Roestige radiator goud lakken

Mijn inbox ontplofte vorige week, toen ik op Instagram en Facebook de voor-en-na foto’s liet zien van de roestige radiator die ik goud heb gelakt. Ik kreeg zóveel vragen over de gebruikte producten, hoe ik te werk ben gegaan én of dit überhaupt allemaal wel mag van de woningbouw. Het leek me daarom handig om hier maar even snel een blogpost van te maken en al deze vragen te beantwoorden 🙂 .

Een verwarming lakken, hoe doe je dat?

Alle radiators in mijn nieuwe huis, waren net als veel andere items (zoals bijvoorbeeld de gare plastic vensterbanken die ik heb gepimpt met mozaïek-tegeltjes) niet heel erg fraai. Laten we het er maar op houden dat mijn woningcorporatie niet heel veel waarde hecht aan modernisering, duurzaamheid of kale woningen netjes en mooi opleveren aan nieuwe huurders. In mijn huurcontract staat dat alle verbetering of verfraaiing is toegestaan. Nou valt over smaak en kleurkeuzes natuurlijk te twisten, maar als je zorgt voor duidelijke voor-en-na-foto’s, dan heb je dit probleem getackeld bij het opzeggen van je huur en eventuele geschillen die daarop volgen. Maar lees vooral van tevoren even goed alle alinea’s en de kleine lettertjes in je eigen huurcontract door en pleeg bij twijfels vooral even een belletje. Naar je woningcorporatie dus, mij niet bellen 🙂 .

radiator en krukje voor-foto

Op bovenstaande foto lijkt het met een snelle blik wellicht op een gewone en witte verwarming. Maar close up zie je dat het een grauwe kleur is en dat het onder de roestplekken zit:

radiator met roest

Alle andere radiatoren in mijn huis waren ook grijzig of gelig en staken lelijk af bij de fris geschilderde en behangen muren. Deze radiatoren heb ik allemaal spierwit gelakt met speciale radiatorlak. Dit is wel een tip die ik je wil meegeven: gebruik geen gewone lak! Deze zijn namelijk niet hittebestendig en kunnen gaan afbladderen of verkleuren.

Radiator make over: van roest naar goud!

Ik had alle verwarmingen in huis dus spierwit gelakt, maar ik wilde dit niet voor de radiator in mijn nieuwe retro-keuken. De tegeltjes op alle vier de keukenmuren zijn namelijk roomwit / crème wit. Ik had de kozijnen van het raam en de deuren in de keuken al spierwit gelakt toen ik ging verhuizen en dit kleurverschil in de aangrenzende andere wit-tinten van de tegels stoort mij. Daarom ga ik deze kozijnen allemaal zwart lakken. Dit matcht weer mooi met de zwarte lijnen tussen de retro-tegels, het zwarte aanrechtblad en de nieuwe metalen zwarte handgrepen die ik onlangs op de vers gelakte terra-roze keukenkastjes heb gemonteerd.
Bekijk ook mijn low budget keukenkastjes make over >>

roestige verwarming goud lakken

Ik heb lang gepiekerpeinst over wélke kleur ik deze radiator nou moest lakken. Ik overwoog een groene kleur (zoals op de muren) en ook zwart en roze, maar ik besloot er uiteindelijk een eye catcher van te maken. Door de verwarming goud te lakken is het allemaal niet zo bij elkaar gezocht, maar matcht het wel bij de rest en…. het ziet er gewoon supervrolijk uit en past helemaal in het retro-stijltje dat ik voor ogen heb!

Ik koos ervoor om mijn radiator een make over te geven met ‘Hamerslag Goud’ metaallak van Hammerite:

Het was voor mij de eerste keer dat ik met de speciale metaallak van Hammerite heb gewerkt en ik ben echt enthousiast! Het is een metaallak die zónder primer of grondverf direct op roest kan worden aangebracht en meteen een goed eindresultaat geeft. Het is makkelijk aan te brengen met een ronde kwast, ik heb nauwelijks geknoeid, er is ook geen druppelvorming zichtbaar en het droogt lekker snel. Ook fijn: de lak stopt het roestproces, is kras- en stootvast en is waterafstotend.

De metaallak van Hammerite is verkrijgbaar in meerdere toffe kleuren en er zit vast iets tussen om jouw gare radiator mee op te frissen in een kleur die bij jou past. En nee: ik word niet gesponsord om dit te schrijven 🙂 . Wel bevat deze blogpost affiliate linkjes naar door mijzelf gekochte producten.
Meer info over mijn affiliate linkjes? Lees erover in de Hare Maristeit Webshop >>

radiator goud lakken

Het koraalroze BEKVÄM krukje van IKEA was aardig beschadigd geraakt door al mijn geklus sinds de verhuizing. Deze heb ik nu ook zwart gelakt en beetje bij beetje wordt mijn retro-keuken steeds mooier. Nog maar een paar finishing touches en dan laat ik de volledige make over van mijn nieuwe keuken zien!

Nieuwsgierig naar al mijn geklus in dit nieuwe huis? Je kunt me volgen op Instagram en Facebook. Daar deel ik regelmatig backstage foto’s en filmpjes van de vorderingen!

PIN DIT:

radiator make over van roest naar goud

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

8 reacties

 1. Mega veel zin om ook te gaan verven!
  Maar tijd gebrek😑! Ik denk dat t goud ook mooi staat in ons restaurant dus wil dit toch gaan plannen… hou je op de hoogte!!

  1. Oh ja leuk, doen! Ik denk dat het schitterend zal staan in jullie restaurant 😍
   Keep me posted ❤️

 2. Mooi! Ik wil ze eigenlijk mat zwart maken. We hebben een koophuis, dus daar zitten geen problemen, maar we waren inderdaad bang voor afbladderen. Toch eens naar kijken 🙂

 3. Hammerite metaallak is weliswaar handig omdat je niet eerst roest hoeft te verwijderen, maar het niet voldoende hittebestendig en dus ongeschikt voor radiatoren!

 4. hi hare Maristeit

  kwam op jou pag. via Google!
  wil mijn verwarming ook goud verven.
  maar nu las ik ergens hierboven over dat niet voldoende hittebestendig..
  en.. heb je deze winter overleefd hihi
  Ben benieuwd. Moet je eerst alles schuren en vervrij maken of..
  grtjes Lala

  1. Hoi Laura!
   Bij mij is de verwarming mooi goudkleurig en onbeschadigd gebleven deze winter, ik kan ook niet verklaren waarom deze ervaringen of adviezen wisselen 😅
   Zelf heb ik niet geschuurd, wel goed schoongemaakt.
   Succes met je project!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret