DIY: Vensterbank Betegelen

De woonkamer in mijn nieuwe huurwoning werd opgeleverd met een té gare en lelijke vensterbank. Foto’s hiervan zie je verderop in deze blogpost. Van een afstandje leken ze op schattige kleine witte keramieken tegeltjes, maar het materiaal was een soort cheap ass plastic en ook was de vensterbank op meerdere plekken beschadigd en zaten er zelfs gele toefjes purschuim op.

Ik had bedacht om later dit jaar een radiator ombouw met nieuwe houten vensterbank op maat te gaan maken, maar er kwam een veel leukere oplossing op mijn pad.

Lelijke vensterbank mozaïeken met gekleurde tegels

Mijn bevriende Haarlemse ondernemer Sylvia Buyten zag mijn treurige vensterbank voorbij komen op Insta Stories en ze stuurde me direct een berichtje: ‘Of het mij niet leuk leek om samen de vensterbank samen te betegelen in de kleuren van het botanische printje waarmee ik de muur én deur heb behangen.

Natuurlijk was ik meteen enthousiast! Ik leerde Sylvia zo’n 15 jaar geleden kennen, toen ik een mozaïek workshop volgde in haar Voilà Walhalla en mijn dochter vierde daar haar zesde verjaardag met een Action Painting Partijtje (beelden van dit geslaagde kinderfeestje kun je HIER bekijken).

Helaas is ook Sylvia bikkelhard getroffen door de coronacrisis en sluit haar prachtige momumentale pand in de Haarlemse binnenstad over een paar weken voorgoed haar deuren.

Sylvia en ik hebben een paar supergezellige middagen gehad en creatieve ideeën uitgewisseld over ‘hoe nu verder’. Mij heeft ze in ieder geval heel erg geïnspireerd om weer verder te kijken en nieuwe dingen op te pakken om mijn creativiteit weer te prikkelen. Zo begon ik onlangs bijvoorbeeld met een test pilot voor ‘portretjes op canvas’ via een nieuw Instagram account ( @toiletportret ) en dit ging metéén al heel goed! Hierover een andere keer, meer: nu weer terug naar Sylvia en de gekleurde tegels 😉 .

Tegels & Gereedschap om je vensterbank te mozaïeken

Sylvia verkoopt vrijwel haar volledige inboedel én de materialen die ze gebruikte in haar workshops. De gekleurde keramieken tegels zijn van het merk MOSA en alle overige benodigde producten voor dit project deel ik verderop in deze blogpost.

Op onderstaande foto zie je hoe gaar mijn plastic vensterbank was:

Sylvia had tegels in verschillende tinten roze, groen en wit voor me meegenomen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor twee tinten roze en twee tinten groen met witte voegen. De voegen kun je trouwens ook nog voorzien van een kleurtje en dit vind ik ook heel tof.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)

Ik heb zo’n twee weken de tijd genomen om de tegels gewoon los te laten liggen op de vensterbank en af en toe wat te puzzelen met patroontjes. Al na een paar dagen besloot ik om een aantal tegels in vieren te snijden, om daarmee meer speelsheid te creëren.

Voor Badjak maakte ik dan steeds een plekje vrij om lekker op te kunnen liggen, maar dat was natuurlijk kansloos. Want zo’n stapeltje tegels ligt veel lekkerder natuurlijk 🙂 . Katten zijn raar…

Zelf vind ik het trouwens leuk om op bovenstaande foto ook nog mijn oude tuinhek te zien. Inmiddels is dit namelijk vervangen met een prachtig sfeervol houten hek! Omdat ik nu best wel een klusdip heb, denk ik dat het allemaal niet zo opschiet. Maar als ik dan foto’s van een paar maanden geleden terugkijk, zie ik zelf ook wel dat ik toch niet echt stilgezeten heb. Ook zie je op de eerste foto’s in deze blogpost nog mijn oude tafel en stoelen: een paar weken later had ik dit vervangen met een nieuwe (kleinere) tafel en een groen velvet bankje om meer ruimte te creeëren in deze kleinere woonkamer. Die dingen vergeet ik snel en zijn superleuk om zelf weer terug te zien.

Andere katten in de nieuwe hood waren natuurlijk supernieuwsgierig naar hun nieuwe koning, dus vanaf de vensterbank vonden er dagelijks meerdere stare downs plaats. Waardoor er uiteraard wat losliggende tegeltjes gesneuveld zijn:

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)

Dat bracht me op het idee om een aantal tegeltjes nóg kleiner te snijden en toen kon de puzzle fun pas écht beginnen:

Want met méér verschillende afmetingen, kon ik nog veel beter en speelser de plekjes in rare hoekjes of rondom de verwarmingsbuizen opvullen!

Tegels lijmen & voegen op de vensterbank

Bij het puzzelen van de tegels, moet je rekening houden met randjes/zijkanten en tussenruimte overlaten voor de voegen:

De rand van mijn vensterbank was bol en op bovenstaande foto zie je dat de tegels op de vensterbank uitsteken tot het einde van de bolle rand. Een tegel heeft altijd een paar mooie (gladde of gekleurde) kanten. Tijdens het snijden en puzzelen probeerde ik zoveel mogelijk die mooie kanten aan de randen van de vensterbank te leggen: dit is namelijk waar je tegenaan kijkt.

Voor het lijmen, heb ik de pasta gewoon met een tapas-prikker op de tegeltjes gesmeerd. Dit droogt súpersnel, dus als je tegeltjes toch wil wisselen tijdens het vastlijmen, dan moet je snel handelen. Gelukkig voor mij was Sylvia erbij toen de tegels gelijmd werden en werden er dus geen foutjes gemaakt.

Voor het mengen van de speciaalvoeg, gebruikte ik gewoon de deeghaken van mijn roze handmixer:

Tijdens het lijmen gebeurde het soms dat een tegeltje net iets kleiner gemaakt moest worden of dat er bijvoorbeeld een groter ‘hapje’ uit moest om mooier te passen in een hoekje. Daarvoor is een papegaaitang erg handig:


De gelijmde tegels moeten een dag drogen, voordat je kunt gaan voegen. Ook voor het voegen heb ik trouwens geen fancy gereedschap gebruikt, maar gewoon een winkelpasje dat ik nooit nodig heb:

Met een grote lepel ‘kwak’ je een flinke schep voegsel op de tegels en met het pasje smeer je dit dan uit totdat alle randjes gevuld zijn.

Het duurde even voordat ik hier mijn draai in had gevonden (het voegen deed ik ook in mijn eentje), maar gelukkig had ik een groot oppervlak om mee te oefenen. Toen ik eenmaal aanvoelde hoe het moest, was het een heerlijk ‘zen’ klusje om te doen! Met een nat sponsje zijn de tegels ook gemakkelijk weer schoon te maken én kun je onregelmatige randjes voegsel op onhandige plekken ook makkelijk ‘modelleren’.

Het geeft een ongelooflijke bende, dus je wil wel zeil of vuilniszakken neerleggen om je vloer te beschermen. Ook heb ik zo’n 47 keer mijn handen gewassen, want die zaten natuurlijk onder de snel hard wordende voegselresten.

Mijn betegelde vensterbanken

Ik ben zó blij met het resultaat! Het is nu echt een mooie eye-catcher in mijn woonkamer in plaats van een functioneel voorwerp.

Ik moet de verwarming nog van één of twee lagen radiatorlak voorzien, maar daar heb ik momenteel precies geen zin in 😉 . Mijn zoon was zó enthousiast over de vensterbank in onze woonkamer, dat hij er zelfs een foto van heeft gedeeld op zijn Insta. Als je zelf ook tieners hebt die niet met jou geassocieerd willen worden op social media, dan snap je wat een groot compliment dit is.

Hij wilde dit dus ook héél graag op zijn eigen vensterbank, met tegels in de kleuren van zijn slaapkamer.
Met dit project ben ik inmiddels ook begonnen:

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Maris Maria Renne (@hare_maristeit)

Nu ik weet hoe ik deze klus moet aanpakken, was het snijden, puzzelen en lijmen van de tegels zó gepiept! 
Bekijk de tienerkamer inclusief betegelde vensterbank van mijn zoon >>

Ook leuk: bekijk de Mini Make Over van mijn mini badkamer, waar ik ook een NOG lelijker vensterbank heb gemozaïekt!

PIN DIT:

Op Instagram (en vooral op Stories) deel ik vaak foto’s en filmpjes van mijn geklus of geschuif met meubels in huis. Als je het leuk vindt om op de hoogte te blijven van de vorderingen in mijn nieuwe thuis, kun je me daar volgen —-> @hare_maristeit 

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

8 reacties

  1. Dit is echt zó vet, wil ik ook wel! Lijkt me wel een lastige klus, met snijden en zo. Benieuwd naar de vensterbank van je zoon, gave kleuren!

  2. Ik vind hrt zo ontzettend leuk geworden. Zowel in de woonkamer als op de slaapkamer. Erg jammer dat Sylvia ermee stopt. Hoop voor haar dat ze snel want anders vind. ❤

    1. Het is vreselijk jammer, verdrietig en oneerlijk van het pand en mooie werk dat ze zo lang heeft gedaan. Maar ze is positief ingesteld en heeft volop ideeën om haar werk op een andere manier in te vullen en zit nu ook niet stil <3

  3. Jeetje, wat een werk moet dat zijn geweest zeg. Respect dat je het nog eens aandurft, hoewel het scheelt dat je weet hoe het moet nu. Maar een geweldig resultaat zeg, echt heel mooi geworden! Mooie upgrade voor de vensterbank 🙂

    1. Dank je wel! Ik had mazzel dat ik profi hulp kreeg bij deze eerste poging en dat de vensterbank van mijn zoon aanzienlijk kleiner is haha 🙂 Moet nu wel de neiging onderdrukken om niet alle saaie vensterbanken in huis te gaan pimpen….

  4. Het ziet er super uit. Mijn vraag is wel of dit lang blijft zitten, zeker de rand aan de voorkant. Inmiddels zijn we wat verder in de tijd. Hoe zijn de ervaringen daarmee?

    1. Dank je wel, ik ben er ook nog steeds zó blij mee! Ik heb in de afgelopen twee jaar vier vensterbanken betegeld in dit huis en ze zien er allemaal nog goed uit en zijn onbeschadigd 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret