• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Tokotest! Hoe bereid je Lontong?

Mar 2, 2017 · 13 Comments

longtong-gesneden
Ik kreeg een leuk idee voor een nieuwe rubriek op mijn blog, namelijk: Tokotest!

Vaak dwaal ik een beetje rond in de toko en zie ik zoveel dat ik eens zou willen uitproberen, maar… dan heb ik geen idee wat iets is, wat ik er nog meer voor nodig heb, hoe het smaakt of hoe het bereid moet worden.

Meestal word ik van de instructies op verpakkingen helaas ook niet veel wijzer en dan zet ik het toch maar weer terug in het schap. Maar ik heb nu dus besloten om er een missie van te maken om VEEL leuke en/of gekke producten uit de toko op regelmatiger basis te gaan uitproberen.
Gelukkig zijn er veel leuke Indonesische Facebookgroepjes waar ik om tips en adviezen kan vragen én ik heb natuurlijk ook nog mijn eigen Indische achterban op WhatsApp.

Dus voor mij zijn het leuke gespreksonderwerpen met mijn Oma, ooms en tantes en ik leer er ook nog van. Jullie hopelijk ook 😉
Als jullie leuke suggesties hebben voor Tokoproducten die ik eens moet proberen: laat het weten in een reactie!

Ik trap deze rubriek af met ‘Lontong‘.
Eén van mijn favorieten dat ik pas sinds vorig jaar zelf klaarmaak!

Wat is lontong? Hoeveel kost het en hoe maak je het?

Lontong zijn koude blokjes kleefrijst.
Persoonlijk vind ik dit bij een Indische maaltijd lekkerder en smaakvoller (‘romiger’), dan witte rijst.

Het is niet moeilijk om te bereiden, maar je moet er alleen wel rekening mee houden dat je dit RUIM van tevoren klaarmaakt.

longtong-toko

In de toko vind je lontong in het schap van de rijst, in kleine doorzichtige en geperforeerde zakjes voor ongeveer €0,30 per stuk

De rijst in deze zakjes, zwelt tijdens het (één tot anderhalf uur!) koken in RUIM water op:

longtong maken

Je moet dus af en toe ook even controleren of het opgezwollen zakje rijst nog steeds helemaal onder water staat en indien nodig moet je wat water toevoegen.
Eén zakje lontong is genoeg voor 3-4 personen.

Als je meerdere zakjes gaat koken, gebruik dan een grote soeppan (of meerdere pannen) en draai de zakjes tussendoor ook een keer om. De zakjes moeten de ruimte hebben om volledig uit te zetten!

longtong-gekookt

De bolle rijstkussentjes schep je pas uit het water als ze volledig hard zijn en dit duurt dus ongeveer 1 tot 1,5 uur.
Ik ‘prik’ af en toe met een houten pollepel in het kussentje. Als het niet meer ‘terugveert’ dan is het klaar.

Ook moeten ze volledig afgekoeld zijn, voordat je het kunt aansnijden. Dit duurt dus ook een aantal uren en daarom kun je lontong het beste ‘s ochtends (of de avond van tevoren) al koken.

Als het volledig is afgekoeld dan snijd je de verpakking doormidden, wip je de blokken kleefrijst eruit, snijd je dit in repen en hier snijd je vervolgens weer blokjes van.

Lontong wordt meestal koud gegeten, maar je kunt het ook (Au bain-marie of in de magnetron) opwarmen.

indisch eten

Lontong kun je een aantal dagen bewaren in de koelkast (of invriezen!) en smaakt lekker in Soto Ajam, maar ook bij Gado Gado of Sateh met gewoon wat pindasaus en groenten.
Op bovenstaande foto zie je sperzieboontjes, telor boemboe bali (balinees ei) en blokjes lontong met wat gebakken uitjes eroverheen gestrooid.

Als ik zin heb in Indisch eten, maak ik meestal best veel (voor een paar dagen) en dan is het handig als je hier niet steeds opnieuw rijst voor hoeft te koken. Ik pak gewoon wat koude blokjes lontong uit de koelkast, warm de restjes groenten, vlees of eieren op en tadaa: klaar!

indisch eten voor peuters
Bovenstaande foto, is een kidsproof Indische minimaaltijd voor mijn peuterdochter.
Tijdens het bereiden van de gerechten, heb ik voor haar steeds dingetjes eruit gevist voordat ik er pittige ingrediënten aan toevoegde. Ze vindt lontong ook heerlijk en het is voor kleine kindjes makkelijker om te eten dan rijst dat steeds van je lepel valt.

 

Vinden jullie lontong ook zo lekker, of eet je liever witte rijst?
Verzoeknummers voor Tokotests mogen jullie achterlaten in een reactie 🙂

 

Wat is lontong en hoe maak je het? Click To Tweet

 

indisch-eten
Op de foto: boven Soto Ajam, links Gado Gado, midden Telor Boemboe Bali (Balinees Ei), daaronder perfecte pindasaus (bereid met kokosmelk).

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Stuur me een foto en wie weet staat deze (met credits) in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit en/of tag @hare_maristeit in je foto.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren




Dit vind je vast ook leuk:

  • Nasi Goreng zonder pakjes of zakjesNasi Goreng zonder pakjes of zakjes
  • Zelf Sambal Maken (Tips & Tricks!)Zelf Sambal Maken (Tips & Tricks!)
  • Getest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetronGetest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetron
  • Gado Gado + Perfecte Pindasaus + IndofeitjesGado Gado + Perfecte Pindasaus + Indofeitjes

Indisch, Productreviews, Vega, Vegan Proof hoe lang moet je lontong koken, hoe maak je lontong, lontong, lontong van de toko

Reader Interactions

Comments

  1. ansuya lalay says

    02/03/2017 at 1:34 pm

    Longtong altijd lekker
    Zout staat hier ook verschrikkelijk te stralen als ik het heb gemaakt.
    Inderdaad lekker met soto. Maar ook me sayur lodeh zijn favoriet.
    In de toko in leiden waar ik vroeger werkt hadden we longtong istemewa. Dat was longtong sayur lodeh. Ayam kuning sambal goreng tempe. Oseng asing. Sambal goreng ketang. Omg alles was zeer pityig. Maar zo lekker dat je niet kon stoppen met eten.
    Robin kok heeft ook n blog met allerlei aziaatische weetjes er leuk.
    Oww longtong met sate gambing omg smullen

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      02/03/2017 at 1:40 pm

      Haha: ik wil deze zomer een nieuwe (roze of mintgroene) BBQ voor de sateh 🙂 Kambing heb ik al lang niet gegeten!

      Reply
  2. Marieke says

    02/03/2017 at 1:46 pm

    Whaa wat een briljante rubriek! Ik zie in de toko ook zo vaak dingen waarvan ik me afvraag hoe je het maakt, of vaker nog: wat het uberhaupt is. Maar ik weet nu natuurlijk niet meer hoe dat allemaal heet! Volgende keer zal ik een lijstje maken, zodat jij het voor me kunt uitzoeken 😉

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      02/03/2017 at 1:50 pm

      haha, stuur maar door hoor, dan ga ik ermee aan de slag 🙂
      Mijn Oma moet nog even van de schrik bekomen dat ik nu boemboes UIT EEN ZAKJE aan het testen ben. Ik zei nog: ‘Ik weet heus wel dat zelfgemaakt lekkerder is, maar ik doe dit voor mijn lezers!’ maar ze huilt nog steeds.

      Reply
      • Marieke says

        02/03/2017 at 1:53 pm

        Dat is ook een schande!

        Reply
  3. kIM says

    03/03/2017 at 12:12 am

    Deze wijze les had ik moeten lezen voordat ik destijds met je soto ajam aan de slag ging. Ik dacht “even” ernaast de longtong te kunnen koken, eitje toch? Nou niet dus, behoorlijk verkeken in de kooktijd en vervolgens heet en met verbrande handjes moeten aansnijden waardoor het helemaal geen blok kleefrijst meer was 🙁 Een lesje “how-to-handle bean thread vermicelli” is voor mij ook geen overbodige luxe, dus die zou welkom zijn!
    Wat een bescheiden bordje eet Norah, daar kan mijn iets jongere -als een bootwerker etende- zoontje een voorbeeld aan nemen 🙂

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      03/03/2017 at 8:49 am

      Oh Ouch! Deze info stond eerst in het recept van de Soto, sorry you missed That ?
      Heb het nu opgesplitst in artikel voor Soto en artikel voor lontong, omdat dit overzichtelijker is.
      Norah eet vooral graag van onze borden trouwens, ons eten is interessanter haha ? haar bordje is dus meer voor de sier /om mee te spelen/proeven, daarna gaat ze als een hongerig ondervoed vogeltje zeuren om mijn eten.

      Reply
  4. chucky1012 says

    03/03/2017 at 9:15 am

    Het is zo lekker en ik koop het weleens 😉

    Xoxo

    Reply
  5. Melanie says

    03/03/2017 at 2:07 pm

    Longtong met gado gado en emping zo enak

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      03/03/2017 at 2:46 pm

      Enak ja: makan makan 🙂

      Reply
  6. Olga // Daar Was Eens says

    04/03/2017 at 7:46 pm

    Dit moet wel gewoon na te maken zijn, ga het eens proberen! Hier thuis een kind dat gek is op rijstap, dus dit is misschien nog wel leuker. Hoe dan ook: ik word altijd hongerig van je blogs! 🙂

    Reply
    • Olga // Daar Was Eens says

      04/03/2017 at 7:47 pm

      Op rijst dus. ?

      Reply
    • Maris Maria Renne says

      04/03/2017 at 9:09 pm

      Haha, thanks! Wat kan ik zeggen: ik houd van lekker eten 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Thanks 4 UR support!

Lees hoe je mij kosteloos een beetje kunt supporten tijdens de coronacrisis, wanneer je gaat shoppen op Bol.com

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


Vandaag was de laatste dag dat we met z’n drietj Vandaag was de laatste dag dat we met z’n drietjes samen in ons oude huis doorbrachten.
We hebben veel ingepakt en mijn zoon heeft een tiental wandelingetjes gemaakt met volle vuilniszakken en stapels oud papier 🙏🏻 #blessthisboy

Om het voor de kleuter te visualiseren, verhuisden we wat kleine spulletjes naar het nieuwe huis.
Ze stuiterde hyper en dolgelukkig door haar nieuwe kamertje en rolde over alle nieuwe en nog lege vloeren in huis.

Ik denk altijd dat ik heel goed ben in een knop omzetten en met mijn verstand op nul dóórgaan, maar kinderen voelen álles.
Terwijl we haar poppenhuis installeerden, stopte ze opeens met ratelen over haar nieuwe bed en overdonderde ze me:

‘Jij bent verdrietjg omdat je Opa dood is hè?’

Heel even ging mijn autopilot uit en brak ik een beetje 💔
Ik vind het moeilijk om nu toe te geven aan de rouw, voel me opgejaagd omdat ik nog zoveel moet inpakken en morgen nog écht wat klussen in het nieuwe huis moet afmaken voordat we zaterdag verhuizen.
Het voelt verkeerd om me druk te maken over lijmresten afkrabben, maar ik haal ook weer troost en de nodige afleiding uit muren behangen of schilderen.

Op de 2e foto zie je hoe ik de roze kleur (OUDROZE van @flexanl ) heb doorgetrokken over de deur. Haar nieuwe kledingkast wordt ook op deze manier geschilderd en het witte gedeelte op de deur maak ik morgen af ❤️
Door onverwachte en verdrietige familie-omstandigh Door onverwachte en verdrietige familie-omstandigheden, heb ik vandaag geen timelapse klusfilmpjes opgenomen van ploeterdag  #6

Ik wilde vandaag niet in beeld, terwijl ik toch wel wat toffe dingen heb gedaan. 
Minder dan gepland of gehoopt, maar tja: ‘zo is de leven’.

Ik heb o.a. een toffe lambrisering geschilderd op de kamer van mijn diva en ze was stikgelukkig toen ze dit vanavond zag.
Kleine geluksmomentjes: KOESTEREN ❤️
Het machteloze en verdrietige rotgevoel overschaduwde vandaag, maar ergens was het fijn dat ik door móest: de vloer wordt daar morgen gelegd, daarom moesten de muren en plinten vandaag af. Dus dan ga je dóór.
Painting is my therapy 🙏🏻

P.s. hoe vet is mijn nieuwe koelkast!?!

#moving #movingforward #movingincoronatimes #pinkfridge
I quote: “Ik ga niet op die kamer slapen als die I quote: “Ik ga niet op die kamer slapen als die stomme muur grijs blijft 😩’

Dus appte ik deze foto’s gister naar haar logeeradres. Het witte behang met gouden stippen is van @kwantum_nederland en heeft ze zelf uitgekozen.
Vandaag ga ik een roze lambrisering schilderen op haar kamertje en ik hoop dat Hare Koninklijke Hoogheid het goedkeurt als ze vanavond komt inspecteren 🥶

#diy #moving #movingforward #movingincoronatimes #wallpaper #behang #homemakeover #kwantuminhuis #kwantum
De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regen De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regenbogen en goud en ik heb al helemaal in mijn hoofd hoe ik het ga schilderen, behangen en stylen. Dit schilderij krijgt een mooie plek op een behang met gouden stippen 🌈 

De gouden lijst is van @ikeanederland en het doek is een ‘Schilderen op nummer’ project dat ik vorige maand kocht van het nieuwe merk @pcasso.paintings 🎨 

De directe link om dit doek te shoppen vind je op www.haremaristeit.nl/webshop ❤️

GOOD TO KNOW:
Het doek is geschikt voor beginners en heel snel in te kleuren.
Veel kleuren hebben echter een 2e (of 3e) laag nodig en dit is wel een precisiewerkje, omdat er veel zelfde kleurtonen zijn.
Ik kon het alleen overdag met goed daglicht afwerken. Het inkleuren is dus in een paar avondjes en met een goede lamp zo gepiept, maar voor een mooi eindresultaat moet je wel wat meer tijd uittrekken 😬

Wat ik trouwens ook top vond: ik meldde aan @pcasso.paintings dat de meegeleverde kleur verf voor de lucht niet voldoende was en ze stuurden me deze na! Goede service 👌
Ook leuk: je krijgt bij dit doek 3 ergonomische penselen en deze werken veel fijner dan de standaard penselen die er meestal meegeleverd worden.

#schilderenopnummer #heelhollandschildertopnummer #paintingbynumbers #pbn #diy #lockdownhobby
Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg eens hoe lief, dapper, flexibel en gezellig jullie waren tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 ❤️

#lockdownkids #helden
Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende k Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende kat, lockdown, home schooling, klussen, verhuizen: Namasté 😘

#ywaBREATH #yogawithNORAH #showup #commit #yoga
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2021 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring