Ondanks mijn Indische roots, is Mexicaans eigenlijk mijn favoriete keuken. Don’t shoot me 😉 . Er gaat bij mij thuis werkelijk geen week voorbij dat er niet tortilla wraps, een nacho schotel of taco’s op tafel staan.
Makkelijke Mexicaanse gerechten
De Mexicaanse keuken is gewoon een heel makkelijke keuken en ik houd nou eenmaal niet van moeilijk doen. Vooral niet aan tafel en al he-le-maal niet met lastig etende tafelgenoten <insert oogrol naar mijn momenteel zevenjarige dochter, maar het is maar een fase die helaas al heel lang duurt>.
Een stapeltje tortilla wraps of taco’s, sla, wat vulling en dips op tafel en tadaa: iedereen kan gewoon lekker zijn of haar eigen wrap vullen met wat hij of zij lekker vindt. In het geval van mijn dochter is dit meestal alléén sla en geraspte kaas trouwens 😉 .
Vegetarische Mexicaanse recepten
Naast dat het een heel makkelijke keuken is, vind ik alle Mexicaanse gerechten ook echt een feestje om te zien. Waarom ziet het er zo vrolijk uit? Geen idee, maar van de geur van Mexicaanse kruiden en bij het zien van nacho’s en gesmolten kaas word ik al blij. Veel klassieke Mexicaanse gerechten worden bereid met blokjes kipfilet of geruld gehakt en zijn eenvoudig te bereiden met vegetarische vervangers. Geen hogere wiskunde dus voor luie vegetariërs zoals ik! Je maakt in een handomdraai vegetarische empañadas of bijvoorbeeld vegakip fajita’s met watermeloensalsa.
Nog een aanrader: deze Mexicaanse bonensalade met maïs en banaan wil je ook een keer in een tortilla wrappen!
Maar terug naar het Mexicaanse eenpansgerecht, want daar kwam je immers voor. Dit makkelijke gerecht zet je in een mum van tijd op tafel en ziet er ook nog eens fantastisch feestelijk uit. Je maakt het in één pan, dus lekker weinig afwas. Een fijn gerecht om te onthouden voor je volgende kampeervakantie.
Ingrediënten Mexicaans eenpansgerecht (4 personen)
-
- 200 gr vegetarisch rulgehakt
- tortilla chips / nacho’s
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 400 gr tomatenblokjes
- 1 klein blikje maïs
- 1 klein blikje kidneybonen
- 3 plakjes cheddar kaas
- 75 gr ijsbergsla
- paar el zure room of yoghurt
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- snufje chilipeper
- snufje zout
- snufje kaneel
- zonnebloemolie
- tortilla wraps
TIPS!
- Lekker om te serveren met een stapeltje tortillawraps, guacamole en een frisse salade.
- De nacho’s die je overhoudt, doe je apart in een ovenschaal met plakjes cheddar: even in de oven zodat de kaas smelt en…. smullen!
Hoe maak je het?
Giet een scheutje zonnebloemolie in de pan.
Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn, fruit dit even aan in de olie.
Voeg het vegagehakt toe en bak dit goudbruin.
Snij de paprika in blokjes en voeg deze bij het gehakt, bak het rondom aan en voeg alle specerijen toe.
Voeg de tomatenblokjes toe, samen met de uitgelekte maïs en kidneybonen.
Laat het mengsel even kort pruttelen op laag vuur.
Scheur en verdeel de cheddar kaas over het mengsel en laat het een beetje smelten.
Steek de tortillachips in het mengsel en maak het af met schepjes zure room (of yoghurt) en wat ijsbergsla.
Verwarm de tortilla’s volgens de verpakking.
Verdeel eventuele ingrediënten die je over hebt in schaaltjes en serveer dit apart.
Ik besmeerde mijn tortilla eerst met een beetje zure room, hierop deed ik een schep van het eenpansgerecht, daarna strooide ik er nog wat extra sla erover voordat ik het oprolde. Ver-ruk-ke-lijkkkkkk!
PIN DIT: