Pandan Koekjes met Chocolade & Kokos

Pandan koekjes met chocolade en kokos! Klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het echt niet. Ik bedacht deze tropische uitvoering van simpele zandkoekjes in een opwelling. Op een regenachtige woensdagmiddag ging ik hier samen met mijn dochter mee aan de slag en… ze waren fantastisch lekker!

Wat is pandan…?

Pandan extract wordt uit de bladeren van de schroefpalm gehaald. Deze boom groeit in Azië en de bladeren van de palm zijn lang en stug. De geur doet denken aan een mix tussen warme noten en vanille en persoonlijk doet het mij altijd denken aan mijn Indische Oma.

Pandan geeft naast een onmiskenbare geur en smaak ook een fantastische groene knalkleur aan gerechten. Denk bijvoorbeeld aan luchtige chiffon cakes of Kue Lapis. Verse pandan bladeren zijn vaak lastig verkrijgbaar bij een toko, daarnaast bederven ze ook snel en verliezen ze smaak. Ingevroren kun je het blad nog een jaar bewaren, maar een flesje pandan extract is een makkelijker en praktischer vervanger. Je koopt zo’n flesje voor ongeveer één euro bij de toko en je hebt maar een klein kneepje/drupje nodig. Je kunt er dus lekker lang mee doen.

Meer pandan inspiratie? Bekijk dan ook de recepten voor mijn Pandan Rijstepap, mijn Pandan Poffertjes of de tropische Pandan Kokos Kwarktaart >> >>

Basisrecept voor Pandan Koekjes
Ingrediënten voor ongeveer 30 koekjes (afhankelijk van de grootte)

pandan koekjes met chocolade en kokos

Hoe maak je perfect koekjesdeeg?

Mijn basisrecept voor zelfgemaakte zandkoekjes, komt van Bee’s Cookie Jar. Van haar heb ik ook fijne tips & tricks geleerd om nóg mooiere koekjes te maken.

Mix de boter met de suiker, vanillesuiker, het snufje zout en kneepje pandan extract tot een glad geheel. Dit kan met een staande mixer met deeghaak of handmixer met deeghaken, maar met de hand kneden kan natuurlijk ook.

Voeg het ei toe en mix nog even rustig door.
Voeg beetje bij beetje de bloem en het zout toe.
Meng tot het een mooie bol deeg is.

Maak van de bol deeg een platte pizza (dat scheelt veel met uitrollen) en pak dit in met plastic folie.
Leg het deeg minimaal 2 uur in de koelkast om te rusten.

Tips & Tricks voor mooie koekjes bakken

Voordat je de koekjes gaat uitsteken leg je het deeg een kwartier buiten de koelkast. Verwarm de oven intussen voor op 160 graden (hete lucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier

Rol het deeg uit met een deegroller.
Heb je geen deegroller? Gebruik dan een stevig glas zonder printjes of randjes.
Om plakken te voorkomen leg je het deeg tussen twee stukken bakpapier en rol je over het bakpapier.

Steek de koekjes uit met koekjesuitstekers naar keuze en leg ze op de bakplaat. Een klein paletmes is hierbij ideaal, maar een eenvoudige schuimspaan volstaat ook. Herhaal het proces (uitrollen en uitsteken) tot het deeg op is of de bakplaat vol.

Zet de bakplaat in de warme oven en stel de kookwekker in op 12 minuten.
Na deze 12 minuten draai je de warmte terug naar 140 graden en bak de koekjes in nog eens 10 -12 minuten goudbruin en gaar.

Let op: bij kleinere koekjes zal er wellicht iets minder tijd nodig zijn dan bij grotere koekjes. Dit is ook afhankelijk van de oven, dus extra goed in de gaten houden.

Laat de koekjes helemaal afkoelen op een rooster.
Begin pas met decoreren als de koekjes volledig zijn afgekoeld.
Smelt de chocolade au bain marie.
Dip de afgekoelde koekjes tot de helft in de gesmolten chocolade.
Leg het koekje op een vel bakpapier en bestrooi direct met de geraspte kokos.
Laat de chocolade volledig uitharden, voordat je de koekjes serveert of in een luchtdichte trommel bewaart.
Bekijk meer tips & tricks voor het maken en decoreren van perfecte zandkoekjes >> >>

PIN DIT:

pandan koekjes met chocolade en kokos

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog? Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram, vind ik leuk! En misschien zie je ‘m binnenkort met credits terug in een nieuw artikel met lezersfoto’s 🙂 .

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret