En er was licht!

never grow up
Het is vandaag 21 december en dit betekent dat vandaag om 18.11 uur de astronomische winter begint. Volgens het KNMI komt de zon vandaag op om 8.46 uur en is de zonsondergang vandaag om 16.30.
Kortom: de kortste dag van het jaar!

Zoals jullie weten ben ik echt een zonaanbidder, een hardcore strandliefhebber en ga ik graag naar zomerfestivals en strandfeestjes. Ik bloei op in de lente en zomer. Maar ik kan een mooie herfst en winter ook wel waarderen. Als het ten minste niet non-stop regent en als ik niet met tegenwindkracht 9 een brug op moet fietsen. Want wanneer dit deprimerende kakweer wel langdurig aanhoudt, krijg ik last van een winterdip en zin om te emigreren naar een zonniger oord.

Wat ik wél fijn vind aan de donkere maanden, is de knusheid bij ons thuis. Cheesy, yes: maar diep van binnen ben ik ook best een huismuts. Ik word echt stikgelukkig van onze kitscherige kerstboompjes en kan er intens van genieten om samen onder een dekentje films en series te kijken. Onder het genot van warme chocomel natuurlijk. Of met wijn en een kaasplankje.

Ook steek ik graag kaarsjes aan wanneer mijn dochter op bed ligt. Het liefst doe ik dit al eerder op de dag, maar ik vertrouw mijn onvoorspelbare, ultrasnelle en fearless peuter niet met kaarsjes…

Dus tot kinderbedtijd wordt de sfeer in huis gemaakt door de kerstverlichting en de lampen in onze woonkamer. En over die lampen ga ik vandaag op deze donkerste dag van het jaar wat vertellen.
Ik werd namelijk door IKEA uitgenodigd om naar het Haarlemse filiaal te komen voor een rondleiding en praatje over ledverlichting.

Hier bestaan namelijk wat misvattingen over en ik was wel nieuwsgierig om dit uit te proberen met de lampen in ons huis. Dus vandaag laat ik jullie zien hoe mijn bezoekje aan IKEA was (spoiler alert: ik heb de winkel TWEE KEER op één middag bezocht!) én show ik de lampen in onze woonkamer met LED-verlichting.

Een verslagje: Hare Maristeit bezoekt IKEA Haarlem

Ik ben al ontelbare keren bij IKEA Haarlem geweest, maar de personeelsingang wist ik niet te vinden: GLOEK! Na een paar rondjes zenuwachtig scharrelen rondom het gebouw, besluit ik maar gewoon de winkel in te lopen en een medewerker te vragen waar ik de personeelsingang kan vinden.

IKEA Kerstboom

In de winkel, op zoek naar een medewerker, werd ik afgeleid door pluche en cuteness. Dus moest ik even stoppen bij een megagrote kerstboom, geheel gedecoreerd in IKEA-stijl. Hoe schattig zijn al die knuffels in de boom?!

IKEA Kerstboom

Dit heeft niets met ledverlichting/de insteek van dit artikel te maken (hoewel de boom dus wel gedecoreerd is met kerstledverlichting!), maar vind ik wel de moeite waard om even tussen neus en lippen door te vertellen: van 20 november t/m 24 december 2016 doneert de IKEA Foundation  €1,- voor elk verkocht kinderspeelgoed aan veilige speelplaatsen en speelprojecten voor kinderen in de armste samenlevingen ter wereld.

Dit wisten jullie ongetwijfeld al, maar als het wel nieuw voor je is en je moet deze week nog wat kindercadeautjes kopen voor onder de kerstboom, dan is dit leuk om even in je achterhoofd te houden!
Meer info over deze ❤ -verwarmende speelgoedactie lees je HIER.

IKEA HAARLEM

De personeelsingang is verdekt opgesteld aan de achterkant van het gebouw bij de parkeergarage.
Kijk: dit wist ik niet, want hier kom ik nooit. Ik ga altijd met de bus of op de fiets en neem dan één van de vele andere ingangen. Maar ik ben er, ik meld me bij de receptie en ik krijg een bezoekerspasje.

Ik word opgehaald door een erg vriendelijke en enthousiaste dame (Wilma) en we drinken eerst een kopje koffie in het personeelsrestaurant. Superleuk om eens achter de schermen te zijn trouwens: het ziet er net zo uit als de rest van IKEA, alleen ben ik in het restaurant de enige zonder IKEA-shirt.

IKEA bezoeker

Wilma en ik slenteren op ons dode gemakje door de gehele showroom en kletsen honderduit over alle IKEA-producten, maar vooral over lampen natuurlijk. We bekijken vrijwel iedere ‘woonkamer’ en iedere lamp en het verbaast me dat ondanks dat ik al tig keren door de showroom heb gewandeld, ik nu weer dingen zie die me eerder nooit zijn opgevallen. Maar ik heb dan ook nooit eerder een bezoekje aan IKEA gebracht waarbij ik alleen op de lampen heb gelet.

ALLE lampen in/van IKEA zijn voorzien van ledverlichting, dus ook de kleine sfeervolle tafellampjes en ook de grote lampen voor fel licht in de keuken: allemaal LED!

IKEA Stockholm Kroonluchter

Deze kroonluchter (STOCKHOLM €99,95) heb ik vaker gespot en bewonderd, maar nooit echt bij stilgestaan. Ik dacht altijd dat hij loodzwaar, breekbaar en van glas was. Maar hij is gemaakt van kunststof en hij weerkaatst een decoratief patroon op muren en plafond. Hier houd ik van, de lamp boven onze eettafel (die ik later in dit artikel laat zien) heeft dit effect ook: erg sfeervol!

IKEA SODER LAMP

Seth en ik verschillen heel erg in smaak en stijl op interieurgebied. Zo’n lampje als op bovenstaande foto (SÖDER €29,95) vind ik dus superschattig en hij ehm…. niet. Wat ik dus heel erg tof zou vinden, is een railsysteem boven de eettafel en dan meerdere kleine lampjes naast elkaar. Vijf van deze lampen bijvoorbeeld en dan allemaal op verschillende hoogtes. Ik ga het eens in de groep gooien, hoewel ik vrees dat ik het antwoord al weet…

IKEA koperlampen

Ondanks dat ik gek ben op roségouden sieraden en accessoires, is de kopertrend op interieurgebied een beetje aan mij voorbij gegaan. Ik vind het mooi, maar het is niet mijn stijl. Jullie mogen één keer raden wiens stijl en smaak dit wél is. Juist…

De linkerlamp op bovenstaande foto (SLÄTTBO €24,95) vind ik wel heel erg tof. Die zou ik ook aan een railing met verschillende lampen boven de eettafel hangen, zodra ik mijn vriend ervan overtuigd heb dat we vijf verschillende lampjes op verschillende hoogtes naast elkaar willen/nodig hebben.

IKEA LAMPEN

Aan het begin van de showroom, spotte ik deze roze metalen tulpenvormige lampen (SÄLLSKAP €12,95) en ik was op slag verliefd. Wilma drukte me op het hart dat dit een limited edition was en dat ze als warme broodjes over de toonbank vlogen.

Ik hield dit in gedachten en besloot om geen impulsaankopen te doen, maar er tijdens de wandeling door de showroom nog even over na te denken. Daar hebben Seth en ik namelijk afspraken over gemaakt (zucht) en hier probeer ik mij aan te houden.

IKEA LAMPEN

Na de wandeling door de showroom en het gedag zeggen tegen Wilma, stond ik vol trots met alleen een paar ledlampjes en een plantje bij de kassa. De roze lampenkappen waren niet verkrijgbaar op de lampenafdeling in de winkel, alleen boven in de showroom. Na het afrekenen liep ik licht bepakt weer naar buiten en…. kreeg ik spijt.

Daarom ging ik weer terug naar binnen, legde mijn aankopen in een kluisje, trok een sprintje naar de showroom, bemachtigde een limited edition roze tulpenlampenkap en moest weer he-le-maal via de winkel terug naar de kassa. Omdat wij (nog) geen railing met (verschillende) lampen boven de eettafel hebben, besloot ik voor dit lampenkapje een losse tafellampvoet (€10,-) te kopen.

Dit vind ik ook erg leuk van IKEA: dat je zelf producten kunt mixen en matchen met onderdelen naar keuze. Nu heb ik dus een schattig tafellampje (foto’s laat ik zo zien) en wie weet hangt de roze tulp over een tijdje met een paar andere lampen aan een railing boven de eettafel. Wordt vervolgd!

De lampen en verlichting in onze woonkamer

Boven onze eettafel hangt deze lamp:

woonkamer hare maristeit

Voor de oplettende kijkers: vier van de zes (verschillende) stoelen aan de eettafel zijn van IKEA, maar heb ik in knalkleuren geschilderd. De Trip Trap stoel heb ik roze geschilderd en beplakt met een vrolijk printje tafelzeil. De how to van deze kinderstoel kun je HIER terugvinden.

woonkamer Hare Maristeit

Deze lampenkap vond ik negen jaar geleden in een exclusieve Haarlemse lampenwinkel. Ik heb zo lang spijt gehad dat ik er niet twee had gekocht! Ik vind ‘m nog steeds mooi, maar ik ben er inmiddels wel een beetje op uitgekeken. Daarnaast vindt mijn vriend ‘m niet heel tof, dus als we gaan verhuizen en opnieuw gaan inrichten, dan verhuist deze lamp waarschijnlijk naar de slaapkamer of keuken.

hanglamp glas
hare maristeit eettafel

De lamp is behoorlijk zwaar (glas!) en hangt aan een stevige schakelketting. Hij zou eigenlijk lager moeten hangen, maar de klusjesman die ik had ingehuurd om het te bevestigen, had zonder met mij te overleggen de kabels ingekort….

Wanneer het donker is, geeft de lamp een prachtig en sfeervol patroon op de muren en het plafond. Vooral in deze periode, geven die fonkelingen door het glas een ‘kerstig’ gevoel:

lamp hare maristeit

TIPS VAN IKEA!

Gebruik een heldere lichtbron als je een lampenkap of lamp hebt met geperforeerde of uitgestanste patronen, of een ander luchtig, open design en je wilt dat het patroon bepaalde effecten op de muur en het plafond toont. Gebruik een opalen lichtbron als je een gewone lampenkap of lamp hebt en je een gelijkmatig, gespreid licht wilt. Stof de lamp af met een plumeau.

Kitsch Kitchen ALAMBRE

In het zitgedeelte van onze woonkamer, hangt deze gekleurde lamp van Mexicaans wasdraad en de kap heeft ook een open motief. In tegenstelling tot de lamp boven onze eettafel, weerkaatst deze lamp geen patroon op de muren en kijk je recht in/op de lichtbron. Dus net als bij de andere lampenkap is het mooier om hier een doorzichtige (heldere) lamp in te gebruiken, in plaats van opaal.

Alleen…. het licht is in deze lampenkap té fel, dus moeten we nog even een dimmer kopen bij een speciaalzaak. No biggy: wordt vervolgd.

Ik heb het leukst voor het laatst bewaard: de limited edition roze tulpenlampenkap:

hare maristeit

hare maristeit
Hij staat en kleurt leuk bij mijn meubels en andere accessoires, nietwaar? Het geeft een perfect sfeerlicht wanneer het donker is, maar de kaarsjes nog niet aan kunnen vanwege mijn dochter.

Over ledverlichting

Sinds september 2015 verkoopt IKEA alleen nog maar ledverlichting. Deze milieuvriendelijke lampen verbruiken tot 85% minder energie dan traditionele lampen en gaan tot wel 20 jaar mee: goed dus voor zowel je portemonnee als voor de planeet.

Ik woon nu zeven jaar in dit huis, ben vaak thuis en heb alle lampen in de afgelopen jaren al minimaal twee keer vervangen. Dit duurzame aspect van de verlichting die hier ’s winters vele uren per dag brandt, sprak mij dus erg aan van LED.

Er zijn een aantal misverstanden over ledverlichting, zoals bijvoorbeeld: ‘het is duurder’ of ‘de lampen zijn niet sfeervol’. Maar deze opvattingen zijn echt achterhaald.

woonkamer hare maristeit

Ledlampen zijn al lang niet meer kil en ongezellig: je hebt geen zonnebril meer nodig om de felheid te verdragen. Ze geven de sfeer van mooi en warm daglicht en de meeste ledverlichting kun je ook dimmen. Je kunt ledverlichting dus gewoon gebruiken voor een romantisch diner voor twee (kaarslampen), of bij het lezen van een boek in bed (reflectorlampen voor direct licht) .

Klik HIER om meer te lezen over basisverlichting, functieverlichting en sfeerverlichting met LED. Wat voor lampen hebben jullie in huis en zijn jullie ook al overgestapt op ledverlichting?

*Dit artikel is geschreven i.s.m. met IKEA.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

7 reacties

 1. Wat bijzonder zeg, zo’n kijkje achter de schermen bij IKEA! LED verlichting vind ik ontzettend fijn, het is lekker groen en duurzaam en niet eens zo duur! 🙂

  1. Was zeker leuk om eens backstage te zijn bij IKEA 🙂 En verhoudingsgewijs is ledverlichting stukken goedkoper, alleen de aanschaf schrikt sommige mensen misschien af. Het aantal lampen dat ik hier in huis inmiddels al vervangen heb, waren bij elkaar duurder dan de aanschaf van ledlampen die langer meegaan.

 2. Ik vind de tulpenlampenkap heel mooi. Leuk zo een speciaal bezoek aan de IKEA. Mijn voorkeur gaat uit naar ledverlichting, ik wil geen lelijk geel licht meer van de gewone gloeilamp.

  Ik ben trouwens echt gek op mijn twee Philips Livingcolors, weet eigenlijk niet of dit ledverlichting is.

 3. Oh wat leuk die “UFO”-lamp (van mexicaans wasdraad) lekker quirky en anders! Ik ben zelf wel heel erg van de rose goud/koper (al heeft Roy Donders net verklaard dat dat alweer passé is) dus van die koperen lampen ga ik kwijlen. En die tulpjes: <3 zo schattig!
  Ik kom overigens helaasnbijna nooit in deze "bekende zweedse woonwinkel " 😉 aangezien mijn vriend zich haast niets ergens kan voorstellen dan een Ikea- bezoekje…
  xoxo!

  1. Oh, maar nee: als ons Royke dat zegt, dan is dat zo 😉
   Ik vind roségoud dus wel te gek met accessoires in outfits, maar niet echt in mijn interieur. Weet niet waarom, stom hm?
   Winkelen doe ik sowieso liever alleen, dan met iemand die zucht, steunt, kreunt en eye rolls maakt 🙂 XOXO

 4. Heb je wel eens gekeken naar de Hue lampen van Philips? Due heb ik in mijn woonkamer, de nieuwe versie heeft wit en kleur. Ik heb doorzichtige kappen van Koziol om volop van de kleuren te genieten. De lampen zijn led en ook bedienbaar via WiFi op je smartphone. Ideaal, op tijd te schakelen met Ifttt (of this then that. Boven heb ik wel allemaal Ikea led lampen, geven echt wel mooi licht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret