Verbitterd en zuur: wordt dit mijn laatste moestuinavontuur?

kleur in tuin

Dit wordt mijn zevende zomer in dit huis. In het voorjaar van 2010 begon ik vol goede moed met het opknappen van de ernstig verwaarloosde tuin, waar al sinds de jaren 80 niets meer aan was gedaan.
Het resultaat was die eerste zomer verbluffend, want het was een wonder om te zien hoe een zandvlakte kon opfraaien door alleen al wat gras te zaaien. Ook kapte ik een lelijke boom om en creëerde ik hier een klein terrasje.
Nieuwsgierig naar de voor-en nafoto’s van onze achtertuin? Klik dan HIER!

De voortuin: Een bittere teleurstelling in de mensheid

Aan de voorkant van mijn huis is er geen voortuin, maar wel een klein perkje. Het verbaasde mij dat niemand in de straat de moeite nam om hier wat leuks van te maken, maar na mijn eerste zomer in dit huis begreep ik wáárom dit was.

Die eerste zomer, zaaide ik samen met mijn (toen nog) peuterzoon zonnebloemen in dit zonnige perkje. Hij was door het dolle heen, toen de zonnebloemen eindelijk groter waren dan hij.
En hij was ontroostbaar, toen we op een middag thuiskwamen en ALLE bloemen waren schuin afgeknipt…

zonnebloemen terreur

Hoe leg je aan een vierjarige uit, dat sommige mensen het heel normaal vinden om spullen van andere mensen te stelen of slopen?
De daaropvolgende jaren heb ik weinig spannends met het perkje gedaan. In een goede bui (en het trauma van de zonnebloemen reeds verwerkt) heb ik eens een rij tulpenbollen en dit struikje geplant:

perkje

Het struikje was al na een paar dagen gejat (!!!) en het voorjaar dat de tulpenbollen uitkwamen, hield ik als een pitbull schuimbekkend bij het raam nauwlettend in de gaten of:
1) ouders hun peuters niet door mijn perkje lieten rennen (aan het handje balanceren op het randje en dit loopt natuurlijk altijd fout af) of;
2) voorbijgangers hun hond niet in mijn perkje lieten schijten, of;
3)
mensen die te lang stil stonden voor mijn raam (zooooo irritant, als je geen voortuin hebt…) om foto’s van de bloeiende tulpen te maken niet stiekem ook een bloemetje plukten als aandenken.

Ik werd hier geen leuk mens van. Het is natuurlijk al debiel dat ik heb geaccepteerd dat het onmogelijk is om te verwachten dat mijn medemens met zijn fikken van mijn spullen afblijft.
Maar ik wil wel graag dat het er toonbaar en gezellig uitziet als ik thuiskom. Dit is ook noodzakelijk, want als er niets bloeit, wordt mijn perkje beschouwd als hondenuitlaatplaats.
En kokhalzend andermans hondendrollen opruimen, vind ik misschien nog wel erger dan weer ontdekken dat er een tulpje uit mijn perkje schuin afgeknipt is.

perkje

Zodoende, heb ik na jaren verbitterdheid een middenweg gevonden in het vinden van een balans. Het perkje ziet er niet ongezellig uit, niet té uitnodigend om uit te plukken, maar kan niet per ongeluk aangezien worden als hondenuitlaatplaats.

perkje

Tot zover mijn bittere geraas over de ‘voortuin’. We gaan weer terug naar de achtertuin. Want ook hier is de zuurgraad inmiddels HOOG.

De achtertuin: alle slakken verzaaaaaaamelen!!!

De achtertuin werd tot 2014 geterroriseerd door alle katten uit de buurt, die dit als openbaar toilet en boksring voor catfights gebruikten. Dit ging altijd gepaard met het opgraven van mijn onlangs gezaaide plantjes en natuurlijk: o-ve-ral kattenstront.

Pas toen we in 2014 zelf een poes in huis namen en zij aan alle pussy’s in de hood duidelijk maakte dat dit háár territorium was, durfde ik het aan om zelf groenten en fruit te gaan kweken.
Ruimte zat in onze achtertuin en vol goede moed ging ik aan de slag met maandelijks rapporteren op mijn blog over de voortgang en opgedane tips & tricks over de wondere wereld van de moestuin.

moestuin

Zie ook: tuinieren in maart + tips voor april

Maar ook dit werd een bittere desillusie, want wat bleek? Slakken.
Niet een paar slakken, nee: honderrrrrden slakken. Agressieve slakken, die zelfs metershoge zonnebloemen opvraten.

Ik heb werkelijk alles geprobeerd om deze ranzige beestjes te weren. Emmers vol met schelpen heb ik van het strand mee naar huis gesleept en in de tuin gestrooid, koffiedrek heb ik ook nog geprobeerd en ik heb ook bakjes met bier geplaatst.

Het is inderdaad waar dat slakken worden aangetrokken door bier, want ALLE slakken uit Haarlem en omstreken wisten de bier party in onze tuin te vinden. En op weg kruipend naar de beer pool, snaaiden ze gewoon nog wat plantjes mee.
Dus naast dat het volkomen tevergeefs was, stond ik iedere dag kokhalzend bakjes met dode slakken in een bakje bier weg te spoelen in het toilet.

Ik heb korrels (Escargoooo) gestrooid en dit hielp wel, maar tsja: het hele idee van zelf je biologische groenten kweken, in een bak vol vergifkorrels, is ook weer zoiets.
Ik was dus weer een illusie armer, in de zomer van 2014.

herfsttuin

In het voorjaar en de zomer van 2015 was ik te hoogzwanger en genoot ik van mijn kraamtijd, dus stond de tuin er ook maar een beetje verwaarloosd bij. Ook had ik er spijt van dat ik ooit gras had gezaaid. Gras is k*t.
Pas in de herfst, knapte ik de achtertuin weer een beetje op.
Zie ook: Mijn kleurrijke herfsttuin.

In 2016 had ik er eerlijk gezegd gewoon geen zin in. Het was ook niet echt een mooi voorjaar of een topzomer, wat het dan ook niet bepaald uitnodigend maakt om er wat moois van te maken.
Hier had ik wel spijt van op de dagen dat het wel echt heerlijk tuinweer was en ik mijn peuterdochter in een zwembadje buiten zette. Daar zat ik dan, in de verwilderde ongezellige achtertuin.

moestuin

En nu is het maart 2017 en heb ik mezelf plechtig voorgenomen om er dit jaar écht iets tofs van te maken.
Allereerst ben ik begonnen met het terras op te knappen. Alle oude plantenpotten heb ik weggegooid en ik ben begonnen met het aanleggen van een nieuwe voorraad vrolijk tuinspul. Deze week ga ik de laatste bende puinruimen en weggooien, harken, vegen en volgend weekend worden alle tegels schoongespoten met een hogedrukreiniger.

Ook hebben we een prachtige nieuwe tuinset (de ‘Sophie‘, van het merk Hartman) gekregen, wat me ook wel motiveerde om flink aan te pakken in de tuin. Binnenkort deel ik meer foto’s en info over deze tuinset en onze eerste ervaringen, wordt vervolgd!

plantjes kweken

Ik durf het dus niet meer aan om rechtstreeks in de grond groenten en fruit te gaan kweken, dus ga ik experimenteren met potten en wil ik ook een hoge moestuinbak, waar slakken of mijn onvoorspelbare en grijpgrage peuterdochter niet bij kunnen komen.

Ik heb weer een beetje hoop en ik visualiseer metershoge planten met rode pepers en hoe ik dan literrrrs verse sambal maak met pepers uit eigen plantenpot.

zaadjes planten

Zonder enige verwachtingen en met asociale voorbijgangers en ranzige slakken in mijn achterhoofd, ga ik wel nog proberen om zonnebloemen en andere kleurrijke bloemen te planten. In combinatie met hardcore slakkengif dus.

En dan hoop ik dat we een supermooie zomer tegemoet gaan en dat ik ik schaamteloos foto’s kan spammen van zelfgekweekt lekkers en een tuin in volle bloei.
Wordt vervolgd!

plantjes kweken

 

Lezers met groene vingers of metershoge groentenplantjes in potten op hun balkon, worden van harte toegejuicht om tips & tricks te delen in een reactie ❤

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

14 reacties

 1. Agressieve slakken, biervallen, koperdraden, schelpen, koffiedik, cacaodoppen, oooh ik krijg al gelijk hartkloppingen. Hier ook zo’n trauma. Ik heb echt ALLES geprobeerd, maar niets hielp echt. Vorig jaar heb ik helemaal niks meer gedaan met onze tuin want ik was er he-le-maal klaar mee. Maar ik denk dat ik het nu toch voorzichtig wel weer wil gaan proberen.

 2. Ik ben zo slecht in het bijhouden van plantjes, bloemen en noem maar op… een aantal jaren op het balkon bezig geweest, zonder enig positief resultaat… tja het resultaat zijn kunstplantjes!

  Succes met de kweek en groei van de plantjes!

 3. Leuk om weer wat te lezen over je tuin met bijbehorende frustraties ?
  Maar niet opgeven hoor! Ik ben ook door schade en schande wijs geworden en geloof me, nu ik het steeds beter onder de knie krijg heb ik al jaren veel plezier van mijn moestuin. Verser kan niet en je wordt ook nog eens creatief met gerechten bedenken!
  Enkele tips van mij, hopelijk levert het je veel groei en bloei op ?
  1. Vooral doen wat er qua zaaitijd wordt vermeld op het zakje. Echt, eigenwijs en ongeduldig als ik ben heb ik vaker m’n eigen plan getrokken maar vaak teleurgesteld geweest over het resultaat.
  2. Heb je al eens aan een kas gedacht? Ook in kleine tuintjes te maken en hoeft niet eens duur te zijn wat materiaal betreft. Daar groeien de pepers als een dolle ?
  3. Poot eens aardappelen in een emmer. Echt waar, zoek maar eens op Pinterest bijvoorbeeld. Neemt weinig ruimte in en niks is zo lekker als verse piepers. Ik doe het ook en elk jaar weer een prima oogst!

  Nou succes Maris en laat die groene vingers maar eens wapperen. En houd ons vooral op de hoogte van de vorderingen!

  1. Hee wat een goede tips, dank je wel!!! Ja punt 1 is wel een dingetje, ik ben ook ehm… best wel eigenwijs (understatement…). Ik zal nu eens braaf de instructies van etiketten opvolgen.
   Dit jaar wil ik een hoge moestuinbak in de tuin, maar misschien is een kas (erbij) ook wel een leuk idee. Thanks!!!

 4. Ik ga binnenkort ook aan de slag. Heb een balkonnetje die ik vorig jaar ging opfleuren, maar wil dit keer munt en aardbeien (weer) proberen. Munt gaat op één of andere manier ook helemaal verkeerd bij me en ik weet gewoon niet waarom ?. Oh en slakken komen gewoon op het balkonnetje hoor, mooi die sporen tegenop de muur. ??
  Voor het huis durf ik niks neer te zetten, al lijkt het mij wel erg gezellig

  Laten we hopen dat het voor ons beiden een succes jaar gaat zijn met plantjes (en veel zon en gezelligheid!)

  1. En zonder dat onze spullen gejat of gesloopt worden 😉
   Ik vind slakken zoooo ranzig! Gewoon tegen het raam omhoog kruipen, blègh… In augustus tref ik ze ook wel eens in de woonkamer aan, té erg!
   Munt lukt mij ook niet, staat ook nog op mijn bucket list. Nu aan het experimenteren met basilicum en heb net zaadjes voor tomaten gekocht.

   1. Gelukkig hebben we tot nu toe nog geen slaksporen ontdekt op het raam beneden. Maar je ziet het wel glanzen op de muren rondom de deur en de deur zelf natuurlijk.
    Ik durf slakken wel op te pakken hoor, maar liever gewoon niet…Naaktslakken zijn erger en heb ik trauma’s van opgelopen toen ik nog thuis woonde (iets met een vochtige kelder waar ze uitkropen…brrrr).

    Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen! Dus ik houd je extra goed in de gaten 😉 Ik denk dat ik mijn moeder maar gewoon ga uitnodigen en samen met haar ga potten. Ze had mij vaker moeten pushen om te gaan tuinieren, dan had ik misschien haar groene wijsheid wat meer meegekregen. Ik noem haar ook weleens de plantendokter, aangezien zij ook planten van werk (verzorginghuis) meeneemt om thuis te laten opknappen…en dan komen ze weer goed en wel weer tussen de ouderen te staan 😛

 5. Slakken zijn bij mij ook in grote getalen aanwezig. Ik vermoed dat het komt door de zachte winters dat het zo erg is. Ik gebruik wel Esgargoooo. Het schijnt niet echt gif te zijn en het is wel het enige wat enigszins helpt. Het is om moedeloos van te worden dat juiste je mooiste plantjes worden opgevreten. Merels lokken zal ook wel helpen, die eten graag slakken.
  Ik heb nu nog een bescheiden tuin (vlakbij Haarlem) maar straks heb ik er eentje bij van ruim 500 m2. Hoeveel slakken passen daar op…?

 6. Ik wil je niet ontmoedigen. Maar ik heb hoge plantenbakken. De slakken klimmen er gewoon tegen aan en weg tuin. Het was ’s avonds wel eens zo erg dat ik in het donker door m’n tuin wandelde en dacht wat is dat voor geluid…… Een kudde naaktslakken die m’n dahlia’s aan het vermorzelen waren. De muntplant en tomatenplanten laten ze hier dan wel weer met rust. Vroeger hadden de buren een loop eend die ze op at maar helaas die is er niet meer. Al eten ze dan die hysterisch groeiende klimop op maar helaas mijn vrolijke plantjes. Nu ook weer op zoek naar iets wat goed werkt escargo werkte wel maar moest er wel veel van gebruiken. Maar vind die groene hagelslag niet zo mooi staan.

  1. Noooooooooo! Wat een horror! Ik ga dus gewoon strooien met die lelijke groene hagelslag, nu ik weet dat het toch geen kwaad kan 🙂 Dan maar lelijk, dit seizoen gaat het me lukken haha
   Een loopeend lijkt me leuk, maar geen goed idee i.c.m. onze poes. En sowieso veel poezen in de hood, arme eend…

 7. Ik heb – denk ik – dé remedie: kijk op http://www.makkelijkemoestuin.nl. Daar wordt geadviseerd om een koperen strip op de moestuinbak te monteren. Dan moet je wel moestuinieren in een bak, maar het zou een oplossing kunnen zijn. Dus voor de mensen die wél al in een bak tuinieren een goede tip lijkt mij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret