Snelle Make Over van IKEA KALLAX (EXPEDIT) TV-Meubel


Op mijn eindeloos lange To Do & To Buy lijstjes, stond de aanschaf van een retro TV-meubel, gemaakt van verschillende soorten hout. Ik had het helemaal in mijn hoofd: dit zou perfect matchen met de nieuwe look & feel in mijn woonkamer.

Het restylen van mijn woonkamer is nu al een jaar een on-going project, waarin ik al een aantal keren van koers gewijzigd of mening veranderd ben. Een lekker proces wel: ik vind het leuk om steeds beetje bij beetje te ervaren hoe alles langzaamaan meer één geheel wordt en ik me steeds prettiger begin te voelen op mijn eigen plek.

EXPEDIT kast van IKEA met vijf open vakken

Zo’n retro TV-meubel had ik in mijn hoofd, toen ik afgelopen jaar nog uitging van de oude indeling van mijn woonkamer. De kast zou dan tegen de langste wand komen te staan, waar ik op de muur een oudroze diagonaal vlak had geschilderd:

Maar tijdens een dagje klussen en sjouwen, heb ik de hele boel omgegooid en is het kleinste gedeelte van de woonkamer (waar eerst de eettafel stond) nu een knusse zithoek geworden.

Hoe langer ik deze zithoek ervaarde, hoe prettiger ik me hier voelde. Die oude witte EXPEDIT kast stond eigenlijk zo slecht nog niet, tegen de kleine witte muur. Omdat de andere muren gedecoreerd zijn met een kleurvlak of behang met print, gaf het ook wel rust om één klein wit hoekje in de woonkamer te hebben. Bovendien staat er een loeigrote (en lelijke…) TV op het meubel, dus een witte ondergrond en achtergrond vind ik eigenlijk best wel fijn!

Verschillen tussen EXPEDIT & KALLAX

De beroemde EXPEDIT vakkenkast van IKEA, werd een aantal jaren geleden gewijzigd naar KALLAX. Het grootste verschil zit ‘m in de dikte van de buitenste planken. Die van KALLAX zijn dunner (en dus duurzamer), maar de  opbergmogelijkheden en de functionaliteit zijn verder hetzelfde als van de EXPEDIT. Manden en inzetstukken voor de open vakken van de KALLAX kast, passen dus probleemloos in de voormalige EXPEDIT.

Mijn EXPEDIT heeft vijf open vakken: de KALLAX-collectie heeft alleen maar kasten met twee, drie of vier open vakken (enkele of dubbele rij). En dat maakt mijn kast toch ook weer een beetje retro, aangezien dit formaat op het moment van schrijven, niet meer verkrijgbaar is bij IKEA 😉 .

Deze lengte van vijf vakken past ook perfect tegen de kleine muur: alsof ‘ie ervoor gemaakt is!
Daarom besloot ik ‘m een make over te geven, in plaats van op zoek te gaan naar een nieuw TV-meubel. Een stuk duurzamer ook én betaalbaarder, dus: win-win!

Vakken vullen

Voordat ik later vorig jaar mijn grijsgroene buffetkast als boekenkast ging gebruiken, sorteerde ik mijn boeken op kleur in de witte EXPEDIT. Met het idee dat ik het meubelstuk vervangen zou worden dit jaar, had ik daarom niet echt moeite gedaan om de lege vakken leuk op te vullen in de nieuwe zithoek. Ik had ze gewoon tijdelijk opgevuld met verschillende manden en troepjes.

Nu ik besloten had de kast te houden, vond ik dit allemaal toch wel erg rommelig en storend ogen.
Net als de metalen poten trouwens: deze matchen niet meer met de rest van mijn woonkamer, nu ik steeds vaker voor hout, riet, bamboe en rotan accessoires kies.

In de webshop van IKEA bestelde ik drie inzetstukken voor de KALLAX: twee witte kastdeurtjes en één inzetstuk met twee witte lades. Ik heb nog lang getwijfeld om deze elementen niet houtkleurig te doen, maar dit leek me toch iets te druk ogen.

Helaas is er nu met de witte KALLAX inzetstukken wel enig kleurverschil zichtbaar: ze zijn spierwitter dan mijn oude EXPEDIT. Maar mijn ervaring met andere later aangeschafte of uitgebreide series met IKEA-items (zoals bijvoorbeeld de witte BRIMNES kledingkast) is dat dit na verloop van tijd wel bijtrekt.
En als het niet verandert of toch gaat irriteren, vervang of pimp ik de inzetstukken gewoon weer. Zoals ik al eerder schreef: ‘it’s an on-going process’ 😉

Voor de overige twee open vakken in mijn EXPEDIT kast, koos ik voor de rieten BRANÄS manden.
Het geheel klopt nu met de muur, rieten plantenmand en het bijzettafeltje (ook wit met hout) dat ernaast staat!

Pootjes draaien

Op Etsy vond ik ontzettend veel leuke items om je KALLAX-meubel origineler te pimpen en helemaal naar je eigen smaak en stijl te stylen. Zoals toffe stickers om deurtjes mee te behangen. En speciale inzetstukken voor bijvoorbeeld je LP’s of wijnflessen en ik spotte ook leuke kattenmanden.

Het is dat ik nét een nieuwe salontafel met daaronder een kattenmand heb gekocht, anders was ik voor een KALLAX-kattenmand gezwicht 🙂 . Badjak heeft nu overigens DRIE speciaal voor hem gecreëerde plekken om te chillen, maar het ondankbare mormel verkiest nog steeds de bank, vensterbank en mijn schoot om languit in de weg te liggen…. ‘Maar je krijgt er zoveel voor terug’.

Terug naar mijn TV-meubel: bij Etsy zijn er ook verschillende mooie poten te koop om onder je KALLAX-kast te schroeven, zoals goudkleurig of hout, in verschillende vormen en hoogtes. Ik koos voor kegelvormige houten pootjes met een hoogte van 16 centimeter.

Online vond ik nog meer toffe poten, maar dan moest ik zelf nog op pad om plaatjes en schroeven in de juiste maten te kopen. Dit vond ik teveel gedoe. Bij deze Etsy-shop werden de pootjes inclusief alle toebehoren aangeboden en hiermee ben je dus lekker snel klaar.
Ook was ik blij verrast met de snelle verzending van de Duitse Etsy-shop waar ik de pootjes had gekocht: ik had ze zelfs nog sneller in huis dan de gelijktijdig bij IKEA Nederland bestelde inzetstukken.

Wat een upgrade zo, niet?! Ik ben er echt zo blij mee! Nu nog andere knopjes op de kastdeurtjes (ik denk goudkleurig of riet) en een witte (en kleinere) TV, dan ben ik helemaal tevreden met deze wand!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

9 reacties

 1. Ziet er mooi uit! En leuk dat je opzetstukken via Etsy kunt kopen voor deze kast =)

  Nog een off topic ding: Ik krijg bij dit artikel een advertentie te zien voor één of ander ultrasoon apparaat om je hond te laten stoppen met blaffen. Het heet BlafStop en volgens mij is het niet echt hondvriendelijk (al beweert de adverteerder van wel). Ik weet niet of je dit soort advertenties op je site wil, daarom zeg ik het even 😉

 2. Ik heb nog twee expedit kasten. Ik wil er een speeltafel van maken.
  Dus de twee expedit kasten op hun kant en dan bovenop een plaatje leggen, bijvoorbeeld MDF
  Dat wil ik uiteraard graag bevestigen maar kan je zo makkelijk schroeven in de expedit draaien zodat de plaat vast ligt?
  Of is het materiaal te zacht met al dat board?

  1. Hi Raymond! Sorry voor mijn superlate reactie, ik lees jouw berichtje nu pas 🙁 Is het gelukt met je expedit DIY? In mijn ervaring kun je heel makkelijk schroeven in de kast draaien! Groetjes, Maris

   1. Maar zitten schroeven dan ook in echt hout? Ik dacht dat er enkel op de hoeken wat hout in de kast zit. Voor de rest is het vooral karton vanbinnen. Zitten de pootjes in het midden echt vast-vast? Durf je de kast te verschuiven, of bestaat de kans dat ze afbreken als je dat probeert?

    1. Hi Jan. Ik heb de expedit niet meer sinds mijn verhuizing (nu bijna 2 jaar geleden), maar ik heb ‘m destijds prima kunnen verschuiven en had totaal niet het idee dat de pootjes wankel waren 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret