DIY: Kleding pimpen met strijkplaatjes

strijkplaatjes aanbrengen

Van Xenos kreeg ik vorig seizoen een grote voorraad met verschillende strijkplaatjes, waar ik direct mee aan de slag wilde gaan. Alleen wist ik op dat moment nog niet zo goed wat ik ermee wilde pimpen.
Maar nu dat het lentezonnetje ein-de-lijk in zicht is en ik begonnen ben met het ontwinteren van onze garderobekasten, moet ik mij beheersen om niet ALLES van een vrolijke patch te voorzien 🙂

Vroeger werden dit soort opstrijkbare emblemen vooral gebruikt om gaten in broeken of ellebogen (na een valpartij) te repareren of verdoezelen, maar tegenwoordig hangen de winkels vol met kleding voorzien van decoratieve patches.
De ene patch is de andere niet en vaak vind ik het jammer wanneer ik een prachtig jasje met de perfecte pasvorm tegen het lijf loop, maar dat ik de stevig vastgelijmde of vastgestikte plaatjes erop niet mooi vind.ZIE OOK: Babyjasje pimpen, zonder naaimachine (in deze blogpost laat ik zien hoe ik een embleem heb verwijderd en de knopen heb vervangen!)

Liever koop ik dus ‘blanco’ kleding die ik voorzie van plaatjes die ik zelf leuk vind. Vandaag laat ik jullie zien hoe ik een spijkerjasje voor mijn dochter onder handen nam, deel ik wat leuke suggesties voor een gestreept jurkje (van mijzelf) en geef ik wat tips & tricks voor het aanbrengen van strijkplaatjes.

Tips & Tricks voor het gebruiken van strijkplaatjes

In principe kun je strijkplaatjes op alle stoffen aanbrengen, maar check van tevoren wel het label voor de was-en strijkvoorschriften.
Kwetsbare stoffen (maar ook strijkplaatjes met pailletten of kralen) bescherm je door een theedoek erover te leggen, voordat je er met de hete strijkbout op gaat drukken.

Breng strijkplaatjes aan op gewassen kleding. Stof kan namelijk krimpen en je strijkplaatje niet.
Volg de instructies op de gebruiksaanwijzing, voor de temperatuur van je strijkbout.

Zorg ervoor dat de kleding gladgestreken is, voordat je de applicatie aanbrengt.
Door er met een hete strijkbout op te drukken, smelt de lijm aan de achterkant en hecht het zich aan het kledingstuk.

strijkplaatjes aanbrengen

strijkplaatjes aanbrengen

Als je het te dragen kledingstuk vaak gaat dragen en wassen, kan het zinvol zijn om emblemen met een paar steekjes nog even extra vast te zetten. Ik doe dit in ieder geval altijd met jeansstoffen, bij veel stretchstoffen is het niet altijd nodig.
Kleine uitstekende stukjes (zoals bladeren van een palmboom, poten van een flamingo of de hoorn van een unicorn) kunnen bijvoorbeeld makkelijker loslaten na intensief gebruik (of pulkgrage peutervingers…).

Gebruik garen in dezelfde kleur als de randjes van de patch en zorg ervoor dat je aan de buitenkant niets ziet.
Dit is geen hogere wiskunde en kan ook prima zonder naaimachine. Voor beginners met naald en draad, maakte ik een paar jaar geleden deze amateuristische video’s:

Betere video’s maken met beginner tutorials staat nog op mijn never ending to do list 😉

Grote applicaties zijn mooi en eenvoudig vast te zetten met een naaimachine (check bijvoorbeeld dit Sushi Rompertje), maar voor kleine patches vind ik dat persoonlijk onbegonnen werk.
En dan maak ik me dus ook niet druk over hoe de binnenkant van een kledingstuk eruit ziet, want: binnenkant 🙂

Ideetjes voor het aanbrengen van strijkemblemen

Naast de bekende knieën en ellebogen, is het ook leuk om een embleem te bevestigen op bijvoorbeeld de kontzakken:

strijkplaatjes aanbrengen

strijkplaatjes aanbrengen

Maar je kunt natuurlijk ook de volledige broekspijpen of mouwen volplakken met patches: laat je kind zelf kiezen welke plaatjes jullie gaan gebruiken.
Wedden dat het zijn/haar nieuwste favoriete kledingstuk wordt?!

In mijn eigen kledingkast hangen denk ik een twintigtal verschillende jurkjes met hetzelfde printje: zwart-witte streepjes.
Soms zie ik foto’s van mezelf terug en dan lijkt het alsof ik altijd hetzelfde draag 🙂

Ik wil er een aantal gaan pimpen met een leuke patch, kijk hoe leuk het contrast van zo’n kleurrijke afbeelding is met dit grafische printje:

strijkplaatjes aanbrengen

strijkplaatjes aanbrengen

strijkplaatjes aanbrengen

strijkplaatjes aanbrengen

strijkplaatjes aanbrengen

strijkplaatjes aanbrengen

Ik ben er nog niet over uit welke jurkjes en welke patches ik ga gebruiken. Ik neig naar een vogel, maar dan… met of zonder pailletten?!
Keuzes keuzes…
Welke vinden jullie het leukst?

Maar zoals je ziet kun je dus heel eenvoudig en snel de stijl van een kledingstuk veranderen met een plaatje naar keuze!

Spijkerjasje met verschillende patches

Voor mijn dochter kocht ik een blanco spijkerjasje en had ik niet zoveel moeite met kiezen welke plaatjes ik erop zou strijken.
Ik gebruikte gewoon ALLE vrolijke en lieve patches:

strijkplaatjes aanbrengen
strijkplaatjes aanbrengen

Van de voorkant lijkt het dus een gewoon neutraal spijkerjack, maar de rugpand staat helemaal vol met schattigheid!
Cute, no!?

Norah draagt het jasje nu binnenshuis achterstevoren, omdat ze de regenboog en flamingo anders niet kan zien 🙂
Nu alleen nog wachten op de dag dat die winterjassen opgeborgen kunnen worden: can’t wait!

strijkplaatjes aanbrengen

Alle patches die ik in dit artikel heb getoond, heb ik gekregen van Xenos en kun je vinden op de DIY-afdeling van een Xenos filiaal.
Een pakje met strijkplaatjes kost gemiddeld €1,59 en bevat drie of vier kleine strijkplaatjes of één grote.

strijkplaatjes aanbrengen

Hoe vinden jullie Norah’s jasje geworden?
En wie is er ook schuldig aan het hebben van een twintigtal gestreepte kledingstukken….?
Laat het weten in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

13 reacties

 1. Als ik dit zie, krijg ik weer zin om mijn borduurmachine onder het stof vandaan te halen en zelf patches te maken. ?
  Dat jasje is echt heel erg leuk geworden. Zelf heb ik een tas vol met patches.

  1. Ik heb twee vogels zonder pailletten: zaten in een pakje patches met 3 verschillende vogels. Nou heb ik het kleinste vogeltje al stevig bevestigd op het spijkerjasje van mijn dochter en nu vind ik dat jammer, want ik wil ze eigenlijk alledrie op mijn gestreepte jurkje haha 🙂 Dus maar weer even naar de Xenos…

 2. Zo leuk!! Ik heb zelf ook een spijkerjasje met patches. Nu het zonnetje weer begint te schijnen kan ik niet wachten om hem weer te dragen.
  Ik vind het idee van een patch op een gestreepte top/jurk super! Ik zou persoonlijk voor een vogeltje gaan.

 3. Ik vind de vogel zonder pailletten het leukste en wat is het spijkerjasje vrolijk geworden met al die patches. Erg leuk!

 4. Wat een leuk idee! Doet mij denken aan vroeger. Wanneer ik weer eens een gat in mijn spijkerbroek kreeg streek mijn moeder altijd strijkplaatje op het gat zodat de broek weer even mee kon. Ik ga ook eens aan mijn dochter vragen of ze dit een leuk idee vindt.

 5. Wat een goed idee om op deze manier kleding een make-over te geven! Ik heb twee dochters die beide regelmatig hun spijkerjasjes dragen. Ik zal ze het idee zeker even laten zien.

 6. Te leuk en superhanfig die tips aangezien ik afgelopen zaterdag verschillende patches heb gekocht op de lapjesmarkt in Utrecht!! Alleen nog geen spijkerjasje ??

 7. Ik zou ook graag wat kleding willen versieren met prints en borduursels. Tegenwoordig zie je dit erg vaak en er is niets leuker dan het dragen van een uniek stuk dat niemand heeft! Ik ga kijken of ik strijkplaatjes online kan vinden. Ook ga ik zelf proberen om tekst te borduren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret