Loom Armbandjes Tutorial Tips

loom collage

Ik heb het niet zo op die loomhype. Mijn zoon daarentegen stond maanden geleden al vooraan in de rij om hysterisch mee te doen. Urenlang vermaakt hij zichzelf met elastiekjes haken en inmiddels is er geen pen of potlood meer in huis te vinden, zonder “Pen Grip“.

Ik heb lang geprobeerd om deze hype te ontspringen, totdat de eerste regenachtige dag in de zomervakantie zich aandiende.
Het kind was door het dolle heen dat ik er eindelijk aan toegaf om samen verschillende armband tutorials uit te proberen. En voor een paar dagen, was ik ook hooked.

Het is behoorlijk verslavend om te doen en ik begrijp de hype nu iets beter. Ik weet dat er heel coole hipsters zijn die stoer rondlopen met loom-armbandjes, maar toch zal je mij er niet mee spotten. Ook ik heb grenzen en principes.

Wel ben ik gek op doelloos frunniken met mijn verstand op nul. Eigenlijk vind ik dit nog het leukst van het hele ‘geloom’. Samen met mijn zoon uitzoeken en uitproberen hoe iets moet en dan een beetje kneuterig en niet te moeilijk aan tafel freubelen, terwijl we leuke gesprekken voeren.

Ik heb drie leuke tutorials voor jullie verzameld, die ik samen met mijn zoon heb geprobeerd. Wij gingen aan de slag met patroontjes voor Quadrafish, Triple Fishtail en een Aztec armbandje en de how to filmpjes heb ik ook voor jullie aan deze post toegevoegd.

Aztec Loom Armbandje via Beautylab

Deze tutorial trok meteen mijn aandacht, vanwege de vork en omdat het filmpje maar 9 minuten duurt. Als een YouTube filmpje te lang duurt, heb ik bij voorbaat eigenlijk al geen zin om te kijken namelijk.

De techniek die Serena in dit filmpje laat zien is erg laagdrempelig en zeer geschikt voor beginners.
In de tutorial gebruikt ze een pincet i.p.v. een loom-pennetje, dat leek me wel handig, maar beviel me uiteindelijk toch niet.

Ik merkte wel dat mijn zoon langer de tijd nodig had om het onder de knie te krijgen. Het was voor hem aanzienlijk meer gepriegel met de dicht op elkaar staande vorktanden, dan op het grote loom-apparaat.
Uiteindelijk lukte het hem wel en had ook hij binnen no-time zijn armbandje af. Gewoon even blijven oefenen dus (mocht jouw kind het na een paar minuten niet meer zien zitten).

rainbow aztec loom

Dit is een erg snelle en simpele techniek. Toen ik het armbandje zag dacht ik dat het veel meer werk zou zijn en je meer elastiekjes nodig zou hebben per kleurlaagje, maar dit valt reuze mee!

Binnen 10 minuten kun je een armbandje afhebben. Zowel mijn zoon als ik vinden deze techniek het leukst, omdat deze het simpelst is. We hebben dit ook al een paar keer op het strand gedaan, handig dat je hiervoor niet met een loomrekje hoeft te sjouwen. Een extra vork en een zakje met elastiekjes, past makkelijk in de picknicktas.

looms aztec
Voor mijn lief maakte ik snel een Aztec Armbandje in ‘stoere mannenkleuren’. Voor de foto wilde hij ‘m best even om, maar net als ik, draagt hij ze ook niet. In het openbaar althans.

Wanneer een kind je een zelfgemaakt armbandje geeft, dan zeg je ‘dank je wel’ en draag je ‘m. Eventjes. Daarna hang je het aan je tas, bij de andere 92 speciaal voor jou gemaakte kunstwerkjes van rubberen elastiekjes die je nimmer nooit mag weggooien niet.

Triple Fishtail via TutorialsByA™

Eenmaal de smaak te pakken, was ik wel te porren voor een uitdaging. Mijn zoon wilde dolgraag een heeeeeeel brede armband. Toen ik de tutorial vluchtig bekeek, leek het een tikkeltje ingewikkeld, met 6 pinnen waarvan je met twee aan de linkerkant steeds een andere handeling moet doen dan met de andere vier.
Toch heb je dit heel snel onder de knie en valt het reuze mee!

looms triple x 2

Ondanks dat het reuze meevalt qua moeilijkheidsgraad, is een foutje toch snel gemaakt. Ik vind de zijkanten van mijn armband niet overal even mooi afgewerkt, maar tijdens het maken had ik niet door dat ik iets fout of anders deed.

Mijn zoon is dolgelukig met de megadikke armband. Ik vind ‘m ‘zo zo’ en hij draagt niet prettig. Hij is behoorlijk zwaar, breed en lomp. Ik zie het trouwens wel voor me dat je deze techniek gebruikt om een hengsel voor een tas te maken.
Hm: ik krijg een spontane ingeving voor een loom-clutch of handtasje…

Je bent overigens met deze techniek vrij lang bezig om een armband te maken en je hebt ook behoorlijk wat elastiekjes nodig. Mijn zoon had hier geen geduld voor.

 

Quadrafish via Eveline Maureen

Om dit armbandje te maken heb je 4 pinnen nodig. Zowel het opzetten van de elastiekjes als de handeling die je herhaalt, zijn erg eenvoudig. Ook voor kinderen trouwens (in tegenstelling tot de Triple Fishtail). Het deed me eigenlijk denken aan punniken:

loom 4 pinnen

Ik heb alleen niet goed opgelet aan het eind, waardoor ik het niet juist (of zo netjes) heb kunnen afwerken zoals getoond in het filmpje. Maar ik heb wat geïmproviseerd en het valt niet echt op.

Dit zijn de drie verschillende regenboog armbandjes naast elkaar:

rainbow looms samen

Ik vind de Quadrafish (links) en Aztec (midden) het leukst.
Op het eerste gezicht lijkt er weinig verschil, maar de linker is wat boller/ronder. De middelste is echter het snelst en makkelijkst te maken met een vork, en je hebt er minder elastiekjes voor nodig.

Welke vinden jullie het leukst? Laat het horen in de comments!
En oh: dragen jullie WEL loom-armbandjes….?

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

6 reacties

 1. Ik ben zelf niet zo van het loomen (na een zwarte periode met gelijkende elastiekjes bij de orthodontist 😉 maar ik vind de resultaten wel geweldig. Sushi-San postte laatst geloomde sushi: te leuk! En ik draag natuurlijk trots de geloomde armbandjes die mijn neefjes en nichtjes maken. Het knapst vind ik de geloomde beestjes.

  1. Die sushi-loom was grappig ja haha, die moet ik nog eens maken, alleen al om de onverstaanbare Japanse tutorial 5 keer te moeten pauzeren en terugkijken ^_^
   Maar ik vind de armbandjes niet prettig aanvoelen en op speelgoed lijken, hoe leuk ik sommigen ook vind, ze dragen niet prettig!

 2. hahaha geweldig dat je aan t loomen bent geslagen
  ik vind het nog steeds niks en hou me daarom ook echt ver er van af.
  Ik heb een armbandje van een vriendinnetje gekregen en dat was echt omdat de kleuren perfect gingen bij de outfit die ik droeg die dag. Anders was het echt nee geweest. Dus ja ik heb er een en eerlijk gezegd hoop ik dat het ook bij een blijft. Ik vind het persoonlijk niks. hahahaha

 3. Ik werk op een buitenschoolse opvang waar het loomen ook heel er in is! Van te voren vertel ik de kinderen al dat ik niet weet hoe je moet loomen waardoor ik ook niet kan helpen (muahaha!!). Ik heb al verschillende bandjes mogen ontvangen die ik even om doe en later ergens neerleg…

  Ook krijg ik ijsjes en heb ik zelfs een uil gekregen voor aan mijn sleutelbos! De dieren die je ermee kan maken vind ik dan stiekem wel weer leuk!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret