The making of a… Mermaid Side Table!

Mermaid Side Table
De afgelopen weken ben ik flink bezig geweest met het (opnieuw) schilderen van een aantal meubels.
Voor dit artikel heb ik shitload veel foto’s, dus ik ga het kort houden qua tekst en gewoon op volgorde van de foto’s vertellen wat je ziet, wat ik heb gedaan en waarom.

We beginnen met een paar voorfoto’s van de buffetkast en het bijzettafeltje:

bijzettafeltje
buffetkast
Deze meubels schilderde ik een paar jaar geleden in een knalturquoise kleur en met een hoogglans lak. Het bijzettafeltje was vooral het laatste jaar (peuter met doorkomende tandjes…) flink beschadigd:

tafeltje schilderen

Van het verfmerk Annie Sloan heb ik een aantal mooie kleuren matte krijtverf gekregen en ik besloot het tafeltje te restylen in de nieuwe kleur Giverny:

Giverny chalk paint Annie Sloan

Giverny Chalk Paint Annie Sloan

Dit was voor mij de eerste keer dat ik met dit verfmerk aan de slag ging en ik was blij verrast. De verf droogde snel, had geen heftige geur en het was ook makkelijk uit de kwast te spoelen.

Eén laag was ook dekkend genoeg, maar hierbij natuurlijk wel de voetnoot dat de ondergrond al een andere kleur blauw was!
De binnenkant van de lade had ik beplakt met blauw-wit geruit plakfolie, maar….

tafeltje schilderen en plakken met folie

Ik besloot na een paar dagen dat ik dit roze drukke printje (Paloma van Kitsch Kitchen) tóch wat leuker vond dan ‘gewone ruitjes’.

tafeltje schilderen en plakken met folie

Giverny Annie Sloan
Giverny Annie Sloan

Na een paar dagen besloot ik ook om het tafeltje toch maar in te wrijven met een Soft Wax Clear.
Hiermee breng je een beschermlaag op je meubel aan, waardoor het waterafstotend is en bestand tegen krassen.

Ik was bang dat het matte effect hiermee zou verdwijnen, maar dit is niet zo!
De wax breng je eenvoudig aan met een pluisvrije doek, je wrijft het een beetje in zoals ‘handcrème’ en het is meteen droog.

tafeltje schilderen en plakken met folie

  giverny chalk paint annie sloan

Ik vind deze blauwe kleur (Giverny) echt te gek: ik houd van knalkleuren zoals jullie weten en deze kleur is mooi helder, diep en gewoon heel fris en knallend.
Alleen…. toen ik eindelijk klaar was met alle verfprojecten vond ik het tafeltje niet mooi matchen naast de kast (waarover ook nog een fotoverslag volgt).

Ik heb even gepiekerd en gepeinst en besloten om het bijzettafeltje te schilderen in dezelfde kleur pastelroze (Antoinette) als Norah’s kinderstoel:

antoinette chalk paint annie sloan

Hoe de transformatie van de kinderstoel is geworden kun je HIER bekijken.

Maar ik maakte een kleine inschattingsfout: ik had namelijk niet genoeg pastelroze verf om het knalblauwe tafeltje mee te schilderen: PANIEK!
Ik heb even gevloekt en met mijn voeten gestampt, maar ik moest snel schakelen en dus besloot ik om te freestylen.

Allereerst heb ik het laatste restje verf verdund met water (flink schudden en roeren met het potje). Hiermee heb ik het gehele kastje nog een keer onder handen genomen, waardoor de eerder aangebrachte laag verf wat vochtiger en transparanter werd.
Vervolgens heb ik witte acrylverf aan het restje verdunde pastelroze toegevoegd en op een aantal plekken ‘ruig’ aangebracht.

making of mermaid side table
Her en der scheen de blauwe ondergrond er nog doorheen, waardoor er afwisselend een blauw, paars of lila effect ontstond. Dit vond ik echt te gek en deed me denken aan foto’s van toffe meiden met ‘Mermaid Hair‘.
Stikjaloers ben ik hierop: dit zou ik ook wel willen, maar ik wil mijn haar hiervoor niet witblond/ dood ontkleuren 🙂

Ik besloot dit tafeltje ‘Mermaid Side Table’ te noemen, want dat bekt gewoon lekkerder dan ‘Bijzettafeltje met zeemeermin-effect‘.
Ik vond het kastje meteen al mooier en ook de plakfolie in de lade matcht beter. Ik besloot nóg meer te freestylen en bracht met een penseel hier en daar wat knalroze verf aan, dat ik meteen met de bijna witroze verdunde verf weer uitsmeerde.

In dit filmpje kun je een stukje van dit proces zien:

Ik heb het gehele verfproces van het bijzettafeltje trouwens gefilmd, maar ik heb nul ervaring met monteren en editen.
Dus dit filmpje houden jullie nog tegoed. Als het lukt. En als ik het durf te delen… <kuch>

Mermaid Side Table

Als ultieme finishing touch, heb ik het afgewerkt met ‘Bright Gold Gilding Wax‘ voor een metallic tintje:

Bright Gold Gilding Wax

Deze ‘pasta‘ kun je gebruiken op sierlijk houtsnijwerk en sierlijsten om textuur en details te benadrukken. Je kunt er ook (met bijvoorbeeld een stencil) vergulde vormen, lijnen en ontwerpen mee maken. Je brengt het aan met een kwast, pluisvrije doek of gewoon met je vingers.

Deze Gilding Wax is nieuw in het assortiment van Annie Sloan en verkrijgbaar in de tinten: Warm Gold, Bright Gold, Bright Silver, Dark Silver en Copper.

annie sloan bright gold gilding wax
Ik heb de Bright Gold Wax ook op mijn buffetkast aangebracht, maar ben niet tevreden met het resultaat. Op sommige plekken heb ik namelijk te veel of een te dikke laag aangebracht en dit ben ik as we speak aan het corrigeren.
Hierover volgt dus nog een fotoverslag #wordtvervolgd

mermaid side table

mermaid side table

mermaid side table
mermaid side table

Pt basket set weave jeans blue
Foto’s: Deurmat en geweven hoes voor plantenpot (Jeans Blue) van Pt.
De gevlochten mand links (met de rollen papier en tafelzeil) is van Flying Tiger, de mand onder het tafeltje is van Kitsch Kitchen. De blauwe (draagbare) platenspeler is van Crosley.

mermaid side table

mermaid side table

Hoe vinden jullie mijn bijzettafeltje geworden?
Zou je het zelf aandurven om te freestylen met verf en een meubelstuk?

Bekijk HIER de foto’s van de buffetkast naast mijn Mermaid Side Table!

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

18 reacties

 1. Wow net je blog ontdekt. En hoewel het in mijn huis niet zou staan, vind ik het wel heel erg leuk geworden. Ik hem mijn tafel. eettafeltje. Met poezieplaatjes beplakt. Super druk maar wel heel erg leuk. Moet enkel opnieuw de tafelpoten en de zijkanten opnieuw verven en dan lakken…

  1. Klinkt leuk! Ik houd wel van een beetje druk en heftige printjes juist 😉
   Wat voor lak heb je gebruikt na het plakken van de plaatjes? Blijft dat mooi zitten na veel gebruik en spullen erop zetten en zo?

  1. Haha 🙂
   Omdat ik van experimenteren houd: nieuwe dingen, nieuwe technieken enz. Als het resultaat niet naar mijn zin was geworden, dan had ik inderdaad alles opnieuw in één kleur gedaan. Maar vaak ontstaan de leukste dingen door spontane acties!

 2. Ik vind jouw meubels echt pinterest ‘goals’ ! Als het in mijn huis had gestaan was ik nu ook meteen alles pastel gaan verven :-p De lampionslinger die aan je buffetkast hangt is ook heel leuk trouwens.

  1. Dank je wel! Hij is van Kitsch Kitchen en zo is er toch nog wat knalkleurigs met al dat pastelgeweld 😉
   Helaas kun je ‘m alleen bewonderen vanaf slechts twee zitplekken aan tafel, dus misschien ga ik ‘m verplaatsen.

 3. Gaaf Maris! Dus als ik het goed heb heb je niks uit elkaar gehaald? Ik wil verven maar ik haat dingen uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Het liefst gooi ik gewoon een pot verf over iets heen.

  Zoals Ruth zegt very Pinterest goals dit!

  1. Haha, ik haat dat ook! Dit tafeltje bestaat uit één stuk, ik heb alleen de lade eruit gehaald. Bij de buffetkast heb ik wel wat dingen uit elkaar gehaald, maar de deurtjes bijvoorbeeld niet. #lui
   Bij de kinderstoel heb ik alles wat losgeschroefd zodat ik de zittingen eruit kon halen, maar dat het toch rechtop kon blijven staan. Daardoor kon ik het bijna in zijn geheel rechtopstaand schilderen. Anders moest ik alle onderdelen over tafel verspreiden en dan eerst één kant laten drogen voordat ik aan de andere kant kan beginnen en pff… daar heb ik geen geduld voor. Maar een echte pro die ook binnenkant van meubels schildert en zo, zal dit vast heel erg vinden om te lezen 🙂

 4. Gaaf dit. Im in love. Ik ga binnenkort ook voor het eerst gebruik maken van Annie sloan. Ik weet alleen nog niet welke finish ik zal gaan gebruiken.

   1. Ik heb laatst een opknapper kast gekocht voor in de keuken. Aangezien ik het niet in overleg had gekocht. Vond ik het wel zo eerlijk dat hij de kleur mocht uitkiezen. Hij koos voor duck egg. Dus die kleur ga ik zo en zo halen. Als me dat bevalt ga ik de kamer van mijn dochter onder handen nemen. Ik twijfel daar alleen nog over de kleuren. Ik vond een hoop projecten waarvan de de kleuren hadden gemengt. Zien er erg mooi uit. Net als deze tafel. Ik twijfel vooral over welke wax ik zal gaan gebruiken. Ik vind een oude verweerder look namelijk ook wel mooi.

    1. Ik heb alleen ervaring met deze Clear Wax en ben erg tevreden! Snel aan te brengen, stinkt niet, goed schoon te maken en je verfeffect wordt er niet door beïnvloed. Wij hebben de kleur ‘Duck Egg Blue’ (die ik overigens meer groenig/grijzig vind dan blauw!) ook samen uitgekozen. Mijn vorige kleurkeuze van de kast viel niet bij mijn vriend in de smaak 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret