Ik ben dol op de smaakcombinatie van hartig en zoet, dus ik stond te trappelen om dit recept voor soep van flespompoen met gekaramelliseerde peer uit te proberen!
Laat je niet misleiden door de kleur van de soep. Ik hoopte stiekem op een mooie heldere knaloranje kleur, zoals de Pompoensoep van Papoes.
Maar gelukkig was deze soep ook HEERLIJK!
Overigens ontbrak er een voorbeeldfoto bij het recept in het boek waar ik het uit maakte, dus ik ga er voor het gemak maar gewoon vanuit dat de kleur zo hoort 😉
Ingrediënten voor 4 personen
- 40 gram boter
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 stengel bleekselderij, fijngesneden
- 1 flespompoen, geschild en in blokjes
- ca. 1 liter hete groentebouillon
- 2 rijpe peren, geschild, klokhuis verwijderd en in blokjes van ongeveer 1 cm
- 1 el kokossiroop, kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker
- zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper (ik heb overigens gewoon gemalen zeezout gebruikt)
Bereidingswijze
Smelt de helft van de boter in een pan met dikke bodem op laag vuur.
Fruit de ui 10 minuten in de boter tot de ui zacht is.
Voeg de bleekselderij toe en fruit een paar minuten.
Voeg, zodra de ui en bleekselderij glazig zijn geworden, de blokjes flespompoen toe.
Bak deze 1 minuut mee en giet dan de hete bouillon erbij.
Zorg dat de groenten onder staan. Breng aan de kook, draai het vuur omlaag zodat de bouillon zachtjes kookt.
Kook 10 minuten totdat de pompoen zacht is.
Smelt intussen de rest van de boter in een koekenpan op redelijk hoog vuur.
Voeg, zodra de boter begint te sissen, de blokjes peer toe.
Bak de peer al omscheppend een paar minuten, doe de kokossiroop/kokosbloesemsuiker of ruwe rietsuiker erbij en bak door totdat de peren goudbruin en gekaramelliseerd zijn.
Doe de pompoen met kookvocht en al in de blender en pureer tot een gladde soep.
Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over ondiepe soepkommen. Schep een lepel gekaramelliseerde peer erbovenop en serveer.
Eet smakelijk!
Ik vond dat de zoete peer echt een leuke twist gaf aan deze verwarmende herfstsoep!
Hemelse Soepen
Onlangs deelde ik een artikel met mijn 7 favoriete boeken van dit moment, waarin ik ook mijn eerste indruk en mening over dit boek heb beschreven.
Je kunt dit artikel HIER teruglezen.
Titel: Hemelse Soepen
Auteurs: Nicole Pisani & Kate Adams
Prijs: €24,95
Maak je een recept of DIY van mijn blog?
Deel er een foto van op mijn Facebookpagina, tweet het naar @MarisMariaRenne of deel je foto op Instagram met de hashtag #HareMaristeit
Wie weet verschijnt jouw foto in een volgend artikel met lezersfoto’s 🙂
Bewaren
7 reacties
Oh man dit klinkt bijzonder goed. Ik ben fan van pompoensoep én alles wat gekarameliseerd is.
Is er een verschil in smaak tussen een pompoen en een flespompoen? Ik ben geen keukenprinses dus ik heb echt geen idee. Je snapt nu ook wel dat ik mij afvraag of er kant & klare flespompoen stukjes te koop zijn bij AH.
Ik heb even voor je gegoogled (ben namelijk ook geen keukenprinses haha) en tadaa: http://www.ah.nl/pompoen?ah_campaign=intern&ah_mchannel=ah&ah_source=homepage&ah_linkname=promolane-2-pompoen-2015.wk43
Met meer pompoeninfo dan je ooit wilde weten 🙂
Een flespompoen is makkelijker om te snijden, want je hebt geen hakbijl nodig en hoeft geen pitten te scheppen. Maar de soepen die ik met een gewone pompoen heb gemaakt, zijn mooier van kleur. En ik ben nogal kleurgevoelig zoals je weet, dus ik pleit voor de meest knaloranje pompoenen die je gewoon met schil en al in blokjes moet snijden 🙂
Oh beter geen hakbijl dus 😉 (alsof ik die heb). Thanks!
Zo voelt dat, als ik met een groot mes aan de slag moet. Pompoenen zijn niet grappig om te snijden (hakken dus). En volgens Seth is het ook levensgevaarlijk (om mij ermee bezig te zien)…
Dat het levensgevaarlijk is geloof ik zonder twijfel! Ik dacht iedereen zal wel een hakbijl achtige mes in huis hebben behalve ik, ik die een hele kip in stukken snijd met een aardappelschilmesje 😉
Oe! Klinkt héél lekker! Ik ben gek op alles met pompoen en kokos. Maar die combinatie heb ik nog niet geprobeerd.
PS. HEEL mooi servies! <3
Alles ziet er gewoon beter uit op leuk servies en je kiest gewoon een kleur bord waarin de tegenvallende kleur soep minder opvalt ?