Budget keukenkastjes make over

retro keuken roze keukenkastjes lakken

Het is zó lekker om eindelijk een lijstje af te kunnen vinken van de vele opknappers in mijn nieuwe huis. Beetje bij beetje, wordt het steeds meer eigen en gezelliger. Het geeft me ook steeds weer inspiratie voor nieuwe klussen, dus ik verwacht dat ik nog wel een tijdje bezig ga zijn. Maar dat is oké, want ik vind dit leuk om te doen en ik heb geen haast.

Een make over van de basic keukenkastjes stond heel hoog op mijn lijstje. En dit is geweldig goed gelukt vind ik!

Low budget keukenkastjes make over van €50,-

De (al wat oudere) keukenkastjes in mijn retro keuken waren op zich prima, maar ik vond ze niet echt heel bijzonder en ook een beetje ‘flets’ temidden van de vele retro-tegeltjes op de muren. De zilverkleurige plastic handgrepen vond ik alleen wel echt gewoon ronduit lelijk en ze waren ook best wel heel erg versleten.

BONUSTIP!
Mag jij van je verhuurder je keukenkastjes niet lakken in een kleurtje? Geef je keukenkastjes dan een make over met plakfolie! Dit heb ik in mijn vorige huis meerdere keren gedaan: superleuk om van printje te wisselen als je het beu bent en ook heel simpel om weer te verwijderen, wanneer je gaat verhuizen.

Tijdens een korte city trip naar Groningen at ik fantastische vegaburgers bij Donna’s Social Club en daar werd ik op slag verliefd op het geweldige interieur. Dat heeft me geïnspireerd in hoe ik mijn eigen keuken wilde afmaken:

De vibe in dit restaurant had namelijk precies de look & feel die ik wilde doorvoeren in mijn eigen keuken. Ik was al halverwege met mijn roze retro koelkast en donkergroene muren, maar wist niet goed ‘hoe nu verder’. Ik vond de gebruikte kleuren en retro elementen bij Donna’s zó tof, dat ik daar ter plekke besloot om mijn keukenkastjes in een mooie, donkere terra-roze kleur te gaan lakken. Dit matcht mooi met het groen op de keukenmuren en mismatcht weer niet met de kleur roze van mijn koelkast.

Lak en handgrepen voor keukenkastjes

De verf voor dit snelle project scoorde ik met een fijne online aanbieding voor €25,- en de exacte kleurcode vind je hieronder in de afbeelding. Zoals je ziet heb ik een Sikkens kleur laten mengen met Flexa-lak voor keukenkastjes. De zilverkleurige plastic handgrepen wilde ik vervangen met de zwart metalen GRIBBOL greepjes van IKEA:

keukenkastjes make over inspiratie

Ik had in totaal 9 handgreepjes nodig (er hangen namelijk nog twee zwevende keukenkastjes in mijn bijkeuken) en ik was helemaal in mijn nopjes dat ik daardoor in totaal slechts €50,- kwijt zou zijn voor deze complete make over.

Alleen… had ik mij vergist tussen de afmetingen van het greepje en de afmetingen tussen de schroefgaten 🙂 . De GRIBBOL greepjes passen helaas niet op mijn kastjes, dus stond ik in de IKEA nog een tijdje ietwat gefrustreerd tussen alle greepjes te graaien en ter plekke online te zoeken naar andere zwarte en rechte greepjes op websites van bouwmarkten. Uiteindelijk besloot ik de NYDALA greepjes te kopen, ondanks dat ik het jammer vond dat ze niet strak en hoekig zijn. Ik kon geen betere optie vinden en wilde ook niet nog wekenlang zonder handgrepen in mijn keuken aanrommelen. Wanneer ik eenmaal lekker in een klusproject zit, wil ik gewoon doorpakken.

Keukenkastjes lakken

Ik had nog niet eerder Flexa’s speciale lak voor keukenkastjes gebruikt, maar ik vond het echt een heel fijne lak om mee te werken! Het is supermakkelijk om aan te brengen met een kleine roller, ik heb nauwelijks gespetterd en er is na het drogen ook geen druppelvorming zichtbaar.

budget keuken make over kastjes lakken

Deze lak is ideaal voor het lakken van keukenkastjes van hout of pvc die onbehandeld of al reeds geschilderd zijn. De lak is een grondverf en lak in één waardoor je sneller werkt. De lak is kras- en stootvast, droogt snel en is geurarm. Qua voorbereiding hoef je de kastjes alleen maar even goed schoon en vetvrij te maken en de handgrepen eraf te schroeven. Het lakken is zó gepiept, na 6 uur al overschilderbaar voor de tweede laag en na 4 dagen is de lak volledig uitgehard.

keukenkastjes make over voor en na
keukenkastjes make over voor en na close up

Een blik van 750 ml was ruim voldoende om mijn keukenkastjes (in totaal 6 deurtjes, 4 lades van mijn keukenblok en 1 zijkant en 2 onderkantjes van mijn zwevende kastjes) van 2 lagen lak te voorzien. Ik had er ook de binnenkant nog mee kunnen lakken en ik zou dit vóór mijn verhuizing zeker gedaan hebben. Maar nu ik hier al woon en dagelijks moet koken, vond ik het onnodig en heb ik dus alleen de buitenkanten gelakt.

Daardoor had ik dus nog een halfvol blik met lak over en dit heb ik gebruikt voor maar liefst twee slaapkamerdeuren (iedere deur één kant) op de bovenverdieping. Dit ga ik uiteraard ook nog in een blogpost laten zien wanneer alle deuren op de overloop klaar zijn. Ik vind de nieuwe kleur op mijn keukenkastjes echt geweldig, het maakt de keuken nu zoveel meer ‘af’.

budget keuken make over kastjes lakken

Lak voor keukenkastjes en handgrepen vervangen

Hieronder heb ik wat handige (affiliate) linkjes voor je toegevoegd, mocht je nu ook geïnspireerd zijn om je gare keukenkastjes een make over te geven:

Het is echt een supersimpel en leuk klusje om te doen en er is zóveel keuze in kleuren lak en toffe handgrepen. Meer dan genoeg opties om jouw keuken een frisse nieuwe look te geven, helemaal in jouw stijl en smaak!

budget keuken make over kastjes lakken

Nog maar een paar finishing touches (zoals het zwart lakken van de kozijnen en deuren en de roestige radiator goud lakken) en dan is mijn keuken eindelijk klaar! Ik had wel mazzel dat het aanrechtblad en de onderkant van het keukenblok al zwart waren. De zwarte handgrepen passen zo mooi nu bij de kleur van de kastjes en het aanrechtblad.

Wil je niets missen van de klus-avonturen in mijn nieuwe huis? Dan kun je me volgen op Instagram of Facebook voor backstage foto’s en filmpjes 🙂

PIN DIT:

budget keuken make over kastjes lakken

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

6 reacties

  1. Wauw, wat tof!! Ik wist helemaal niet dat je pvc kastjes kon schilderen. ik heb ook een prachtige standaard woningbouwvereniging keuken en dit is wel echt een leuk idee!

  2. Leuk om een inkijkje in je keuken te krijgen! Zelf wil ik mijn keukenkastjes ook graag een andere kleur geven. De roze kleur past goed bij de andere elementen. Bedankt voor het delen van je inspiratie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret