DIY Keukenkastjes pimpen met plakfolie

plakfolie op keukenkastjes VOORfoto1

Mijn superschattige (huur)huisje bevindt zich op een geweldige locatie in het prachtige Haarlem. 
Alleen héél veel geld en moeite wil ik niet steken in het onderhoud of de vernieuwing van dit al bijna 100 jaar oude huurhuis.

Basic keuken budget proof pimpen

Zo is de keuken die erin staat behoorlijk basic en ‘saai’. En zoals jullie inmiddels al wel weten, ben ik zelf niet zo basic en heb ik een hekel aan saai 😉 . Gelukkig zijn er veel manieren om snel en betaalbaar een saaie ruimte te pimpen, zoals bijvoorbeeld door het beplakken van kastjes met plakfolie.
Bij grote bouwmarkten kun je terecht voor plakfolie met bijvoorbeeld marmer-of-houtprint en je kunt natuurlijk ook verder zoeken bij exclusievere (web-)shops voor plakfolie met vrolijke printjes en blije kleuren.

Op de 1e foto in dit artikel zie je mijn keukenkastjes met twee verschillende soorten folie. Het blauwe ruitje kocht ik bij de Schatkamer in Haarlem en de groene folie met blaadjes bij Flying Tiger.

Ik ben nog steeds blij met de ruitjes, maar de groene blaadjes was ik eigenlijk na een paar maanden alweer beu. Onlangs liep ik tegen dit vrolijke multicolour printje aan bij Flying Tiger en kocht ik meteen een paar rollen om het printje dat ik beu was te vervangen:

plakfolie

TIP!
Meet voordat je plakfolie inslaat eerst op hoeveel oppervlakte je gaat beplakken en houd er in geval van een patroontje ook rekening mee dat je wat stukjes gaat verspillen. Koop dus liever teveel dan te weinig folie.

Ongebruikte materialen in originele verpakking kun je met de aankoopbon meestal binnen 30 dagen weer retourneren. Ik kocht de folie met dit vrolijke printje bij Flying Tiger voor €3,- per rol.

Hoe beplak je keukenkastjes met folie?

 • Schroef de scharnieren los.
 • Verwijder de kastdeurtjes.
 • Verwijder de handgrepen.

plakfolie op keukenkastjes plakken

 • Haal de lades eruit en verwijder ook hiervan de handgrepen.
 • Maak (indien mogelijk) de handgrepen van de lades los.
 • Ontvet de deurtjes en lades grondig.
 • Bepaal of je alleen de voorkant van een laag folie wil voorzien of dat je het ook om de randen omvouwt. Indien dit laatste, moet je extra stukken meeknippen om aan de achterkant van de lades en kastjes te plakken.
 • Markeer aan de achterkant van het folie waar je moet knippen, ook hier geldt: beter teveel dan te weinig, want dit kun je later weer wegsnijden. Markeer ook de plek op lade of kastje waar je begint met plakken (indien aan de achterkant).
 • Trek aan het begin het beschermlaagje een klein stukje weg. Plaats de folie op de markeerstreep en plak het begin vast.
 • Trek stukje voor stukje het beschermlaagje onder de rol vandaan en wrijf de folie vast. Ik gebruik altijd een ‘smoother’ waarmee je marsepein of fondant op taarten gladstrijkt, maar misschien heb je een andere handige tool of professioneel behanggereedschap in huis.

Tip voor plakfolie met printjes 

Wanneer je met printjes werkt: weet dan wanneer je moet stoppen. Op één van onze kastdeurtjes zijn de ruitjes niet naadloos op elkaar aangesloten en dit dreef me tot waanzin.

Het kostte uren tijd en na herhaaldelijk verwijderen en opnieuw proberen te plakken, plakt het folie niet meer zo goed en heb je kans dat het scheurt of beschadigd (bobbels en deuken).

Soms moet je genoegen nemen met ‘goed genoeg’. Ja, dit is lastig te accepteren (voor mensen zoals ik), maar tsja: zo is het leven soms. Deal with it. Get over yourself. En zo….

plakfolie op keukenkastjes NAfoto2
plakfolie keukenkastjes close up

Ik ben helemaal blij met het nieuwe printje op de kastjes! Op de foto’s komt het drukke printje alleen niet helemaal goed tot zijn recht. Het lijkt een beetje alsof je een kleurenblindtest doet, nietwaar?

kek 1

Foto: mijn keuken in het magazine ‘Kek Mama’ (augustus 2016).

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog? Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit in je foto op Instagram. Vind ik leuk!BewarenBewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

36 reacties

 1. Wat een geweeeeldige kastjes en printjes! Ik vind die met driehoekjes van Tiger erg leuk en de versie van Kitch Kitchen ‘harlequin’ ook. Ik heb zelf een printje ontworpen en laten bedrukken op raamfolie voor in de badkamer, maakt ook echt een verschil, veeeel vrolijker!

 2. Ik ga het zaterdag proberen. Heb 9 rollen kitsch kitchen plakfolie. Dit stukje had Door mij geschreven kunnen zijn. Wij raakte geïnspireerd Door de foto van klein schooltje inderdaad! waarmee heb jij ontvet?

 3. Wat een super gave keuken zeg! Er leuk, wij hebben je foto gepind op pinterest! Voor nog meer leuke plakfolie printjes attendeer ik je graag op reclamemakenincommentsopeenblogisechtheellelijk.nl

 4. Oh my, dit is geweldig! Ik ga het pitchen bij mijn man, want die is enorm ontevreden over onze keuken. Moet nog wel even flink lobbyen voor de roze variant, denk ik ;-).

 5. Ik vind het stikgezellig staan!! Al is dit..weet ik 100% zeker niks voor mij. Ik ben namelijk heel perfectionistisch..en dit gaat niet samen met plakfolie. Ook ben ik het denk ik snel zat..teveel drukte..maar die foto’s…:):) GEWELDIG!!

 6. Wat een geweldige site is dit!!! Inmiddels een jaar nadat je deze post geschreven hebt, kom ik hier terecht. Ik ga een vakantiehuisje kopen en die moet dringend gepimpt worden. Mijn eerste hit voor ‘keukenkastje pimpen’ was jij. Ga je ook volgen op Pinterest. Te leuk allemaal. En ook fijn te lezen waar het folie gekocht kan worden.
  Super veel succes met de bevalling! En hopelijk kunnen jullie goed genieten van de eerste tijd.
  Groeten Floor

 7. Wat leuk! Kwam deze blogpost tegen toen ik Googlede naar plakfolie voor op de trap.. Deze post heb ik toen hij gepost werd ook al gelezen, maar leuk om het weer zo terug te vinden 🙂 Ik wil de stootborden van mijn toekomstige trap (nieuwbouwwoning) gaan doen met plakfolie, omdat we nu nog niet zo’ n groot budget hebben om de trap professioneel te laten doen.. ik vraag me alleen af of het geen hels karwei is om dit te doen? Je hebt bij een trap toch wel wat schuine stukken en gekke hoekjes.

  1. Dat ligt ook een beetje aan wat voor folie je gebruikt. Als je bijv. in mijn rubriek “Interieur” kijkt, kun je de babymeubels zien die ik heb beplakt met folie. Kitsch Kitchen bijv. heeft veel folie op papierbasis, dat vind ik persoonlijk fijner om hoekjes e.d. netjes af te snijden. Maar voor een trap zou ik i.v.m. intensief gebruik toch kiezen voor plastic en een heel fijn hobbymesje gebruiken.
   Succes!

 8. Ik ben zó blij dat ik deze DIY nu tegen kom. Ik ga verhuizen en baalde al een beetje van mijn saaie keuken en was al op zoek naar iets om het te pimpen. En tadaa, ik zie dit. Super leuk! Hopelijk lukt het mij ook om het zo mooi te doen, ik ben nooit zo handig met die dingen. Dankjewel in ieder geval!

  1. Ah leuk om te horen, thanks 🙂
   Ik ga het binnenkort weer veranderen, want ben deze printjes alweer beu (hehe). Zal dan een uitgebreid artikel met how to foto’s plaatsen! Succes met het pimpen van je saaie keuken 🙂

 9. Hoi dames, ik zoek mijzelf de hele avond al een versuffing naar tips i.v.m. het bekleden van de binnenkant van een oud ladenkastje (met plakplastic dus).
  Ik dacht het volgende te doen: eerst de twee zijkanten beplakken en het plastic ca 0,5 cm laten overlappen.
  Daarna – in 1x??? – in de breedte de achterkant, de onderkant en de binnenkant van de voorkant doen. (oftewel: alles aan de binnenkant dat geen zijkant is). Iemand hier ervaring mee of nuttige tips?

  1. Hi Esther,
   Als je in mijn DIY rubriek kijkt, vind je een artikel over de babymeubels die ik gerestyled heb. De lades van de commode heb ik aan de binnenkant beplakt met folie en dit was best moeilijk! Ik zou ieder onderdeel apart beplakken en de bodem als laatst, het wordt niet mooi strak als je dit uit 1 stuk wilt doen en kan makkelijker beschadigen. Succes!

 10. Fijn dat ik deze DIY ben tegenkomen. Ideaal voor als je verhuisd bent, en je wilt met een beperkt budget de keuken pimpen.

 11. Geweldig echt een inspiratie voor mij! Ik loop alleen tegen een probleem aan… Het kitsch kitchen plakplastic wat ik heb plakt niet zo goed. Iemand tips?

  1. Hmm, dat is jammer! Wat je eventueel als noodoplossing kunt doen, is de randen die je aan de binnenkant van de kastjes gevouwen hebt, vast te plakken met tape. Niet heel mooi, maar wellicht wel effectief en alleen zichtbaar als je de deurtjes open doet 😉
   Had je de ondergrond wel eerst goed schoongemaakt/ontvet en goed laten drogen, voordat je het plakplastic hebt bevestigd? Succes!

 12. Wat een leuke manier om zo je keuken of kastjes op te pimpen. Nooit over nagedacht om plakfolie op die manier te gebruiken!

 13. Hoi, moet je eerst de oude frontjes van de kastjes halen of moet je het juist over de frontjes heen plakken groetjes Ilse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret