Momenteel ben ik in de ban van zelf vegaburgers maken. Volgens mijn BFF Sarah (die al ruim 20 jaar vegetariër is) móest ik echt de zwarte bonenburger volgens het recept van Ikbenirisniet.nl eens proberen, want (I quote): ‘die is ge-ni-aal!’.
Dus maakte ik een boodschappenlijstje en stuurde Seth op pad.
Toen gebeurde er dit:
Wat achtergrondinformatie: onze buurtsuper heeft NOOIT wat ik écht nodig heb. Ik kom regelmatig chagrijnig terug met een geïmproviseerd ingrediënt voor een recept.
Ze waren een tijdje gesloten vanwege een brand en onlangs weer heropend, vandaar mijn eyeroll in bovenstaande chat.
Ik moest namelijk tijdelijk naar een andere buurtsuper waar nóg minder verkrijgbaar was.
Zodoende maakte ik dus kidneybonenburgers volgens het recept voor zwarte bonenburgers van Iris en ze waren superlekker! Maar ik ga ze dus zeker nog eens maken van zwarte bonen. Wordt vervolgd.
Zelf vegaburgers maken: GOOD TO KNOW + TIPS VOORAF!
Als je nog nooit veggie burgers hebt gemaakt, moet je er een beetje rekening mee houden dat ze nooit écht superstevig worden. Het heeft geen vleesstructuur, het is meer een ‘stevige puree’.
Het helpt als je de vegaburgers ten minste een uur laat opstijven in de koelkast, dan worden ze steviger. Nog beter: maak ze ’s ochtends alvast, of een avond van tevoren!
Je kunt zelfgemaakte vegaburgers die te vochtig of slapjes zijn ook verstevigen door wat havermout toe te voegen. Ik gebruikte voor deze burgers Brinta Oergranen en nee: dit is geen reclamepraatje.
Deze granen zijn namelijk wat grover van structuur en ideaal om je slappe burger een upgrade en fijnere structuur te geven.
Ingrediënten voor 4 bonenburgers
- 1 avocado
- 4 broodjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijn
- 255 gram kidneybonen (uit blik, uitlekgewicht)
- zout & peper
- 5 el paneermeel + een beetje extra
Ingrediënten voor de tomatensalsa-topping:
- 2 rijpe tomaten
- 1 lenteui
- 1/2 kleine jalepeño
- 1 takje verse peterselie
- citroensap
- knoflookpoeder (of 1/4 vers knoflookteentje)
- zout & peper
Hoe maak je deze Vegan Proof Vegaburgers van Kidneybonen?!
- Snij de ui en knoflook fijn. Bak ze even aan in een koekenpan, voeg de paprikapoeder en komijn eraan toe en bak nog een paar minuten.
- Laat de bonen uitlekken in een vergiet en spoel om.
- Gooi in een foodprocessor of andere keukenmachine de bonen en het uimengsel en pureer kort. Het mengsel moet een beetje grof van structuur blijven.
Heb je geen keukenmachine? Je kan het ook prakken met een vork als je een beetje geduld hebt. Ook kun je een staafmixer gebruiken en wat havermout of Brinta oergranen toevoegen voor de stevigheid/structuur (als het mengsel té puree-achtig wordt). - Meng het paneermeel door het bonenmengsel. Verdeel het bonenmengsel in 4 gelijke delen en maak er burgers van.
Tip van Iris: doe dit door er één dikke staaf van te maken en het dan te verdelen in 4 delen. Dan weet je zeker dat elke burger even groot wordt en dat je niet iets overhoudt. Verdeel een beetje paneermeel aan de buitenkant van de burgers. - Maak de tomatensalsa: snijd de tomaten in blokjes, de lente-ui in dunne ringetjes, hak de jalepeño en peterselie fijn. Mix dit door elkaar in een kommetje en voeg er naar smaak citroensap, knoflook, zout en peper aan toe.
- Verhit in een koekenpan een beetje olie en bak de bonenburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant.
Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s!
[bctt tweet=”Zelf maken: vegan proof vegaburger van kidneybonen!” username=”MarisMariaRenne”]
P.s. bekijk HIER alle Bad Ass burgers van mijn blog en HIER al mijn vegetarische recepten!
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
Bewaren
3 reacties
Het ziet er super lekker uit 😉
Jaaa zo fotogeniek geworden ook! En voor mij ook goed om te weten dat het met kidneybonen ook lekker is, ga ik snel eens proberen 😀
Ik heb nu een obsessie met zwarte bonen, dat snap je ? Wordt vervolgd.