Ik deed op social media een oproep voor welke Indische gerechten jullie graag zouden willen zien op mijn blog.
Hierop kreeg ik veel verzoekjes voor NASI!
Ik heb er een uitgebreid artikel van gemaakt, voorzien van wat leuke weetjes, feitjes en tips, om zelf Nasi Goreng zonder pakjes of zakjes te maken.
Van mij krijg je trouwens heus geen eyeroll of belerend wijzend vingertje hoor, als je eens naar een pakje of zakje grijpt, echt niet.
Jullie weten immers: ik ben vaak de gemakzucht zelve, boks!
Maar hopelijk ga je na het lezen van dit artikel zelf eens aan de slag met het maken van Nasi Goreng en zul je beamen: zelfgemaakt is zoooooveel lekkerder en helemaal niet moeilijk!
Wat is Nasi + wat handige tips & tricks
Nasi is de Indonesische en Maleisische term voor gekookte rijst.
In Nederland wordt de term Nasi (vaak trouwens ook geschreven als ‘Nassi‘) gebruikt voor het gerecht ‘Nasi Goreng‘.
‘Nasi‘ is dus eigenlijk ‘gewoon (witte) rijst’.
‘Goreng‘ is letterlijk vertaald: ‘gebakken‘.
Denk bijvoorbeeld aan ‘Pisang Goreng‘ wat letterlijk vertaald ‘Gebakken banaan‘ is.
‘Nasi Goreng‘ betekent dus: ‘Gebakken rijst‘.
Er zijn heeeeeeeel veel verschillende manieren om rijst/nasi te bakken, maar voor dit artikel houden we het even simpel bij de ‘gewone Nasi Goreng’ zoals wij dit in Nederland kennen.
Nasi Goreng is dus stiekem maar gewoon een simpel in elkaar geflanst gerecht, om de etensrestjes van de vorige dag op te maken, door het op te bakken met koud geworden gekookte rijst en specerijen.
Bij gebrek aan vlees of als aanvulling erop, wordt vaak ei (omelet) toegevoegd.
TIP: Als je de rijst een dag van tevoren kookt, is deze perfect droog om lekker krokant te bakken.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr rijst (liefst een dag van tevoren gekookt)
- 2 grote uien
- 300 gr vlees naar keuze (ik heb zelf de voorkeur voor kipfilet of vega kipstuckjes), maar je kunt ook varkensvlees of tahoe gebruiken: gebruik wat je over hebt of zelf het lekkerst vindt!)
- 2 rode pepers
- 3 bosuitjes
- 2 el sambal oelek
- 2 tl trassi (garnalenpasta)
- 4 eieren
- 50 ml slagroom
- olie (naar keuze) of boter om in te bakken
OPTIONEEL: in plaats van bovengenoemde groenten, kun je ook restjes groenten uit je koelkast of bijvoorbeeld gewoon soepgroenten (of een ZAKJE bami/nasigroenten uit het koelvak van de supermarkt, ssssht!) gebruiken.
Zoals je op mijn foto’s ziet, heb ik er wat worteltjes aan toegevoegd. Mijn peuterdochter had hier geen trek in, dus die lagen maar wat te verpieteren in de groentelade.
Als je het lekker vindt, kun je er ook nog een scheutje Japanse sojasaus of Ketjap Manis aan toevoegen.
Hoe maak je zelf Nasi Goreng zonder pakjes of zakjes?
STAP 1: Kook de rijst gaar en stoom droog, zodat de korrels goed droog zijn.
Beter nog: zorg ervoor dat je de rijst de dag ervoor bereid hebt!
STAP 2: Pel en snijd de uien in halve ringen (of snipper ze).
Snijd het vlees in kleine blokjes en bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper.
Snijd de pepers en bosuitjes in kleine ringetjes.
STAP 3: Verhit een scheutje olie of een beetje boter in een wok en bak de uien goudbruin.
Voeg het vlees toe en bak in circa 2 minuten gaar.
Roer de sambal en trassi erdoor.
STAP 4: Voeg de rijst, rode peper en bosuitjes toe en schep het geheel goed om, eventueel met een scheutje Ketjap Manis of Japanse Sojasaus.
Bak 5 minuten op hoog vuur goed door, terwijl je blijft scheppen en roeren: zorg ervoor dat de rijst goed gebakken is.
STAP 5: Kluts de eieren met de room, een snuf peper en zout en eventueel met een theelepeltje sambal oelek.
Giet een scheutje olie (of boter) in een koekenpan, voeg de eieren toe en bak tot een omelet, maar roer regelmatig door.
Zo krijg je grove gebakken eistukjes. Meng deze eistukjes door de Nasi Goreng.
TOT SLOT: Garneer eventueel met gebakken uitjes, een gebakken eitje en serveer met wat zelfgemaakte pindasaus.
Eet smakelijk / Selamat Makan!
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s!
[bctt tweet=”Zelf maken: Nasi Goreng zonder pakjes of zakjes!” username=”MarisMariaRenne”]
Ook zo gek op Indisch eten?
Dan vind je dit vast ook om te smullen: Telor Boemboe Bali (Balinees ei) en Gado Gado!
Bekijk HIER al mijn Indische recepten met tips & tricks voor beginners ❤
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
14 reacties
Dat ziet er heerlijk uit 😉
Zo raar hier komt mijn reactie wel en niet bij de laatste winactie op je blog….
Die reacties zaten allemaal in de spamfolder en heb ik eruit gevist 🙂
Dat klinkt erg lekker en ook wel erg simpel. Ik doe zelf ook vaker een ei door de nasi. Gewoon erbij en dan blijven roeren totdat het ei helemaal gestold en goed verdeeld is. Ik ga dit eens proberen want ik gebruik normaal inderdaad altijd een zakje nasimix. Die garnalenpasta, is die ook bij de supermarkt te koop? Of moet ik daarvoor naar een toko?
Ik spotte het laatst toevallig ook bij onze buurtsuper, dus hiervoor hoef ik niet meer naar de toko!
Het is een blokje (zie foto + gebruiksaanwijzing in dit artikel: https://www.haremaristeit.nl/sambal-tomaat/ ) en het meurt verschrikkelijk! Je hebt er nooit veel van nodig (en doet er dus ook lang mee) maar het geeft die typisch Indische smaak aan bijna al je gerechten!
garnalenpasta is onder de naam TRASSI te verkrijgen bij toko’s en bij veel supers
Super, dankje! Ik ga zo eens kijken of ik het kan vinden.
YES, dit recept zocht ik nog!! Snel een keertje maken. X
Grappig, want behalve de rijst en de uien komt er verder niets overeen met hoe ik nasi maak.
Vertel! Hoe maak jij Nasi Goreng? ?
Gehakt met ui rul bakken. Dan geraspte wortel en kool erbij. Kruidemix (knoflook, koriander, gember, komijn, kerrie, kurkuma, zout en peper (allemaal uit een potje, sorry)) erbij. Voordat de gekookte rijst erbij gaat nog even flink wat ketjap toevoegen. En dan genieten!
Nasi met gehakt, dat heb ik nog nooit gemaakt! Zal het eens proberen 🙂 En kruiden gebruik ik ook altijd uit een potje hoor haha! Ik bedoelde die zakjes met ‘nasi goreng mix’ en zo, die gebruik ik nooit.
Adoeh , nassi goreng maken is niet moeilijk maar leer dat van een Indische oma zoals mijn vrouw van mijn moeder leerde ons Indisch eten te koken ! Geen worteltjes of zo en zeker geen ketjap of soja erbij !
Ziet er op de foto overigens smakelijk uit !
Nu de smaak nog
Selamat makan
Jaaaaaawel juist (vind ik): de worteltjes geven een knapperige bite 🙂
De oorspronkelijke bedoeling van Nasi Goreng is dat je de restjes vlees en groenten opbakt met rijst en kruiden. Ik had toevallig veel worteltjes over. Maar ik weet niet of mijn (Indische) Oma het hier ook mee eens is hoor 😉