Bespaartips voor je energierekening!

besparen op je energierekening

Bewaren
Hi: my name is Maris, and I’m a shopaholic!’

En nu zeggen jullie allemaal: ‘Hiiiiii Maris!’ 😉 . Ik ben geen anonieme shopverslaafde hoor, ik kom er gewoon open en eerlijk voor uit. Ik word heel blij van leuke spullen kopen voor mijn huis, cadeautjes voor vrienden of kleding voor mijzelf of de kinderen. Ook beschouw ik mezelf stiekem wel als de ongekroonde koningin van het koopjesjagen en budget shoppen.

Met een aantal vriendinnen wissel ik schaamteloos aanbiedingen en discounts uit in chatberichten. Ik kan helemaal in mijn nopjes zijn met XL-verpakkingen wasverzachter en acties zoals ’twee pakken luiers halen, één betalen’. En ja: dan haal ik ook meteen zes of acht pakken: zoveel er maar in mijn fietskrat passen.

I ❤ to spend, maar ik ook van besparen dus. Op socials heb ik ook wel eens mijn grootste geld-ergernissen gedeeld. In dit lijstje met irritaties noemde ik onder andere belachelijk hoge verkeersboetes en onduidelijk hoge premies voor verzekeringen die niets vergoeden wanneer je er aanspraak op maakt. En natuurlijk ontbreken ook de blauwe enveloppen niet van ’s lands meest ongeliefde overheidsdienst, die het niet leuker en vaak ook niet makkelijker te begrijpen maken voor eenvoudige zielen zoals ik.

Wat eigenlijk nog in dit rijtje met irritaties ontbreekt, zijn de torenhoge energierekeningen. Natuurlijk behoren warmte en licht tot onze primaire levensbehoeftes, maar het zijn geen leuke uitgaven. En sinds ik weer fulltime vanuit huis werk én er een kindje bij is gekomen, is onze energierekening helaas ook weer flink gestegen.

Daarom deel ik vandaag in samenwerking met Vereniging Eigen Huis een aantal tips om te besparen op je energierekening.

Tips voor besparing van energie + Interessante feiten

 • Een gemiddeld huishouden betaalde in 2015 €1.771,- voor energie.
  Bespaar energie door televisies en computers niet op stand-by te zetten, apparaten efficiënt te gebruiken en minder lang te douchen.
 • De koelkast, vriezer, televisie, wasdroger en wasmachine gebruiken de meeste stroom.
 • Wassen met een volle wasmachine en bij lage temperatuur bespaart minimaal 50% energie van de wasmachine.
 • Twee minuten korter douchen per dag scheelt €55,- per jaar.
 • Ontdooi de vriezer liefst één keer per drie maanden. Bij 2 mm ijs neemt het energieverbruik 10% toe. Haal je dat ijs regelmatig weg, dan bespaar je €15,- tot €50,- per jaar.
 • Met een slimme thermostaat kun je geld en energie besparen, omdat de thermostaat de verwarming op gezette tijdstippen in- of uitschakelt. Zo’n thermostaat geeft zelden inzicht in je energieverbruik. Een energiemanager geeft inzicht in gas- en stroomverbruik. Zo weet je waar je kunt besparen.
besparen op je energierekening
 • De verwarming een graad lager zetten (en een warme trui of vest dragen!), scheelt op jaarbasis gemiddeld €50,-
 • Vervang gloeilampen voor ledlampen. Een ledlamp verbruikt 80% minder energie dan een gloeilamp. Wij zijn onlangs zelf ook overgestapt op ledverlichting.
 • Let bij de aankoop van een nieuw apparaat op het energielabel. Dit laat zien welk apparaat zuinig is met stroom.

Collectieve Inkoop Energie

Via de Collectieve Inkoop Energie wilt Vereniging Eigen Huis het huishoudens zo makkelijk mogelijk maken om over te stappen naar scherpe energietarieven.

Hoe meer mensen deelnemen, hoe sterker ze staan en hoe scherper het aanbod. Overstappen met de Collectieve Inkoop Energie is heel gemakkelijk. Je hoeft je alleen gratis en vrijblijvend in te schrijven.
Met deze inschrijvingen wordt een veiling voor de energieleveranciers georganiseerd. Je ontvangt vrijblijvend een gratis aanbod afgestemd op jouw persoonlijk verbruik en de overstap wordt voor je geregeld.

Iedereen kan meedoen en inschrijven kan tot 9 februari 2017. Meedoen kan dus ook als je geen lid bent van Vereniging Eigen Huis of als je huidige energiecontract nog niet is afgelopen.

Vereniging Eigen Huis organiseert een veiling voor energieleveranciers, die aan de kwaliteitseisen voldoen. Zij kunnen dan een scherpe prijs en voorwaarden bedingen voor gas en groene stroom, omdat veel mensen meedoen. Gemiddeld besparen deelnemers tot €300,- per jaar.

Uiterlijk 22 februari 2017 ontvang je een persoonlijk aanbod, dat uit een éénjarig en een driejarig contract bestaat. Je kunt dan beslissen of je op dit aanbod ingaat. Als je de persoonlijke aanbieding accepteert, wordt de overstap door Vereniging Eigen Huis voor jou geregeld.

Meer weten of vrijblijvend aanmelden? Klik HIER.

besparen op energierekening


Foto: de arme mediterende kikkerspaarpot had het koud zo in z’n blote billen, dus heb ik een sjaaltje voor ‘m gehaakt. Ook een bespaartip 😉 . BewarenBewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

10 reacties

  1. Zijn geen leuke onkosten, maar op lange termijn zeker de moeite waard! Ons oude/rotte huis is dat helaas niet: het was een tijdje wikken en wegen, maar we hebben toch besloten om te gaan verhuizen i.p.v. dit huis te verbouwen/optimaliseren.

 1. Volgend artikel: hoe ontdooi je je diepvries zonder dat je de volledige inhoud moet opeten/weggooien wegens mee ontdooid? Ik heb dat werkje es gedaan op een vriesdag en alle eten op de vensterbank buiten gezet, maar dan moet ik wachten op vriestemperaturen 🙂 En m’n hele keuken stond onder water ? als je daar dus tips voor hebt: I’m all ears! Wij zetten sowieso de thermostaat vrij laag + nog lager als we gaan slapen/uit werken zijn; extra trui is nog zo gezellig 😉

  1. Op mijn blog staan een aantal recepten van omeletten en quiches die ik heb gemaakt met restjes uit de vriezer 😉 Verder staat mijn vriezer vol met bakjes soep en die ontdooi ik regelmatig. Maar het is zeker een leuke insteek, ga ik misschien wat mee doen, thanks!

  2. Hier wil ik ook meer over weten. Mijn vloer in de keuken is naar de kl%$& omdat er een best lang een laag water heeft gelegen. Ik had ook best veel ijs in de vriezer hoor. Mijn tip: doe het regelmatig en wacht vooral niet te lang.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret