud gegeten, maar je kunt het ook (Au bain-marie of in de magnetron) opwarmen.

indisch eten

Lontong kun je een aantal dagen bewaren in de koelkast (of invriezen!) en smaakt lekker in Soto Ajam, maar ook bij Gado Gado of Sateh met gewoon wat pindasaus en groenten.
Op bovenstaande foto zie je sperzieboontjes, telor boemboe bali (balinees ei) en blokjes lontong met wat gebakken uitjes eroverheen gestrooid.

Als ik zin heb in Indisch eten, maak ik meestal best veel (voor een paar dagen) en dan is het handig als je hier niet steeds opnieuw rijst voor hoeft te koken. Ik pak gewoon wat koude blokjes lontong uit de koelkast, warm de restjes groenten, vlees of eieren op en tadaa: klaar!

indisch eten voor peuters
Bovenstaande foto, is een kidsproof Indische minimaaltijd voor mijn peuterdochter.
Tijdens het bereiden van de gerechten, heb ik voor haar steeds dingetjes eruit gevist voordat ik er pittige ingrediënten aan toevoegde. Ze vindt lontong ook heerlijk en het is voor kleine kindjes makkelijker om te eten dan rijst dat steeds van je lepel valt.

 

Vinden jullie lontong ook zo lekker, of eet je liever witte rijst?
Verzoeknummers voor Tokotests mogen jullie achterlaten in een reactie 🙂

 

[bctt tweet=”Wat is lontong en hoe maak je het?” username=”MarisMariaRenne”]

 

indisch-eten
Op de foto: boven Soto Ajam, links Gado Gado, midden Telor Boemboe Bali (Balinees Ei), daaronder perfecte pindasaus (bereid met kokosmelk).

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Stuur me een foto en wie weet staat deze (met credits) in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit en/of tag @hare_maristeit in je foto.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

19 reacties

 1. Longtong altijd lekker
  Zout staat hier ook verschrikkelijk te stralen als ik het heb gemaakt.
  Inderdaad lekker met soto. Maar ook me sayur lodeh zijn favoriet.
  In de toko in leiden waar ik vroeger werkt hadden we longtong istemewa. Dat was longtong sayur lodeh. Ayam kuning sambal goreng tempe. Oseng asing. Sambal goreng ketang. Omg alles was zeer pityig. Maar zo lekker dat je niet kon stoppen met eten.
  Robin kok heeft ook n blog met allerlei aziaatische weetjes er leuk.
  Oww longtong met sate gambing omg smullen

 2. Whaa wat een briljante rubriek! Ik zie in de toko ook zo vaak dingen waarvan ik me afvraag hoe je het maakt, of vaker nog: wat het uberhaupt is. Maar ik weet nu natuurlijk niet meer hoe dat allemaal heet! Volgende keer zal ik een lijstje maken, zodat jij het voor me kunt uitzoeken 😉

  1. haha, stuur maar door hoor, dan ga ik ermee aan de slag 🙂
   Mijn Oma moet nog even van de schrik bekomen dat ik nu boemboes UIT EEN ZAKJE aan het testen ben. Ik zei nog: ‘Ik weet heus wel dat zelfgemaakt lekkerder is, maar ik doe dit voor mijn lezers!’ maar ze huilt nog steeds.

 3. Deze wijze les had ik moeten lezen voordat ik destijds met je soto ajam aan de slag ging. Ik dacht “even” ernaast de longtong te kunnen koken, eitje toch? Nou niet dus, behoorlijk verkeken in de kooktijd en vervolgens heet en met verbrande handjes moeten aansnijden waardoor het helemaal geen blok kleefrijst meer was 🙁 Een lesje “how-to-handle bean thread vermicelli” is voor mij ook geen overbodige luxe, dus die zou welkom zijn!
  Wat een bescheiden bordje eet Norah, daar kan mijn iets jongere -als een bootwerker etende- zoontje een voorbeeld aan nemen 🙂

  1. Oh Ouch! Deze info stond eerst in het recept van de Soto, sorry you missed That ?
   Heb het nu opgesplitst in artikel voor Soto en artikel voor lontong, omdat dit overzichtelijker is.
   Norah eet vooral graag van onze borden trouwens, ons eten is interessanter haha ? haar bordje is dus meer voor de sier /om mee te spelen/proeven, daarna gaat ze als een hongerig ondervoed vogeltje zeuren om mijn eten.

 4. Bij mij is lontong mijn favo, lekker met sambal goreng tempeh met natuurlijk petéh en extra zelf gemaakt sambal trassie erbij en sateh babi met emping en zoet zure komkommer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret