24 uur in Groningen

Ik was dus nog nooit in Groningen geweest en dit stond wel hoog op mijn wish list. Op insta volg ik een aantal leuke mensen uit deze stad en ik vergaap me altijd aan hun leuke stories over het sfeervolle centrum, de toffe winkels en restaurants. Nu vrienden van mij onlangs die kant op zijn verhuisd en nét een baby hebben verwelkomd, leek het ons een goed idee om een kraamvisite te combineren met een Groningse city trip.

Een impressie van deze superleuke 24 uur, met bewegend beeld en geluid:

Citytrip naar Groningen

Groningen is voor ons Haarlemmers niet écht om de hoek. Natuurlijk is Nederland klein en kun je overal makkelijk naartoe rijden of met de trein reizen. Toch vond ik 2x 2 uur reistijd altijd een iets té verre en onhandige onderneming om even een dagje voor op en neer te gaan. Maar nu we ‘er toch al praktisch bijna in de buurt waren’ voor een kraamvisite, besloten we er een gezellig weekendje van te maken en boekten we ook meteen een hotelovernachting.

In deze blogpost laat ik je zien hoe wij 24 uur in Groningen hebben doorgebracht en deel ik onze tips en ervaringen voor een fantastische korte city trip!

Overnachten in Groningen: The Social Hub

In het hippe Ebbingekwartier vind je (heel handig: náást parkeergarage Boterdiep) The Social Hub Groningen. Lekker centraal gelegen, op loopafstand van het centrum en de Grote Markt.

In het hotel hangt een gemoedelijke sfeer en vind je ontzettend veel faciliteiten zoals een wasserette, ping-pong tafels, diverse loungeruimtes, werkplekken, snack-automaten, een gym en een restaurant. Ook zijn er fietsen te huur. Hier hebben wij allemaal geen gebruik van gemaakt tijdens ons bliksembezoekje, maar ik vond het wel leuk om erbij te vermelden, want het is zeker wel een bonus als je langer in Groningen verblijft dan wij.

Op de begane grond zijn verschillende hoekjes gemaakt om even wat te lezen of bij te kletsen. Je wordt er omringd door vrolijke kleuren en heel veel planten. In de hotelkamers vind je een kingsize bed (wij hebben echt héérlijk geslapen!), een televisie, gratis WiFi en een badkamer met douche en toilet. Het personeel was supervriendelijk en enthousiast (wij kregen leuke tips om te doen in de stad) en de sfeer is erg vrolijk en relaxt.

The Social Hub Groningen
Boterdiep 9
9712 LH Groningen
www.thesocialhub.co/groningen

Pannenkoeken ontbijten in Groningen bij Blue Bananas Pancake Cafe

Toen ik op Stories een oproepje deed voor restaurant tips in Groningen, werd me massaal beloofd dat ik écht een bezoekje wilde brengen aan Blue Bananas Pancake Cafe. En oh my… wat kennen jullie me goed 😉 . Niet alleen is het interieur he-le-maal mijn smaak en stijl en kreeg ik volop inspiratie voor de inrichting van mijn nieuwe huis, ik had ook serieuze keuzestress door de menukaart.

Mijn vriendje en ik delen dezelfde passie voor lekker eten en doen ook niet moeilijk over ‘samen delen’. Dus kozen we voor twee verschillende spectaculaire stapeltjes fluffy pancakes, waar we samen van hebben genoten. Aanrader: 𝗧𝗛𝗘 𝗕𝗜𝗚 𝗕𝗨𝗡 (cinnamon roll pancakes with apple compote, red berries and BlueBananas cream cheese glaze). Hoewel… ‘𝗟𝗘𝗦𝗦 𝗜𝗦 𝗦’𝗠𝗢𝗥𝗘⁣’ wil je ook echt proeven (fluffy pancakes with baked-in bananas & blueberries, coated with home made Italian merengue, marshmallows, Nutella and crumbled cookies on top), kijk maar:

En nu wil ik ook roze metro tegeltjes in mijn toilet…

Blue Bananas Pancake Cafe
Nieuwe Markt 9
9712KN Groningen
www.bluebananas.nl

Middagje cultuur snuiven in Groningen: 1st stop, FORUM

Handig: op hetzelfde plein als waar wij fluffy pancakes aten als ontbijt, vind je ook het Forum. Een ontmoetingsplek voor iedereen die nieuwsgierig is naar de wereld van nu en de mogelijkheden van morgen. Met grote exposities, museum Storyworld, vijf filmzalen, de bibliotheek, het Smartlab, horeca en een dakterras met fenomenaal uitzicht. 

Met twee ruime expozalen, bereikbaar met één van de véle indrukwekkende en kriskras door elkaar gekruiste roltrappen vanaf de vierde verdieping, programmeert het Forum prikkelende tentoonstellingen. Van internationale blockbusters die de hele wereld over reizen tot kleinere exposities met lokale partners.

Wat alle exposities met elkaar gemeen hebben, is dat ze in het teken staan van populaire cultuur, technologie en actualiteit. Het gebouw zelf is erg indrukwekkend en futuristisch: zeker een aanrader om met kinderen te bezoeken!

Forum Groningen
Nieuwe Markt 1
9712 KN Groningen
www.forum.nl

Middagje cultuur snuiven in Groningen: 2nd stop, Groninger Museum

Het Groninger Museum werd in 1874 opgericht en sinds 1894 heeft het een eigen gebouw. Tot 1994 was dit het neo-gotische pand aan de Praediniussingel.

Vanuit het centrum is het een korte en fijne wandeling naar het Groninger Museum, met uitzicht op het Centraal Station.

Na een grote schenking in 1987 kreeg de organisatie de mogelijkheid om een nieuw gebouw te laten maken. Het huidige Groninger Museum gebouw werd in 1994 door koningin Beatrix geopend. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur.

In de vrolijke tentoonstelling Kleur! (te zien t/m 8 januari 2023) ontdek je de collectie van het Groninger Museum. Wat doet kleur met je? Hoe gebruiken we kleur? Deze vragen vormen op een originele manier de basis van de tentoonstelling. En als je mij of mijn blog al langer volgt, dan snap je dat een bezoekje aan deze tentoonstelling hoog op mijn verlanglijstje stond.

Elke zaal geeft een toelichting op de betekenis en achtergrond van een kleur. Hoe wordt het gemaakt? Welk effect heeft het op je humeur? Kun je het manipuleren? Er zijn oneindig veel kleurnuances, maar de expositie volgt de kleuren van de regenboog, te beginnen bij geel. Daarna loop je door groen, rood, roze, oranje en blauw. Ook de niet-kleuren, zwart en wit, komen aan bod. De zwart-witte kunst gebruikt de afwezigheid van kleur voor het grootste contrast dat er is. Al met al ervaar je in de tentoonstelling een unieke kleurexplosie door de grote variatie in stijlen en materiaalgebruik. 

Groninger Museum
Museumeiland 1
9711 ME Groningen
www.groningermuseum.nl

Comfort food in 50’s Diner style @ Donna’s Social Club

Ook dit restaurant is me door meerdere volgers uit de regio Groningen getipt. Heel handig weer: het zit op hetzelfde plein als het Forum én Blue Bananas, dus was voor ons een perfecte laatste pitstop op de route terug naar de parkeergarage.

En net als met de perfecte ontbijt-tip van mijn fijne volgers, was ik ook heel blij dat we voor onze terugreis nog even zijn neergestreken bij de veelgetipte Donna’s Social Club. Ik ben namelijk echt gek op vega(n) comfort food & junkfood! En de rock & roll diner sfeer uit de 50’s is ook een stijl die ik momenteel in mijn eigen nieuwe keuken doorvoer.

Ik voelde me dus metéén thuis tussen de groen-wit-lederen hoekbankjes, pastelkleurige tegeltjes op de muren en de rolschaatsen en disco-bollen op het plafond. Zelfs het toilet is insta-proof en vrijwel alle Amerikaanse comfort-dishes op het menu, zijn ook vega of vegan te bestellen. Wij gingen voor een aardbeien milkshake met suikerspin, vega cheeseburger en frietjes, voordat wij weer twee uur in de auto zaten voor de terugreis.

Het was echt een supergeslaagd bliksembezoekje en we gaan heel graag nog een keer terug naar het mooie en inspirerende Groningen!

Donna’s Social Club
Nieuwe Markt 7
9712 KN Groningen
www.donnasocialclub.nl

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret