Uitleg Indische Ingrediënten + Recept voor Sambal Tomaat

sambal-tomaat

Een tijdje geleden was ik uitgenodigd voor een Indische lunch met 24 Kitchen chef Danny Jansen en de Oma’s uit zijn TV programma. Die middag heb ik veel gerechten uit hun Indische kookboek mogen proeven. Ik schreef al dat al het eten echt superrrrrlekker was en dat Sarah en ik ieder twee keer hebben opgeschept van het buffet 🙂

Eén van mijn persoonlijke favorieten deze middag, was de Sambal Tomaat van Oma Irene. Ik kan goed tegen sambal en pittig eten, maar voor mij hoeft het niet zo idioot pittig te zijn.
Ik proef graag nog wat ik eet en hoef niet zo nodig te bewijzen dat ik heus niet hoef te huilen van al die pepers.
Deze tomatensambal had een erg bijzondere twist door de tomaat en knoflook, maar had toch die pittige Indische sambal bite.

Dolgelukkig ben ik daarom meteen na de lunch met het kookboek onder mijn arm naar een toko gerend. Gelukkig was mijn keukenprinses Sarah erbij, want ik kwam er niet helemaal uit met een aantal ingrediënten uit het recept.

Inmiddels heb ik van meer van mijn lezers begrepen dat dit hun ook ervan weerhoud om te gaan experimenteren met de Indische keuken, omdat ze net als ik een beetje overprikkeld en onzeker door een toko lopen.

Daarom deel ik vandaag naast het recept voor Oma Irene’s tomatensambal, ook een toelichting van de Indische ingrediënten die je bij de toko koopt én nog wat aanvullende tips, mocht er iets mislukken.
Het ging bij mij namelijk niet (meteen) goed, dus ik heb mijn Indische hulplijnen ingeschakeld voor wat feedback, waar jullie hopelijk ook wat aan hebben!

Toelichting Indische Ingrediënten

Op onderstaande foto zie je alle ingrediënten die je nodig hebt voor deze tomatensambal.
Alle typisch Indonesische producten heb ik met pijltjes aangegeven en hieronder leg ik per product uit wat het is, wat het doet in een gerecht, hoe je het bewaart en waar je eventueel nog meer op moet letten.

Al deze producten kun je bij de toko kopen.

indische ingrediënten
Gemberpasta

Dit is gemalen verse gember (met toevoegingen). Een geopend potje moet je in de koeling bewaren, zie verpakking voor de houdbaarheid.

Laos

Lijkt qua uiterlijk op gember, maar is wit van kleur en de wortel is een stuk harder. De smaak is een beetje pittig (zoals gember, maar dan milder) en citroenig. Je schilt dit voor gebruik (dit gaat niet zo gemakkelijk als bij gember), daarna rasp je het of snijd je het in plakjes om mee te laten stoven in je gerecht.
Je kunt Laos in de koelkast bewaren, maar ook gewoon in de voorraadkast bij de uien en knoflook (droog). Je kunt het ook invriezen. Het beste kun je het dan van tevoren in plakjes snijden.
Je kunt Laos trouwens vers kopen, maar ook gedroogd of in poedervorm.
Lekker in boemboes, stoofschotels met vlees en in soepen als ton kha kai. Vergeet niet bij gebruik van de verse vorm de wortelstukjes te verwijderen.

Trassi

Dit is gefermenteerde garnalenpasta en je gebruikt er maar heeeeeeeel weinig van. Het heeft ook een erg sterke en overheersende geur (denk aan een visafslag). Het is een absolute toevoeging aan het gerecht en het verdiept de smaak.
Meestal neem je een KLEIN stukje trassi en dat verkruimel je een beetje in de pan, dat bak je in olie en dit valt dan helemaal uit elkaar

trassi

Je kunt een blokje Trassi in een goed afgesloten bakje in de koelkast nog maandenlang bewaren.

Serehstengel

Ook wel bekend als citroengras. Ruikt fris citroenig/limoenig. De stengel is houtachtig.
Je kunt de stengels in de koelkast bewaren. Het is lang houdbaar maar droogt wel uit.
Bij gebruik kneus je de stengel en stoof je het mee in het gerecht, na het koken vis je de stengel er weer uit.

Rawits

Dit zijn erg hete kleine pepertjes. De pittige kleine rawits zijn bijna twee keer zo heet als de grote rode (Spaanse) pepers en wel zes keer heter dan een jalapeñopeper. Oude pepers hoef je nooit weg te gooien: droog ze en vermaal ze tot chilivlokken.

Daun Djeroek Poeroet / Djeruk Purut

Ook wel bekend als ‘Indisch limoenblad’ of ‘Kaffir Lime’ en wordt regelmatig anders gespeld (wat ik dus verwarrend vind). Het zijn kleine groene blaadjes, ronder dan laurier.
Vers, vers ingevroren of gedroogd verkrijgbaar. Het smaakt naar limoen en heeft een fris lichtzure smaak. De gedroogde blaadjes zijn indien luchtdicht verpakt, maandenlang te bewaren.

Ingrediënten voor 1 grote pot Sambal Tomaat

  • 2 uien
  • 6 teentjes knoflook
  • 10 rode pepers
  • 6 rode rawits
  • 4 grote tomaten
  • 1 cm laos
  • 1 mespuntje trassi
  • 1 tl gemberpasta
  • zonnebloemolie
  • 1 serehstengel
  • 3 daun djeroek poeroet
  • Extra nodig: foodprocessor (of blender) en een wadjan (of wok/hapjespan)

Bereidingswijze Sambal Tomaat + TIPS!

Pel en snijd de uien en knoflook in stukken. Snijd de pepers, tomaten en laos in stukjes.

sambal ingredienten

Maal de uien, knoflook, pepers, laos, trassi en gemberpasta tot pasta in een foodprocessor. Ik heb zelf gewoon alles in een blender gedaan.

sambal ingredienten in blender

Al deze ingrediënten samen gepureerd, vormt de basis van je sambal en deze pasta/dit ‘prutje’ noem je boemboe.

sambal in blender

Verhit een scheutje zonnebloemolie in een wadjan (of wok/hapjespan) en bak de boemboe met de sereh, daun djeroek poeroet en tomaten tot de tomaten zijn stukgekookt en het meeste vocht is verdampt. Ga uit van gemiddeld 30-40 minuten op een laag/medium vuur.
Blijf flink roeren en scheppen en voeg indien nodig meer zonnebloemolie toe.

Breng op smaak met een beetje zout en voeg, als de sambal te pittig is voor je, een beetje suiker toe.

De pepers/rawits kunnen hard worden door het aanbakken. De smaak is dan goed maar de harde stukjes verpesten het. Goed blijven roeren dus en eventueel wat extra zonnebloemolie toevoegen.

Een goed teken is wanneer je bij langzaam roeren, de olie boven ziet komen.

Alles komt dus aan op het blijven roeren en spelen met het vuur (niet te hoog, niet te laag). De olie mag net niet koken.
De kleur van de sambal is een goede indicatie: Oranje = nog teveel vocht. Donkerrood= goed.

[bctt tweet=”Recept voor Sambal Tomaat + uitleg Indische ingrediënten.” username=”MarisMariaRenne”]

Lijkt deze tomatensambal jullie ook lekker? Als je nog vragen hebt over dit recept of de Indische keuken, stel ze gerust in een comment, dan kan ik die info weer gebruiken in een volgend artikel!

 sambal tomaat zelf maken

Bedankt Sarah & Ralph voor het meedenken en jullie geduld, toen ik na mijn eerste poging opgescheept zat met Sambalsoep en een pruillip ❤

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

10 reacties

  1. Klinkt goed ook al ben ik niet dol op sambal, wasabi trouwens wel.

    Mijn schoonmoeder vult altijd potjes met homemade pittige prutjes, ik stuur dit naar haar door.

    1. Wasabi zelf vind ik mwah, ik meng het altijd met de sojasaus of met mayonaise 🙂
      Maar deze sambal heeft echt een volle tomatensmaak, het is geen gewoon pittig prutje. Benieuwd of je het lekker vindt!

  2. Dat ziet er goed uit!
    In de Surinaamse supermarkt kan men de genoemde ingrediënten vaak ook kopen.
    Ook in onze cultuur worden vaak bijna dezelfde gerechten en lekkernijen gekookt of gebakken.
    Maar vaak is alleen de naam van het gerecht anders.

    Xoxo

  3. Suuuuper lekker. Ik heb jouw recept als basis gebruikt en zelf een beetje gerommeld. Helemaal blij mee. Had nogal een overload aan spaanse pepers in de moestuin.

  4. Mijn eerste experiment om sambal te maken. Ik heb een peperplant die super veel pepers produceerde dus dit was de oplossing. Superlekker met de tomaten erdoor en ik heb het vruchtvlees van een halve limoen erbij gedaan plus gula dwaja. Wel moest ik het ca. 1,5 uur laten inkoken maar helemaal goed gekomen.
    Groetjes
    Jolanda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hare Maristeit


Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop