• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Uitleg Indische Ingrediënten + Recept voor Sambal Tomaat

Nov 9, 2015 · 10 Comments

sambal-tomaat

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd voor een Indische lunch met 24 Kitchen chef Danny Jansen en de Oma’s uit zijn TV programma. Die middag heb ik veel gerechten uit hun Indische kookboek mogen proeven. Ik schreef al dat al het eten echt superrrrrlekker was en dat Sarah en ik ieder twee keer hebben opgeschept van het buffet 🙂

Eén van mijn persoonlijke favorieten deze middag, was de Sambal Tomaat van Oma Irene. Ik kan goed tegen sambal en pittig eten, maar voor mij hoeft het niet zo idioot pittig te zijn.
Ik proef graag nog wat ik eet en hoef niet zo nodig te bewijzen dat ik heus niet hoef te huilen van al die pepers.
Deze tomatensambal had een erg bijzondere twist door de tomaat en knoflook, maar had toch die pittige Indische sambal bite.

Dolgelukkig ben ik daarom meteen na de lunch met het kookboek onder mijn arm naar een toko gerend. Gelukkig was mijn keukenprinses Sarah erbij, want ik kwam er niet helemaal uit met een aantal ingrediënten uit het recept.

Inmiddels heb ik van meer van mijn lezers begrepen dat dit hun ook ervan weerhoud om te gaan experimenteren met de Indische keuken, omdat ze net als ik een beetje overprikkeld en onzeker door een toko lopen.

Daarom deel ik vandaag naast het recept voor Oma Irene’s tomatensambal, ook een toelichting van de Indische ingrediënten die je bij de toko koopt én nog wat aanvullende tips, mocht er iets mislukken.
Het ging bij mij namelijk niet (meteen) goed, dus ik heb mijn Indische hulplijnen ingeschakeld voor wat feedback, waar jullie hopelijk ook wat aan hebben!

Toelichting Indische Ingrediënten

Op onderstaande foto zie je alle ingrediënten die je nodig hebt voor deze tomatensambal.
Alle typisch Indonesische producten heb ik met pijltjes aangegeven en hieronder leg ik per product uit wat het is, wat het doet in een gerecht, hoe je het bewaart en waar je eventueel nog meer op moet letten.

Al deze producten kun je bij de toko kopen.

indische ingrediënten
Gemberpasta

Dit is gemalen verse gember (met toevoegingen). Een geopend potje moet je in de koeling bewaren, zie verpakking voor de houdbaarheid.

Laos

Lijkt qua uiterlijk op gember, maar is wit van kleur en de wortel is een stuk harder. De smaak is een beetje pittig (zoals gember, maar dan milder) en citroenig. Je schilt dit voor gebruik (dit gaat niet zo gemakkelijk als bij gember), daarna rasp je het of snijd je het in plakjes om mee te laten stoven in je gerecht.
Je kunt Laos in de koelkast bewaren, maar ook gewoon in de voorraadkast bij de uien en knoflook (droog). Je kunt het ook invriezen. Het beste kun je het dan van tevoren in plakjes snijden.
Je kunt Laos trouwens vers kopen, maar ook gedroogd of in poedervorm.
Lekker in boemboes, stoofschotels met vlees en in soepen als ton kha kai. Vergeet niet bij gebruik van de verse vorm de wortelstukjes te verwijderen.

Trassi

Dit is gefermenteerde garnalenpasta en je gebruikt er maar heeeeeeeel weinig van. Het heeft ook een erg sterke en overheersende geur (denk aan een visafslag). Het is een absolute toevoeging aan het gerecht en het verdiept de smaak.
Meestal neem je een KLEIN stukje trassi en dat verkruimel je een beetje in de pan, dat bak je in olie en dit valt dan helemaal uit elkaar

trassi

Je kunt een blokje Trassi in een goed afgesloten bakje in de koelkast nog maandenlang bewaren.

Serehstengel

Ook wel bekend als citroengras. Ruikt fris citroenig/limoenig. De stengel is houtachtig.
Je kunt de stengels in de koelkast bewaren. Het is lang houdbaar maar droogt wel uit.
Bij gebruik kneus je de stengel en stoof je het mee in het gerecht, na het koken vis je de stengel er weer uit.

Rawits

Dit zijn erg hete kleine pepertjes. De pittige kleine rawits zijn bijna twee keer zo heet als de grote rode (Spaanse) pepers en wel zes keer heter dan een jalapeñopeper. Oude pepers hoef je nooit weg te gooien: droog ze en vermaal ze tot chilivlokken.

Daun Djeroek Poeroet / Djeruk Purut

Ook wel bekend als ‘Indisch limoenblad’ of ‘Kaffir Lime’ en wordt regelmatig anders gespeld (wat ik dus verwarrend vind). Het zijn kleine groene blaadjes, ronder dan laurier.
Vers, vers ingevroren of gedroogd verkrijgbaar. Het smaakt naar limoen en heeft een fris lichtzure smaak. De gedroogde blaadjes zijn indien luchtdicht verpakt, maandenlang te bewaren.

Ingrediënten voor 1 grote pot Sambal Tomaat

  • 2 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 10 rode pepers
  • 6 rode rawits
  • 4 grote tomaten
  • 1 cm laos
  • 1 mespuntje trassi
  • 1 tl gemberpasta
  • zonnebloemolie
  • 1 serehstengel
  • 3 daun djeroek poeroet
  • Extra nodig: foodprocessor (of blender) en een wadjan (of wok/hapjespan)

Bereidingswijze Sambal Tomaat + TIPS!

Pel en snijd de uien en knoflook in stukken. Snijd de pepers, tomaten en laos in stukjes.

sambal ingredienten

Maal de uien, knoflook, pepers, laos, trassi en gemberpasta tot pasta in een foodprocessor. Ik heb zelf gewoon alles in een blender gedaan.

sambal ingredienten in blender

Al deze ingrediënten samen gepureerd, vormt de basis van je sambal en deze pasta/dit ‘prutje’ noem je boemboe.

sambal in blender

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wadjan (of wok/hapjespan) en bak de boemboe met de sereh, daun djeroek poeroet en tomaten tot de tomaten zijn stukgekookt en het meeste vocht is verdampt. Ga uit van gemiddeld 30-40 minuten op een laag/medium vuur.
Blijf flink roeren en scheppen en voeg indien nodig meer zonnebloemolie toe.

Breng op smaak met een beetje zout en voeg, als de sambal te pittig is voor je, een beetje suiker toe.

De pepers/rawits kunnen hard worden door het aanbakken. De smaak is dan goed maar de harde stukjes verpesten het. Goed blijven roeren dus en eventueel wat extra zonnebloemolie toevoegen.

Een goed teken is wanneer je bij langzaam roeren, de olie boven ziet komen.

Alles komt dus aan op het blijven roeren en spelen met het vuur (niet te hoog, niet te laag). De olie mag net niet koken.
De kleur van de sambal is een goede indicatie: Oranje = nog teveel vocht. Donkerrood= goed.

Recept voor Sambal Tomaat + uitleg Indische ingrediënten. Click To Tweet

Lijkt deze tomatensambal jullie ook lekker? Als je nog vragen hebt over dit recept of de Indische keuken, stel ze gerust in een comment, dan kan ik die info weer gebruiken in een volgend artikel!

 sambal tomaat zelf maken

Bedankt Sarah & Ralph voor het meedenken en jullie geduld, toen ik na mijn eerste poging opgescheept zat met Sambalsoep en een pruillip ❤

Bewaren

Bewaren

Bewaren




Dit vind je vast ook leuk:

  • Gado Gado + Perfecte PindasausGado Gado + Perfecte Pindasaus
  • DIY: Kinderstoel Make OverDIY: Kinderstoel Make Over
  • Ajam Mosterd (Mosterdkip)Ajam Mosterd (Mosterdkip)
  • Telor Boemboe Bali (Balinees Ei)Telor Boemboe Bali (Balinees Ei)

Indisch, Recepten Danny Jansen, Indische Ingrediënten, sambal tomaat, tomatensambal, wat is Laos?, wat is trassi?, Zoals alleen Oma dat kan

Reader Interactions

Comments

  1. Nesrin says

    09/11/2015 at 7:49 pm

    Klinkt goed ook al ben ik niet dol op sambal, wasabi trouwens wel.

    Mijn schoonmoeder vult altijd potjes met homemade pittige prutjes, ik stuur dit naar haar door.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      09/11/2015 at 7:53 pm

      Wasabi zelf vind ik mwah, ik meng het altijd met de sojasaus of met mayonaise 🙂
      Maar deze sambal heeft echt een volle tomatensmaak, het is geen gewoon pittig prutje. Benieuwd of je het lekker vindt!

      Reply
  2. chucky1012 says

    10/11/2015 at 6:50 am

    Dat ziet er goed uit!
    In de Surinaamse supermarkt kan men de genoemde ingrediënten vaak ook kopen.
    Ook in onze cultuur worden vaak bijna dezelfde gerechten en lekkernijen gekookt of gebakken.
    Maar vaak is alleen de naam van het gerecht anders.

    Xoxo

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      10/11/2015 at 11:36 am

      Ik moet echt eens een uitstapje maken naar de Surinaamse keuken ?

      Reply
      • chucky1012 says

        10/11/2015 at 5:26 pm

        😉

        Reply
  3. Mik says

    07/08/2016 at 10:22 am

    Hey Maristeit ik heb een vraag: gaan alle zaadjes van de pepers mee in deze sambal?

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      07/08/2016 at 1:21 pm

      Ik heb de zaadjes verwijderd!

      Reply
  4. Marloes says

    26/10/2016 at 8:23 pm

    Suuuuper lekker. Ik heb jouw recept als basis gebruikt en zelf een beetje gerommeld. Helemaal blij mee. Had nogal een overload aan spaanse pepers in de moestuin.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      27/10/2016 at 7:09 pm

      Lekker! Nieuwe staafmixer gescoord dus?

      Reply
  5. Jolanda Huisman says

    01/09/2019 at 12:30 pm

    Mijn eerste experiment om sambal te maken. Ik heb een peperplant die super veel pepers produceerde dus dit was de oplossing. Superlekker met de tomaten erdoor en ik heb het vruchtvlees van een halve limoen erbij gedaan plus gula dwaja. Wel moest ik het ca. 1,5 uur laten inkoken maar helemaal goed gekomen.
    Groetjes
    Jolanda

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Thanks 4 UR support!

Lees hoe je mij kosteloos een beetje kunt supporten tijdens de coronacrisis, wanneer je gaat shoppen op Bol.com

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regen De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regenbogen en goud en ik heb al helemaal in mijn hoofd hoe ik het ga schilderen, behangen en stylen. Dit schilderij krijgt een mooie plek op een behang met gouden stippen 🌈 

De gouden lijst is van @ikeanederland en het doek is een ‘Schilderen op nummer’ project dat ik vorige maand kocht van het nieuwe merk @pcasso.paintings 🎨 

De directe link om dit doek te shoppen vind je op www.haremaristeit.nl/webshop ❤️

GOOD TO KNOW:
Het doek is geschikt voor beginners en heel snel in te kleuren.
Veel kleuren hebben echter een 2e (of 3e) laag nodig en dit is wel een precisiewerkje, omdat er veel zelfde kleurtonen zijn.
Ik kon het alleen overdag met goed daglicht afwerken. Het inkleuren is dus in een paar avondjes en met een goede lamp zo gepiept, maar voor een mooi eindresultaat moet je wel wat meer tijd uittrekken 😬

Wat ik trouwens ook top vond: ik meldde aan @pcasso.paintings dat de meegeleverde kleur verf voor de lucht niet voldoende was en ze stuurden me deze na! Goede service 👌
Ook leuk: je krijgt bij dit doek 3 ergonomische penselen en deze werken veel fijner dan de standaard penselen die er meestal meegeleverd worden.

#schilderenopnummer #heelhollandschildertopnummer #paintingbynumbers #pbn #diy #lockdownhobby
Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg eens hoe lief, dapper, flexibel en gezellig jullie waren tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 ❤️

#lockdownkids #helden
Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende k Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende kat, lockdown, home schooling, klussen, verhuizen: Namasté 😘

#ywaBREATH #yogawithNORAH #showup #commit #yoga
Waterverf gift set onder de 🎄 was een groot suc Waterverf gift set onder de 🎄 was een groot succes. Ze was er heel blij mee (en ik ook 😬).
A day well spent ❤️

#diy #watercolorpainting #kidscrafts #kawaii #flyingtiger #hohoho
Nee nee, blijf lekker liggen: ik pak wel een stoel Nee nee, blijf lekker liggen: ik pak wel een stoel 😑 

#hohoho #merrychristmas #redcatsofinstagram #instacat #catsagram #badjakmiauw
UPDATE huisgedoe ❤️ Deze foto maakte ik +1 ma UPDATE huisgedoe ❤️

Deze foto maakte ik +1 maand geleden, toen ik met mijn bestie @happyveggiefamily officieel mijn nieuwe huis ging bezichtigen. 
We liepen door de tuin toen ik tegen haar zei dat het ‘goed voelde’ en ze wees me erop dat we onder een regenboog 🌈 stonden. 
Tja: ik ben een sucker voor symbolen 😜

Het goede nieuws is dus dat we permanent gaan verhuizen naar een leuke woning (slechts DRIE straten verwijderd van ons huidige huis...!), maar het jammere nieuws is.... ik heb nog steeds geen idee wanneer, het zal ‘ergens half of eind januari 2021’ zijn.

Ik zou nu iets kunnen toelichten over de tergend langzame gang van zaken of het getreiter, maar de sh!t duurt nu al 9 maanden en ik houd het voor nu even bij een virtuele oogrol 👀 

Vragen over ons nieuwe huis beantwoord ik in de comments. 
Komende tijd wil ik wat foto’s delen van het huis en natuurlijk mijn plannen voor de aankleding en inrichting. 
Ook kan ik voor die posts wel wat inspiratie en tips gebruiken, want alles online regelen & bestellen tijdens een lockdown is best een uitdaging 😬

Last but not least, wil ik Peter, Aad, Demi, Maurits en vooral Arthur van @brandmr.nl bedanken voor hun fantastische juridische hulp, steun en adviezen de afgelopen maanden 💐
Je recht halen bij een Asociale Woningcorporatie is geen gemakkelijke opgave en zonder jullie was dit nooit gelukt 🙏🏻
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2021 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring