Sushi Misverstanden + Zelf Sushi Maken

sushi home made happy colors
“Ik lust geen sushi, want ik eet geen (rauwe) vis….”
of: “Ik ben zwanger, dus ik mag geen sushi eten….”

Dit zijn opmerkingen die ik vaker voorbij zie komen en waaraan ik mezelf vroegâh ook schuldig heb gemaakt. Nu schaam ik me daar een beetje voor, want inmiddels weet ik dat sushi eigenlijk maar weinig met vis te maken heeft.

Wanneer je aan sushi denkt, dan zie je waarschijnlijk meteen een plaatje voor je, van een bolletje rijst met een plakje rauwe zalm of tonijn erop. Dit was in ieder geval wat mij meteen te binnen schoot als ik aan sushi dacht. Ik heb vijf jaar geleden pas sushi leren eten en ben me er sindsdien meer in gaan verdiepen. En nu ben ik hooked!

De Grootste Misverstanden Over Sushi

Hoewel veel mensen denken dat vis het belangrijkste ingrediënt is voor sushi, is dat feitelijk niet juist. Met de vulling kun je namelijk eindeloos variëren. De rijst is het belangrijkste ingrediënt van de sushi. Als de rijst mislukt, kun je de sushi wel vergeten.
Het moet precies lang genoeg gekookt zijn, niet teveel aan elkaar plakken (maar wel genoeg om niet uit elkaar te vallen) én de juiste temperatuur hebben. Bovendien moet de smaak ook nog eens goed zijn. Echte Japanse sushi-chefs oefenen hier jarenlang op.

sushi home made pink

In sushi kun je dus alles stoppen wat je lekker vindt; gefrituurde Tempura garnalen bijvoorbeeld, of avocado, ei, mais of fruit. Er zijn trouwens ook talloze sushi recepten met vlees te bedenken.
Ook beweringen als: ‘sushi wordt altijd gemaakt met zeewier en dat is taai, sushi is duur of sushi moet je met stokjes eten’ zijn allemaal NIET waar.

sushi monster
Foto: Sushi monster van Sushi-San, met o.a. maïs, avocado, mango en peterselie.

Lees HIER de 10 grootste misvattingen over sushi.

 

Sushi & Zwangerschap

Vooral bij het eten van rauwe vis is enige voorzichtigheid geboden. Vissen kunnen namelijk parasieten bevatten. Deze parasieten worden normaliter onder verhitting gedood, doordat we een stukje zalm bijvoorbeeld bakken of in de oven doen. Bij rauwe vis heb je te maken met een onbewerkt product. Zelf worden we meestal niet ziek van deze parasieten, omdat we een bepaalde weerstand hebben opgebouwd.

sushi onesie norah nigiri and chopsticks

Foto: Mijn Norah Nigiri in een Sushi Rompertje dat ik zelf heb gemaakt.

Een ongeboren kind heeft dit echter niet en kan er wel ziek van worden. Ook kunnen met name roofvissen iets verhoogde gehaltes kwik en/of lood bevatten. Dit kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van het kind. Omdat de vetzuren in vis wél belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het gezichtsvermogen en de hersenen van het kind, is helemaal géén vis eten ook niet verstandig.

In DIT artikel op de website van Sushi-San kun je gedetailleerde info teruglezen over welke soorten vis je beter wel en niet kunt eten tijdens de zwangerschap en hoe vaak.

sushi home made blauw

Zoals je in dat artikel kunt lezen, blijven er voldoende soorten vis over die je gewoon veilig kunt eten. Zo kun je ook tijdens de zwangerschap gewoon lekker van sushi blijven genieten.

Naast deze soorten, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om vegetarische sushi’s of sushi’s met vlees te eten (met uitzondering van de sushi’s met rode biefstuk). Je hoeft in ieder geval heus niet alles te laten staan, je moet alleen nét even iets creatiever denken.

Mijn Favo Sushi

Ik ben dus geen visliefhebber en daarom dacht ik vroegâh dat ik ook geen sushi zou lusten (shame on me…).  In de afgelopen jaren heb ik me wat meer in sushi verdiept (mede door onze tweede webshop ‘Sushiteit‘) en ben ik ook een sushi fan geworden. Nou laten we niet vaak sushi bezorgen en gaan we ook niet regelmatig naar een sushi restaurant, maar ik vind het wel erg leuk om zelf te maken.

sushi home made surimi salade komkommerHome made sushi: surimisalade (gemengd met een scheutje chilisaus), een reep komkommer en bosuitjes.

De voornaamste reden waarom ik dit leuk vind om te doen, is omdat ik dan zelf al mijn favoriete ingrediënten bij elkaar kan mikken, zodat ik de voor mij perfecte sushi heb gemaakt 🙂
Ingrediënten die ik vrijwel altijd gebruik, zijn avocado, Japanse omelet (geklutst eitje met een beetje suiker en een snufje zout), komkommer, krabsalade (gemengd met een scheutje chilisaus), surimi sticks, wasabi-mayonaise, maïs en bosuitjes.

Een paar jaar geleden heb ik ook een workshop sushi rollen gevolgd bij Smaak Nederland. Dit was erg leerzaam! Op YouTube vind je gelukkig ook veel tutorials over hoe je sushi het beste kunt bereiden. Als je dit een beetje onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren en grappige smaakcombinaties bedenken die minder standaard zijn dan op de gemiddelde menukaart in een sushi restaurant.

sushi home made omelet surimi komkommer wasabimayoHome made sushi: komkommer, surimi sticks, Japanse omelet en wasabi-mayonaise.

Het maken van goede sushirijst is een behoorlijk tijdrovende klus. Houd er rekening mee dat je al snel ongeveer 2 uur verder bent voordat je de rijst kunt gaan gebruiken om te rollen.

sushisan review 4

Lees HIER hoe je de perfecte sushirijst moet bereiden om zelf sushi te maken.
Het is echt een tijdrovende klus om de rijst goed schoon te spoelen, maar sinds ik dit braaf en geduldig doe, proef ik echt een verschil. Het smaakt zoveel beter dan mijn eerste sushi pogingen!

sushi tafel gedekt
Foto: Hier heb ik flink uitgepakt met warme (gefrituurde) en koude sushi’s, inclusief Nutella Maki’s als dessert! Ik vind dit echt leuk om te doen als er mensen komen eten, maar ik moet er wel echt de tijd voor hebben.
Als je in de zoekfunctie op mijn blog SUSHI typt, dan krijg je een aantal leuke zelf te maken sushi’s als resultaat.

 

 

Sort Of Sushi Recepten

Geïnspireerd door sushi, heb ik op mijn blog ook nog een paar leuke ‘sort of sushi’ recepten gepost.
Zo had ik bijvoorbeeld eens zin in home made sushi, maar geen zin en tijd om de rijst te bereiden of sushi te rollen.

sort of sushi salad

Deze ‘Sushi salade‘ maak je met of zonder rijst en hiermee stil je direct je sushi craving, maar ben je geen uren tijd kwijt in de keuken.

 

nutella maki met chopsticks
Gegarandeerd een hit op tafel bij al je gasten, zijn deze Nutella maki’s!
Je rolt deze sushi van pannenkoeken met een flinke lepel Nutella en je vult ‘m met fruit en eventueel nog wat dessertrijst.

sushifun met leftovers
Als je zelf sushi maakt, dan houd je altijd wat restjes groenten en rijst over. Zonde om weg te gooien natuurlijk. Presenteer ze op een leuke manier (zie DIT artikel), wedden dat de kleinste tafelgasten hier los op gaan?

Zo, en nu eerlijk zeggen: wie van jullie dacht ook altijd dat sushi om rauwe vis draait?
Zitten er eigenlijk veel sushi fans onder mijn lezers en maken jullie ook wel eens zelf sushi?
Laat het horen in een comment!

Heb je een DIY of een recept van mijn blog gemaakt en deel je er een foto van op Instagram, Twitter of Facebook? Gebruik dan de hashtag #haremaristeit zodat ik je foto kan zien/altijd kan terugvinden, liken en wie weet (met credits) zal delen in het volgende artikel met lezersfoto’s!

Geraadpleegde bron voor dit artikel: Sushi-San

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

26 reacties

 1. Absolute sushi fan hier!! Als m’n hubbie en ik al eens uit eten gaan, gaan we meestal fijn sushi happen samen. Zelf sushi maken vind ik super leuk, al hebben m’n bamboematje en ik soms wat ruzie.. Ooit kocht ik een handig apparaatje, de Rice cube, waar je makkelijk vierkante sushi mee maakt. (Handig voor als je niet zoveel tijd hebt of de rol-skills mist)… M’n favoriet is sushi met surimi, avocado, komkommer en wortelrasp!

 2. Yay voor vegetarische sushi! Mijn favoriete vulling is gebakken shiitake gemarineerd in sojasaus met groene asperge. Maar iets met fruit vind ik ook lekker. Ik heb zelfs eens sushi gemaakt met brie, en ook eens een rol met zuurkool. Ja, écht. Was superlekker, maar ik ben dan ook groot zuurkoolfan.

  1. Brie? Really????
   Ik ben dol op kaasjes, maar had zelf niet aan sushi met kaas gedacht ? Volgens mij heeft Sushi-San ook wat sushi-kaasrecepten op de site staan.
   Zuurkool is één van de dingen die ik écht niet lust, maar dit is wat ik zo leuk vind aan sushi zelf maken, dat je er je eigen favo vulling in stopt 🙂
   Fruit in sushi (in alle gerechten eigenlijk) vind ik verrukkelijk! Mango is inderdaad super i.c.m. sushirijst.
   En ik strooi altijd rijkelijk met fijngesneden bosuitjes of bieslook, soooo good!

   1. Ik las friet ipv fruit, haha ik dacht al ‘wowwww dat is pas creatief!’ 🙂 Ik had laatst sushi besteld en daar zat volgens mij brie, mango, avocado en komkommer als combinatie in. Zo uit mijn hoofd. Was echt heel lekker!

 3. Hmmm… ik vind sushi heerlijk, vooral die met zalm of tonijn. Van de zomer waren we in Australie en daar hebben we bij een heel klein Japans restaurantje (4 tafels) een schaal sushi afgehaald en die was zooo lekker! Het staat wel op mijn to do list om het eens zelf te proberen om te maken, maar misschien moet ik dan wel eerst zo’n matje aanschaffen. Volgens mij gaat het dan wel beter en makkelijker.

  1. Ja, zo’n matje is wel echt een must! Op de site van Sushi-San (en op YouTube) kun je zien hoe je moet rollen. Vereist wel wat oefening, die eerste rollen zijn waarschijnlijk te vol/niet stevig of niet mooi, maar ach: die eet je toch op 🙂
   Misschien leuk om een keer zo’n starter kit bij AH te kopen? Dan heb je alles (incl. matje!) kleinschalig in huis om eens te proberen. Als je de smaak te pakken hebt, kun je altijd nog kiloverpakkingen sushirijst en flessen rijstazijn inslaan bij de toko.

  1. Don’t hate it, till you tried it!
   Ik dacht ook altijd dat ik het niks zou vinden, maar nu ben ik er echt dol op! In een sushi restaurant bestel ik ook altijd veel gefrituurde hapjes en leuke frisse combi’s (maïs, fruit) en nooit rauwe vis, dat lust ik echt niet.
   Maar ik begrijp het wel dat mensen die niet van rijst houden of de smaak van sojasaus bijvoorbeeld niet lekker vinden, dat zij er niet om staan te trappelen het eens te proberen.

 4. Binnenkort vertrekken mijn man en ik weer voor een paar maandjes naar Los Angeles, waar we daar zitten (vlakbij Sunset Boulevard) zitten een HELEboel Japanners.Gelukkig zit de allerlekkerste dichtbij: Sushi Dan. Zelf ben ik gek op Unagi rolls, en mijn man vindt de Spicy Tuna of Salmon rolls ’t lekkerst.

 5. Ok betrapt! Ik ben geen sushi liefhebber en dacht idd meteen aan rauwe vis. Hoewel ik best vis eet hoor maar sushi trekt me helemaal niet. Wel hou ik van allemaal verschillende hapjes zodat je niet één gerecht eet. Met jouw tips ga ik dus zeker een keertje sushi maken Thanks!

  1. Je moet niks natuurlijk, maar eigenlijk zou je eens naar een sushi restaurant moeten gaan en zoveel mogelijk verschillende dingen proeven, om uit te zoeken wat je wél lekker vindt.
   Er zijn zoveel soorten en smaken en op de kaart staan ook altijd gerechten zonder bijvoorbeeld rijst. Denk aan stukjes vlees of boontjes, gefrituurde garnalen enz.
   En het leuke is dat je ze bijna allemaal per stuk kunt bestellen, dus per gang kun je lekker afwisselen.
   Als je zelf sushi gaat maken, heb je dus wel meerdere porties met dezelfde vulling. Nou weet ik na een paar jaar experimenteren wel welke smaken bij ons thuis het beste in de smaak vallen, maar daarom zou ik eens naar een sushi restaurant gaan en zoveel mogelijk gaan proeven 🙂

 6. Laatst werden mijn vriend en ik uitgenodigd om mee te gaan sushi eten. Ik durfde het avontuur wel aan als niet-viseter en met mijn soja allergie. Gewapend met 2 heel grote menukaarten bleef er nog verbazingwekkend veel lekkers over. Jammer alleen dat ik niets in de sojasaus kon dippen, wat er volgends vrienden toen echt bij hoort en het juist zo lekker maakt!

  1. Klopt, maar na een paar happen vind ik het te overheersend en dip ik niet meer in de sojasaus. Ik mix altijd wasabi met mayo, veel lekkerder 🙂
   Mijn zoon was in het begin niet dol op sojasaus en had toen altijd 2 schaaltjes saus. 1 met soja en 1 met ketjap (eerst zoet, later zout).

 7. Hier een vegetariër! En nu ook zwanger, hihi 🙂 en ik ben DOL op sushi!! Meer dan genoeg keuze zonder vis of vlees gelukkig! Mijn vader maakt het regelmatig zelf. Ik niet, want het lukt mij gewoon echt niet!

  1. Het is in het begin ook lastig, blijven oefenen 🙂 En mijn home made sushi ziet er ook niet super profi uit, maar het is wel lekker. En met al mijn favoriete ingrediënten dus, zonder rauwe vis 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret