DIY Sushi Baby Rompertje

DIY sushi baby rompertje

Inmiddels is mijn dochter alweer +7 jaar oud en eet ze zelf sushi met kinder chopsticks. Tijdens het opruimen van mijn archief (met 10 jaar aan recepten en DIY’s), smolt ik helemaal bij het terugzien van mijn eigen lieve sushi baby 😍 . Ze was zo, zo, zooooo, maar dan ook echt ZO ongelooflijk schattig in haar sushi rompertje!

Sushi Babyrompertje als Kraamcadeau

Ook jaren later, vind ik dit nog steeds een heel toffe DIY en een superorigineel kraamcadeau. Zijn de kersverse ouders gek op sushi? Hoe leuk is het dan om een sushi rompertje cadeau te geven! In de afgelopen jaren heb ik veel enthousiaste reacties op dit artikel gekregen en daarom vond ik het tijd om het van een update te voorzien. Ik deel nu nog wat meer tips & tricks + shoplinkjes, want ook ZONDER NAAIMACHINE kun je dit sushi rompertje heel makkelijk zelf maken.

sushi onesie norah nigiri and chopsticks

Inspiratie & Tips voor een baby sushi rompertje

Toen ik in 2015 hoogzwanger was, ging ik los met kant en klare rompertjes pimpen voor mijn nog ongeboren dochter. Op YouTube had ik wat Amerikaanse en Japanse filmpjes gevonden voor het maken van baby Halloween kostuums. Deze waren allemaal vrij uitbundig, met bijvoorbeeld erop genaaide ‘klodders wasabi’ (gemaakt van ’tot bloemetjes gevouwen’ groene vilt) en ‘vleugels’ van blaadjes sla. Superleuk om je baby eenmalig als Halloween kostuum (of met Carnaval) aan te trekken, maar ik wilde een wat praktischer exemplaar voor mijn Norah Nigiri. Een sushi rompertje dus dat mijn dochter kon dragen tot ze eruit gegroeid was.

Sushi Onesie Norah Nigiri

VARIATIETIPS!
In plaats van een oranje garnaal kun je natuurlijk ook een gele plak omelet op het rompertje naaien, groene schijfjes avocado of een rode tonijn onder een zwarte reep norivel. Maak je favoriete sushi!

Ik twijfelde destijds of ik niet beter een sushi T-shirt kon maken in plaats van een sushi-romper, omdat een groot gedeelte van het rompertje natuurlijk niet zichtbaar is wanneer je er een rokje of broekje over aantrekt. Maar een rompertje gevuld met een sushi baby, scoort toch hoger qua cuteness gehalte 😜 .

Welke maat babyromper moet je kopen voor deze Sushi DIY?

Dit leek me nog een handige aanvulling om in artikel toe te voegen. Want niet iedereen is bekend met babymaten en seizoenen natuurlijk!
De standaard maten voor de allerkleinste rompertjes zijn maat 52/56. Persoonlijk zou ik je adviseren om voor deze DIY rompertjes te kopen in de maten 62/68 of  in de maten 74/80.

Waarom wat maatjes groter? Nou, omdat de meeste baby’s in recordtijd uit de allerkleinste maatjes gegroeid zijn én omdat het gemiddelde kraamcadeau 9 van de 10 keer een rompertje in maat 52/56 is. Zo’n newborn zal driekwart van deze kraamcadeautjes daarom helaas nooit dragen. 

diy sushi onesie norah nigiri
Op de foto’s in deze blogpost, droeg mijn bijna één maand oude dochter een sushi rompertje in maat 62/68. Ze was toen al uit maat 52/56 gegroeid, maar zoals je ziet was ze nog niet erg spekkig. Zo’n newborn sushi is erg schattig, maar als je voor een sushi baby gaat, dan wil je een goed gevuld rompertje zien en daarom is een maatje groter juist zo leuk 😋 .

Mijn dochter is geboren in mei en kon de hele zomer shinen in haar sushi rompertje. Het was vaak te warm om er nog een vestje of broekje over aan te trekken. Voor baby’s die in koudere seizoenen geboren worden, kun je natuurlijk witte rompertjes met lange mouwtjes gebruiken.
Effen witte rompertjes kun je bij verschillende winkels kopen, maar persoonlijk ben ik altijd fan geweest van de HEMA rompers. Deze hebben een fijn prijsje en zijn van goede kwaliteit.  

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Benodigdheden voor een Sushi Baby Rompertje

 • Naaimachine
 • Spelden
 • Wit rompertje (HEMA)
 • Kleine lapjes oranje en zwarte stof (katoen of vilt)
 • Oranje en zwarte garen
 • Vlieseline (als je net als ik een katoenen applicatie maakt in plaats van vilt)
 • Strijkijzer

HELP: IK HEB GEEN NAAIMACHINE!

 • Strijk je sushi applicatie dan met dubbelzijdige vliesofix op het rompertje, hier blijft het ook stevig mee vastzitten!
  Bij veelvuldig gebruik en wassen, kan het natuurlijk wel op sommige stukjes loslaten. Je zou eventueel (voordat je het rompertje cadeau geeft) handmatig met naald en draad en kleine steekjes de applicatie kunnen vastzetten.

  Wil je een voorbeeldje zien van hoe ik dit doe? Bekijk dan het met strijkplaatjes gepimpte spijkerjackje dat ik een paar jaar geleden voor mijn dochter maakte.

Hoe maak je het?

Ik vind het zelf mooier om applicaties te maken van vilt, maar in mijn ervaring blijven katoenen applicaties mooier na veelvuldig wassen. Wanneer je vlieseline op katoen strijkt, rafelt de stof minder snel en kun je er makkelijker en mooier strakke vormen uit knippen.

SHOPTIPS:

Voor het verstevigen van je katoenen applicatie:

Voor het stevig opstrijken & vastplakken van je applicatie, wanneer je geen naaimachine hebt:

Teken op de achterkant de vorm van de ebi (garnaal) en deel deze op in puzzelstukjes:

sushi rompertje DIY benodigdheden

sushi rompertje DIY how to

Positioneer de stukjes garnaal op het rompertje en knip bij indien nodig.
Wanneer je tevreden bent over de grootte, speld de stukjes dan vast op de juiste plek:

sushi rompertje how to diy

Stik de stukjes stof vast met een kleine zigzagsteek.
Op katoenen stof doe ik dit meestal tweemaal, want dit is mooier en steviger.

Op een rekbare stof zoals een baby rompertje, kun je hiermee echter de vorm verpesten.
Doe dit dus niet te gehaast en ook maar één keer!

sushi rompertje DIY close up

Sushi rompertje DIY zigzag steek

Naai tot slot als finishing touch, met zwarte stof een strook ‘norivel’ op buikhoogte, over de gehele breedte:

Sushi rompertje close up

Ongemerkt is het staartstukje van mijn garnaal tóch een beetje verschoven op het rompertje en hier was niets meer aan te doen. Dit had ik kunnen voorkomen door het stukje met twee spelden vast te pinnen, in plaats van één.
Ik vind het niet heel storend trouwens, het heeft wel iets speels en net als met echte home made sushi, kan nou eenmaal niet alles perfect zijn 😉

Sushi, anyone?

Ben je geïnspireerd geraakt door deze DIY en ga je ermee aan de slag? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit in je foto op Instagram. Je kunt op Pinterest ook een foto van jouw creatie achterlaten in deze pin van mijn Sushi rompertje.
Misschien deel ik jouw foto met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

11 reacties

 1. Leuk! Zelf versier ik rompertjes vaak met flockfolie, erop strijken en het is klaar. Is ook nog nooit losgekomen. Ik hou van dit soort DIY’s dus laat maar komen. Succes met de laatste loodjes

   1. Sorry, errug late reactie. Maar nee, of in ieder geval, ik heb nog niks terug gehoord van de mensen waar ik ze aan gegeven heb.. (dat kan ook betekenen dat ze de rompertjes niet leuk vinden en niet aan trekken) Maar van mijn neefje weet ik dat hij zijn shirtjes inmiddels een aantal keer aan heeft gehad, onder gekliederd heeft en weer schoon en niet dof uit de was zijn gekomen!

 2. Dit is geweldig om te zien, hmmm kleine sushi baby’s heerlijk! Zelf zoiets maken zou mij nooit lukken.

  Ik blijf die foto links boven jij in de gele jas zo leuk vinden!

  1. Jawel, het is niet moeilijk en je kunt ook altijd nog gewoon eenvoudig voor opstrijkbaar materiaal kiezen!
   Zodra het kan, zal ik een foto van mijn sushi baby delen 🙂
   Er circuleren meer foto’s van mij met DE gele jas op het interwebs. Daardoor heb ik ‘m bewust lange tijd niet gedragen, want dan ben je immer en altijd “dat meisje met die gele jas”. Ik was voor vrienden ook altijd het meeting point.
   “Waar meeten we op CS?”
   “Zoek naar de gele jas!”
   Deze winter ga ik ‘m weer dragen denk ik (afgelopen winter waggelde ik in een gewatteerde positievuilniszak rond) of koop ik een andere knalkleur. #wordtvervolgd

 3. Geweldig, wil ik ook proberen.hoewel met 33weken op de teller en nog voltijds aan de slag, ik liever kijk naar diy’s dan ze maak;) ik ben pro meer diy!

  En heel veel succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret