DIY Halloween Pompoen

herfsttuin lampionplant pompoen

Het is weer die tijd van het jaar dat mensen op Instagram en Facebook me DM-en met vragen over tips voor het uitsnijden van een Halloween pompoen. Daarom leek het mij wel handig om deze oude blogpost weer even op te poetsen en opnieuw te delen! Het uitsnijden van een Halloween pompoen is echt niet moeilijk, maar het is wel handig om wat tips & tricks te weten.

Pompoen uitsnijden voor Halloween

Zelf vier ik geen Halloween en het feest lijkt hier in Haarlem ook nog steeds niet écht van de grond te komen. Vind ik persoonlijk wel jammer, want ik vind het wel een gezellig (oké, griezelig) en sfeervol themafeest en het lijkt me leuk als dit meer zou aanslaan op Nederlandse bodem. Eén van de dingen die ik wel bijna ieder jaar doe, is een pompoen uitsnijden en hier een theelichtje in branden:

Dit ziet er zo gaaf uit in het donker! Erg leuk voor wat herfstsfeer in je woonkamer, maar ook een leuke eye-catcher in je tuin of op je balkon. Volgers van het eerste uur, herkennen mijn oude interieur op de meeste foto’s in deze blogpost. Dit is mijn Halloween pompoen van 2022 in mijn nieuwe huis:


Tips voor het uitsnijden van een Halloween Pompoen

In het tuincentrum scoorde ik jaren geleden een Pumpkin Carving Kit voor een paar euro en ik spotte ze ook eens bij Albert Heijn. Zoiets als dit:

Hierin zitten onder andere sjablonen en handig gereedschap (zoals een mini-zaagje) die het uitsnijden van figuurtjes wat makkelijker maken. Maar als je geen ingewikkelde en gedetailleerde tekeningen wil uitsnijden, kom je met een gewoon scherp hobbymesje (en wat geduld) ook al een heel eind. Maar eerlijk: met dat kleine zaagje ging het mij wel beter en mooier af.

TIP 1.
Kies een goede pompoen. Hogere pompoenen zijn fijner om mee te werken dan bredere, want hiermee kun je meer kanten op met het uitsnijden van een gezicht of afbeelding.

pompoen carving kit

In het boekje van mijn pumpkin carving kit, zaten leuke afbeeldingen die je met potlood of stift kunt overnemen op de pompoen en vervolgens kunt uitsnijden:

pompoen mal

TIP 2.
Als je net als ik een theelichtje in de pompoen wil laten branden, snij dan de bodem of de achterkant van de pompoen eraf en NIET de bovenkant. Dit kun je wel doen, als je de pompoen bijvoorbeeld wil vullen met een plant of iets anders leuks.

pompoen snijden

TIP 3.
Het netjes afsnijden van de bodem is het lastigste onderdeel en dit vereist ook een beetje kracht. Ik had dit moeten doen voordat ik het gezicht erop tekende, want nu kwam ik te dicht bij de tekening. Daardoor stopte ik met snijden en kreeg ik een vervormde bodem:

pompoen snijden foutje


Op zich is dit geen drama, want uiteindelijk past de bovenkant toch wel op de onderkant, maar het is minder mooi.

TIP 4.
Lepel de draden en pitten uit de pompoen. Ik heb hiervoor een speciaal schepje uit de carving kit gebruikt, maar een ijsschep of stevige lepel volstaat ook.

pompoen uithollen

TIP 5.
Gooi de pitten niet weg, hier kun je leuke en lekkere dingen mee doen, kijk maar eens voor inspiratie op Pinterest! Ook kun je ze planten om er nieuwe pompoenen van te kweken.

TIP 6.
Snij zoveel mogelijk vruchtvlees uit de pompoen en probeer de schil niet te beschadigen. Ook dit vruchtvlees gooi je natuurlijk niet weg, want hier kun je een heerlijke pompoensoep van maken of een ander lekker recept mee bereiden. Het vruchtvlees dat in de uitgeholde vrucht blijft zitten, zal het aftakelingsproces van je Halloween pompoen doen versnellen.

pompoen tekenen

TIP 7.
Teken het gezicht met een kleur die niet teveel opvalt, of met potlood. Mocht je een foutje maken, dan valt het minder op of kun je dit weer makkelijk uitgummen.

Ik vond de afbeeldingen in het boekje van de Pumpkin Kit een beetje te hoog gegrepen, dus ik heb het simpel gehouden met grote en makkelijk uit te snijden onderdelen.

pompoen uitsnijden

TIP 8.
Met het kleine zaagje uit de Pumpkin Carving Kit, heb ik de oogjes, het neusje en de tanden uitgesneden.
Dit werkt echt een stuk fijner dan een met een mesje!

pompoen how to halloween

TIP 9.
Op het web heb ik verschillende trucjes gelezen om uitgesneden pompoenen zo lang mogelijk te bewaren.

Ik las bijvoorbeeld tips en adviezen zoals insmeren met zonnebloemolie, vaseline, chloor, desinfecterende zeep of sprayen met haarlak. Ik heb dit zelf niet gedaan, dus ik kan hier geen ervaringen of tips over delen.

herfsttuin pompoen schemering

In mijn vorige huis stond de pompoen op de foto’s vijf dagen buiten en iedere avond deed ik er een theelichtje in. Gebruik geen grotere kaarsjes, in verband met brandgevaar. De schil van mijn Halloween pompoen begon na die 5 dagen een beetje zachter te worden en was toen nog ongeveer 2 dagen toonbaar, voordat hij in de groenbak verdween.

hersttuin pompoen donker
pompoen schemering

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

9 reacties

    1. Als het mislukt, maak je er een lekkere pompoensoep van, niks aan de hand 🙂
      Maar maak dan wel een foto, want de foto’s van fails zijn stiekem veel leuker dan de Pinterestwaardige succesjes 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret