Gado Gado van de bakplaat

Ik jatte laatst een fantastisch kookboek van mijn nieuwe liefde en mijn oog viel metéén op een specifiek recept. Namelijk: ‘Gado Gado van de bakplaat‘.
Nou is Gado Gado mijn all time favoriete Indische gerecht en heb ik zelfs een ‘I ❤ Gado Gado’-sticker op mijn roze koelkast:

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)


Gado Gado variaties

Ik maak dus regelmatig Gado Gado en eigenlijk iedere keer weer anders, want er is niet één juiste manier om dit vegetarische gerecht te bereiden. Soms heb ik geen zin om groenten te blancheren en maak ik een snelle en simpele Gado Gado met alleen rauwe groenten. Maar meestal maak ik het met een combinatie van kort geblancheerde én rauwe groenten, waarbij ik dan vooral gebruik maak van seizoensgroenten én de restjes uit de groentelade opmaak.
En natúúrlijk eet ik het áltijd met zelfgemaakte pindasaus, want die kant en klare vind ik smaakloos. Eén van mijn meest geniale ingevingen ever, was deze vegetarische Gado Gado burger. Ik ben namelijk ook een veggieburger freak en de combinatie van mijn favoriete guilty pleasure met mijn favoriete Indische gerecht = hémels.

De Groene Bakplaat

Ik had nog maar net verkerings, toen ik het kookboek ‘De groene bakplaat‘ in zijn keuken zag liggen. Hij vond mij ook lief en daarom ik mocht zijn lievelingskookboek lenen, maar ik heb het nog steeds niet terug gegeven, omdat ik er nog steeds zo regelmatig en enthousiast uit kook. Hij is bijna jarig en dan krijgt hij een nieuw exemplaar van mij 😉 .

Het kookboek bevat 75 vegetarische recepten, waarmee je eenvoudig een snelle, gezonde en veelzijdige maaltijd op tafel zet. Je hebt dus wel een oven nodig, want het zijn allemaal ovengerechten. Dit is écht iets voor mij, want ik heb niet altijd zin of tijd om uitgebreid boven de pannen te staan roeren. Alle gerechten uit dit boek vereisen maar weinig voorbereidingstijd en schuif je daarna de oven in. Weinig nadenkwerk en weinig afwas: helemaal mijn ding dus.

Gado Gado van de bakplaat

Al screenend door de recepten index van dit boek, viel mijn oog uiteraard metéén op de Gado Gado. In mijn hoofd was het niet mogelijk om mijn lievelingsgerecht (van rauwe of kort geblancheerde groenten dus) óók in de oven te bereiden. En eerlijk: ik miste ook wat ingrediënten op de foto die bij het recept stond afgebeeld (erg mooie foto overigens, no disrespect aan het kookboek).
Ondanks dat ik Gado Gado altijd maak met seizoensgroenten of wat er in mijn groentelade ligt: blokjes komkommer en ei zijn wat mij betreft wel écht onlosmakelijk verbonden met dit gerecht. Nou snap ik dat zowel komkommer als ei niet oven-proof zijn, dus besloot ik wat te tweaken aan dit verder geniale recept.

Ik gebruikte overigens ook zoete aardappelen in plaats van Charlotte-aardappelen en sugar snaps in plaats van sperziebonen. Uiteraard serveerde ik het met pindasaus naar mijn eigen recept, dus eigenlijk is het recept dat ik vandaag deel stiekem wel een beetje ‘mijn recept’. Maarrrrr….. de inspiratie komt dus uit het fantastische kookboek dat ik van mijn vriendje heb ingepikt en daarom wilde ik dit wel credits geven in deze blogpost 😉

Ingrediënten voor Gado Gado van de bakplaat
Voor 2-3 personen

Ingrediënten & Benodigdheden

voorbereiding: 15 minuten
Oven: 1 uur

INGREDIËNTEN:

 • 3 grote zoete aardappelen
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel grof zeezout
 • 250 gram sugar snaps
 • 300 gram taugé
 • 3 eieren
 • halve komkommer
 • handje radijsjes
 • gebakken uitjes
INGREDIËNTEN  PINDASAUS:
 • 1 sjalot (optioneel)
 • 1 grote teen knoflook
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 2 grote eetlepels pindakaas met stukjes noot
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 200 ml kokosmelk
 • 1-2 theelepels sambal oelek (naar smaak)

Bereidingswijze Gado Gado van de bakplaat

 • Verwarm de oven voor op 200 graden
 • Snijd de zoete aardappelen in parten
 • Schep de aardappelen in een braadslede om met de olie en het zout. Zet het geheel 40 minuten in de oven.
 • Voeg na 40 minuten de sugar snaps en taugé toe aan de aardappelen. Schenk er eventueel nog een extra scheutje olijfolie bij en zet alles nog 20 minuten in de oven.
 • Snijd de radijsjes doormidden (of in nog kleinere partjes) en de komkommer in blokjes.
 • Kook de eieren halfzacht of hard (wat jij lekker vindt!) en snijd ze in parten.
 • Maak ondertussen de pindasaus (zie bereiding hieronder).
 • Verdeel de rauwe groenten en eieren over de warme groenten in de braadslede. Strooi er wat gebakken uitjes over en serveer met de pindasaus.

BEREIDING PINDASAUS:

 • Snipper de sjalot en snijd de knoflook fijn.
 • Verhit de olie in een steelpannetje met dikke bodem en fruit de sjalot en knoflook even aan. 
 • Voeg de pindakaas en kokosmelk toe en verwarm het geheel al roerend tot vlak onder het kookpunt.
 • Blijf roeren tot de saus dikker wordt.
 • Roer dan de ketjap en sambal erdoor en neem de pan van het vuur.

TIP: is de saus te dik geworden? Doe er dan een scheutje water of kokosmelk bij. Is de saus te dun? Doe er dan nog wat pindakaas bij!

Selamat makan! (Indonesisch voor ‘smakelijk eten’)

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Tag mij op Instagram ( @hare_maristeit) in je foto of gebruik de HASHTAG #HareMaristeit in je onderschrift. Op de Facebookpagina van Hare Maristeit kun je ook een berichtje met foto achterlaten.
Wie weet zie je jouw creatie terug in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret