Koekjes Bakken (recept + decoratietips)

Superleuk om samen met kleine kinderen te doen tijdens een schoolvakantie: zelf koekjes bakken en decoreren! Hier ben je fijn een dagdeel zoet mee en je hebt daarna nog iets lekkers om van te snoepen 🙂

Thuis zelf professionele koekjes bakken en decoreren

Mijn vriendin Ingeborg is een professionele koekenbakker en ik mag haar basisrecept voor superkoekjes met jullie delen. Verder geef ik in deze blogpost nog wat basic tips & tricks voor het niet laten mislukken + het decoreren van deze zelfgebakken koekjes, waarvoor je gelukkig geen gevorderde keukenprins(es) hoeft te zijn.

Je hebt er dus geen ingewikkelde kitchen tools voor nodig en alle ingrediënten zijn gewoon bij vrijwel iedere supermarkt te koop. Handig!

Basisrecept voor superkoekjes
Ingrediënten voor ongeveer 30 koekjes (afhankelijk van de grootte)

  • 250 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 1 ei
  • 140 gram fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 450 gram patentbloem (ik gebruik patentbloem extra fijn van de Jumbo)
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1 eetlepel kaneel
  • Flinke snuf zout

    TIP!
    Met de smaak kun je variëren.
    Probeer een keer speculaaskruiden in plaats van kaneel, of 2 theelepels vanille 
    extract en een beetje vanillepoeder en laat het kaneel weg.

Voor de vormpjes van de koekjes kun je zelf figuurtjes snijden met een scherp mesje, maar uitstekers in leuke vormpjes zijn wel handig en schelen een hoop tijd.

De Xmas Cookie Cutters op bovenstaande foto komen uit Ingeborg’s Etsy Shop. Deze maakt + verzend zij zelf: zeker even opslaan in je favorieten dus, voor Valentijn, Pasen of een thema-verjaardag!

Hoe maak je perfect koekjesdeeg?

Mix de boter met de suiker en vanille/ kruiden tot een glad geheel. Dit kan met een staande mixer met deeghaak of handmixer met deeghaken, maar met de hand kneden kan natuurlijk ook.

Voeg het ei toe en mix nog even rustig door.
Voeg beetje bij beetje de bloem en het zout toe.
Meng tot het een mooie bol deeg is.

Maak van de bol deeg een platte pizza (dat scheelt veel met uitrollen) en pak dit in met plastic folie.
Leg het deeg minimaal 2 uur in de koelkast om te rusten.

Tips & Tricks voor koekjes bakken!

Voordat je de koekjes gaat uitsteken leg je het deeg een kwartier buiten de koelkast. Verwarm de oven intussen voor op 160 graden (hete lucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier

Rol het deeg uit met een deegroller.
Heb je geen deegroller? Gebruik dan een stevig glas zonder printjes of randjes.
Om plakken te voorkomen leg je het deeg tussen twee stukken bakpapier en rol je over het bakpapier.

Steek de koekjes uit met koekjesuitstekers naar keuze en leg ze op de bakplaat (een klein paletmes is hierbij ideaal, maar een eenvoudige schuimspaan volstaat ook).

Herhaal het proces (uitrollen en uitsteken) tot het deeg op is of de bakplaat vol.

Zet de bakplaat in de warme oven en stel de kookwekker in op 12 minuten.
Na deze 12 minuten draai je de warmte terug naar 140 graden en bak de koekjes in nog eens 10 -12 minuten goudbruin en gaar.

Let op: bij kleinere koekjes zal er wellicht iets minder tijd nodig zijn dan bij grotere koekjes. Dit is ook afhankelijk van de oven, dus extra goed in de gaten houden.

Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Begin pas met decoreren als de koekjes volledig zijn afgekoeld.

Extra Tips!
Je kunt het koekjesdeeg prima invriezen. Het is dan 3 maanden houdbaar.
Maak het deeg plat als een pizzabodem, verpak het in plastic folie en leg het in de vriezer.
Laat het voor gebruik ontdooien in de koelkast.

Als het deeg bij het uitsteken te warm wordt leg het even een paar minuutjes in de vriezer om weer wat koeler te worden.
De koekjes moeten zo koud mogelijk de oven in om uitlopen en vervorming te voorkomen.

Decoratietips om koekjes te versieren

Glazuur kun je heel eenvoudig zelf maken, door poedersuiker te mengen met een heel klein beetje water.
Is het te dik? Voeg dan een drupje water toe.
Te vloeibaar? Dan schud je er nog wat poedersuiker bij.
Eén drupje kleurstof is ook ruim voldoende om het te kleuren.

Dit glazuur kun je in een spuitzakje doen, of in een diepvrieszakje waar je een klein puntje vanaf knipt om het op de koekjes te spuiten.
Ook kun je het (wat minder vakkundig, maar wel snel en effectief) uitsmeren met een klein lepeltje of mesje.


Het glazuur wordt niet meteen hard, dus je hebt daarna nog even tijd om de koekjes te decoreren met strooisels naar keuze.

Handig: ik gebruikte decoratiestiften van Dr. Oetker om eerst omlijningen te maken, voordat ik glazuur aanbracht. Daardoor bleef het ‘netjes’ binnen de lijntjes 🙂
Deze stiften zijn trouwens ook heel handig om te gebruiken als ‘lijm’ op (al dan niet reeds geglazuurde) koekjes. De oogjes van de rendieren en de ‘kerstballen’ heb ik bijvoorbeeld met deze decoratiestiften aangebracht.

Deze rendier koekjes wilde ik nog even uitlichten: hiervoor heb je dus helemaal geen speciale uitstekers nodig! Je kunt namelijk heel eenvoudig mooie en strakke rondjes uit koekjesdeeg steken, gewoon met een glas.

Ik gebruikte longdrink glazen voor de kleine hoofdjes en wat grotere theeglazen voor de grote hoofdjes.
Oogjes en een rood neusje erop plakken, een geweitje tekenen met een decoratiestift en: klaar!
Teken konijnenoren in plaats van een gewei en tadaa: een Paashaas 🙂
Ook leuk: decoreer het koekje met blauwe glazuur, plak er oogjes op en: KOEKIEMONSTER!

Heb je geen kant en klare oogjes in huis of kunnen vinden in de winkel?
Lees HIER hoe je zelf oogjes maakt van fondant.

   

Nog een laatste leuke decoratietip: prik met een rietje een gaatje in het koekjesdeeg!
Na het bakken en decoreren, kun je er een lintje doorheen steken en het koekje in de kerstboom of in de Paastakken hangen:

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt.
Laat het me weten als je met dit recept aan de slag gaat 🙂

Ben jij wél een gevorderde koekenbakker of zou je wat meer verfijnde decoratietips willen leren?
Neem dan een kijkje op de site van Bee’s Cookie Jar en meld je aan voor een workshop in het Brabantse Herpt of op locatie, of bestel custom made cookie cutters en cookie stencils in haar Etsy Shop!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

3 reacties

  1. Oh wat leuk, ziet er mooi uit zeg!
    Afgelopen tijd heb ik iets teveel brownies en koekjes gebakken, dus voorlopig hou ik me even in ?

    Alvast het beste voor 2019 he Maris!

    1. Dank je wel! Beetje aan de late kant, maar jij ook de beste wensen voor 2019 🙂 En ik bak voorlopig ook geen koekjes meer hoor. Het is een erg (nodige) sobere maand met veel water en #skinnyfood haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne
Hi!
Ik ben Maris Maria Renne, geboren in 1979 en ik woon met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem. Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site. Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >>

Toiletportret

Webshop