De Make Over van onze buffetkast

Annie Sloan Duck Egg Blue

Jullie hebben er even op moeten wachten, maar hier is ‘ie dan: hét artikel met dé foto’s van mijn geliefde buffetkast!
De afgelopen weken kreeg ik af en toe bezorgde berichtjes van trouwe lezers, met vragen of ik van mijn geloof was gevallen en me had bekeerd tot pasteltinten.

No worries: ik ben nog steeds een groot fan van heftige knalkleuren, maar ik verander gewoon graag regelmatig van stijl en smaak. Zowel qua kleding, kapsel als met mijn interieur.
Ik raak snel uitgekeken op dingen en houd van experimenteren met DIY’s.

Daarnaast draait het leven ook niet om mij, heb ik gehoord.
Hoe gek ik ook was op mijn knalturquoise buffetkast: mijn vriend verafschuwde ‘m echt. En aangezien ik hoop gelukkig en gezond samen oud met deze man te worden, vond ik het wel een mooi gebaar om de kast (die ik NIET weg wilde doen!) te restylen in een kleur die we allebei mooi vinden.
Een fijne bijkomstigheid: mijn knalkleurige servies en accessoires, komen nu veel beter tot hun recht, dus win-win 😉

Vandaag deel ik de voorfoto’s, klusfoto’s en nafoto’s van deze make over!

Wat eraan vooraf ging, in Casa di Maris…

Op een dag ergens in 2012 stuurde ik Seth een foto van een kast die ik had gespot bij een Kringloopwinkel. Hij stuurde terug: ‘Neeeeeeee, die kast is vet lelijk, laat staan, loop door, we gaan komend weekend wel naar Ikea!!!’

Maar het leed was al geschied, ik had de kast al gekocht. Het was een mededeling, geen vraag. Mijn Seth was NOT amused.

buffetkast voor en na

Toen ik ‘m in de (witte) grondverf had gezet, was Seth al iets minder negatief. Hij zei dat de kast in het wit al minder lelijk was.

Maar Hare Maristeit doet niet aan basic en wit, want… nou ja, check mijn blog.
Ik schilderde de kast in een knalturquoise kleur zijdeglans lak en beplakte de planken met tafelzeil in een gezellig printje:

melamine servies rice

gekleurde glazen
Zelf was ik al vrij snel niet blij meer met de beplakte planken. Dit vond ik bij nader inzien toch te druk, aangezien de inhoud van de kast ook geen basic en neutrale spullen zijn.

Toen onze dochter in haar eerste peuterterreurfase zat, hadden we te kampen met ernstig ruimtegebrek in ons kleine poppenhuis. Mijn arme turquoise buffetkast puilde uit van de troep en het zag er vreselijk rommelig uit: een doorn in mijn oog!

Maar het leverde wel leuke plaatjes op en my preciousssss verscheen zelfs in een ‘Buffetkasten Special’ van het magazine Kek Mama:

buffetkast kek mama

Klik HIER als je het artikel in Kek Mama wilt lezen.
Mijn beauty was eerder (in 2014) al een eye catcher in een binnenkijker van het magazine Flair:

flair

Klik HIER voor de overige foto’s en het artikel in Flair.
Kortom: ik hield van deze kast! Behalve van de planken dan. Toch stond ik er volledig achter om ‘m nu een make over te geven.

De make over van mijn geliefde buffetkast

We zaten dus een paar dagen in de rommel, toen de inhoud van de servieskast her en der uitgestald moest worden in de woonkamer en in de keuken:

klussen in huis

Wat trouwens ook wel fijn is om te kunnen melden: mijn peuterdochter laat nu gewoon bijna al mijn spullen met rust!
Tot voor kort had ik vier paar ogen in mijn achterhoofd nodig en kon ik NIETS laten slingeren.

Nu kan ik gewoon weer LP’s draaien zonder dat ze er met haar handjes op gaat slaan, laat ze bloemetjes gewoon in een vaas staan en trekt ze niet meer alle lades en deurtjes van kasten open.
Het is maar een fase, het is maar een fase. Als jij nu midden in zo’n terrorfase zit, onthoud dan: HET IS ECHT MAAR EEN FASE! This too shall pass! Houd vol 😉

turquoise buffetkast

Het bijzettafeltje en de buffetkast hadden dezelfde turquoise kleur en ik had het bijzettafeltje opnieuw geschilderd in de mooie, diepblauwe kleur ‘Giverny‘ van Annie Sloan’s krijtverf.
Een te gekke kleur, die ook niet misstaat naast de turquoise buffetkast. De make over van de buffetkast had ik voor het laatst bewaard. Ik stortte mij eerst op andere kleine make over projecten.

Dit was voor mij ook de eerste keer dat ik aan de slag ging met krijtverf op meubels, dus ik wilde het eerst uitproberen op het kleine bijzettafeltje. Mocht het resultaat tegenvallen, dan was dit sneller op te knappen dan een grote kast.
Maar ik was dus heel erg tevreden over werken met/de kwaliteit en het resultaat van krijtverf. Daarom ging ik na het bijzettafeltje en Norah’s kinderstoel vol goede moed aan de slag met de buffetkast.

planken schuren

De planken had ik in 2012 dus beplakt met tafelzeil (bevestigd met secondenlijm) en oeh… dit was echt de HEL om weer te verwijderen!
I shit you not: het verwijderen van het tafelzeil en het gladschuren van de planken, was méér werk dan het schilderen van de kast.

Annie Sloan Duck Egg Blue

Ik vind het altijd spannend om een eerste laag verf aan te brengen. Vaak zie je al metéén of het naar je zin is of niet. Maar grote objecten zijn voor mij toch wel ‘een dingetje’ met een kleine dosis gezonde spanning.

GOOD TO KNOW: met de krijtverf van Annie Sloan, hoef je een meubelstuk NIET eerst te schuren of in de grondverf te zetten. Je kunt meteen aan de slag! Ideaal voor luie mensen zoals ik.
Wat betreft de eindresultaatfoto’s van mijn buffetkast, weet ik niet of de ondergrond (turquoise zijdeglans) van invloed is geweest op de uiteindelijke kleur.
Ik heb dus gewoon over de lak heen geschilderd met de krijtverf en alleen wat lelijke druppelvorming weggeschuurd.

Annie Sloan Duck Egg Blue

Maar al meteen na de eerste laag verf wist ik dat ik een goede keuze had gemaakt. Zelfs toen de kast nog niet terug in elkaar gezet of ingericht was, zag ik al dat deze kleur een verbetering was.

Annie Sloan Duck Egg Blue

Zie je hoe de kast nu ook mooi matcht met onze nieuwe mintkleurige stoelen?

Ik heb de kast voorzien van twee lagen krijtverf in de kleur Duck Egg Blue. Hierna heb ik het afgewerkt met een ‘Clear Wax‘. Daardoor blijft het krijtverf-effect intact.
Het ziet er dus niet opeens ‘glimmend’ uit, maar de kleur is beter beschermd en je kunt het moeiteloos schoonmaken.

mermaid side table

Toen de kast eenmaal op zijn plek stond, vond ik het bijzettafeltje in de kleur Giverny alleen niet meer matchen met de Duck Egg Blue buffetkast en onze nieuwe pastelkleurige eettafelstoelen.
Ik had nog pastelroze verf over van Norah’s kinderstoel, maar dit bleek niet voldoende te zijn om het gehele bijzettafeltje te schilderen.

Door spontaan te freestylen, heb ik nu een ‘Mermaid Side Table‘ met een blauw-paars-roze kleurverloop en goudkleurige accenten. Ik ben er zoooo blij mee! Soms ontstaan de leukste dingen, wanneer je ergens niet te lang over nadenkt.
Bekijk de make over van het bijzettafeltje HIER.

Bright Gold Gilding Wax

Ik was zo verrukt over de goudkleurige accenten op het Mermaid bijzettafeltje, dat ik dacht dat dit ook wel te gek zou zijn om met de buffetkast te doen.

bright gold gilding wax annie sloan

Deze Gilding Wax is een soort ‘pasta‘ die je kunt gebruiken op sierlijk houtsnijwerk en sierlijsten, om textuur en details te benadrukken. Je kunt er ook (met bijvoorbeeld een stencil) vergulde vormen, lijnen en ontwerpen mee maken. Je brengt het aan met een kwast, pluisvrije doek of gewoon met je vingers.

Gilding Wax is nieuw in het assortiment van Annie Sloan en verkrijgbaar in de tinten: Warm Gold, Bright Gold, Bright Silver, Dark Silver en Copper.

bright gold gilding wax annie sloan

Het goudkleurige effect op de ‘Mermaid Side Table’ vind ik dus te gek en echt een upgrade, maar op mijn buffetkast… not so much:

bright gold gilding wax annie sloan

bright gold gilding wax annie sloan

bright gold gilding wax annie sloan

Ik denk dat het bij een lichtere kleur beter zou matchen, of bij een meer klassieke kast met meer houtsnijwerk en/of tierelantijntjes. Ik vond het niet lelijk, maar het ‘klopte’ gewoon niet met deze kast.
Overigens heb ik nog best veel verf (en meubels…) over en overweeg ik nu een ander item in Duck Egg Blue te schilderen, waarbij gouden accenten wél tof zouden staan. Wordt uiteraard vervolgd 🙂

Annie Sloan Duck Egg Blue

Geen drama dus: ik ben blij dat ik het heb geprobeerd en weer heb kunnen corrigeren. Een nieuw laagje verf erover en: nothing happened!
Hier en daar zie je nog wel een restje goud of turquoise van de vorige kleur, maar dit vind ik juist tof.
Ik ben niet iemand die houdt van ‘perfect, strak en glad’ (zowel in interieur als met outfits en kapsels). Ik houd juist van een tikkeltje rommelig en wat karakter.

Daarom heb ik de verf ook niet aangebracht met een roller en niet alles netjes één kant op geschilderd.
Ik ben een beetje ‘ruig’ te werk gegaan met een dikke kwast en dat zie je ook terug. Dit vind ik de kast meer uitstraling geven, maar ik kan het mij goed voorstellen dat dit niet je smaak of stijl is. De mijne is het wel 🙂

Dit ruig schilderen komt goed uit de verf (woordgrapje) met Chalk Paint. Met zijde- of hoogglans lak is het wel mooier als je het netjes en gelijkmatig aanbrengt met een roller.

Tromgeroffel: mijn nieuwe buffetkast!

Tadaaaaaaa, aanschouw hier mijn nieuwe buffetkast:

Annie Sloan Duck Egg Blue

Annie Sloan Duck Egg Blue

Annie Sloan Duck Egg Blue
Foto’s: al het melamine servies is van RICE, het keramieken servies is een mix van XENOS, IKEA en Kringloopwinkels.
De ronde gekleurde gevlochten mandjes zijn een souvenir van onze spontane last minute naar Gambia. De hoekige gevlochten mandjes zijn van Kitsch Kitchen.
De mediterende kikker is Mika’s spaarpot: het roze sjaaltje heb ik gebreid voor een artikel met tips voor besparing op je energierekening.

Annie Sloan Duck Egg Blue

Annie Sloan Duck Egg Blue

Ik ben echt blij met deze veranderingen! De knalkleuren komen door de meubels in pasteltinten mooier naar voren en het geheel is een stuk rustiger.
Boven het bijzettafeltje wil ik wat leuke dingen ophangen om het af te maken, waaronder deze gave klok van Karlsson:

Annie Sloan Duck Egg Blue

Iedere minuut ‘flapt’ hij dus een nieuw cijfer, hoe cool!? Op dit kleine stukje muur wil ik ook nog een tijdschriftenrek, poster en een spiegel ophangen. Ik ben dus nog even aan het puzzelen: wordt vervolgd!
En wanneer alles hangt is het eindresultaat uiteraard te bewonderen op mijn blog 🙂

Op dit moment ben ik bezig met het opknappen van het terras in de tuin. Dit zie je vanaf de eettafel en zodra het klaar is, zal ik wat leuke totaalplaatjes maken van de kast en het bijzettafeltje samen met de eettafel. Nu wordt de achtergrond verstoord door het rommelige terras, vandaar dat ik er nu geen foto’s van heb gedeeld.

Ik ben blij met deze make overs en heb ook zin om het zitgedeelte van de woonkamer aan te gaan pakken! Maar first things first: eerst de tuin 😉

Wat vinden jullie van mijn ‘nieuwe’ kast?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

24 reacties

 1. Super gelukt! Jullie servies springt d’r meer uit Nice !Het mermaidmariskadtje is echt meer dan leuk! Toch nog jou handtekening zegmaar?? Ik ga de roestverf bestellen , na het zien van je goudvegen wil ik het toepassen op een half rond kastje (wat al heeeeeeel lang wacht op n verfbeurtje) Ik heb een ” lelijk serviesje”wat ik er in wil zetten.Ben benieuwd….

 2. Vooraf zou ik zeggen: niet doen! Maar… Het resultaat is erg mooi. De spullen in de kast komen nu inderdaad veel beter uit. Good job!

  Ohja en fijn om te weten dat het slechts een fase is waar mijn terror-dreumeszoon momenteel in zit ?

 3. Oh hij is prachtig geworden! Hele mooie kleur! En wat ideaal dat je de ondergrond niet eerst hoeft te schuren, vind ik altijd zo’n enorme sch*t klus 🙂

 4. Heel gaaf! Hier staat nog een bruine buffetkast met deurtjes… maar denk niet dat ik erover hoef te beginnen om hem een andere kleur te geven als wit.

  1. Waarom zou je dat vragen/overleggen: verrassing! 😉
   Maar serieus: een lichte pastelkleur is ook niet bespreekbaar? Ik heb Norah’s kinderstoel nu in een tint pastelroze geschilderd, dat voor ‘wit met een vleugje roze’ zou kunnen doorgaan. Heel neutraal!

   1. Gisteren de foto’s laten zien… zijn reactie “Ow, Nathalie… echt?” mijn vraag of het dan niet een leuk zacht kleurtje kon worden gaf hij maar geen antwoord op ?
    Wel een leuk project voor de zomer (wonen in een appartement en zal toch eerst flink geschuurd moeten worden), ik blijf het proberen!

 5. Gisteren de foto’s laten zien… zijn reactie “Ow, Nathalie… echt?” mijn vraag of het dan niet een leuk zacht kleurtje kon worden gaf hij maar geen antwoord op 😉

  Wel een leuk project voor de zomer (wonen in een appartement en zal toch eerst flink geschuurd moeten worden), ik blijf het proberen!

 6. Mega mooi geworden! Ik vond hem ervoor ook al mooi, hoor, maar dit is inderdaad wel een goed compromis voor jullie 😉
  Ik krijg spontaan zin om vanalles in de verf te zetten nu 😀

 7. Ontzettend mooi geworden! Ik heb ook een kast staan die ik ga verven dit weekend. Ik heb een liter gekocht. Ik begreep op de site dat je daar een heel eind mee komt… nu heb ik het Ikea krukje gedaan met een klein blikje en ga ik toch twijfelen. Hoeveel had jij nodig?

  1. Ik had voor deze kast iets meer dan 1 liter nodig voor een mooi dekkend effect. Meeste verf was vooral nodig voor de 3 (beschadigde) planken. En voor het IKEA-krukje had ik ook aan een klein blikje voldoende 🙂 Je kunt de verf ook een beetje aanlengen met water: dat ‘smeert’ wat makkelijker en heb je wat meer. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret