Project Basilicumplant

basilicumplant

Ik heb drie basilicumdoelen:

1: Een pot met basilicumplantjes uit de supermarkt in leven houden.
2. Zelf basilicumplantjes kweken.
3. Ten minste één basilicumplantje minimaal 50 cm hoog laten groeien.

Hoe ik op dit idee kwam: eerdere pogingen met zelf basilicum kweken zijn gruwelijk mislukt. Vrienden en familie roepen doodleuk: ‘Waarom zelf kweken? Ik koop basilicum in de supermarkt en daarna gooi ik het weg’.

Ook heb ik ooit eens bij iemand een MEGAgrote basilicumplant gezien en dit blijft spoken in mijn gedachten: ik wil óók zo’n belachelijk grote en volle basilicumplant!

Dit wordt dan ook een ander soort blogpost dan jullie van mij gewend zijn. Ik ga namelijk een logboek/fotodagboek bijhouden van dit experiment en dit artikel zal de komende tijd dan dus ook regelmatig voorzien worden van updates: the good, the bad and the ugly, maar hopelijk vooral met veel succesjes.

Ook zal ik tips & tricks van lezers en mijn eigen dieptepuntjes of leermomenten delen in dit artikel.
Heb jij dus groene vingers en ervaring met basilicum? Schroom dan niet om je ervaringen en tips te delen in een reactie!

Op social media zal ik updates delen over dit basilicumproject en linken naar deze post met de laatste updates!
En als alles meezit, deel ik binnenkort ook een zelfde soort artikel voor peperplanten, tomaten, aardbeien en paprika. Wordt vervolgd 🙂

Feitjes, Weetjes, Tips & Tricks voor Basilicumplanten

Basilicumzaadjes zijn klein, zwart en glimmend. Veel zaadjes kiemen al na enkele dagen.
Eén zaadje is één stengel (= een plantje) en deze heeft veel ruimte nodig om te groeien: niet te dicht op elkaar zaaien dus! Snel opgekweekte basilicumplantjes uit de supermarkt bijvoorbeeld, staan té dicht op elkaar en zijn moeilijk om in deze formatie in leven te houden.

Basilicum moet je bij voorkeur in het voorjaar kweken en uitplanten in bijvoorbeeld potten op je balkon. Als je beschikt over een zonnig raam op het zuiden, dan zou je zelfs het hele jaar door basilicum op je vensterbank kunnen kweken.

Als het weer goed genoeg is kun je aan het einde van het voorjaar de binnen gekweekte basilicumplanten buiten zetten.
Het is verstandig om ze niet ineens buiten te zetten maar ze langzaam te laten wennen aan de buitentemparatuur. Zet ze bijvoorbeeld tijdelijk in de gang of bijkeuken.
Dit proces wordt afharden genoemd. Als het aan het eind van de zomer kouder wordt kunnen de planten beter weer naar binnen.

basilicum kwekenFoto: ik probeerde in het voorjaar van 2014 buiten basilicum te kweken, maar dit is helaas mislukt. Binnen no-time waren alle stekjes dood…

 

Vanaf half april kun je basilicum buiten in de volle grond of in potten zaaien. Kies voor een plek in de volle zon. Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe sneller de zaden zullen kiemen en hoe lekkerder het eindresultaat na het oogsten.
Zaai zaden in de volle grond met een afstand van zo’n 30 centimeter en bedek ze daarna met een laagje grond van ongeveer een halve centimeter. Gemiddeld kiemen de zaden van basilicum binnen 7 tot 12 dagen. In pot mag je basilicum dicht op elkaar zaaien, zodat de planten vooral in de hoogte zullen groeien.

Na een paar maanden zullen de plantjes bloemetjes produceren die de bladgroei doen verminderen. Je kunt deze dus beter weghalen zodat de plant al zijn energie stopt in het maken van blaadjes. Overigens zijn de bloemetjes ook gewoon te eten.

Als de basilicumplantjes te weinig licht krijgen worden de stengeltjes langwerpiger met minder blaadjes. Zorg dus voor zo veel mogelijk zon.

Als de basilicumplantjes gele blaadjes krijgen, dan duidt dit op stress van de plant. Dit komt meestal door te veel temperatuurverschillen, te veel of te weinig water, of te veel of te weinig plantenvoeding/mest.
Als ze nog buiten staan kun je ze wellicht beter binnen zetten. Probeer overigens altijd direct op de aarde water te geven, als de blaadjes nat worden kunnen ze eerder gaan rotten.

Pluk regelmatig een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Pluk de blaadjes vanuit de top van de plant of knip de gehele stengel af met een schone schaar.
Omdat basilicum na het plukken snel slap wordt, kun je deze het beste vlak voor gebruik oogsten. Knip altijd boven de eerste twee blaadjes vanaf de grond, zodat de basilicum daarna weer verder kan groeien.

Bronnen: Zaaikalender.com, Pokon.nl en lieve lezers van mijn blog

 

Het logboek van mijn basilicumplantjes

Eind februari 2017 kocht ik een basilicumplantje bij de supermarkt en een kweekzakje met basilicumzaadjes van de HEMA. Ik had me toen nog niet zo goed ingelezen en de zaadjes maar gewoon in het zakje met speciale aarde gestrooid.

Deze zaadjes begonnen al snel met kiemen en ik zag al na een week dat ze toch wel heel erg dicht op elkaar stonden:

basilicumplantjes kweken

Van het plantje van de supermarkt plukte ik regelmatig de grootste blaadjes (zoals op bovenstaande foto) en binnen no time waren er weer nieuwe grote blaadjes aangegroeid:

basilicumplant kweken

8 maart 2017
De stekjes in het kweekzakje worden steeds voller en het plantje van de supermarkt oogt een beetje ’te vol’:

basilicumplant kweken

Uit de pot met de supermarktbasilicum, heb ik de kleinste plantjes en de grootste blaadjes verwijderd, om de grootste stengels meer ruimte te geven om nog meer te groeien:  basilicumplant kweken

De miniplantjes uit het kweekzakje van de HEMA, verhuis ik naar twee bloempotten, waar ze meer ruimte hebben:

basilicumplant kweken

Ik vind dat supermarktplantje er maar karig uitzien: een paar gekke en springerige stengels:

basilicumplant kweken

Op 13 maart 2017 plukte ik verse basilicum voor een recept van ravioli met pompoen-chili pastasaus.
Ik meet de langste stengels nog eens op, deze zijn bijna 21 centimeter lang.

basilicumplant kweken
basilicumplant kweken

7 april 2017
Stiekem ben ik wel een beetje teleurgesteld, dat de langste stengel van de supermarktplantjes nog steeds maar ongeveer 23 centimeter lang is. Dat schiet niet op!

De zelf gezaaide basilicumplantjes doen het de laatste week wel heel erg goed. Ze worden vooral heel vol, schieten de hoogte in en de blaadjes zijn GROOT. Met pijn in mijn hart pluk ik de grootste blaadjes (ze zijn zo mooi!), na het maken van de foto’s. Ik hoop dat de stengels nog veel langer worden!

basilicumplant kweken

basilicumplant kweken

Op de foto’s is het niet zo duidelijk zichtbaar als ‘in real life’ maar er is een beetje verschil zichtbaar in kleur en structuur, tussen de basilicumblaadjes van de supermarkt en de plantjes die ik zelf gekweekt heb.

De zelfgekweekte zijn minder gerimpeld en lichter/mooier van kleur. De basilicum van de supermarkt is alweer ‘drukbevolkt’ (veel nieuwe kleine blaadjes) en moet weer bijgesnoeid worden.

Overigens ruiken beide plantenpotten superlekker na het knippen en water geven. Een heerlijke geur die door de hele woonkamer te ruiken is!


20 april 2017
De zelfgekweekte basilicumplantjes zijn vooral de afgelopen week flink omhoog geschoten en hebben nu ook veel blaadjes aan de onderkant. Ze zijn bijna even groot als het supermarktplantje, die jammergenoeg maar niet veel groter wordt en zelfs gekrompen lijkt.

basilicumplantjes kweken
basilicumplantjes kweken

basilicumplantjes kweken

Vooral het supermarktplantje heeft VEEL water nodig en de blaadjes van de zelfgekweekte plantjes zijn nog steeds lichter van kleur en gladder qua structuur. Moeilijk om te fotograferen, maar de supermarktversie ziet er ‘ouder’ uit en is aanzienlijk dorstiger dus.

Alle basilicumplanten krijgen dagelijks een flinke plens water en ook het schoteltje waar ze in staan vul ik dagelijks bij. Ze slurpen water dus, en ze ogen al snel ‘slapjes’.
Misschien is het al bijna tijd om ze buiten te zetten?

25 april 2017
Voor een aantal recepten had ik VEEL basilicum nodig en ik heb dan ook flink geplukt uit mijn plantjes:

basilicumplanten kweken

basilicumplanten kweken
De basilicum uit de supermarkt wordt maar niet hoger en ik hoop dat de zelf gezaaide basilicumplantjes nog wel groter gaan worden. De blaadjes van de zelfgezaaide plantjes zijn ook nog steeds mooier.
Ik proef weinig verschil trouwens!

basilicumplanten kweken
basilicum zelf kweken

Ik heb braaf alleen de grote en bovenste blaadjes geplukt: de onderste blaadjes heeft het plantje nodig om te kunnen groeien. Het supermarktplantje heeft geen blaadjes onderaan de stengel en in één van de twee potjes met zelfgezaaide plantjes, zijn de onderste blaadjes een beetje GEEL van kleur.

Dit zou betekenen dat het plantje stress heeft, maar ik zou niet weten waarvan.
De potten staan op dezelfde plek en krijgen dezelfde treatment.
Iemand een idee…?

10 mei 2017
De stengels van de zelf gezaaide basilicum, zijn nu even groot als die van de supermarktplantjes, alleen hebben zij onderaan nog kleine blaadjes. Hopelijk gaan ze dus nóg groter worden!

basilicumplanten

De kleine gele blaadjes onderaan de zelfgezaaide plantjes zijn eraf gevallen of heb ik er zelf afgeplukt. De nieuwe die hiervoor in de plaats komen, hebben gelukkig een groene kleur.
Ik weet nog steeds niet waarom dit is gebeurd.

basilicumplanten
De stengels van de supermarktplantjes hebben lichtere stengels dan de zelfgezaaide en ook hier en daar wat hardere en donkerdere blaadjes: niet mooi! De supermarktplantjes groeien ook niet meer, dus bij een volgende update hoop ik te kunnen laten zien dat de zelfgezaaide plantjes groter zijn dan die uit de supermarkt.

Maarrrrr: ik vind het best wel een prestatie dat ik de supermarktvariant nog niet heb vermoord 😉
Ik heb in kweekbakjes nieuwe basilicumzaadjes gezaaid en wil nog een paar potten met maar 5 stengels proberen te kweken. Misschien dat ze dan meer ruimte hebben om nog voller en hoger te groeien? Nu staan er zo’n 10 stengels in de potten (nog altijd minder dan de supermarktvariant) en dit oogt ook al ‘vol’.

30 juni 2017
Het was even stil op het basilicumvlak, maar er is veel gebeurd 😉
Ik kreeg als tip van een lezeres: ‘blijf met je tengels van die stengels af’ en dit zou helpen om ze flink te laten groeien. En…. ze had gelijk!

basilicum kweken

Af en toe heb ik wel wat blaadjes geplukt voor een gerecht, maar verder heb ik de plantjes zoveel mogelijk met rust gelaten, iedere dag een flinke plens water gegeven en lieve woordjes tegen ze gefluisterd.

basilicum kweken

basilicum kweken
De zelfgekweekte basilicum (5 stengels) heb ik naar een grotere pot verhuisd en sindsdien schiet hij de hoogte in. Hij is nu 45 centimeter hoog, wat betekent dat ik bijna mijn doel (50 centimeter) heb gehaald!

basilicum kweken

De basilicumplantjes van de supermarkt zijn nog steeds in leven. Ik kocht ze in februari en dit vind ik best een prestatie van mezelf 🙂

Deze plantjes zijn niet zo mooi als de zelfgekweekte. De stengels zijn een beetje bruin verkleurd en de blaadjes voelen harder aan. Ik ben nu dus bezig met het maken van zoveel mogelijk basilicumrecepten, om dit plantje een waardig einde te geven.

