Pandan-Kokos Kwarktaart


Van alle dingen die ik heb gemaakt en waar ik wel een beetje trots op ben, scoort deze taart toch wel een plekje in mijn persoonlijke top drie 🙂

Ik ben een gróót kwarktaartfan, want ik houd gewoon van toffe resultaten zonder ingewikkelde handelingen. Je hoeft namelijk geen next level Pinterest-keukenprinses te zijn om een indrukwekkende taart te serveren.
Bekijk deze eerdere succesnummers op mijn blog maar eens:

Regenboog Kwarktaart
Minty Kwarktaart met After Eight & chocoladeglazuur
No Bake Unicorn Cake
– Two Tone Kwarktaart met Paaseitjes

Voor deze nieuwe, eenvoudige maar indrukwekkende No Bake Pandan-Coco Cake, was ik geïnspireerd door het Indische gebakje ‘Kue Lapis’.
Google maar naar afbeeldingen van deze zoete en tropische lekkernij: het ziet er prachtig uit en bestaat meestal uit dunne groene, witte en vaak ook roze laagjes.
Best wel een tijdrovend klusje om zelf te maken en ik heb dit ook nog nooit geprobeerd. Bij de toko koop ik regelmatig een paar kleine porties of plakjes: mijn kinderen zijn er ook dol op.

Met een kwarktaart is het niet mogelijk om dezelfde flinterdunne gekleurde laagjes te maken als bij Kue Lapis. Maar het idee komt wel in de buurt en de tropische smaak is waanzinnig!
En het is dus helemaal niet moeilijk om te maken en een feestje om te serveren! Ik heb het afgelopen maand een paar keer gemaakt en mijn Indische vrienden beaamden ook dat het een nostalgisch smaakje had 🙂

Ingrediënten & Benodigdheden
voor 1 Pandan-Kokos Kwarktaart 

  • 60 g boter
  • 1 pak Kwarktaart Naturel (Dr. Oetker)
  • 400 ml water
  • 500 g Campina Magere milde kwark kokos (of een ander merk kokoskwark)
  • 250 ml slagroom
  • pandan extract (flesje koop je voor €0,90 bij de toko of online)
  • geraspte kokos
  • 1 mango

OVERIG:

  • mixer met garden
  • 5 schaaltjes
  • springvorm met Ø 20 of 18 cm
  • 1 vel bakpapier
  • bakspray

Hoe maak je het?

Leg het bijgesloten velletje bakpapier uit de verpakking van de kwarktaartmix over de springvormbodem.
Plaats de rand hierop en sluit de springvorm.

TIP!
Wanneer je een iets kleinere springvorm dan de veelal standaard aanbevolen Ø 24 cm gebruikt, kun je een hogere taart maken.
Dit ziet er niet alleen toffer uit op foto’s, maar het is daardoor ook makkelijker om verschillende gekleurde laagjes mooi op elkaar te stapelen.

Smelt 60 gram boter in een pannetje.
Neem het pannetje van het vuur en roer de inhoud van het zakje kruimelbodemmix door de gesmolten boter.

Bedek de bodem van de springvorm gelijkmatig met de kruimelmix en druk dit stevig aan met de bolle kant van een lepel.
Zet de springvorm in de koelkast.

TIP!
Knip twee stroken uit een vel bakpapier, die qua hoogte een paar centimeter boven de rand van de springvorm uitsteken.
Spray de randen van de springvorm in met bakspray en plak hier de stroken bakpapier op.
Hierdoor blijft de buitenkant mooier en strakker wanneer je later de springvorm verwijdert.
Nog een voordeel: als je net als ik een kleinere springvormgebruikt, heb je iets meer kwarktaartbeslag dan dat er in de springvorm past.
Het bakpapier werkt dus ook als een verlengstuk van je springvorm, waardoor je de taart hoger kunt maken.

Doe het water, de kwark en de slagroom in een kom en meng dit met een mixer met garden op de laagste stand door elkaar.
Voeg de kwarkttaartmix toe en meng het met de mixer op de laagste stand in 1 minuut tot een glad mengsel.
Klop het daarna op de hoogste stand in 2,5 minuut tot een luchtige massa.

Verdeel het kwarktaartmengsel in gelijke hoeveelheden over 5 verschillende schaaltjes.
Druppel in drie schaaltjes een kneepje pandan extract. Je hebt echt niet veel nodig om die mooie knalgroene kleur én de heerlijk tropische pandansmaak te krijgen!
In de twee schaaltjes met wit kwarktaartmengsel, kun je eventueel nog wat geraspte kokos toevoegen voor een éxtra kokossmaak.

Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel een groene laag kwarktaartmengsel over de bodem.
Zet de springvorm ongeveer 5 tot 10 minuten in de koelkast.

Verdeel dan een wit laagje kwarktaartmengsel over de groene laag en strijk het voorzichtig uit met een lepel.
Zet het weer 5 tot 10 minuten in de koelkast en herhaal bovenstaande stappen tot je alle vijf de lagen hebt verdeeld.

TIP!
Ik stort een nieuwe kleur altijd in het midden op de onderliggende kleur.
Heel voorzichtig duw ik dan gelijkmatig het mengsel naar de randen toe.
Met keukenpapier maak ik de springvorm schoon, als ik bijvoorbeeld ben uitgeschoten bij de randen of wat heb gespetterd. Hierdoor krijg je mooiere en strakkere laagjes.

Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast, voordat je voorzichtig de springvorm en het bakpapier verwijdert.
Garneer met plakjes mango en nog een beetje geraspte kokos.
Selamat Makan!

PIN DIT:

Ga je ook aan de slag met een recept of DIY van mijn blog?
En lijkt het je leuk om jouw foto terug te zien in een volgend artikel met lezersfoto’s ?

Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne

Deel je jouw foto op Instagram?
Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit in je onderschrift of tag @hare_maristeit in je foto.

Op Pinterest kun je ook een foto als reactie delen, in mijn ‘No Bake Pandan-Kokos Party Cake’ Pin 🙂

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

3 reacties

  1. Yummie……
    Ik had dit gezien op jou instastories
    Het ziet er zo lekker uit…. ??
    Dit lijkt me inderdaad super makkelijk te maken.
    Het ziet er zo lekker uit ?
    Ik jou ook van lapis dus dit zal ik zeker heerlijk vinden….

    Xoxo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne
Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop