Sambal Goreng Telor (Pikante Eieren) op 2 verschillende manieren

Sambal Goreng Telor

In mijn belevingswereld is het niet denkbaar om géén eieren op een Indische rijsttafel te serveren. Gewoon: niet.
Een (pittig) ei hoort erbij.

Er zijn veel verschillende manieren om eieren Indo-style te bereiden en ik vind ze allemaal lekker.
Wat ik ook zo leuk vind aan de Indische keuken, is dat voor een zelfde gerecht er een tigtal verschillende familierecepten zijn.
Allemaal stuk voor stuk even lekker natuurlijk.

Voor deze Sambal Goreng Telor heb ik twee verschillende recepten uitgeprobeerd. Eén recept heb ik via Roy’s Indische Recepten en het andere recept is van Serena’s oma en dit deelde zij (Serena, niet haar oma) onlangs op haar blog.

Het recept van Serena’s oma is makkelijker (minder bewerkelijk) om te maken en sneller klaar. Dat van Roy lijkt een beetje op de Telor Boemboe Bali die ik eerder al eens deelde op mijn blog. Het heeft dezelfde roomachtige kokossaus, maar dan zonder tomaten.

Misschien moet je ze ook alletwee maar proberen te maken en dan zelf beslissen welke je het lekkerst vindt: ik kan niet kiezen!

Tips, Tricks & Weetjes

Telor‘ spreek je NIET uit als ‘Teejloor‘ maar als ‘Tèh-lôh‘. Korte klinkers dus en de ‘r’ spreek je niet uit.

Bij vrijwel alle eiergerechten, moet je de eieren een aardig tijdje laten pruttelen in de saus. Vaak worden de eieren dan vlak voor het opdienen pas doormidden gesneden.
Om iets meer smaak ín de eieren te krijgen en mét behoud van eigeel, kun je de eieren na het koken tot halverwege insnijden. Dus niet helemaal doormidden, maar een flinke inkeping tot het midden. Voor het serveren kun je ze dan alsnog helemaal doormidden snijden.

Zoals bij veel Indische gerechten, zijn deze eieren de volgende dag nóg lekkerder omdat de smaken er dan goed zijn ingetrokken. Als je dit wilt serveren op een Indische rijsttafel, kun je dit dus best een dag of avond van tevoren maken. Je hoeft het dan alleen maar even voor het serveren op te warmen.

 

Sambal Goreng Telor van Roy

Ingrediënten

  • 7 eieren
  • olie
  • 3 daun salam ( = Indonesisch laurierblad)
  • 1 schijfje laos, ca 3 cm
  • 1,5 dl santen
  • zout naar smaak
  • 5 sjalotten
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rode lomboks (pepers)
  • 1/2 theelepel trassi
  • 1 theelepel suiker (gula djawa)
  • OPTIONEEL: eetlepel tomatenpuree en scheutje Ketjap Manis

Sambal Goreng Telor

Hoe maak je het?

Kook de eieren hard, laat schrikken en pel ze.
Maak een boemboe ( = kruidenmengsel) van de ui, pepers, knoflook en kruiden in een keukenmachine.
Lekker pittig? Verwijder dan niet de zaadjes uit de pepers!

Verhit wat olie in een pan en bak hierin de boemboe circa 2 minuten.
Voeg hier de daun salam en laos bij en bak nog 1 minuut.
Voeg de santen (of kokosmelk) toe en breng op smaak met zout.
Laat nog 2 minuten sudderen.

Voeg eventueel nog een eetlepel tomatenpuree en Ketjap Manis toe.

LET OP: Laat de saus niet te dik worden! Voeg af en toe wat warm water erbij en roer goed door.
Schud de warme saus over de eieren en besprenkel met een klein beetje limoensap.

 

Sambal Goreng Telor van Serena’s Oma

Ingrediënten

  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 2 eetlepels sambal oelek
  • 1 grote tomaat, in kleine blokjes
  • half kopje water
  • 4 – 6 hardgekookte eieren
  • suiker, zout

sambal goreng telor

Hoe maak je het?

Kook de eieren goed hard. Laat schrikken onder koud water en pel ze.
Fruit de knoflook en ui met wat olie en sambal ongeveer 3 minuten in een middelgrote pan.
Ongeveer 2 eetlepels sambal oelek is perfect pittig (goed pittig, maar niet onhandelbaar).

Voeg daarna de tomaat en het halve kopje water toe. Roer alles goed om en breng op smaak met wat zout en (bruine) suiker.

Snijd de eieren doormidden en leg ze voorzichtig in het tomatenmengsel. Bedek ze ook met het mengsel door er voorzichtig wat bovenop te scheppen. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het geheel nu ten minste 15 minuten pruttelen.

Selamat makan / Eet smakelijk!

 

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s!

indisch etenFoto: Soto Ajam met lontong (boven), Telor Boemboe Bali (midden), Gado Gado (links).

 

Ook zo gek op Indisch eten?
Dan vind je dit vast ook om te smullen: Daging Rendang (scherpe rundvleesschotel, gestoofd in kokosmelk) of Nasi Goreng zonder pakjes of zakjes!

Bekijk HIER al mijn Indische recepten met tips & tricks voor beginners ❤
Hebben jullie verzoekjes voor Indische gerechten die ik eens moet maken en delen op mijn blog? Laat het weten in een reactie!

[bctt tweet=”Twee verschillende recepten voor Sambal Goreng Telor” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

8 reacties

  1. Leuk recept, ga ik zeker een keertje maken. (De tweede)
    Er moet me wel wat van het hart, die grote reclame zo over de content heen is echt megairritant, het is echt een reden om als dit steeds is, gewoon niet meer langs te komen. Echt zonde hoor.

    1. Hi Ineke,
      Ik snap dat mensen zich kunnen ergeren aan reclame op tv, in magazines, op YouTube of op blogs. Maar dit is nou eenmaal wel noodzakelijk om GRATIS toegankelijk te blijven voor geïnteresseerden.
      Mijn blog is geen hobbysite dat ik ‘erbij’ doe.
      Bedankt voor je begrip ?

  2. Ohhhhhwwww moet ik weer een “nahetwerksnack” uitproberen ! Niet dat ze er hier problemen mee hebben?Thxs ga t snel proberen te maken.

  3. Ik begrijp natuurlijk de reden van de reclame wel maar, sommige zijn meer irritant dan de ander. Ik kan er best wel tegen maar dit is gewoon niks, sorry. ?

    Hij is nu trouwens weg.

  4. Verwarm je dit dan weer in een pan de volgende dag? Ik vind het ook lekkerder om de meeste Indische recepten een dag van te voren te maken, omdat de smaak er dan nog lekkerder intrekt, alleen bij eieren opwarmen heb ik altijd mijn bedenkingen gehad, haha. Maar het kan dus wel?

    1. Ja hoor! Tenminste: ik doe dit wel 🙂 Bij een toko met afhaalservice liggen ze ook kweetniethoelang in een bakje onder de vitrine 🙂
      Ik sluit het goed af in een trommel en bewaar het in de koelkast. Inderdaad wel de volgende dag opeten en niet nog een dag langer bewaren. En als je meerdere gerechten maakt om de volgende dag een Indische rijsttafel te serveren, dan zou ik de eieren als allerlaatst koken en toevoegen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Hare Maristeit


Hare Maristeit is de kleurrijke, diverse en persoonlijke site van Maris Maria Renne uit Haarlem. Gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series. Gek op koken, koffie, rosé en comfort food. Meer weten of samenwerken? Klik HIER!

Toiletportret

Webshop