Frisse Pompoensoep met Appel

Halloween pompoen

Ondanks mijn jaarlijks terugkerende weerstand tegen dit seizoen, probeer ik er iedere herfst weer het beste van te maken. En ik weet niet waar het door komt, maar pompoenen maken me blij. Zo probeer ik ieder jaar een Halloween Pompoen uit te snijden. Best een klusje, maar DIY-en en gepriegel is gelukkig wel aan mij besteed.

Ook al is het Halloween feest nog steeds geen happening hier in Haarlem, ik vind het Halloween-sfeertje wel heel erg leuk. En zo’n kunstig uitgesneden pompoen met een theelichtje erin, staat gewoon erg leuk op mijn mozaïek vensterbank 😉 . Ik heb ook wel eens geprobeerd een Halloween ananas te maken, maar dit had toch niet zo’n leuke look en feel als een pompoen. En met de leftovers van zo’n Halloween pompoen, kun je ook nog een lekker herfstig soepje maken.

Liefde voor pompoensoep

Als ik dit seizoen dan toch moet omarmen (verzetten heeft immers geen zin), dan nestel ik mij graag onder een dekentje op de bank met een kommetje pompoensoep. In de afgelopen jaren heb ik al véél verschillende soorten pompoensoep gemaakt. Allemaal even lekker, maar ik hou nou eenmaal van afwisseling. In mijn eten dan, niet in seizoenen. Later als ik groot ben ga ik ergens wonen waar de zon vaker schijnt en waar palmbomen groeien.

Pompoenen zijn een heerlijke basis voor een romige en goedgevulde soep. Persoonlijk vind ik het lekker om er een contrasterende smaak aan toe te voegen, zoals bijvoorbeeld een topping van gebrokkelde feta of geitenkaas: lekker ziltig! Maar ook zoet fruit is een héérlijke smaakmaker voor pompoensoep. Het recept bijvoorbeeld voor de soep van flespompoen met gekaramelliseerde peer dat ik in 2015 op mijn blog deelde, is écht een aanrader en maak ik nog steeds erg graag.

 

Pompoensoep met appel
Ingrediënten voor 6 personen

 • Ingrediënten
  • 1 flespompoen
  • 1 winterpeen
  • stukje verse gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • sap van 1 uitgeperste sinaasappel
  • 1 zoete appel
  • 1 liter groentebouillon
  • scheutje olijfolie
  • mespuntje piment
  • mespuntje kaneel
  • mespuntje cayennepeper
  • flinke snuf peper en zout
  • verse tijm

Hoe maak je het?

Maak de groente schoon en hak de sjalotten in kleine stukjes.
Halveer de pompoen, verwijder de pitten.
Snijd de pompoen en winterpeen in stukjes.

Hak een een stukje van de gember af (formaatje van ongeveer je pink), schil dit en hak in kleine stukjes.
Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel in blokjes.
Pers de sinaasappel uit.

Verhit olie in een soeppan en fruit hierin de ui, knoflook en gember ongeveer 3 minuten op laag vuur.
Zet het vuur hoger en bak 5 minuten de pompoen en winterpeen op hoger vuur.
Schep regelmatig om en voeg de specerijen toe.

Voeg de groentebouillon, blokjes appel en het sinaasappelsap toe.
Breng aan de kook en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Pureer de soep met een staafmixer of in een (hittebestendige) blender.
Serveer eventueel met een lepel crème fraîche en garneer met verse tijm.

PIN DIT:

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn blog? Maak je er een foto van en zou je het leuk vinden als deze in een volgend artikel met lezersfoto’s verschijnt? Deel je foto dan op de Facebookpagina van Hare Maristeit. Op Instagram kun je de hashtag #HareMaristeit gebruiken of @hare_maristeit in je foto taggen.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret