Als je bovenstaande foto snel voorbij ziet komen tijdens het scrollen, dan valt het je waarschijnlijk niet op. Dat gezegd hebbende: als je inzoomt op de foto, dan zie je dat ik de verwarming nog van een laatste laag radiatorlak moet voorzien 😉 .
Radiator lakken
Net zoals wel meer dingen in mijn nieuwe huis (ahum…), waren mijn radiatoren niet in een sprankelende of fris ogende staat opgeleverd. Gelukkig ben ik dol op schilderen en aangezien ik van de woningbouw een redelijke carte blanche heb wat betreft dit huis pimpen, ben ik dus aan de slag gegaan met radiatorlak. Alle verwarmingen in huis heb ik wit gelakt, behalve die in de keuken, want die lakte ik GOUD:
Bekijk de transformatie van roestige radiator naar shiny gold >> >>
Zelf heb ik goede ervaringen met de metaallak van Hammerite en met de radiatorlak van Flexa. Beide kunnen zónder primer of grondverf direct op roest worden aangebracht en geven meteen een goed eindresultaat. Ze zijn makkelijk aan te brengen met een ronde kwast, ik heb nauwelijks geknoeid, er is ook geen druppelvorming zichtbaar en het droogt lekker snel. Ook fijn: de lak stopt het roestproces, is kras- en stootvast en is waterafstotend. Voor het lakken van je verwarming wil je wel echt zo’n speciale warmtegeleidende lak voor radiatoren en warmwaterleidingen gebruiken, geen gewone zijdeglans of hoogglans lak. Dit heb ik in mijn vorige huis wel eens gedaan en dit verkleurt helaas of gaat bladderen.
Infrarood verwarming
Tijdens deze zomervakantie wil ik dit klusje van alle verwarmingen in huis lakken gaan afmaken. Daar is het nu perfect weer voor, want alle radiatoren in huis staan uit 😉 . Je wil er misschien nu nog niet aan denken, maar deze zomerperiode is ook een goede tijd om alvast na te denken over jezelf voorbereiden op een koude winter, door bijvoorbeeld alvast een infrarood verwarming te kopen.
Dit is een vorm van lokale verwarming via stralingswarmte. Daar waar normale radiatoren vooral de lucht om zich heen verwarmen, zorgt een IR paneel voor verwarming van objecten en personen die zich in de stralingsrichting van het paneel begeven. De werking en ervaring is het beste te omschrijven met een vergelijking van een lentezonnetje; Buiten is het qua luchttemperatuur fris met bijvoorbeeld 16 graden, maar dankzij de felle middagzon wil je het liefst zo snel mogelijk jouw jas uittrekken.
Verwarmingen en vensterbanken zelf opknappen
Tot slot nog een leuke DIY-tip, mocht jij ook net verhuisd zijn naar een nieuwe woning met gare verwarmingen en vensterbanken:
Mijn verwarming was grijzig en heb ik wit gelakt. Mijn beschadigde plastic vensterbank heb ik een toffe make over gegeven, door gekleurde keramieken tegels kleiner te snijden en hiermee te mozaïeken. Wat een verschil, no!? Ik heb dit met meer lelijke vensterbanken in huis gedaan, waaronder de bijkeuken, badkamer en slaapkamer van mijn zoon.
Bekijk de How To voor het betegelen van een vensterbank >> >>
De make over van mijn nieuwe slaapkamer is een op Instagram veel aangevraagde blogpost. Maar deze laat dus nog even op zich wachten tot ik de verwarming heb gelakt en nog wat correcties heb uitgevoerd bij wat kleurvlakken op muren en het planfond. Als je het leuk vindt om al mijn klusavonturen te volgen in komkommertijd, dan kun je me volgen op Instagram —> @hare_maristeit
See you there!
Dit artikel is geschreven i.s.m. cvkoopjes.nl