Eén van de dingen die mij het meest pijn deed van het noodgedwongen moeten verlaten van ons oude huis, was het prachtige behang in de woonkamer.
Het idee dat deze schitterende print net één jaar op mijn muur had gepronkt en dat deze met grof geweld kapot geramd zou worden, maakte me verdrietig.
Dit mooie behang was namelijk een échte eye-catcher in de woonkamer en ik had er de overige inrichting en styling op afgestemd:
Het kleine vierkante vlak tussen de ‘rare lijsten’ op de muur, leende zich perfect voor zo’n drukke print.
Zie ook de blogpost: Nieuw behang in mijn woonkamer (uit 2019).
Voor deze ingewikkelde print (‘Tiger Leaf’ van Osborne & Little) had ik twee rollen nodig (à €112,- per rol) om alles naadloos te laten aansluiten.
Ik had de restanten gebruikt om de deur van de inbouwkast op mijn oude slaapkamer te behangen:
Zie ook de blogpost ‘Slaapkamer Make Over’ (uit 2020).
Ik was dus echt stapelgek op dit behang en had me voorgenomen om iets met dezelfde look & feel te gaan gebruiken in het nieuwe huis.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Mijn nieuwe woonkamer is qua oppervlakte aanzienlijk kleiner dan in het vorige huis, maar gelukkig erg hoog en licht.
Er was maar één muur geschikt om met een print te behangen en deze is dus hoog en breed, met in het midden een deur naar de gang.
Mijn geliefde behang uit de vorige woning was niet geschikt geweest voor deze kleine ruimte (en het was ook een érg grote uitgave geweest), maar ik wilde wel een botanische print met dezelfde kleurtonen.
Dit past immers bij de stijl en het nieuwe interieur dat ik nét één jaar had omarmd.
Ik koos daarom voor het ultra budget proof behang ANNEMIEK van KWANTUM (slechts €21,- per rol).
Vanwege de snelle verhuizing tijdens een lockdown en maar slechts één bezichtiging van tevoren, had ik niet de mogelijkheid om alles rustig op te meten of uit te rekenen.
Ik kocht daarom op de gok vier rollen behang, maar bleek er aan drie al ruim voldoende te hebben!
De print wordt vaak herhaald en is supermakkelijk om te puzzelen en aan te sluiten: ik had maar weinig snijverlies.
In tegenstelling tot het vorige behang, heeft deze print ook veel witruimte. Dit leek me luchtiger voor de hoge muren in deze kleinere woonkamer.
Deze muur behangen deed ik tussen de volle verhuisdozen en met niet naar schoolgaande kinderen in huis.
Het had wel iets bijzonders, om zoveel samen te zijn en ons nieuwe huis vanaf het prille begin echt samen ‘eigen’ te maken.
Mijn tienerzoon bijvoorbeeld, heeft ontzettend veel meegeholpen met klussen en inrichten. Mijn kleuterdochter vond het heel leuk om mee te mogen kijken en gereedschap aan te geven.
Het gaf metéén een huiselijker gevoel toen het behang eenmaal op de muur zat en sindsdien zat ik ’s avonds al wat meer ontspannen op de bank.
Aanvankelijk wilde ik de deur wit laten, daarom had ik ‘m in de week vóór de verhuizing ook gelakt. Maar als ik ’s avonds naar die muur keek, vond ik dat het wat mistte. Als het een specialere deur was (met bijvoorbeeld panelen) dan had ik het nooit behangen.
Maar het grote witte vlak vond ik storend en ik besloot de gok te wagen om de deur ook mee te behangen.
Als het tegen zou vallen, was deze actie ook zo weer terug te draaien: no harm done!
Tip voor deur behangen met dezelfde print als op de muur!
Om de print op de muren mooi door te laten lopen op de deur, moet deze vlak zijn.
Smeer de deur in met behanglijm en puzzel/plak de eerste baan met behulp van schilderstape buiten het kozijn aansluitend op de reeds behangen muur.
Wanneer deze baan strak op de deur geplakt is, kun je de volgende baan rechtstreeks op de deur puzzelen en plakken.
Het is handig om eerst de deurklink te verwijderen, voordat je behang aanbrengt.
De meningen zijn erover verdeeld, maar ik ben echt superblij met het resultaat! Het is nu echt een sfeermakend item in de woonkamer, in plaats van een ‘behangen wandje’.
Wat ik er nog wel aan wil toevoegen is dat ie-de-reen die hier binnenkomt, zegt dat het behang in het echt minder heftig overkomt dan op de foto’s.
Waar dit door komt weet ik niet. Ik denk dat de print op beeld een harder contrast geeft dan in werkelijkheid het geval is.
In ieder geval wil ik niet teveel photoshoppen voor betere plaatjes op het internet, want dan krijg je een vertekend beeld van de werkelijke kleuren in mijn interieur 🙂
De afgelopen week verving ik mijn te grote massieve eettafel en was ik bezig met het bestellen en plaatsen van een goudkleurige (messing) deurklink.
Klussen en verhuizen tijdens een lockdown is a b!tch (lees HIER maar) en ik maakte helaas een inschattingsfout.
Er pronkt nu dus nog geen goudkleurige deurklink in de botanisch behangen deur, maar dat komt nog wel.
Mijn Tips & Ervaringen met behangen
Op de website van KWANTUM en op YouTube, vind je genoeg filmpjes met tutorials voor het behangen van een print.
Ik durf wel voorzichtig te beweren dat Kwantum’s print ANNEMIEK geschikt is voor absolute beginners. Na zo’n twee banen valt het kwartje en gaat het je ongetwijfeld ook makkelijk af.
Niet zo gemakkelijk als de immer lachende behangers in de instructievideos, maar het is echt heus geen rocket science.
Materialen die ik in huis heb en graag gebruik voor behangklussen zijn:
Dat kleine harde rollertje (op de tweede afbeelding) is erg fijn om de naad tussen twee aansluitende banen goed aan te drukken.
Verder moet je niet bang zijn om veel lijm te gebruiken, ook niet óp het behang (aan de buitenkant, op de print dus).
Dit droogt echt mooi op én het is ook makkelijk met een vochtig sponsje weer te verwijderen.
Mijn voornaamste tip is om te beginnen op een makkelijk en recht stuk muur (als de print dit toelaat), zodat je niet direct ontmoedigd wordt door bijvoorbeeld een stopcontact of lichtschakelaar.
Omdat de banen van de print ANNEMIEK een herhaald patroon zijn, maakte het voor mij niet uit of ik links of rechts begon met behangen. Ik besloot daarom het ingewikkelde stuk met de vensterbank voor het laatst te bewaren 🙂
PIN DIT:
Een liniaal met waterpas is ook echt een aanrader, als je net als ik niet in een strakke en symmetrische nieuwbouwwoning woont.
Check altijd eerst of je muren recht zijn, door het liniaal tegen het plafond te zetten waar je begint met behangen.
Soms zul je dan met je eerste baan behang een beetje moeten schuiven en dus niet naadloos de bovenkant van je eerste baan behang tegen de rand van het plafond plakken. Dit wil je echt goed checken met zo’n liniaal, voordat je een scheve print over je hele muur hebt.
Verder vind ik het persoonlijk fijner om met een behangkwast te werken, in plaats van een roller. Voor mij werkt dit sneller en ik knoei + gebruik minder lijm.
Een vlijmscherp stanleymes is ook echt een must. Uit ongeduld heb ik wel eens gewacht met het afbreken van een nieuw stuk: dit veroorzaakt rafels in je behang.
SNEAK PEEK
Komende week ga ik met weer een heel erg te gek DIY project aan de slag, namelijk: het mozaïeken van mijn lillike vensterbank!
De kleuren van deze tegels zijn uitgekozen om te matchen met de print van het botanische behang en ik ben zo benieuwd naar het resultaat!
Op Instagram (en met name Stories) deel ik vaak foto’s en filmpjes van mijn geklus of geschuif met meubels in huis.
Als je het leuk vindt om op de hoogte te blijven, kun je me daar volgen —-> @hare_maristeit
4 reacties
Ik vind het zo stoer hoe je alles aanpakt…!!! Het ziet er allemaal heel gaaf uit…! Ik hoop dat je inmiddels ook rust ervaart ?
Dank je wel! Rust ervaar ik met vlagen: er moet nog veel gebeuren en overal slingeren nog spullen in verhuisdozen, maar iedereen is happy hier dus dat maakt héél veel goed <3
Leuk om alles hier bij elkaar te lezen! Al was het natuurlijk allemaal verre van leuk……Maar je hebt er al iets moois van gemaakt en die vensterbank is helemaal gaaf!
Dank je wel! Ik ben zoooo benieuwd naar het resultaat van de vensterbank 🙂