Low Key Ontbijten, Lunchen & Dineren in Haarlem

hotspots haarlem en omstrekenVorige week was ik jarig, maar ik ben hoogzwanger en had geen zin om een feestje voor te bereiden of te hosten. Aan een paar vrienden die me toch een cadeau wilden geven, vroeg ik daarom quality time in de vorm van bijvoorbeeld een ontbijt of lunch.

Dit beviel me eigenlijk zo goed, dat ik het misschien volgend jaar weer ga doen!
Op een druk feestje heb je namelijk vaak geen tijd om iedereen even uitgebreid te spreken. Ik vond het ook fijn om tijdens de laatste loodjes van mijn zwangerschap er nog een paar keer uit te zijn geweest en ik had lekker geen feestbende om op te ruimen na afloop.

Ik heb vier superrelaxte dates gehad met vriendjes en vandaag deel ik de adresjes voor mijn favoriete low key hotspots in Haarlem (en omstreken) met jullie.

 

Ontbijten bij Wolkers

Ik fiets bijna dagelijks langs Wolkers. Op alle tijdstippen van de dag zie ik mensen heel relaxt aan tafel (of op het terrasje aan het Spaarne) zitten met een krantje of laptop.
Wolkers is typisch zo’n plek waar je prima wat uurtjes kunt vertoeven!

Wolkers is nét buiten het drukke winkelgebied gelegen, waardoor het massale winkelpubliek wegblijft en er een rustige en ongedwongen sfeer hangt met eveneens bijpassende relaxte oude jazzmuziek.

wolkers haarlem

Met vriendin Marilyn sprak ik hier op een doordeweekse ochtend af voor een ontbijtje. De croissants waren warm en vers en de Chai Tea en Koffie Verkeerd waren erg lekker! Er is een ruime keuze op de (verantwoorde) menukaart voor zowel ontbijt, lunch of borrel voor schappelijke (gemiddelde) prijzen. Ook is er een kidsproof menu, maar wordt de zaak niet gedomineerd door kindergegil: I like!

Openingstijden:
Maandag – vrijdag 08:00 – 18:00 uur
Zaterdag 09:00 – 18:00 uur
Zondag 10:00 – 18:00

Bar Wolkers, Gedempte Oude Gracht 139 Haarlem.
Wolkers heeft geen website, maar wel een Facebookpagina met meer info en foto’s.

 

Lunchen bij De Overkant

‘De Overkant’ heb je wellicht al eerder voorbij zien komen op mijn blog. Ik ben namelijk ernstig verslaafd aan het broodje ‘Spinazie #2‘ van de menukaart, dit eet ik al bijna 13 jaar iedere keer dat ik hier kom!

Toen ik in 2002 in Haarlem kwam wonen en mijn BFF Sarah leerde kennen, was dit het eerste adres waar zij mij mee naartoe nam.
Samen zouden wij hier afgelopen weekend gaan lunchen voor mijn verjaardag, maar dat bleek een smoesje te zijn om mij uit mijn joggingbroek te hijsen en te verrassen met mijn babyshower!

de overkant haarlem

In 1985 opende lunchroom ’t Steegje haar deuren, waarmee het concept van “De broodjes met die gekke namen” was geboren.
In 2007 verhuisde de lunchroom letterlijk naar een pand aan de overkant.
De Overkant’ is nog steeds net zoals ’t Steegje voorheen een heerlijke plek om te lunchen, met een ongedwongen sfeer en supergezellig personeel.
Voor dit laatste ben ik trouwens nogal gevoelig. Ik kom ergens geen tweede keer als ik onvriendelijk of slecht geholpen word. En dit is dus al 13 jaar mijn favoriete plek om te lunchen!

Vorige week heb ik hier met vriendin Larissa geluncht en deelden we na onze overheerlijke broodjes samen nog een heerlijk puntje cheesecake. De koffies zijn hier prima, maar ik raad vooral de verse sapjes aan!

Openingstijden:
Ontbijt en lunch: alle dagen van 9-17:00 en op zaterdag tot 18:00

De Overkant, Paarlaarsteeg 10, Haarlem
Kijk voor de menukaart en prijzen op: www.deoverkant.net

 

Borrelen & Dineren bij Café De Roemer

De Grote Markt van Haarlem is natuurlijk schitterend en je vindt er veel horeca. Toch zit ik in de zomer liever op het terras van de Botermarkt, waar het kleinschaliger en knusser is.
Mijn favoriete café op de Botermarkt is het wijn-, bier- en eetcafé ‘De Roemer’. Het is hier gezellig, informeel, maar ook een tikkeltje klassiek.

de roemer haarlem

Binnen oogt het als een typisch eetcafé, met de grote leestafel naast de bar, donker hout op de muur en eenvoudige houten tafeltjes met dito houten stoeltjes.
Het liefst zit ik in de lichte serre, wanneer het buiten nog geen terrasweer is.
Het publiek is heerlijk divers. Van kunstenaars, tot winkelende vriendinnen, ouders met kinderen, zakenlui en studenten.

Ik kijk altijd wel naar de kaart en wisselende daghap (slechts €12,50!), maar eigenlijk kies ik altijd voor de kaasfondue. De verschillende soorten bieren op tap schijnen ook érg lekker te zijn, maar ik drink geen bier dus hier kan ik helaas niets zinnigs over zeggen.
Als we hier borrelen, dan bestellen we ook altijd een bittergarnituurtje erbij.

Voor mijn verjaardag ging ik hier borrelen en eten met good old friend Arne. We bestelden eerst kaasstengels en later (uiteraard) de kaasfondue. Very cheesy indeed. Maar we kennen elkaar dan ook al een jaar of 15. We like things cheesy.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag 10:00 – 01:00
Vrijdag & zaterdag: 10:00 – 02:00
Zondag: 12:00 – 01:00

Café De Roemer, Botermarkt 17, Haarlem.
www.cafederoemer.nl

 

BONUS: Ubuntu in Zandvoort

Onze vrienden en familie uit Breda en Almere, proberen tevergeefs eens in de zoveel tijd om ons ervan te overtuigen toch hún kant op te verhuizen.
Ik kan het niet vaak genoeg benadrukken: that’s NEVER gonna happen!!!!

Op zich zou ik nog wel naar Amsterdam willen verhuizen, maar ik heb het erg naar mijn zin in Haarlem. Het is hier klein, knus, mooi en bovenal ben ik dol op de zomers in Haarlem.
In de zomer lijkt de stad opeens een stuk groter en voelt het als een vakantieoord, omdat dan opeens ook het nabij gelegen Overveen, Bloemendaal en Zandvoort erbij betrokken worden!

ubuntu zandvoort

Mensen denken wel eens dat ik overdrijf, wanneer ik zeg dat ik in de zomer IEDERE vrije minuut op het strand doorbreng, maar er is echt geen woord van gelogen.
Ik haal Mika iedere zonnige middag met een koeltas vol hapjes op uit school en we fietsen in één keer door naar het strand om daar te eten en te spelen.

Voor mijn verjaardagsdate met vriendin Pauline, sprak ik af om last minute te beslissen waar we naartoe zouden gaan. Toen het die dag de eerste schitterende lentedag bleek te zijn, stapten we natuurlijk meteen in de Pau-Mobile om in Zandvoort op het strand neer te strijken.

Ubuntu is één van Pauline’s favoriete hotspots, ik was hier nog nooit geweest, maar ben nu ook om.
Op het eerste gezicht lijkt het heel ‘jong & hip’ maar het was er voornamelijk erg relaxt.
Het is ruim opgezet en er is ook genoeg speelruimte en faciliteiten voor kinderen, zoals bijvoorbeeld een groot schommeltoestel in het strandzand.
Het was lastig om iets te kiezen van de kaart, want er stonden zoveel lekkere dingen op! Ook fijn: zowel de bediening als de prijzen van de menukaart zijn érg vriendelijk.
Zo eet je bijvoorbeeld al een soepje vanaf €6,- en een salade vanaf €9,-
Ik koos voor de Ubuntu Burger met bacon (onmogelijk om netjes te eten, maar zoooo lekker!) en Pauline bestelde een makreelsalade.

Er is naast een terras buiten, ook binnen plek. Dus bij koud weer kan er gewoon geborreld worden bij de open haard.
‘s Avonds kun je kiezen voor een drie gangen menu (vanaf €23,50), maar alles kan ook los besteld worden en aan de kids is ook gedacht met een kindermenu.

Openingstijden:
Ubuntu is in het zomerseizoen iedere dag vanaf 9:00 tot 00:00 geopend voor lunch en diner. Op zondagochtend is er van 09:00 tot 12:00 een ontbijtbuffet met croissantjes, vers fruit, grote broden, scrambled eggs en much more!

Boulevard Paulus Loot 1, Zandvoort
www.ubuntubeach.nl

 

[bctt tweet=”Tips voor low key ontbijten, lunchen en borrelen in Haarlem!”]

 

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om deze tips te lezen. Als je een dagje winkelen in Haarlem gepland hebt en je bezoekt één van mijn favoriete plekken, laat dan zeker even in een comment weten wat je ervan vond!

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

14 reacties

  1. Wat een heerljke plekken heb je uitgekozen om je verjaardag te vieren! En je hebt gelijk, Haarlem is een heerlijkenstad, ik wil er nooit meer weg!

  2. Oh wat leuk, wij doen het met 1 bbq voor enkel de familie en beste vrienden. Zo houden we het overzichtelijk en niet te veel gedoe. Hou daar ni van 🙂

    1. Ik probeer het meestal ook klein te houden, maar ons huis is niet erg groot. Als het weer het niet toestaat om ook de tuin erbij te betrekken en veel mensen nemen hun kids mee, dan is het al snel ERG druk en lawaaierig hier. We don’t like 😉

  3. Ik woon sinds drie weken niet meer in Haarlem en weet alle locaties te vinden. Voor mijn ´bevalling´ ging ik ook veel lunchen en koffie drinken zo fijn! Alleen de Roemer vind ik iets minder, maar dat is persoonlijk iets mindere kwaliteit ervaringen, maar ja het terras in de zon he. De lokatie is gewoon heel fijn! Ik ging ook tijdens mijn zwangerschap graag naar het terras van de Jopenkerk, want ze hebben ook hele fijne alcohol vrije biertjes en sowieso zit je fijn in de zon.

    1. De Jopenkerk is inderdaad erg leuk! Toch zit het (nog) niet in mijn systeem om naar dat plein uit te wijken, zodra de zon schijnt wijk ik toch automatisch uit naar de Botermarkt of Riviervismarkt. Mis je Haarlem?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret