Pompoensoep van Papoes

Papoes Pompoensoep close up
Toen mijn schoonouders een paar jaar geleden met hun kleinzoon in Griekenland op vakantie waren, zeiden alle Grieken ‘Papoes’ tegen mijn schoonvader, wat Grieks is voor ‘Opa’.

Dit vond iedereen zo leuk, dat sindsdien alle kids en kleinkids hem Papoes noemen, in plaats van Opa.

Onze Papoes kan onwijs goed koken en hecht veel waarde aan verse en biologische producten.
Ik ben vooral een groot fan van zijn pompoensoep, dus toen wij laatst bleven eten en ons neefje piepte: ‘Ik wil geen Papoespompoensoep….’ zag Tante Maris haar kans schoon en scoorde zij een goedgevuld Take Away bakje, om thuis nog twee dagen van te eten. Mwuahahahaha!

Ik vroeg Papoes in een chatbericht naar het recept, omdat ik het natuurlijk wilde delen met jullie.
Dit is wat ik als antwoord kreeg:

“Ik heb alleen maar Oma Duck recepten…. Wat is een Oma Duck recept?
Dagobert Duck wilt, zoals bekend, alleen maar nog rijker worden. Hij ziet dat de taarten die Oma Duck maakt zeer populair zijn en ziet zakelijke mogelijkheden.
Hij benadert oma Duck voor het recept maar tot zijn grote frustratie kan Oma Duck niet preciezer worden in haar aanwijzingen dan: ‘een handje van dit en dan ook nog nét genoeg van dat en dan ruim voldoende van dat en een héél klein beetje van dit….’
Kortom, Dagobert droop teleurgesteld af, want hij had gehoopt op een exact recept en niet van die vage aanwijzingen 🙂

Kortom: ik bak heel zachtjes een paar uien (3-4) in de ghee totdat ze zacht en gaar zijn, maar niet aangebakken. Aangebakken mag niet. Op het laatst nog een paar fijn gemaakte teentjes knoflook erbij, dan een paar aardappels en een pompoen in kleine stukken gesneden erbij.
Pompoen schillen is onzin, wordt vanzelf zacht. Tijdje laten pruttelen tot alles zacht is en dan de staafmixer erin tot je een gladde mix hebt. Zout, peper, doe er zelf graag kerriepoeder van een goede kwaliteit bij maar heb dat nu nagelaten omdat jij allergisch bent voor koriander. Heb me beperkt tot wat djinten, kurkuma en black pepper. Aan het eind een flinke kwak creme fraiche erdoor, voilà!”

Ik vroeg nog even naar wat voor aardappelen hij had gebruikt en hoeveel soep je dan kunt maken:

“Aardappelen? hum, Nicola geloof ik, stuk of 4, 1 pompoen ca. 1 kilo denk ik, hoeveel soep? 1 pan vol 🙂
Je hebt de pan gezien toch of niet?

Hum, ff gechecked, 1 1/2 liter 😉

P.s. En alles biologisch natuurlijk!!!”

papoes pompoensoep

Ik was begonnen met het ontleden van zijn verhaal om voor jullie een uitgewerkt recept te schrijven, maar ik vond het leuker om het origineel volgens Papoes te delen. Hopelijk komen jullie er wijs uit!

Vragen naar aanleiding van dit Oma Duck recept, kun je achterlaten in de comments, dan check ik het even bij Papoes 🙂
Gebruiken jullie ook grappige namen in plaats van ‘Opa & Oma’ trouwens?

[bctt tweet=”Oma Duck recept voor verrukkelijke pompoensoep!” username=”MarisMariaRenne”]

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Stuur me een foto en wie weet staat deze (met credits) in een volgend artikel met lezersfoto’s ?
Tweet je foto @MarisMariaRenne of deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit.
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de HASHTAG #HareMaristeit

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

10 reacties

 1. Hoi Maris 🙂 Heerlijk lijkt me deze soep
  Lol van dat soort recepten ken ik er veel lol, hahaha op zo’n manier geef ik ook mijn recepten weg hahaha.
  Ik zie ook dat je schoonvader geen bouillon gebruikt.
  Maar je pompoensoep doet me er aan denken dat het weer eens tijd wordt dat ik wortelsoep ga maken. Pompoen moet even wachten. Staan nog als plantjes in de tuin van mijn lief, dus dat wordt waarschijnlijk augustus als ik me niet vergis. Ow maar straks courgette van de tuin, voor raw pasta en de courgettesoep van Jamie Oliver. Hmmmm. Waahhhh het is 10 voor 7 ’s morgen en ik kan nu alleen maar over eten praten lol hahaha.

 2. Behalve de aardappel, precies mijn recept! Incl kerrie! Die bak ik alleen al mee met de uien + een rood pepertje. Oja, en een liter kippenbouillon.. Toch wel anders dus 🙂

 3. Oh pompoensoep is the best! En koken oma duck style is de fijnste manier van koken. Niet te hard nadenken, gewoon een beetje dingen in een pan gooien. Geen gekke opa namen (nog). We noemen mijn vader liefkozend ‘die ouwe’ of ‘ouwe zuuger’ (hij is verantwoordelijk voor het stofzuigen in het huis van mijn ouders en dat neemt hij heel serieus.) Ik weet niet of dat ook zijn opa-naam wordt als ik ooit kindertjes krijg, maybe…

 4. Geweldig! Papoespompoensoep hahaha. Mijn kinderen noemen mijn vader en schoonvader ook niet gewoon opa. Het is dede.

  Lijkt mij een heerlijk soepje!

 5. Hahahaha grappig ! Mijn kinderen noemen joris zijn vader opa tassie?Niet om dat hij een tasje heeft maar de toen nog thuis wonende dochter heet Natasja ???en m’n vader noemde ze opa aardbei omdat hij altijd bakken met aardbeien had staan?En z’n vrouw oma lief jajaja omdat ze zo lief is .
  Oja en ik rooster altijd de pompoen in de oven met olijfolie knoflook en zeezout met schil.
  Heeeeerlijk toedels anita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret