Weet je wat ik als kind zo teleurstellend vond, wanneer ik zelf mijn bordje mocht opscheppen aan de Indische rijsttafel? Dat al die sausjes in de gerechten op pindasaus lijken.
Ik was (en ben nog steeds) dol op pindasaus namelijk. Als je dan een hap neemt en het blijkt een tomatensmaak te hebben of het is ontzettend pittig, dan is dat echt een grote desillusie. Vooral omdat het natuurlijk ‘not done’ was om je bord niet leeg te eten.
Laat je dus niet misleiden door de kleur van de saus op de foto, want er is geen pinda te vinden in dit gerecht.
Telor Boemboe Bali is een heerlijk en tikkeltje pittig bijgerecht met tomaten, knoflook en kokosmelk en het staat erg kleurrijk op een Indische rijsttafel.
In tegenstelling tot veel andere Indische gerechten, is dit recept vrij eenvoudig te bereiden en ook redelijk snel klaar. Het kan al in ongeveer 30 minuten op tafel staan.
Daarom vond ik het ook geschikt om voor mijn allereerste Indische rijsttafel te maken: no fuss & no stress!
Ingrediënten voor ongeveer 4 personen
- 8 eieren
- 2 rode uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 rode pepers
- 2 cm laos (ik gebruikte laospoeder uit een potje)
- zonnebloemolie
- 1 el sambal oelek
- 2 el gula djawa (palmsuiker)
- 2 daun djeroek poeroet (Indisch limoenblad, te koop bij de toko)
- 100 ml water
- 2 tomaten
- 100 ml kokosmelk
TIPS!
Ik heb dit gerecht nu een paar keer gemaakt en wil graag de volgende tips meegeven:
1) Het is op de tweede dag nog veeeeeel lekkerder, omdat de smaken er dan extra goed in zijn getrokken.
2) Ik vind het nét iets smaakvoller met een (flinke) snuf zout of een blokje bouillon.
Bereiding
Breng een pan water aan de kook en kook de eieren in circa 8 minuten hard.
Laat schrikken onder koud water en pel ze. Pel en snipper de uien en pel de knoflook. Hak de pepers fijn.
Maal de uien, knoflook, pepers en laos in een foodprocessor tot een fijne boemboe.
Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en bak de boemboe, sambal, gula djawa en daun djeroek poeroet circa 2 minuten.
Voeg de eieren en het water toe en meng goed door elkaar.
Snijd de tomaten in stukjes en voeg toe aan de pan met eieren. Zet het vuur laag, laat het geheel rustig inkoken tot de saus een beetje gebonden is en schenk op het laatst de kokosmelk erbij.
Halveer de eieren en leg ze op een schaal of bord. Serveer met lekker veel saus.
BRON: Het recept voor deze Telor Boemboe Bali, komt uit het boek ‘Zoals alleen Oma dat kan‘.
In oktober 2015 schreef ik een erg enthousiast review (lees HIER terug) over dit boek van 24 Kitchen kok Danny Jansen.
QUIZVRAAG!
Weten jullie het verschil tussen Pindasaus en Satésaus?
Lees het verlossende antwoord in mijn recept voor mijn eigen Gado Gado + Perfecte Pindasaus!
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien verdien je hiermee een moment of fame met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
16 reacties
Dit recept bewaar ik en zal het gerecht zeker eens gaan koken.
Het ziet er heerlijk uit.
Dank je.
Xoxo
Ben benieuwd hoe je het vindt! Ik vond deze zelfgemaakte lekkerder dan van de toko ?
Lijkt mij heerlijks!! Deze ga ik zeker een kertje maken. Ook heel benieuwd naar je Gado Gado 🙂
Ik had teveel ingrediënten over en heb de hele week Gado Gado als lunch gegeten ?
Het komt nog steeds niet mijn neus uit, dus dat is een goed teken! Het recept volgt spoedig ?
Woah dit klinkt héél lekker en ook nog eens makkelijk, win-win! Begrijp ik goed dat je de eieren eerst in de saus mee laat pruttelen, en daarna nog weer halveert? En ik kijk ook uit naar de gado-gado!
(misschien ben ik trouwens stiekem ook een indo, want ik denk nu al: oeh, vast ook lekker met koriander. hoewel dat misschien helemaal niet zo gangbaar is in de indo-keuken, of wel?)
Yes, je vist de eieren er dus uit na het pruttelen en snijdt ze dan doormidden. De volgende dag zijn ze trouwens nog lekkerder 😉
Koriander wordt wel vaker gebruikt in Indische gerechten, alleen vind ik het supervies en ben ik er ook allergisch voor, dus ik laat dit altijd weg.
Maal, hak, schrik, verhit dit klinkt allemaal eng voor iemand met een keukenfobie 😉
Het ziet er super lekker uit en bedankt voor de ‘er zit geen pinda in waarschuwing’.
Het boek wil ik bestellen, niet voor mij maar voor een vriendin die half Indisch is.
Haha, je kunt het hak & maalwerk ook overlaten aan je blender, dat scheelt weer ?
Wel de pitjes uit de pepers verwijderen. Dit is niet moeilijk en hier is een handig truukje voor. Het filmpje hiervan kun je terugvinden in mijn post over de “Sambal Tomaat”. Ook een recept uit dit boek trouwens en ik denk dat je vriendin hier erg blij mee zal zijn ?
En jij ook, want ze maakt waarschijnlijk grote porties en dan kun jij fijn bij haar aanschuiven.
Hallo Maris.
Naar aanleiding van jou eerdere blogs heb ik het kookboek “zoals alleen oma dat kan” gekocht.
Heb het al meerdere malen doorgelezen. En er geeltjes ingedaan. Ga het binnenkort met mijn vader uitproberen. Wij zijn namelijk allebei erg dol op Indisch eten! Wat een top kookboek! Heel erg bedankt voor jou tip!
Aaah leuk om te horen, dank je wel ❤ Ik vind het ook echt een topboek, echt geschikt voor beginners en voorzien van leuke feitjes en duidelijke uitleg in de soms toch best wel ingewikkelde Indische keuken 🙂
Dit ga ik natuurlijk ook maken, je had me bij djeroek poeroet! En pfieuw gelukkig wist ik het verschil tussen pinda en satésaus. En jij inmiddels ook tussen sojasaus en ketjap 🙂
xxx
Haha ja 😉 én hoe je Ketjap Manis uitspreekt 😂
klinkt goed, als je het een nacht laat staan, serveer je het dan koud of warm je weer op de volgende dag?
Ik warm het altijd weer op!
Ik ben t aan t uitproberen… Als ik die ‘boemboe’ van ui, knoflook en peper 2 minuten bak, zit t er nog net zo uit als voor ik t in de pan deed. Hoort dat zo? Moet dat op hoog vuur? Of gewoon een beetje pruttelen?
Ben benieuwd hoe het hier in huis ontvangen wordt…
Ik bak het altijd 2 min op hoog vuur in hete olie terwijl ik flink schep & roer. Het is dan niet helemaal doorbakken, meer ‘stevig aangefruit’ en niet al teveel van kleur veranderd. Hoop dat het is gelukt en in de smaak is gevallen!