Recepten met basilicum

Eindelijk heb je een bomvolle vensterbank met metershoge basilicumplanten! Maar… wat dan…?
Hier wat lekkere recepten met basilicum:

tomatensoep met verse basilicum

Aardbeiensoep met basilicum en pistachesuiker
Spinaziesalade met Feta, Basilicum en Kersen
Vega Rainbow Pizza’s met fruit
Verse tomatensoep met basilicum

Ravioli met Pompoen-Chilisaus en verse basilicum
Pasta Pesto met broccoli en zalm
Tomaat-Mozzarella Burgers

Pasta met groene asperges en pesto
Frisse jelly van limoen met basilicum
Basilicumsoep met gerookte zalm

 jelly van limoen met basilicum


Heb je basilicumvragen of Tips & Tricks?

Laat het weten in een reactie!

 

[bctt tweet=”Zelf basilicumplantjes kweken (tot 50 cm hoog) en een supermarkt basilicumplant in leven houden!” username=”MarisMariaRenne”]

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

14 reacties

 1. Ik heb twee jaar geleden een paar losse plantjes uit een pot van de Lidl in onze (toen nog groente)kas geplant. De plantjes zijn netjes blijven groeien en ik heb er nog best wat van kunnen oogsten maar na verloop van tijd werden de bladeren donker en bitter en zaten de plantjes vol zaad. Het zaad heb ik er uit gehaald en bewaard en nu ben ik dus vergeten waar ik dat heb gelaten…

 2. Goed bezig Maris!
  Ik heb de eerste plantjes ook al staan en begint lekker geurende blaadjes te krijgen.

  Ik kijk vaak op http://www.mooiemoestuin.nl Diana geeft veel tips over het ‘moestuinieren’ en moet altijd watertanden als ik haar planten zie. Misschien vind je daar nog meer tips en trucs om het dit jaar tot een succes te maken! Zet um op ??

 3. Haha, ik heb ook eens een poging gedaan om basilicum te kweken, maar er is niet veel van terecht gekomen, terwijl ik toch best oke ben met planten… is het dan zo’n lastig ding? Een plantje uit de supermarkt in leven houden is me wel gelukt vorig jaar, maar de winter heeft hij helaas niet overleefd. De bieslook wel, die groeit als kool

  1. Ik hoor van veel mensen dat ze basilicum lastige plantjes vinden om te kweken en in leven te houden. Ik heb helemaal geen groene vingers en ga dus braaf alles lezen en uitproberen 🙂
   Heb al handige tips gekregen en zal dit artikel regelmatig updaten!
   Bieslookplantje uit de supermarkt heb ik ook eens lang in leven gehouden. Werd heel hoof en vol, maar ook lichter van kleur en minder lekker. Wordt misschien vervolgd ?

 4. Ooit heeft mijn moeder mij een basilicum-plant gegeven en een munt-plant. Beide groeiden als een tieremelier! Helaas vergat ik ze in de winter naar binnen te halen en moest ik afscheid van beide planten nemen.
  Vervolgens heb ik het zelf nog een aantal pogingen geprobeerd, maar het wilt niet lukken. ?

  Ik vind het erg knap hoe jij het volhoudt! Zet ‘m op!!

 5. Nice!!! Zelf nog niet gekweekt, maar zo te lezen wil ik het wel proberen? Mijn Basilicum plantjes blijven erg lang goed op de vensterbank met een slok water per dag! De bloempjes van de plant vind ik Supermooi en ik wacht altijd vol spanning totdat die uitkomen ?
  Success

 6. Leuk om te lezen. Wij hebben een Basilicumplant van 78 centimeter. Het geheim is vooral 1 steel in 1 pot😄

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret