Mijn Kleurrijke Herfsttuin

kleurrijke herfsttuin

Ik heb geen groene vingers en ik heb ook gewoon een beetje pech. Ieder jaar begin ik in het voorjaar enthousiast met het kweken van plantjes, maar tot op heden wordt iedere zomer driekwart van mijn noeste arbeid en hoop teniet gedaan, door een steeds terugkerende en allesvernietigende slakkenplaag. Voor mij geen moestuin meer, I give up…

Ieder jaar in maart, begin ik met het opknappen en schoonmaken van de tuin en het kweken van plantjes. Alleen dit jaar heb ik dat niet gedaan, vanwege mijn zwangerschap en kraamtijd. Vervolgens werd al onze tijd opgeslokt door onze nieuwe gezinssamenstelling en ons werk en hebben we niets meer aan de tuin gedaan.

Daardoor stond de boel er dus niet bepaald fleurig en kleurrijk bij deze zomer <ahum> en daarom wil ik graag voordat het echt koud gaat worden, de tuin alvast winterklaar maken. Dat is toch een fijnere start om er volgend voorjaar weer een vrolijke tuin van te maken!

Ik werk vanuit huis, dus ik vind het ook wel leuk om nu in de herfst vanaf mijn werkplek naar een gezellige tuin te kunnen kijken. Daarom ging ik op zoek naar kleurrijke plantjes en tuinierinfo voor de herfst en winter.
Afgelopen weekend, toen het heerlijk zonnig herfstweer was, hebben we flink aangepakt in de tuin. We zijn nog niet helemaal klaar met alles opruimen, maar ik wil al wel graag het resultaat aan jullie laten zien!

Om even een beeld te schetsen van hoe onze achtertuin eruit ziet en wat voor hels karwei het was om het op te knappen en bij te houden, hier een voor- en nafoto:

tuin voor en naLinks zie je hoe de tuin opgeleverd werd in oktober 2009, toen ik in dit huis kwam wonen. In het voorjaar van 2010 (foto rechts) zaaide ik gras. BIG mistake…

Dit is namelijk niet kort te houden en heeft voor heel veel onkruid en ondefinieerbare planten en zelfs rare boompjes gezorgd.
Ook werden de tegels recht gelegd, bomen gekapt voor een mini terrasje achterin de tuin (tot ’s avonds laat zon!) en plaatste ik een schutting van riet. Deze begaf het na een paar jaar en is deze zomer vervangen.

tuin voor na 2

De grote saaie groene schuur, hebben we vrolijk geschilderd met de look & feel van een strandhuisje:

schuur
De schuur past perfect in onze vrolijk gekleurde tuin, waar het iedere zomer een kleurrijk feestje met een Mexicaans tintje is:
tuin zomer

Wij brengen dus ’s zomers veel tijd door in onze tuin, alleen zag het er dit jaar helaas wat minder verzorgd en onderhouden uit.
Onder het mom ‘beter laat dan nooit’ wilde ik deze vrolijke sfeer en kleuren voor de volgende seizoenen voortzetten en dus alvast wat voorwerk voor het voorjaar van 2016 doen.

aanschaf planten

Tadaaaa: al deze planten heb ik gescoord voor een kleurrijke herfsttuin, is het geen plaatje zo, met z’n allen bij elkaar?
Dit was nog best een klus om in mijn fietskrat mee naar huis te krijgen trouwens (zie mijn laatste Photo Diary), maar in twee etappes is het me toch gelukt 🙂

 

Herfsttrend 2015: Een kleurrijke tuin

Als je net als ik niet iemand bent die zich strak aan de tuinkalender houdt, dan is de happy herfsttuin ook echt iets voor jou. In plaats van op te ruimen, zet je alles waar nog leven en bloemen inzit bij elkaar voor een mooi tableau.

Maak bijvoorbeeld een prachtige hoek op je terras of balkon, met najaarsviolen, struikheide en kleurige bolchrysanten, om nog lang plezier van te hebben.
Bij deze stijl hoef je je niet te houden aan kleurwetten, heidepaars mag lekker knallen naast bessenrood of Halloween-oranje. Leef je uit met bijvoorbeeld vrolijke vogelhuisjes, potten met strepen en stippen, plastic kitsch zoals flamingo’s of tuinkabouters of zet een paar mooie takken in een kindergieter of ander speelgoed.

happy kleuren

Hierboven zie je de meest voorkomende kleuren om deze trend in de tuin of op je balkon te creëren. Je ziet er het bruin, oranje en goud in terug die echt bij de herfst horen, maar ook groen en roze, die eveneens veel voorkomen en het weer net even anders maken.

Als je binnen deze kleurkaart tinten met elkaar combineert, kan het eigenlijk niet misgaan. Maar zoals jullie weten, houd ik vaak wel een richtlijn aan, maar doe ik vervolgens toch lekker wat ik zelf wil en is mijn motto (zie header van mijn site): ‘Less is BORING’.

En ik houd ervan om kleuren en stijlen te mixen, zoals je kunt zien in mijn interieur en garderobe.
Kijk HIER voor meer inspiratie over deze kleurrijke herfsttrend.


Heide

Een echt typisch winterplantje is ‘Heide‘ ook bekend als ‘Calluna‘. Dit plantje is groen gedurende de winter en gloeiend paars en roze in de nazomer. In de volle grond vormden deze planten een dik, winterhard tapijt met een kalme, authentieke uitstraling.

herfsttuin schuur heide planten

herfsttuin heide schuur

Ik vond deze plantjes daarom dan ook geschikt om in de border tegen de schuur te plaatsen. Hier schijnt namelijk geen zon, dus het is lastig om hier iets kleurrijks te planten dat lang blijft leven.
herfsttuin heide flamingo
In potten en bakken is struikheide in het najaar een vrolijke blikvanger met een sterke vorm. De plant groeit in mooie lange scheuten, met dakpansgewijze blaadjes en kleine, symmetrische bloemen die samen toch veel kleur bieden.
Een perfecte plant dus voor op ons terras, temidden van de vrolijk gekleurde lantaarns en uiteraard in een gekleurde plantenpot!

Klimop

Klimop groeit op vochtige, voedselrijke grond langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels vastklampt. Ze groeien het hele jaar door en zorgen dus ook voor groen en sfeer in je tuin, in de koudere maanden.

herfsttuin zithoek

De bloemen in de bakken aan de schutting, bloeien nog volop! Dat voelt echt als een cadeautje en zorgt voor een beetje nazomergevoel. Ik heb klimop geplant in twee plantenbakken en ik hoop dat ze mooi over de rieten schutting zullen gaan groeien.

Over de gehele schutting groeide in de afgelopen jaren al wat klimop, alleen is de schutting deze zomer vervangen en is de klimop daardoor helaas gesneuveld. Hiermee doe ik een nieuwe poging dus!

herfsttuin klimop flamingo
Achter het (uiteraard vrolijk gepimpte) vogelhuis heb ik een ‘Wilde Wingerd‘ geplant met mooie roze-rode bladeren. De perfecte kleur voor een herfstsfeer en ik hoop dat ‘ie flink gaat groeien!
Een perfecte achtergrond voor onze tuinflamingo om te shinen. Herfstrode tinten combineren namelijk prima samen met mijn all time favoriete kleur: flamingoroze.

Chinese Lampion

Toen ik dit plantje spotte in het tuincentrum, moest ik meteen aan Halloween denken. Herfstiger dan dit, wordt het niet!

herfsttuin lampionplant pompoen
De papierachtige bolletjes lijken op lampionnetjes en ik vind de oranje kleur geweldig color blocken in de paarse plantenpot. ’s Avonds als het donker is, is het echt heel sfeervol in de tuin met de vrolijke planten en theelichtjes in de gekleurde lantaarns.

Als je gelukt hebt, leeft deze plant langer dan een jaar en kan hij nog flink uitlopen. I hope so! Ik heb eigenlijk spijt dat ik er niet meer heb gekocht, dus ik moet binnenkort maar even terug voor een nieuwe voorraad.

herfsttuin pompoen en lampionplant

Ik heb in het tuincentrum ook een pompoen en een ‘Pumpkin Carving Kit‘ gekocht. Hoe ik deze Halloween pompoen heb uitgesneden en hoe gezellig dit er in het donker met een kaarsje uitziet, kun je HIER bekijken.

Van de pompoenpitten die overblijven van dit project, kun je trouwens eenvoudig nieuwe pompoenen kweken. Ze groeien heel snel, dus leuk om samen met kinderen te doen.
Je houdt er mooi groen voor binnen aan over en volgend jaar worden het vlotte tuinbloeiers, die met wat water, bijtjes en zonneschijn vanzelf nieuwe pompoenen opleveren.

Najaarsviooltjes & Tulpen

Je kunt najaarsviolen in september of oktober planten om tot diep in de winter nog van kleur in je tuin te genieten. Ze hebben een flink uithoudingsvermogen, zijn makkelijk te verzorgen en staan vrolijk in een border of in potten.

herfsttuin voortuin werken

Wij hebben geen voortuin, maar wel een smal perkje voor het huis. De afgelopen maanden zag het er nogal ehm… verwaarloosd uit. En dat is een understatement, want we schaamden ons eigenlijk best wel voor de trashy entrance.
Kijk dan, hoe erg:

voortuin trash

Je voordeur is toch het visitekaartje van je huis, dus het was wel noodzaak dat we dit ook even aanpakten tijdens ons middagje klussen in de tuin.
Ik heb al het onkruid in de border verwijderd en er een nieuwe zak aarde in gestrooid.

herfsttuin tulpenbollen planten

Rondom de najaarsviolen en bolchrysant, heb ik bollen geplant voor rode, oranje en roze tulpen. September en oktober zijn de perfecte maanden om dit te doen.
Tulpenbollen hebben een koudeperiode nodig om het biochemische proces op gang te brengen waardoor ze gaan bloeien in het voorjaar. Ze moeten zeker al ten minste zes weken in de grond zitten, voordat het begint te vriezen. Op deze manier kunnen ze dan namelijk al een solide wortelstructuur ontwikkelen.

Tulpen zijn mijn favoriete bloemen en onlosmakelijk verbonden met de lente, mijn favoriete seizoen. Ik verwacht dus een kleurenexplosie in het voorjaar en yes: natuurlijk zal ik er tegen die tijd dan foto’s van delen op social media en op mijn blog.

herfsttuin voortuintje
Dit ziet er al een stuk gezelliger uit, dan een bak vol met onkruid en verdorde planten, nietwaar?

herfsttuin voeding

Ik heb ook heel braaf alle planten voorzien van voeding. Deze verpakking heeft een maatbakje en duidelijke instructies voor hoeveel voeding je waar precies moet strooien, echt superhandig!

herfsttuin hortensia knippen

Verder heb ik de hortensia en overige uit de kluiten gegroeide planten in de tuin gesnoeid. Zoals ik al schreef hebben wij wat ondefinieerbare gekke boompjes in de tuin, nadat ik jaren geleden zelf gras heb gezaaid.

Ik houd ze zo kort en klein mogelijk nu, voordat we straks helemaal geen zonlicht meer hebben en de bomen alle voeding uit de bodem onttrekken. Maar die kleine boompjes zijn wel erg geschikt om er in de zomer lichtsnoeren (die werken op zonne-energie) in te hangen, of gekleurde lampionnen. Dit staat echt supergezellig!

Dit snoeien vind ik altijd een leuk klusje, omdat het er daarna zo fris uitziet. Ik moet alleen wel oppassen dat ik de boel in al mijn enthousiasme niet teveel kortwiek…
De hortensia stond al in de tuin voordat ik er kwam wonen en wordt ieder jaar groter en boller, vol met schitterende roze bloemen.

herfsttuin afval

We zijn nog niet klaar met snoeien en opruimen, maar moet je eens zien hoeveel tuinafval we hebben verzameld! Deze week gaan we nog even verder met puinruimen en de boel herfstklaar maken, maar het ziet er nu al een stuk gezelliger uit, vinden jullie ook niet?

100 euro aan tuinplanten winnen?

Op www.mooiwatplantendoen.nl kun je inspiratie opdoen voor jouw tuin, balkon of terras in de drie voornaamste herfsttrends: ‘De Kleurrijke Tuin’, ‘De Nieuwe Wildernis’ en ‘Comfortabel & Luxe’.
Tijdens de campagne #trendingindetuin kun je tot 15 oktober 2015 kans maken op een cadeaubon ter waarde van €100,- aan tuinplanten!
Klik HIER om meer te lezen over deze winactie.

 

*Dit artikel heb ik in samenwerking met Mooiwatplantendoen.nl geschreven. 
Alle flamingo’s op de foto’s in dit artikel, zijn afkomstig uit de webshop van Kitsch Kitchen, evenals het tafelzeil op de tuintafel. De plantenbakken en lantaarns zijn veelal van Ikea, Hema en Xenos

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

11 reacties

 1. Dank voor de reminder: ik ga van het weekend een paar zakken bolletjes halen! Ik heb project tuin voor dit jaar maar opgegeven. Volgend voorjaar poging drie!

  1. Ah, dit is mijn 5e poging ?
   Je zou denken dat je er op den duur beter in wordt ?
   Maar 6 keer is scheepsrecht en in het voorjaar heb ik een prachtig tulpenperkje. Alleen aan moestuinen rechtstreeks in de grond, daar waag ik me niet meer aan!

 2. Hoi Maris,

  Ik werd zo enthousiast van dit artikel. Ben meteen aan de slag gegaan. En meegedaan aan de winactie #trendingindetuin. Vandaag kreeg ik bericht dat ik had gewonnen?! Dat moest ik gewoon even met je delen. Mocht je tijd hebben en zin om te lezen en foto’s te zien, floorsprikbord.blogspot.com. Maar zoals ik al eerder schreef; no hard feelings als je er geen tijd of zin in hebt ?
  Groetjes Floor

  1. Naaaaaaaaah, dit is echt 1 van de leukste reacties EVER 🙂 Wat ontzettend leuk om te lezen, daar word ik echt heel erg blij van! Heb metéén gekeken natuurlijk, echt superleuk gedaan! Ben zelfs een beetje jaloers, want heb bewust mijn ‘voortuin’ minder uitbundig aangepakt (kon ik het maar zo leuk aankleden als jouw entree!!!!) en… een week later is er al een boompje gejat 🙁 Gewoon heel aso eruit geschept, snik… (Toevallig gelezen in mijn photo diary?)
   Heb je foto gepind en zal het ook nog even delen op mijn social media kanalen. Gefeliciteerd met je prijs, terecht gewonnen!!!! <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret