Toen ik 20 jaar geleden naar Haarlem verhuisde, werd ik door wat locals op sleeptouw genomen naar de beste hotspots. Veel van deze stekkies zijn er inmiddels niet meer, maar ééntje gelukkig nog wel: lunchroom ‘De Overkant’ in de Paarlaarsteeg.
Toen ik hier kwam wonen, heette dit ‘Het Steegje’. Daarna verhuisde het naar een pand aan de overkant en kreeg het de toepasselijke naamswijziging ‘De Overkant’.
Broodje Spinazie #2 van lunchroom ‘Het Steegje / De Overkant in Haarlem
De vriendin die mij voor het eerst meenam naar ‘De Overkant’ drukte me op het hart dat Broodje Spinazie #2 het lekkerste broodje van de menukaart was. Zoals de naam al doet vermoeden, was er ook een Spinazie #1 (en ook een #3 en #4) en ze had gelijk.
Broodje #2 was echt waan-zin-nig. Het is een gegrild broodje met spinazie, mozzarella, rode pesto, avocado, pijnboompitten en sambal badjak.
Dit was inderdaad een verrukkelijk broodje en ik heb slechts één keer iets anders van het menu besteld. En daar had ik ook meteen spijt van. Niet dat dit niet lekker was, maar ‘Het Steegje’ en ‘Spinazie #2′ waren vanaf het eerste moment voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toen ik in 2015 zwanger was van mijn dochter, heb ik meerdere keren naar de Overkant gewaggeld voor een broodje Spinazie #2. Ik zat daar toen zo ongelooflijk stikgelukkig helemaal in mijn up aan een tafeltje te genieten van mijn broodje sentiment.
Broodje spinazie, mozzarella, avocado & sambal badjak zelf maken
Het beroemde broodje Spinazie #2 staat anno 2022 niet meer op de menukaart. Maar gelukkig heb ik het zó vaak gegeten en heb ik het personeel van ‘De Overkant’ om de ‘how to’ gevraagd, zodat ik het thuis nog regelmatig zelf kan maken wanneer ik weer eens een craving heb.
GOOD TO KNOW: het is een machtig broodje. Dat wil zeggen: een stevige lunch, maar ik eet het ook regelmatig als avondmaaltijd. De toevoeging van sambal badjak laat het misschien ook klinken alsof het een spicy broodje is, maar dat is het niet. Sambal badjak is namelijk de zoetste sambal-soort (daar kun je dus een flinke lepel van toevoegen) en het is een waanzinnige combinatie met de zachte mozzarella en avocado. De rode pesto die lekker in het broodje getrokken is, maakt het ook helemaal af.
Bewaren
Bewaren
Ingrediënten & Benodigdheden voor 2 flinke broodjes met spinazie, mozzarella, avocado en sambal badjak
- 2 broodjes naar keuze
- 2 teentjes knoflook
- 1 avocado
- 1 bol mozzarella
- flinke eetlepel rode pesto
- flinke eetlepel Sambal Badjak
- gewassen blaadjes spinazie
- handje pijnboompitten
TIPS!
- Ik maak dit broodje meestal met 1 grote ciabatta om af te bakken en snijd deze in tweeën. Maar je kunt natuurlijk ieder ander broodje gebruiken. Meergranen triangles bijvoorbeeld zijn ook lekker!
Hoe maak je het?
Bak de spinazie in olie met de knoflook, tot deze geslonken is. Breng indien gewenst op smaak met verse peper.
Snijd het brood doormidden en besmeer beide helften met rode pesto.
Beleg de onderste helft met de gebakken spinazie, plakjes avocado en een hoeveelheid sambal badjak naar smaak.
Beleg de bovenste helft met plakjes mozzarella en pijnboompitten.
Leg de bovenste helft eventjes onder de hete grill tot de mozzarella is gesmolten.
Stapel daarna de broodjes op elkaar en…. eet smakelijk, geniet van de smaakexplosie!
7 reacties
Oooooh nu wil ik een broodje spinazie 2 🙁
Volgende keer dat je langskomt maak ik een Spinazie 2 voor je 🙂 X
Oh my dat ziet er verschrikkelijk lekker uit! Zo houd ik verschrikkelijk veel van zalm. Verzin daar alle combi’s bij! En ik ben happy!
Zo dat klinkt heerlijk en van de week zal ik dit eens zelf maken 😉
Ik kwam vroeger vaak bij het Steegje (oh, ik word oud). Bij de Overkant ben ik nog nooit geweest, sterker nog…wist niet eens dat het Steegje verhuisd is…hahaha…schaam! Ik ga ‘m op mijn lijstje zetten…
Yes! Hebbes! Nu het nog klaar maken binnenkort (nog op vakantie) Can’t wait! Manlief is ook erg benieuwd!