DIY: Vensterbank Betegelen

De woonkamer in mijn nieuwe huurwoning werd opgeleverd met een té gare en lelijke vensterbank. Foto’s hiervan zie je verderop in deze blogpost.
Van een afstandje lijkt het op schattige kleine witte keramieken tegeltjes, maar het materiaal was een soort cheap ass plastic en ook waren er meerdere plekken beschadigd.

Ik had bedacht om later dit jaar een radiator ombouw met nieuwe houten vensterbank op maat te gaan maken, maar er kwam een veel leukere oplossing op mijn pad.

Kindness makes the world go round

Mijn bevriende Haarlemse ondernemer Sylvia Buyten zag mijn treurige vensterbank voorbij komen op Insta Stories en ze stuurde me direct een berichtje: ‘Of het mij niet leuk leek om samen de vensterbank te betegelen in de kleuren van het botanische printje waarmee ik de muur én deur heb behangen.

Natuurlijk was ik meteen enthousiast!
Ik leerde Sylvia zo’n 15 jaar geleden kennen, toen ik een mozaïek workshop volgde in haar Voilà Walhalla en mijn dochter vierde daar onlangs haar zesde verjaardag met een Action Painting Partijtje (beelden daarvan kun je HIER bekijken).

Helaas is ook Sylvia bikkelhard getroffen door de coronacrisis en sluit dit prachtige momumentale pand in de Haarlemse binnenstad over een paar weken voorgoed haar deuren.

Sylvia en ik hebben een paar supergezellige middagen gehad en creatieve ideeën uitgewisseld over ‘hoe nu verder’.
Mij heeft ze in ieder geval heel erg geïnspireerd om weer verder te kijken en nieuwe dingen op te pakken.
Zo begon ik onlangs bijvoorbeeld met een test pilot voor ‘portretjes op canvas’ via een nieuw Instagram account ( @hare_maristeit_schildert ) en dit ging metéén al heel goed!

Hierover een andere keer, meer: terug naar Sylvia en de tegels 😉

 

Tegels & Gereedschap Shoppen met FLINKE korting!

Sylvia verkoopt namelijk vrijwel haar volledige inboedel én materialen die ze gebruikte in haar workshops.
Omdat ik op Insta al superveel vragen van jullie heb gekregen over welke tegels en gereedschap ik heb gebruikt, wilde ik het in deze blogpost nog eens uitlichten.

De tegels zijn van MOSA en Sylvia heeft een flinke voorraad van veel verschillende kleuren.

Stuur op Insta een berichtje naar @sylvia_buyten of @voilawalhalla als je voor een zeer zacht prijsje tegels, een tegelsnijder en/of (papegaai-)tangen wil overnemen!

Tegels puzzelen voor mijn vensterbank

Op onderstaande foto zie je hoe gaar mijn vensterbank was:

Sylvia had tegels in verschillende tinten roze, groen en wit meegenomen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor twee tinten roze en twee tinten groen met witte voegen.
Voegen kun je trouwens ook nog voorzien van een kleurtje en dit vind ik ook heel tof.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)

Ik heb zo’n twee weken de tijd genomen om de tegels gewoon los te laten liggen op de vensterbank en af en toe wat te puzzelen met patroontjes.
Al na een paar dagen besloot ik een aantal tegels in vieren te snijden, om meer speelsheid te creëren.

Voor Badjak maakte ik dan steeds een plekje vrij om lekker op te kunnen liggen, maar dat was natuurlijk kansloos: zo’n stapeltje tegels ligt veel lekkerder 🙂

Zelf vind ik het trouwens leuk om op bovenstaande foto ook nog mijn oude tuinhek te zien. Inmiddels is dit namelijk vervangen met een prachtig sfeervol houten hek!
Omdat ik nu best wel een klusdip heb, denk ik dat het allemaal niet zo opschiet. Maar als ik dan foto’s van een paar maanden geleden terugkijk, zie ik ook wel dat ik toch niet echt stilgezeten heb.
Ook zie je op de eerste foto’s in deze blogpost nog mijn oude tafel en stoelen: een paar weken later had ik een nieuwe tafel en een groen velvet bankje. Die dingen vergeet ik ook snel en zijn superleuk om zelf terug te zien.

Andere katten in de nieuwe hood waren natuurlijk supernieuwsgierig naar hun nieuwe koning, dus vanaf de vensterbank vonden er dagelijks meerdere stare downs plaats.
Waardoor er uiteraard wat losliggende tegeltjes gesneuveld zijn:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)

Daardoor heb ik een aantal tegeltjes nóg kleiner gesneden en toen kon de puzzle fun pas écht beginnen:

Want met méér verschillende afmetingen, kon ik veel beter en speelser plekjes in rare hoekjes of rondom de verwarmingsbuizen opvullen!

Tegels lijmen & voegen op de vensterbank

Bij het puzzelen van de tegels, moet je rekening houden met randjes/zijkanten en tussenruimte overlaten voor de voegen:

De rand van mijn vensterbank was bol en op bovenstaande foto zie je dat de tegels op de vensterbank uitsteken tot het einde van de bolle rand.
Een tegel heeft altijd een paar mooie (gladde of gekleurde) kanten. Tijdens het snijden en puzzelen probeerde ik zoveel mogelijk die mooie kanten aan de randen te leggen: dit is namelijk waar je tegenaan kijkt.

Voor het lijmen, heb ik de pasta gewoon met een tapas-prikker op de tegeltjes gesmeerd.
Dit droogt súpersnel, dus als je tegeltjes toch wil wisselen dan moet je snel handelen. Gelukkig was Sylvia erbij toen de tegels gelijmd werden en werden er dus geen foutjes gemaakt.

Voor het mengen van de speciaalvoeg, gebruikte ik gewoon de deeghaken van mijn roze handmixer:

Tijdens het lijmen gebeurde het soms dat een tegeltje net iets kleiner gemaakt moest worden of dat er bijvoorbeeld een groter ‘hapje’ uit moest om mooier te passen in een hoekje.
Daarvoor is zo’n papegaaitang erg handig!


De gelijmde tegels moeten een dag drogen, voordat je kunt gaan voegen.
Ook voor het voegen heb ik geen fancy gereedschap gebruikt, maar gewoon een winkelpasje dat ik nooit nodig heb:

Met een grote lepel ‘kwak’ je een flinke schep voegsel op de tegels en met het pasje smeer je dit dan uit totdat alle randjes gevuld zijn.

Het duurde even voordat ik hier mijn draai in had gevonden (het voegen deed ik ook in mijn eentje), maar gelukkig had ik een groot oppervlak om mee te oefenen. Toen ik eenmaal aanvoelde hoe het moest, was het een heerlijk ‘zen’ klusje om te doen!
Met een nat sponsje zijn de tegels ook gemakkelijk weer schoon te maken én kun je onregelmatige randjes voegsel op onhandige plekken ook makkelijk ‘modelleren’.

Het geeft ook een ongelooflijke bende, dus je wil wel zeil of vuilniszakken neerleggen om je vloer te beschermen.
Ook heb ik zo’n 47 keer mijn handen gewassen, want die zaten natuurlijk onder de snel hard wordende voegselresten.

Mijn betegelde vensterbank!

Ik ben zó blij met het resultaat!
Het is nu echt een mooie eye-catcher in mijn woonkamer in plaats van een functioneel voorwerp.

Ik moet de verwarming nog van één of twee lagen radiatorlak voorzien, maar daar heb ik momenteel precies geen zin in 😉
Ook twijfel ik nog of ik misschien toch geen ombouw wil: ik kijk het nog even aan en klussen is nou eenmaal een ‘never ending process’.

Mijn zoon was zó enthousiast over de vensterbank in onze woonkamer, dat hij er zelfs een foto van heeft gedeeld op zijn Insta.
Als je zelf ook tieners hebt (die niet met jou geassocieerd willen worden op social media), dan snap je wat een groot compliment dit is.

Hij wilde dit dus ook héél graag op zijn eigen vensterbank, met tegels in de kleuren van zijn slaapkamer.
Met dit project ben ik vorige week begonnen:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)

Nu ik weet hoe ik deze klus moet aanpakken, was het snijden, puzzelen en lijmen van de tegels zó gepiept!
Zijn kamer is nu bijna af en ik werk al aan een blogpost met voor & na foto’s.

To be continued!

Ik ben benieuwd wat jullie van mijn vensterbank vinden!
Hebben jullie wel eens iets betegeld en vonden jullie dit een lastige klus?
Laat het weten in een reactie!

PIN DIT:

Op Instagram (en vooral op Stories) deel ik vaak foto’s en filmpjes van mijn geklus of geschuif met meubels in huis.
Als je het leuk vindt om op de hoogte te blijven van de vorderingen in mijn nieuwe thuis, kun je me daar volgen —-> @hare_maristeit 

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

6 reacties

  1. Dit is echt zó vet, wil ik ook wel! Lijkt me wel een lastige klus, met snijden en zo. Benieuwd naar de vensterbank van je zoon, gave kleuren!

  2. Ik vind hrt zo ontzettend leuk geworden. Zowel in de woonkamer als op de slaapkamer. Erg jammer dat Sylvia ermee stopt. Hoop voor haar dat ze snel want anders vind. ❤

    1. Het is vreselijk jammer, verdrietig en oneerlijk van het pand en mooie werk dat ze zo lang heeft gedaan. Maar ze is positief ingesteld en heeft volop ideeën om haar werk op een andere manier in te vullen en zit nu ook niet stil <3

  3. Jeetje, wat een werk moet dat zijn geweest zeg. Respect dat je het nog eens aandurft, hoewel het scheelt dat je weet hoe het moet nu. Maar een geweldig resultaat zeg, echt heel mooi geworden! Mooie upgrade voor de vensterbank 🙂

    1. Dank je wel! Ik had mazzel dat ik profi hulp kreeg bij deze eerste poging en dat de vensterbank van mijn zoon aanzienlijk kleiner is haha 🙂 Moet nu wel de neiging onderdrukken om niet alle saaie vensterbanken in huis te gaan pimpen….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hare Maristeit


Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop