Als je (net als ik) een beginner bent in de Indische keuken, dan zijn een aantal dingen mogelijk verwarrend.
Ik ben een medium kenner, maar weet vaak ook niet waar ik het zoeken moet in een toko. De verschillende namen en spellingen kunnen mij (lichtelijk taalneurotisch…) soms echt tot waanzin drijven.
Om over de uitspraak van sommige gerechten nog maar niet eens te beginnen…
Neem bijvoorbeeld ’tofu’ en ’tahoe’. Ik kon echt van slag raken wanneer er in het ene recept ’tofu’ als ingrediënt beschreven stond en in een ander (zelfde soort) recept ’tahoe’.
En ’tempé’ begreep ik al helemaal niet en dat het vaak gespeld wordt als ‘tempeh’ maakt me alleen nog maar zenuwachtiger.
Als jij het ook niet begrijpt, dan ben je hier op een veilige plek: ik weet ook niet alles en leg het graag even uit 😉
Het verschil tussen Tofu en Tahoe. En wat is Tempé/Tempeh?
Er is geen verschil. Tofu is hetzelfde als tahoe. In Japan noemen ze het tofu, in Indonesië zeggen ze tahoe.
Stom hm?
Tahoe en tempeh zijn beide van soja gemaakt. Tahoe of tofu komt uit China en Japan. Tempeh komt uit Indonesië. Tahoe wordt in water bewaard en is een sponzige, witte substantie met een neutrale smaak.
Tempeh is een droog, crèmekleurig blok met een beetje smaak en een lichte bite. De meeste mensen vinden tempeh lekkerder dan tahoe.
Vind ik zelf trouwens ook, maar ik vind het lastig om goed te bereiden (zonder aan te branden…)
Recept voor Tahoe Tempeh Ketjap
Dit vegetarische Indische bijgerecht is bijzonder geschikt voor beginners en ook als je nog niet zo vaak tahoe of tempé gegeten hebt.
Onderstaande ingrediënten zijn voldoende als bijgerecht voor vier personen en je hebt het in ongeveer 30 minuten op tafel getoverd! Omdat ik zowel in de toko als in de supermarkt niet alle ingrediënten kon krijgen, heb ik een beetje gefreestyled met dit recept.
Het recept komt trouwens uit het boek ‘Zoals alleen Oma dat kan‘ van 24 Kitchen’s chef Danny Jansen.
Ik HOUD echt van dit boek! Het is inmiddels een soort ‘bijbel’ voor me geworden en ik heb hierdoor leuke gesprekjes op WhatsApp met mijn (Indische) Oma.
Lees HIER mijn hyperenthousiaste review over het boek.
Ingrediënten voor 4 personen
- 225 gr tahoe
- 225 gr tempeh (ik gebruikte alleen tahoe!)
- zonnebloemolie
- 100 gr peultjes (ik gebruikte sperziebonen)
- 1 rode peper
- 2 el sambal badjak
- ketjap manis
- 100 gr taugé
EXTRA NODIG: keukenpapier en een wadjan (of hapjespan/wok)
Hoe maak je het?
Snijd de tahoe en tempé in driehoekjes.
Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en bak de driehoekjes krokant.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Maak de peultjes schoon en snijd ze in dunne repjes.
Snijd de peper in ringetjes.
Verhit een scheut zonnebloemolie in een wadjan, bak de peultjes beetgaar en voeg de sambal toe.
Voeg tempé en tahoe toe en schenk er een flinke scheut ketjap bij.
Voeg de taugé en peper toe en bak kort mee, zodat de taugé lekker knapperig blijft.
Ik heb er ook nog wat gefruite uitjes overheen gestrooid: Makan makan!
[bctt tweet=”Recept voor vegetarisch Indisch bijgerecht: Tahoe Tempeh Ketjap” username=”MarisMariaRenne”]
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Stuur me een foto en wie weet staat deze (met credits) in een volgend artikel met lezersfoto’s!
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit of tag mij ( @hare_maristeit ) in je foto!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
3 reacties
Dit ziet er goed uit! Toen ik een tijd vegetarisch at heb ik veel tofu (etc.) gegeten en vond het altijd een beetje matig en sponzig qua smaakt. Had ik jouw recept(en) maar eerder gekend, dan had ik er nog wat van kunnen bakken. :’)
Ik wil wat meer gaan doen met vegetarische gerechten en uitproberen met tofu en tempeh. Zonder goede kruiden of marinade smaakt het inderdaad laf en sponzig 😉
Dit is een bijgerecht, wat zou je er dan nog meer bij eten?