3 x idee voor IKEA TARVA Ladekast Make Over

Zoals met meer dingen in het leven, weet je soms pas wanneer iets bij je past, nadat je hebt ervaren dat iets geen match voor jou blijkt te zijn. Soms lijkt iets heel leuk en ben je er een periode oprecht blij mee, maar ervaar je later dat een andere uitvoering of plek toch beter voor je voelt.

Ik kan hier nu heel diepzinnig nog dingen aan toevoegen met betrekking tot vakantiebestemmingen of relaties, maar ik houd het even bij deze TARVA ladekast van IKEA 😉 . Onbewust was het make over proces van deze kast voor mij eigenlijk ook een beetje een kleine zoektocht, naar mijn eigen wensen en behoeftes.

TARVA ladekast van IKEA

Afgelopen zomer kocht ik de TARVA ladekast van IKEA. Deze is onbehandeld en kun je dus helemaal naar je eigen smaak en stijl schilderen of pimpen. Of je lakt ‘m alleen met een beschermlaagje, want neutraal is het ook een erg leuke en praktische kast waar je veel rommeltjes in kunt opbergen (vooral met handige opbergvakken in de lades!).

Ik was net op tijd trouwens, want de TARVA ladekast is inmiddels niet meer verkrijgbaar bij mijn geliefde Zweedse woonwarenhuis. Gelukkig hebben ze een uitgebreid en regelmatig wisselend assortiment of kun je een gelijksoortig exemplaar vinden op bijvoorbeeld Marktplaats of via Facebook groepen.

TARVA ladekast schilderen met schuin vlak

Met de voormalige indeling van mijn woonkamer (die afgelopen jaar VAAK veranderd is), wist ik het zeker: ik wilde de kast grijsgroen schilderen met een oudroze diagonaal vlak over de lades:

Met de vorige indeling, zou de ladekast naast mijn buffetkast komen te staan, tegen een korte witte wand in mijn eethoek (wat nu de zithoek is). Op een andere muur in mijn woonkamer, heb ik een groot oudroze diagonaal vlak geschilderd. Dit was een erg leuk en speels detail, omdat je de twee schuine roze vlakken nooit tegelijk zag.

Maar tja… toen ik een nieuw bankstel kocht en de indeling drastisch veranderde, kwamen de kasten naast elkaar en tégen de muur met het kleurvlak te staan.

Mijn woonkamer leek zoveel groter, luchtiger en lichter door de nieuwe indeling en ik was hier zo ongelooflijk blij mee! Maar die kasten tegen deze muur…. ‘They didn’t spark joy…’.


Nieuwsgierig naar hoe ik het heb aangepakt met dit schuine kleurvlak? Bekijk dan de blogpost: TARVA ladekast Make Over 1.0

TARVA ladekast schilderen met verschillende kleuren

Die schuine kleurvlakken oogden dus helaas superonrustig met de nieuwe indeling. Ik heb het een tijdje aangekeken, maar het benadrukte alleen maar meer hoe schuin en raar de muren van mijn charmante (kuch) oude huisje zijn.

Met het schuiven en omwisselen van de kasten kwam ik er ook niet uit: het klopte gewoon niet.
Daarom besloot ik de lades in verschillende kleuren te schilderen, die ook weer terugkomen in andere items van mijn interieur:

Nieuwsgierig naar de gebruikte kleuren? Bekijk dan deze blogpost: TARVA ladekast make over 2.0

Stiekem vond ik deze make over best lastig, want ik vond de allereerste make over namelijk echt veel leuker. Ik had dat schuine vlak al heel lang in mijn hoofd en ik vond de uitvoering ook echt bij mij passen en de stijl die ik aanvankelijk voor ogen had.

Met de tweede make over pasten de twee kasten samen beter bij elkaar, maar toch… ik voelde ‘m niet.
Ik vond het leuk, maar het het was niet ‘mij’. Het voelde voor mij als een compromis die weliswaar een verbetering was in het geheel, maar niet eentje waar ik direct enthousiast over was.

Nog steeds vind ik dit een heel leuke en geslaagde make over, maar zou ik het bijvoorbeeld eerder doen voor een kinderkamer of slaapkamer: niet in mijn woonkamer.

TARVA ladekast schilderen in dezelfde kleur als de muur + knoppen vervangen

Nadat andere meubels vervangen waren en een vaste plek kregen, besloot ik toch wat meer te schuiven met de kasten. En nu bleek het wél leuker en luchtiger te staan door ze om te wisselen én verder van elkaar af te zetten:

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ik verschoof vandaag wat meubels in de woonkamer en ben begonnen aan Make Over 3.0 van mijn ladekast. De laatste. Denk ik ? Op mijn stories kun je de komende 24 uur ‘The Making Of’ zien incl. een dom ongelukje wegens luiheid & laksheid ? Over een tijdje zal ik ook voor & na foto’s delen van de bovenverdieping, waar het momenteel een beetje chaotisch is. Mijn door nieuwe lekkages geteisterde slaapkamer was dringend toe aan een opfrisbeurt én nieuwe vibe. Hier ben ik voorlopig nog niet klaar mee en het volgende project dient zich alweer aan: mijn kleuter is namelijk uit haar peuterbed gegroeid en nu moet haar kamer volledig anders ingedeeld worden ? Ik verveel me dus niet ?

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit) op

Doordat de ladekast nu ‘los’ stond, was het meer een op zichzelf staand meubelstuk, in plaats van een ‘in een hoek gepropt praktisch gebruiksvoorwerp’. Omdat ik nu ook overtuigd was van de nieuwe vaste plek én beaam dat ik meer dan genoeg kleur en speelsheid in mijn interieur heb, besloot ik de ladekast een allerlaatste make over te geven.

Ik schilderde ‘m in dezelfde oudroze kleur als de muur waar het tegen staat. De pootjes heb ik tot dezelfde hoogte als de muurplinten wit gelakt. De kast ‘blendt’ nu echt in de muur en de items die erop staan ‘poppen’ eruit!

De kast is nog steeds superpraktisch (de functionaliteit is niet veranderd) maar ik merk dat het nu een nieuwe eye catcher in mijn woonkamer is geworden. Ik wissel regelmatig met planten, bloemen of teksten op de light box. Wanneer ik ’s avonds kaarsjes aansteek is het ook écht een sfeermaker in de woonkamer!

Eenmaal roze geschilderd, voelde ik meteen een ‘rust’ over me heenkomen. De volgende dag ben ik meteen naar IKEA gefietst. Hier kocht ik eenvoudige gouden knopjes om op de lades te schroeven.
Nu matcht het nóg beter met al mijn accessoires en interieur!

Zie ook de blogpost: TARVA ladekast make over 3.0

Welke IKEA Make Over vind ik het leukst?

Terugkijkend op alle make overs, vind ik de eerste met het diagonale vlak nog steeds het leukst. Maar de laatste vind ik het mooist én blijkt op alle vlakken beter te matchen. Het voelt gewoon goed. En dit is iets wat ik van tevoren niet had verwacht, omdat ik meer zoekende was naar iets ‘bijzonders’ of ‘opvallends’.

Maar de nieuwe rust en eenheid van de derde make over, geven veel meer ruimte en mogelijkheden. En dit vind ik een leuke verandering bij mezelf om op te merken.

Ga je ook aan de slag met een recept of DIY van mijn blog? En lijkt het je leuk om jouw foto terug te zien in een volgend artikel met lezersfoto’s ?

Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit in je foto op Instagram. Op Pinterest kun je ook een foto als reactie delen, in mijn ‘TARVA Make Overs’ Pin 🙂

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret