Make Over in mijn Bijkeuken

bijkeuken kleurvlakken

Ik gaf mijn rommelige bijkeuken een superleuke make over, door onder andere kleurvlakken op de muren te schilderen en de keukenkastjes in een toffe kleur te lakken. De gemozaïekte vensterbank en goud gespoten schoonmaakflessen, maken het helemaal gezellig!

De functie van een bijkeuken

Wat is een bijkeuken eigenlijk? Een bijkeuken is een multifunctionele ruimte, die vaak aan de keuken grenst. Het is een praktische ruimte, die meestal wordt gebruikt als voorraadkast, opbergkast, of als wasruimte. In mijn bijkeuken bevindt zich ook het toilet. Ik heb er ook de wasmachine en vaatwasser in gezet en verder doet het momenteel vooral dienst als ‘Mini Bouwmarkt’, zolang ik nog aan het klussen ben in dit nieuwe huis.

Zo zie je op de foto’s in deze blogpost dat ik de hoekjes linksachter en rechtsvoor niet heb gefotgrafeerd. Hier staan stellage-kasten met blikken verf, gereedschap en nog wat troep die ik moet sorteren. Deze hoekjes zijn vooralsnog dus niet heel erg Pinterest proof en dit #wordtvervolgd 😉 .

Voor-foto’s van mijn bijkeuken

Toen ik hier kwam wonen, stond de bijkeuken opknappen niet bovenaan op mijn prioriteitenlijstje. Alle andere kamers moesten immers ook from scratch aangepakt worden en ik vond de woonkamer en onze slaapkamers belangrijker om eerst te doen. Toch had ik onderschat, hoe onrustig ik werd van dit rommelhok.

bijkeuken voor foto

Niet zichtbaar op de foto’s, is de deur naar de tuin. Deze bevindt zich rechtsvoor naast de vaatwasser en is in de kleur rood opgeleverd. Op een mooie lentedag wil ik dit nog een keer wit gaan lakken. In deze deur naar de tuin zit het kattenluik. De bijkeuken is dus de ruimte waar mijn kat Badjak binnenkomt en naar buiten gaat. De deur tussen de keuken en bijkeuken staat daarom meestal helemaal open, want anders moet ik tig keren per dag de deur open doen voor een jankende kat.

bijkeuken voor foto

Op deze tussendeur heb ik nu een grote haak geplaatst, waardoor het semi-open kan blijven staan. Open genoeg voor mijn dikke rode je-weet-wel-kater om langs te kunnen, maar dicht genoeg om niet vanuit de gang of keuken de rommelige bijkeuken in te kijken. Alleen… niet al mijn medebewoners denken eraan om het haakje van deze tussendeur weer te gebruiken na een toiletbezoek 😉 . Overigens is dat inmiddels al veel minder vervelend, nu het uitzicht aanzienlijk minder rommelig én een stuk gezelliger is.

Make Over van mijn bijkeuken

De make over van mijn bijkeuken, heb ik in verschillende fases gedaan. Ik heb dus niet in één keer flink doorgepakt. Een combinatie van gebrek aan tijd en inspiratie. Vorig jaar maakte ik in de zomer een beginnetje, door als eerste het raam en de KALLAX kast aan te pakken:

bijkeuken na foto

Ik lakte de deur van het toilet en het raamkozijn in de kleur CELADON van Gamma. Deze kleur zit ook op de muren van mijn keuken, dus dit loopt mooi in elkaar over. Op de muur rond het raam maakte ik een vierkant kleurvlak in de kleur KAKIGROEN van Rust-Oleum. Van beide kleuren verf had ik nog flink wat over van make overs in andere kamers. Dus niet alleen lekker budget proof, maar ook fijn matchy matchy met andere ruimtes in huis.

Vooral het aangezicht van de open KALLAX kast, gaf de bijkeuken een rommelige eerste indruk. Dit probleem heb ik opgelost door er deurtjes in te monteren en twee mooie rieten manden te kopen. Dit ziet er al zoveel rustiger uit! Ik verving het trieste verhuispeertje met een mooie plafondlamp (ook van IKEA) en dit maakte ook al een wereld van verschil.

Vensterbank betegelen en schoonmaakflessen goud spuiten

Het raamkozijn lakken, de gare raamsticker van de vorige bewoner verwijderen en een mooi bamboe rolgordijn van XENOS ophangen, was een fijn uitgangspunt om dit klusproject op een later moment rustig verder op te pakken. Net als de andere té lelijke en gaar opgeleverde vensterbanken in mijn nieuwe huis, besloot ik om ook dit vensterbankje te pimpen en mozaïeken met keramieken tegeltjes:

mozaiek vensterbank gouden schoonmaakflessen

Toen ik hier net woonde, was de grote vensterbank in mijn woonkamer betegelen een échte game changer. Dit vonden we allemaal zó gaaf geworden, dat mijn zoon dit ook wilde in zijn tienerkamer (met bijpassende kleuren tegels in paars, zwart en grijs) en ik betegelde daarna ook meteen het zwaarbeschadigde vensterbankje in onze mini badkamer.

Voor al deze tegelprojecten heb ik verschillende kleuren keramieken tegels gebruikt om te mozaïeken en ik had nog aardig wat restjes tegels in alle kleuren over. Voor de bijkeuken vond ik het wel leuk om ál deze verschillende kleuren tegels te gebruiken. En stiekem vind ik daarom dit vensterbankje dan ook de leukste in dit nieuwe huis, omdat alle kleuren uit alle andere ruimtes hierop samenkomen.

colorful laundry room

Hoe schattig zijn mijn gouden vaasjes met pastelroze kunstbloemen?! Ik heb lege schoonmaakflessen goud gespoten met verfspray van de Action. Lekker low budget dus en een prima spray voor dit soort projecten. Mijn ervaring is alleen wel dat deze spray niet geschikt is voor producten die wél intensief gebruikt worden. Dus niet voor kastknopjes bijvoorbeeld (die je regelmatig aanraakt) of vazen waar je échte bloemen (met water) in wil zetten.

Als je een kwalitatief beter product zoekt, dan kan ik je de metaallak van Hammerite echt aanbevelen. Deze heb ik zelf gebruikt om een aantal lampenkappen én een roestige radiator goud te lakken en hij is ook verkrijgbaar in een spuitbus. Maar voor mijn schoonmaakflessenvaasjes met kunstbloemen, is de Action goudspray dus absoluut geschikt bevonden.

De bijkeuken is nu een verlengde van de keuken

Mijn keuken had een low budget make over gekregen, door de keukenkastjes terra roze te lakken en er nieuwe handgrepen op te monteren. Ik besloot om dit ook door te trekken naar de bijkeuken:

retro keuken roze keukenkastjes lakken

De zwevende keukenkastjes uit de keuken had ik namelijk al tijdens de verhuizing verplaatst naar de bijkeuken. Toen ik de kastjes daar onlangs ook dezelfde mooie kleur roze had gelakt en van zwart metalen handgrepen had voorzien, voelde het al meer alsof deze twee ruimtes bij elkaar hoorden. Ik besloot daarna om nog een kleurvlak rondom de zwevende keukenkastjes in de bijkeuken te schilderen, in de kleur OUDROZE van Flexa:

bijkeuken close up buizen schilderen

Deze oudroze kleur heb ik ook gebruikt voor kleurvlakken op muren en plafonds in de slaapkamer van mijn dochter en in mijn eigen slaapkamer. Dus wederom low budget / no waste én weer een beetje meer eenheid in huis. Ik heb het oudroze kleurvlak rond de keukenkastjes ook geschilderd óver de buizen van de waterleidingen naar mijn wasmachine en vaatwasser. Dit vond ik zelf wel een klein, maar wel heel erg leuk detail.
Het metalen retro bordje met de tekst ‘A clean house is a sign of a wasted life’ scoorde ik voor een appel en een ei bij één of andere outlet met opheffingsverkoop-producten. Hij past echt perfect in mijn bijkeuken!

In deze reels kun je alle hierboven omschreven klussen van begin tot eind zien:

Ondanks dat ik dus nog steeds wat moet puinruimen en wat klusjes moet afmaken (zoals de rode deur naar de tuin wit lakken) vind ik de bijkeuken echt al zóveel leuker geworden! Wel zo fijn, aangezien dit toch wel één van de meest gebruikte ruimtes in huis is.

PIN DIT:

bijkeuken make over

Als je het leuk vindt om sneek peeks te zien van al het geklus in mijn nieuwe huis, dan kun je mij ( @hare_maristeit ) volgen op Instagram.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

2 reacties

  1. Ik ben ook van plan om een gedeelte van mijn interieur een nieuwe kleur te geven. Ik ben benieuwd of ik de lak kan gebruiken die ik nog thuis heb. Ik ga mij verdiepen in de ondergrond en de voorbereiding, bedankt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret