Dingen die je niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen…

Ik ben nog maar bijna 15 weken zwanger, maar heb alweer genoeg inspiratie opgedaan voor een nieuw artikel in de rubriek ‘Stom!‘.
Dit keer geheel in het thema: ‘Dingen die je niet tegen een zwangere vrouw moet zeggen’.

Hierbij heb ik wat hulp van (voormalig) zwangere vriendinnen gekregen en ook geput uit ervaringen van mijn vorige zwangerschap.

Hieronder een lijst met cliché’s, dooddoeners, lompe en lullige opmerkingen en vragen waar je als zwangere (en pas bevallen) vrouw mee om de oren wordt geslingerd door ie-de-reen in je omgeving (familie, vrienden, maar ook doodgewone random strangers) die zich opeens als voedingsdeskundige, verloskundige, lactatiedeskundige of allesweter heeft ontpopt.

Houd dit lekker voor je:

“Zoohooooo!” (Wijst naar buik) “Jij bent al lekker dik!” (In pril stadium van zwangerschap)

“Jij staat zeker op ontploffen?” (In het laatste stadium)

“Weet je zeker dat het er geen twee zijn?” (In alle stadia)

“Je had zeker liever een meisje/jongen gewild?”

“Hierna gaan jullie zeker voor een meisje/jongen?”

“Het geslacht maakt toch niet uit? Als het maar gezond is, toch?”
Joh….

“Weet je zeker dat je het geslacht wil weten? Dan is het geen verrassing meer!”
Oh, oké, nee je hebt he-le-maal gelijk. Hebben we niet over nagedacht. Nee, dan willen we het nu niet meer weten…’

“Ben JIJ zwanger????”
Dit werd eens tegen mijn overduidelijk 38 weken zwangere vriendin gezegd. ‘Welnee, ik zag er toch altijd al zo uit?!’

“Mag ik even voelen?”
Of nog erger: zonder iets te vragen de buik aanraken en zeggen: ‘Ik mag wel even voelen, toch?’
Dit heb ik echt nooit begrepen dat mensen niet zelf kunnen bedenken dat dit TE intiem is!

“Dan ben jij zeker de Bob?”
Joh…?

“Was het gepland?”
Nee hoor, dat is helemaal geen onbeleefde of ongemakkelijke vraag. Ik bespreek mijn seksleven én kinderwens GRAAG met ie-de-reen.

“Zou je dat nou wel eten…?”

“Neem nog wat, je eet ten slotte voor twee!”

“Neem nou nog wat van deze hazelnoten/avocado! Dat is echt onwijs goed voor de baby!”

Maar jij MAG toch helemaal geen sushi/mozzarella/ei!?!?!?!”
Ik ben gestopt met antwoorden dat sushi om de perfecte rijst draait en niet om rauwe vis. Ik at sowieso al geen vis, maar dit terzijde. En over rauwmelkse kaasshit uit de Franse Alpen bij de delicatessenwinkel versus de producten uit het kaasschap van de Aldi, gaan we maar helemaal niet beginnen….

“Je slikt toch wel foliumzuur/Vitamine D/ijzer/extra visolie?????”

“Vind je het heel moeilijk dat wij nu een wijntje drinken, en jij niet?”
Nu wel, thanks!

“Wow, wat heb je nu een mooie volle bos haar! Jammer dat het straks weer uitvalt hm?”

“Tijdens de zwangerschap moet je toch juist mooier en voller haar krijgen?”
(Kijkt bedroefd naar je droge pieken.)

“Oh, daar kom je vanzelf wel achter….”
(Andere moeders tegen vrouwen die voor het eerst zwanger zijn.)

“Hoe oud ben je nu? Oh…. nou ja, dat kan dan nog nét…”
Mijn stokoude buurvrouw, vorige week. Overigens vond ze me vijf jaar geleden ‘heel zielig’ omdat ik toen geen man had en ‘moest’ werken, dus ik neem haar ongevraagde ‘feedback’ met een korrel zout.
Maar veel mensen hebben een mening over werkende dertigers die aan kinderen beginnen en steken die niet onder stoelen of banken. Wat ze naar mijn bescheiden mening wel zouden moeten doen.

“Jeetje, jij bent/was er VROEG bij…”
Ik was ‘pas’ 26 jaar toen ik mijn zoon kreeg. Dus ik was eerst een ’tienermoeder’ en nu ben ik 35 jaar en een ‘op de valreep’ moeder. Ik doe het verdorie ook nooit goed….

No Go’s NA de bevalling

“Ik heb zelf geen kinderen, maar wel een kat/hond/konijn waar ik echt niet zonder kan. Dus ik begrijp wel hoe je je voelt…”
Ik begrijp volkomen dat mensen echt helemaal verknocht kunnen zijn aan hun huisdier en dat zij een deel van je gezin uitmaken. Maar heb je die kat ook negen maanden met je meegezeuld en uit een ieniemienie gaatje van je lichaam geperst?
Nee? Onthoud dan: NOT the same!!!

“En, ben je uitgescheurd?”
Je zou denken dat ik dit verzin, maar na de bevalling van mijn zoon hebben meerdere mensen, waarvan veel relatief onbekenden, het lef gehad om dit gewoon aan mij te vragen.

“Heb je erg veel last van lekkende tieten?”
Zie vorige punt. Is het nou echt héél erg raar dat ik niet met iedereen over de staat van mijn tieten of vagina wil praten?

Zie ook: Kraamvisite Do’s & Don’ts.

“Wat jammer dat het niet lukt om borstvoeding te geven. Borstvoeding is toch het allerbeste/veel beter dan flesvoeding?”
Daardoor ga ik me helemaal niet nog rotter voelen over het feit dat het niet lukt, bedankt!
En ik heb nu ook helemaal niet de behoefte om in de verdediging te schieten en te verantwoorden dat ik het wél heb geprobeerd en vet verdrietig ben dat het me niet lukt en…

“Als je wél borstvoeding zou kunnen geven, zou je het dan doen?”
Als jij zou kunnen vliegen, waar gaat de reis dan naartoe?

“Geef jij borstvoeding? Dat is toch niet meer van deze tijd/dat hoeft tegenwoordig toch niet meer?”
Nee, maar flesvoeding is zo duur.

“Zo, jij hebt niet veel geslapen zo te zien….”
F*ck you.

“Wat moeilijk lijkt me dat, die gebroken nachten. Onze Teun sliep gelukkig met twee weken al hele nachten door”.
F*ck you.

“Ik pastte echt na twee weken alweer in mijn oude kleding! Nou ja, bij sommigen duurt het gewoon wat langer, niet al te druk over maken hoor!”
F*ck you.

 

Vul de lijst gerust aan in de comments, als je nog een leuke toevoeging weet 

Aan iedereen in mijn omgeving die zich in één (of meer) van bovengenoemde punt(en) herkent: je bent niet de enige die dit doet en je moet het met een knipoog lezen.
Ik weet dat mensen het niet kwaad bedoelen (maar dat maakt het niet minder irritant voor een zwangere vrouw….)
Ná mijn zwangerschap zal ik er vast om kunnen lachen. Hoop ik.

Kijk HIER voor meer artikelen uit de rubriek Stom!

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

24 reacties

 1. Dit had ik pas ook gelezen bij een andere blogster die ook zwanger is en over een aantal weken gaat bevallen.
  Mensen weten niet dat ze iemand hierdoor onzeker laten worden.

  Fijne dag Xoxo

 2. Mijn vader zei, een dag nadat onze zoon geboren was en ik nog vol in de kraamtranen in het ziekenhuis lag: “Zo kind, het is dat ik hem daar zie liggen, maar je ziet er nog steeds uit alsof je 6 maanden zwanger bent”. Ik heb mijn moeder nog nooit zo woest naar hem zien kijken ;-).

 3. Hahaha, ik had met mijn vader – in al zijn onwetendheid – EXACT hetzelfde! En verder nog; (mannelijke!) collega’s die mij hoofdschuddend bekijken als ik ËËN dropje uit de dropjespot neem. Mensen die zeiden, nadat ïk heel onverwacht en spontaan zwanger werd (hiep hiep hoera! nooit verwacht dat dat kon bij ons!), toen de jongste 10 maanden was: “Jezus, ben je nou alweer zwanger?! En, the winner, iemand die me vorige week smeltend toevertrouwde dat ik eruit zie of ik een voetbal heb ingeslikt. Cute.

 4. Ondanks dat ik zelf geen kinderen heb snap ik gigantisch wat voor frustratie en onzekerheden dit soort opmerkingen kan veroorzaken. Ik heb twee oudere zussen en ik heb de geboorte van mijn broertje/zusje bewust meegemaakt en ook zeker bepaalde opmerken gehoord waarbij je rollende ogen krijgt. Ook het aanraken van de buik heb ik pas gedaan wanneer dit werd aangegeven, dit is echt te intiem. Mijn zus ging echter tijdens haar zwangerschap nog verder en wilde dat ik haar aderen voelde in haar plots groeiende borsten. Ook dat ging mij te ver… Maar eerlijk; ik snap echt de meeste van de opmerkingen niet die gesteld zijn! Belachelijk! Onthoud dat het de energie niet waard is om er tegen in te gaan, gooi die energie uit bij het genieten van jouw zwangerschap! Hoe vindt jouw Muppet het trouwens dat hij nu een grote broer wordt van een meisje?

  Overigens is het ook niet fijn om te horen of je zwanger bent terwijl je het niet bent….Soms heb je gewoon even geen zin om kurk recht te staan en wil je ook even slonzen….

  1. Dat laatste is ook herkenbaar 😉
   In de maanden voor mijn zwangerschap ben ik (best veel) aangekomen en al een paar keer gefeliciteerd of ongemakkelijke vragen gehad.
   De Muppet wilde heeeeeeel graag een broertje, maar vindt het nu heel stoer dat hij grote broer van een klein zusje wordt.

 5. Na de bevalling van mijn tweeling, waarmee we 4 jongens hadden, hield iemand mij aan.”En, wat is het geworden?”. “2 jongens!’ zei ik trots en blij. Ze werd even stil, keek me (echt waar) vol medelijden aan, en zei toen “ooooh, nou, tja, als ze maar gezond zijn he…” En weg was ze.

  1. Wat een B*tch!
   Ik hoorde bij mijn zoon vaak; ‘aaah, jij wilde natuurlijk een dochter…?’ en nu ik een meisje krijg: ‘Dat wilde je zeker heel graag?’
   Onbegrijpelijk. En vier jongens aan de eettafel lijkt me fantastisch <3

 6. Ik heb zelf geen kind en ben niet zwanger, maar kan me nu al kapot ergeren aan alle uitspraken die je hebt getypt, haha!

  Wat ik ook heeeeel vaak zie is dat onbekende mensen even in de kinderwagen gaan kijken (duiken) en dan aan de voetjes van de baby gaan trekken. Waarom elke keer die voetjes?????

  1. Bloedlink kan ik daarvan worden ja! Ik heb iemand in de supermarkt eens een tik op haar hand gegeven toen ze mijn slapende baby bijna wakker maakte omdat ze aan zijn voetjes friemelde en met haar hoofd in de wagen dook. Wáárom doe je dat!?

 7. Haha zo herkenbaar en als ik het zo lees toch ook wel weer grappig. Heb smakelijk gelachen om al die domme en ongepaste vragen, tijdens mijn zwangerschappen kon ik er ook niet om lachen maar nu. .. Nu achteraf….leuk geschreven! Xx

 8. Ik kreeg vaak (naast idd veel van bovenstaande opmerkingen) te horen dat men blij was dat ze mij niet waren…ik was zwanger van een tweeling.

 9. Ineens bedacht ik me er nog één die ik echt vreselijk vond: “Je hebt zeker last van je hormonen?” NIEMAND anders zegt een zwangere vrouw dat zij last heeft van haar hormonen. Dat zegt de zwangere vrouw hooguit zelf en dan de ander iets zeggen als “Oh, maar dat merk ik helemaal niet aan je.” En het is voor de ander dan ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen enkele cynische ondertoon in dit antwoord klinkt, want dan kun je eigenlijk alsnog op een bitchslap rekenen. Dat ongeveer. Mijn ervaring hoor. 😉

 10. Gevonden 🙂 Jeetje ik krijg er gewoon direct weer de kriebels van….. Snap trouwens werkelijk niet waarom ik je blog nu voor het eerst zie. Niet voor het laatst in ieder geval dus.

 11. Na een jongetje te hebben gehad bij de tweede vertellen dat je een meisje krijgt en echt bijna iedereen die zegt: nou dan zijn jullie compleet
  Pardon? Mag ik aub zelf beslissen of ik nog een derde, vierde of zelfs tiende kind wil? En als het beide jongetjes waren geweest was is nu nog niet compleet geweest dan?

  Of vlak voor je met verlof gaat: zo nu kun je lekker uitslapen.
  Denk je echt dat ik met die bolle buik die in de weg zit en het feit dat ik iedere 3 uur naar de wc MOET echt lekker kan uitslapen?

  1. Oh ja, ‘Nu zijn jullie compleet’ heb ik ook vaak gehoord. Inderdaad best een rare opmerking. Kan me namelijk ook voorstellen dat er mensen zijn die zich compleet voelen met 1 (of geen) kind.

 12. Mijn buurvrouw tegen m’n man, toen ik een week of 25 zwanger was van onze eerste dochter:

  ‘En jij bent de vader?’

  Geen idee. Verrassing. Hangt af van haar kleurtje bij de geboorte.

 13. Ken je die reclame van vroeger, dat een man in de rij bij de supermarkt staat met een pakje condooms, zichtbaar ongemakkelijk, en dat de caissière dan keihard naar haar collega roept: “Tinaaa, was kosten die condome??”

  Dat had ik toen ik op mijn 19e, ongepland maar heel gewenst, zwanger was en mijn oud klasgenootje van de basisschool vanachter kassa 1 tegen mij bij kassa 5 riep: Was zeker niet gepland hé!!???

  En nu ik op mijn 34e voor de tweede keer zwanger ben, geheel gepland overigens, heb ik die vraag inderdaad alweer een keer gehad.

  What the F*** is wrong with these people!?

  1. Ik heb dus ook twee kinderen met een groot leeftijdsverschil en verbaas me regelmatig over het gebrek aan fatsoen van onze medemens 🙂
   Opmerkingen en vragen van relatief onbekenden/kennissen als ‘ongepland’ en ‘ongelukje’ tot de aanname: ‘Ah, zeker van twee verschillende vaders?’. Nou ben ik zelf ook wel een (behoorlijke) flapuit en niet altijd even tactvol. Maar ik zou nooit dergelijke vragen durven stellen aan mensen die ik niet (goed) ken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret