Deze Pandan Rijstepap is een goddelijke combinatie van twee van mijn lievelings én een kleine ode aan mijn zowel Indische als Nederlandse roots. Oer-Hollandsche rijstepap, maar dan met de tropische smaak én de toffe groene kleur van Pandan extract! En ook nog eens helemaal vegan proof 🙂 .
Zelfgemaakte rijstepap met bruine basterdsuiker
Iets wat mijn vriend en ik gemeen hebben, is onze liefde voor eten én voor elkaar koken. Zo vertelde ik hem over hoe mijn Nederlandse Opa (een échte Brabander) mij altijd een bordje rijstepap met bruine basterdsuiker voorschotelde en hoe ik dit nog steeds af en toe voor mezelf maak, voor een vleugje nostalgie.
Ik vond het zooooo lief dat mijn vriend mij een paar weken geleden verraste met een kommetje home made rijstepap! Niks mis trouwens met zo’n beker kant en klare rijstepap uit de supermarkt, want die koop ik zelf ook graag wanneer ik in een nostalgische bui ben. Maar het cliché met zo’n speciaal gerechtje is wel echt waar: met liefde gemaakt en nog warm geserveerd is het nóg lekkerder ❤️.
Tijdens het smullen van zijn vers gemaakte rijstepap, kreeg ik opeens de ingeving om hier pandan aan toe te voegen en…. dit pakte net zo lekker uit als ik had gehoopt!
Wat is Pandan?
Pandan extract wordt uit de bladeren van de schroefpalm gehaald. Deze boom groeit in Azië en de bladeren van de palm zijn lang en stug. De geur doet denken aan een mix tussen warme noten en vanille en persoonlijk doet het mij altijd denken aan mijn Indische Oma. Zij was ook de eerste naar wie ik de Pandan Rijstepap foto’s appte en ze reageerde super enthousiast ❤️
Pandan geeft naast een onmiskenbare geur en smaak ook een fantastische groene knalkleur aan gerechten. Denk bijvoorbeeld aan luchtige chiffon cakes of Kue Lapis. Verse pandan bladeren zijn vaak lastig verkrijgbaar bij een toko, daarnaast bederven ze ook snel en verliezen ze smaak. Ingevroren kun je het blad nog een jaar bewaren, maar een flesje pandan extract is een makkelijker en praktischer vervanger. Je koopt zo’n flesje voor ongeveer één euro bij een toko, hebt maar een klein kneepje/drupje nodig en kunt er dus lekker lang mee doen.
Meer pandan inspiratie? Bekijk dan ook de recepten voor mijn Pandan Poffertjes en de tropische (No Bake) Pandan Kokos Kwarktaart >> >>
Pandan Rijstepap
Ingrediënten voor 4 porties
- 400 ml (1 blikje) kokosmelk
- half pak dessertrijst ( 200 gram)
- witte kristalsuiker (hoeveelheid naar smaak)
- klein kneepje Pandan extract
GARNERING
- in blokjes gesneden mango
- 1 el geraspte kokos
- schepje bruine basterdsuiker of 1 el Gula Djawa
Bereidingswijze
Doe de dessertrijst en kokosmelk in een pannetje en breng aan de kook.
Voeg een klein kneepje pandan extract toe.
Zet het vuur laag en blijf zo’n 12-15 minuten regelmatig roeren.
Zelf voeg ik niet veel kristalsuiker toe, omdat ik de smaak van pandan en kokosmelk al zoet genoeg vind. Proef vooral zelf tijdens het roeren of het zoet genoeg naar jouw smaak is.
Garneer met blokjes mango, geraspte kokos en een lepeltje bruine basterdsuiker.
Dit tropische rijstdessert kan zowel warm als koud geserveerd worden en blijft in een afgesloten bakje nog twee dagen houdbaar in de koelkast.
TIPS!
Voeg extra kokosmelk toe voor een romiger en meer vloeibaar dessert:
Proef tijdens het roeren regelmatig of de rijstkorrels niet meer hard zijn. Het kan zijn dat je langer dan 12-15 minuten moet roeren. Zelf vind ik een wat vloeibaarder Pandan Rijstepap (met méér kokosmelk, zoals op bovenstaande foto) lekker om ’s zomers koud te serveren. De wat dikkere, meer gebonden Pandan Rijstepap zoals op de andere foto’s in dit artikel, is lauw/warm lekker om ’s winters van te genieten.
PIN DIT:
Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog? Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram, vind ik leuk! En misschien zie je ‘m binnenkort met credits terug in een nieuw artikel met lezersfoto’s 🙂