Frisse Jelly van Limoen & Basilicum

Limoenjelly met basilicum

Ik heb altijd flink groeiende basilicumplanten op de vensterbank staan, dus ging ik op zoek naar recepten met basilicum in de hoofdrol 🙂

Dit supersimpele recept voor limoenjelly met basilicum vond ik in de Allerhande en is eigenlijk bedoeld voor zes kleine puddinkjes. Maar ik maakte er één grote limoenpudding van.

Het eindresultaat is helaas niet zo mooi geworden als ik had gehoopt. Ik hoopte dat de blaadjes meer door de hele pudding zouden ‘zweven’ in plaats van dat ze vooral op de bodem zichtbaar zouden zijn. Maar hij smaakt er gelukkig niet minder lekker door!

Het is een superfris dessert met een spicy twist: perfect om bijvoorbeeld als toetje te serveren na een zomerse BBQ.
Kijk eens hoe prachtig het drilt:

De meningen over pudding en jelly zijn verdeeld. Veel mensen moeten er niets van hebben, maar ik vind het fascinerend.
De vorm, structuur, de smaak: puddingen zijn echt te gek!

Ingrediënten voor limoenjelly met basilicum (1 grote of 6 kleintjes)

  • 6 blaadjes witte gelatine (of 35 gr Agar Agar, voor een VEGAN PROOF jelly)
  • 3 limoenen, uitgeperst
  • 400 ml water
  • 6 kleine puddingvormpjes of 1 grote puddingvorm (500 ml)
  • 1 tl olijfolie met basilicum (ik gebruikte trouwens gewoon bakspray!)
  • 100 gr suiker

Limoenjelly met basilicum   Limoenjelly met basilicum

Hoe maak je het?

Laat de gelatine 5 minuten weken in koud water.
Breng 400 ml water met de suiker aan de kook.
Knijp de gelatine uit, neem het suikerwater van het vuur en los hierin de gelatine op.
Roer het limoensap erdoor en laat het mengsel afkoelen, tot het lobbig begint te worden.

OPMERKING: dit duurde bij mij, met een grote puddingvorm ruim een uur!

Limoenjelly met basilicum

Snijd de basilicum in fijne reepjes.
Roer de fijngesneden basilicum door het lobbige gelatinemengsel.
Zo zakt de basilicum straks niet naar de bodem van de puddinkjes.

OPMERKING: wacht écht tot de vloeistof een beetje afgekoeld is, anders verkleurt de basilicum en ziet het er bruingekleurd en ‘verrot’ uit! #truestory
Ik was ongeduldig en kon dus met een vorkje de verlepte blaadjes uit de ongestolde vloeistof vissen…

Ik heb mijn pudding in de koelkast gezet en tussendoor een paar keer gecheckt of de vloeistof al lobbig begon te worden. Maar helaas was ik te laat: het was heel lang warm en vloeibaar en opeens was het zo lobbig, dat ik er geen basilicum meer doorheen kon roeren, zonder de pudding te beschadigen.
Misschien dat dit beter gaat met kleine puddingvormpjes en wellicht ga ik dit nog eens proberen.

Limoenjelly met basilicum
Limoenjelly met basilicum

Vet de vormpjes dun in met basilicumolie en verdeel het gelatinemengsel erover.
Laat de jellies in de koelkast in ongeveer 2 uur opstijven.

Dompel de puddingvormpjes even tot de rand in een bak met heet water, om ze makkelijk te storten. Niet te lang, want je pudding kan al snel smelten en instorten!
Leg een bord op de vorm, draai om en laat de jelly eruit glijden.

OPMERKING: een grote pudding duurt langer om op te stijven dan zes kleintjes. Je kunt dit dus het beste ’s ochtends maken, als je het ’s avonds wilt serveren.

Nog een laatste tip: een velletje vershoudfolie over de nog op te stijven pudding, voorkomt velvorming!

Limoenjelly met basilicum

Wie van jullie vindt pudding en jelly net als ik ook te gek?
Let me know 🙂

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto met credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret