Vleesvervangers voor Beginners

vleesvervangers

Het is de Nationale Week Zonder Vlees. De derde editie alweer en ik vind het een geweldig initiatief!
Ik heb inmiddels gespot dat veel van mijn lezers en volgers deze week ook meedoen: dit maakt me heel blij <3

Zelf eet ik nu twee jaar vegetarisch en daarvoor heb ik bijna twee jaar ‘geflext’.
Het was vier jaar geleden helemaal niet mijn intentie om vegetariër te worden. Het begon als een experiment met heel kleine stapjes.
Eens een dagje per week zonder vlees’ werd al snel ‘Drie dagen per week geen vlees’ en vervolgens ‘Ik kan eigenlijk best goed zonder vlees’ en tot slot: ‘Ik wil nooit meer vlees eten’.

Zoals in de meeste huishoudens, bereid ik over het algemeen ook vaak een aantal roulerende gerechten.
Maaltijden die bij mij thuis vrijwel wekelijks op tafel getoverd worden zijn bijvoorbeeld Nasi Goreng, Italiaanse lasagne, burgers met friet en Mexicaanse wraps.
Wanneer je deze routine eenmaal hebt aangepast met plantaardige favorieten, dan kost het nauwelijks nog moeite om vlees te laten staan.

Het was voor mij pas in een veel later stadium, dat ik er meer over ging lezen en docu’s ging kijken en dat vlees (maar ook zuivelproducten) me steeds meer tegen ging staan.
Ook gebruik ik tegenwoordig niet meer zoveel vleesvervangers als toen ik begon met experimenteren.

Maar als je gewend bent om vaak vlees te eten (of je hebt bijvoorbeeld tegensputterende huisgenoten) dan zijn vleesvervangers echt uitermate geschikt om die eerste stappen te maken: ik heb er superveel aan gehad!
Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt, mocht je deze week als een kleine uitdaging zien 🙂

vleesvervangers

In de afgelopen jaren heb ik véél verschillende vleesvervangers getest en in deze blogpost deel ik mijn ervaringen en tips met een aantal van deze producten met jullie.
Een aantal foto’s en screenshots zijn gemaakt in de donkere wintermaanden van 2017 en 2018 en dus niet van blogwaardige kwaliteit. Maar hee: het gaat om de inspiratie 😉

Voor mij waren dit allemaal kleine stapjes en aanpassingen die ik heb gemaakt, die samen tot het resultaat hebben geleid dat ik geen vlees meer mis of nog wil eten.

Kip, Gehakt & Balletjes

Ik ben gek op Indisch eten en ik heb vooral ontdekt dat het om de marinades (boemboes) en sausjes gaat, niet zozeer om het vlees dat erin verwerkt wordt.
Eieren, kipstuckjes, tofu, tempeh of vegetarische balletjes zijn allemaal prima te bereiden met Indische specerijen.

vleesvervangers

Koop je kant en klare balletjes?
Dan is mijn tip om balletjes te halveren en de saus er zo lang mogelijk in te laten trekken voordat je het serveert.
Zoals bij eigenlijk alle Indische gerechten, is het de tweede dag sowieso lekkerder omdat de smaken er dan extra goed zijn ingetrokken 🙂
Dus maak lekker veel en eet er twee dagen van (of vries het in).

Met vegetarisch gehakt draai ik net zo lekker en makkelijk de Pittige Indische gehaktballetjes in elkaar, zoals ik ze altijd maakte:

vleesvervangers

vleesvervangers

vleesvervangers

vleesvervangers

vleesvervangers

Deze Week Zonder Vlees kun je dus gewoon andijviestamppot met balletjes en jus op tafel zetten, volgens je eigen recept.

vegan proof indisch koken
FOTO: Vegan Proof Indische gerechten

Ik ben nooit een groot liefhebber geweest van kluiven (kippenpootjes, spareribs e.d.) of grote stukken kip.
Maar kleine blokjes kipfilet gebruikte ik wel regelmatig in gerechten.
Bijna alle merken vega kipstukjes heb ik nu wel geprobeerd en ik vind ze allemaal te gek qua structuur en smaak.

In het begin was het even wennen aan de strakke vierkante vormpjes die ze soms hebben, maar dit zie ik nu niet meer.
Ik kan me herinneren dat ik toen ik al een jaar flexte, ik de smaak van echte kipfilet niet meer kon waarderen. Dit vond ik toen opeens stug, taai en een beetje ‘muffig’ smaken.

Gek hè, hoe je smaak en gewoontes kunnen veranderen!?

vleesvervangers

vleesvervangers

Waar je rekening mee moet houden, is dat vega kipstukjes zachter en malser zijn.

Ik heb geëxperimenteerd met marineren en paneren van kipstukjes, maar dit was vooral tijdens het eerste jaar helaas niet altijd een succes.
Geduld (en een goede pan met anti-aanbaklaag!) is dus vereist en je moet met je neus bovenop de pan blijven staan, voordat de boel aanbrandt. True story 🙂
Maar ook hier heb ik mijn draai in gevonden. Wat al helpt, is iets meer olie gebruiken en het vuur wat lager zetten.

vleesvervangers

FOTO: vega kipstukjes zijn perfect voor het maken van Indiase curry’s.
Ook lekker in Mexicaanse wraps of om bijvoorbeeld Indische Mosterdkip mee te maken!

tofu

Gewone, eenvoudige gerechten die menig gemiddeld gezin doordeweeks regelmatig eet (wraps, pasta’s of een wokgerecht), zijn dus prima en moeiteloos te bereiden met vegagehakt, vega kipstukjes.
Maar ook tofu en tempeh zijn lekker in bijvoorbeeld snelle Nasi Goreng of Bami Goreng!
Ik vind de gemarineerde reepjes tofu en tempeh van Albert Heijn (huismerk) persoonlijk érg lekker.

Vegaburgers 

Begin 2017 ging ik voor het eerst aan de slag met het zelf maken van vegaburgers. Dit ging niet altijd goed 🙂
Dit is echt een kwestie van oefenen en geduld hebben. Niet afraffelen dus.

Zo wil je de bonen en overige ingrediënten van je zelfgemaakte burger niet te fijn pureren, maar juist een beetje textuur behouden (anders valt ‘ie bij het bakken uit elkaar).
Zet je hakmolen dus niet op de fijnste stand, maar druk een paar keer op ‘Pulse‘.
Ook kun je alles fijnmaken met een staafmixer, of aandrukken met een stamppotstamper.

vleesvervangers
FOTO: Home Made Vega Tex Mex Bonenburger

Het toevoegen van paneermeel of havermout geeft wat crunchy textuur aan je home made burger, maar neemt ook vocht op (wat weer helpt te voorkomen dat je burger uit elkaar valt).

Je zelf in elkaar gedraaide burgers even laten rusten in de koelkast, is ook echt een must.
Meestal laat ik ze wel een paar uur opstijven en drogen, maar als ik hier geen tijd voor heb, dan voeg ik gewoon wat extra havermout toe.
Maar minimaal een half uur in de koelkast, is wel iets dat ik trouw doe.

vleesvervangers
FOTO: Italiaanse Pestoburgers met de gehaktschijf van Vegafit

In het afgelopen jaar heb ik veel verschillende vegaburgers geprobeerd, maar er was maar één vleesvervanger die ik werkelijk vond overeenkomen met de smaak van een runderburger. Dit was de gehaktschijf van Vegafit.
Absoluut een aanrader dus voor op de BBQ deze zomer, hier kun je een leuk burgerbroodje mee bouwen!

Ik ben een groot fan van De Vegetarische Slager en veel mensen zijn lyrisch over hun MC2 burger.
Persoonlijk ben ik meer fan van Vegafit’s gehaktschijf, vanwege de dikte en smaak. De MC2 burger is dunner en moet voorzichtiger gebakken worden. Ook vind ik ‘m qua smaak niet heel bijzonder, maar smaken verschillen 🙂

vleesvervangers

Wanneer je eenmaal vegaburgers hebt omarmd, moet je zeker ook eens leuke smaken van supermarkt huismerken proberen!
Op bovenstaande foto zie je een Notenburger (Jumbo huismerk) op een broodje met gesmolten blauwe brie, walnoten, sla en komkommer.
Deze notenburger is toch wel één van mijn grote persoonlijke favorieten.

vleesvervangers
Maar ook deze bietenburger (AH huismerk) met geitenkaas is te gek!

Als groot burgerliefhebber, dacht ik echt dat dit iets zou zijn dat ik niet zou kunnen missen. Maar eerlijk waar: ik vind vegaburgers (al dan niet zelfgemaakt) veel smaakvoller, lekkerder en origineler!

Snacks & Overig

Toen ik net besloten had om geen vlees meer te kopen, was ik niet heel streng voor mezelf. Ik stond het mezelf toe om op feestjes en zo gerust een bitterbal of iets dergelijks te mogen snacken.
Na een paar feestjes veranderde ik van mind set en dacht ik steeds vaker: ‘Laat maar, het is maar een bitterbal…’

In de afgelopen jaren heb ik een aantal snacks en overige vegaproducten geprobeerd, zoals deze Nuggets van Vegafit en Frikandellen van &SamHoud:

vleesvervangers

De nuggets komen qua smaak en structuur overeen met kipnuggets, maar ik vond ze wel wat droger.
Inmiddels schijnen ze verbeterd te zijn, maar ik heb ze nog niet geprobeerd.
Mijn kinderen snaaiden ze moeiteloos weg, dus ze zijn sowieso kidsproof.

De frikandelletjes waren top, echt een grote verrassing!
En als je weet waar échte frikandellen van gemaakt worden, vind je het idee van deze vegavariant sowieso fijner 🙂
Ik deed op Instagram Stories een poll met de stelling: Frikandel Speciaal met Curry of Ketchup?

80% stemde voor curry. Ik zit zelf ook in Team Curry 🙂

vleesvervangers

Met vissticks maakte je mij eigenlijk nooit heel erg blij. Ik at ze maar één of twee keer per jaar bij gebrek aan inspiratie en omdat ik weet dat mijn kinderen er blij van worden.
Verder vind ik ze ‘wel oké’ bij een bergje spinazie met een gekookt ei of eiersalade.
Ik proefde qua smaak en textuur wederom geen verschil met deze vegavariant, maar vond ze net als de nuggets ook ietsje droger.

vleesvervangers
vleesvervangers
Op Veggieworld kocht ik in 2018 vegan kebab van het Duitse merk Wheaty: superrrrrlekker!
Dit jaar kocht ik weer wat nieuwe producten op deze beurs, waar jullie binnenkort leuke recepten van gaan zien verschijnen 🙂

Ik breng zelf meestal vega kipstukjes of tofureepjes op smaak met gyros- of shoarmakruiden en serveer het met sla, fijngesneden groenten en pitabroodjes of wraps.

vega kapsalon

Ook comfort food zoals kapsalon kun je dus gewoon blijven eten en zelf bereiden met vega(n) kebab of vegagehakt!
Veel lekkerder trouwens dan van de kebabzaak: lekker zonder slappe friet of laffe knoflooksaus 😉

vleesvervangers

De Filet Americain van De Vegetarische Slager vind ik werkelijk mind blowing.
Zo jammer dat dit nog niet verkrijgbaar was tijdens mijn zwangerschap in 2015, toen ik maandenlang cravings had 🙂

Het is ietsje zoeter dan echte filet, maar dit vind ik niet storend. Bovendien beleg ik het altijd rijkelijk met uitjes en strooi ik flink veel peper en zout, dus juist een prima combi.
Ik heb ook andere merken vegetarische filet americain geprobeerd, maar daarvan vond ik het qua structuur vaak als een ‘spread’ proeven en ook qua smaak een tikkeltje tegenvallen.

Ook vind ik het fijn dat deze vega filet in kleine porties verpakt zijn en dat het lekker lang houdbaar is.
Want in tegenstelling tot rauw vlees, zijn de ingrediënten van deze vegavariant minder bederflijk en hoef je het dus niet in recordtijd weg te snaaien.

vleesvervangers

Tot slot: deze vegan no beef bapao vond ik ook één van de leukste ontdekkingen qua snacks.
Ik vind de vulling smeuïger en lekkerder dan die van gewone bapaos met vlees.

Vleesvervangers/vleesopvolgers hebben mij de afgelopen jaren dus echt geholpen om de stap te maken naar helemaal vleesvrij eten.

Hopelijk heb je wat aan dit artikel als je ook nog zoekende bent!
Heb je vragen of tips voor producten die ik eens moet proberen?
Laat het hieronder weten in een reactie!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

14 reacties

 1. Mooi uitgebreid artikel! Ik ben gek op de krokante kipschnitzel van Vivera (net echt, daar kun je serieus mensen mee voor de gek houden), hun visburgers zijn trouwens ook erg lekker! De producten van DVS vind ik idd ook erg goed, en de burgers van SoFine (Jumbo, dacht ik) zijn ook erg lekker.

 2. Oh hier zitten wat tips tussen die ik zal probeer, de notenburger, alleen jammer dat die dan alleen bij de jumbo zijn. Ik vind dat zo geen fijne winkel bij ons.
  Ik zelf vervang vlees wel eens door kaas of ei maar zal nu eens wat verder kijken. Thanks!

  1. Jammer is dat hm, dat het zo per filiaal kan verschillen? Ik moet voor het enige Haarlemse Jumbofiliaal 32913 km fietsen. Dus koop ik dan altijd een grote voorraad van dingen die ze bij onze karige buurtsuper niet hebben, om in te vriezen 🙂

 3. Leuk stuk weer! Ik ben zo’n vegetariër die niet zo goed weet hoe te reageren op ‘ik ben nu ook vegetariër’-mededelingen, omdat ik altijd een beetje bang ben als een soort evangelist over te komen en dat vind ik dus superirritant. Maar eigenlijk wilde ik dus de vorige keer al wat zeggen: go Maris! Goed bezig 🙂

  Ik weet niet of je wel eens met seitan hebt gekookt, maar dat is dus ook héél lekker. Mijn vleeseetvriend vindt seitanbroodjes zelfs lekkerder dan vlees-saucijzenbroodjes bijvoorbeeld.

  1. Haha, ik snap wat je bedoelt 🙂 En dank je wel! Ik vind het irritant als mensen reageren dat het nu echt een ‘hype’ of ‘hip’ is. Ik probeerde het jaren geleden ook al, maar vond het toen veel moeilijker om er mijn weg in te vinden. Overigens lust ik geen saucijzenbroodjes, dus heb de seitanbroodjes ook niet geprobeerd 🙂

 4. Snap werkelijk niet waarom mensen zo lelijk naar elkaar moeten doen om zulke persoonlijke keuzes – echt heel vermoeiend ?
  Ik ben totaal geen vegetariër, eet wel heel graag groenten en peulvruchten e.d. dus eet vaak vega of vegan. Zo doen we allemaal wat we willen en kunnen.
  Ik vind ‘vleesopvolger’ een rake term! Ik ben niet zo heel erg van het vlees vervangen en zeker niet met andere kant en klare dingen, maar ben wel heeeeel nieuwsgierig naar alles wat nieuw is in de supermarkt. Ik vind vooral de notenballetjes en zadenburgers van de Jumbo erg lekker, en de frikandellen die je ook al noemde. Ben geen zuivelmeisje denk ik altijd, maar inderdaad, kaas…. Ik houd er zoooo van. Vegan zou mij niet makkelijk afgaan.
  Ik kwam ooit een ‘bang bang fish taco’ gerecht tegen die ik nu zelf maak met tahoe en tempeh. Echt heerlijk! Wij hebben hier een leuke vega supermarkt, veggie4u, die volgens mij ook online is!
  Kan het er uren over hebben… Hoop dat de lelijke reacties je verder bespaard blijven!

 5. Wat een onwijs inspirerent stuk, thanx! En een karige buurtsuper, ja die hebben wij hier ook. Maar inkopen en invriezen van bij de minder karige supermarkt is dan weer een gouden tip! Goed plan.

  1. Ik neem mezelf regelmatig voor om vaker even een stuk verder te fietsen voor een betere supermarkt. Maar in de praktijk ga ik toch bijna altijd naar onze karige buurtsuper 🙂 Maar eens in de paar weken dan sla ik echt groot in en prop ik voorraadkast en vriezer vol met fijne producten waar ik weer even mee vooruit kan.

 6. Veggiedelli.nl zou voor jou kunnen helpen heerlijke webshop! En voor vegan kaas de kaas van wilmersburger (plakken) vind ik zef GRANDIOOS! Verkrijgbaar bij Ah online en in veel Ah’s of jumbo’s (of ze bestellen t voor je). De geraspte kaas vind ik ook heerlijk maar smelt moeilijker.. dan kies ik liever voor de geraspte kaas van veggiedelli 🙂 sinds november eten wij vegan en veel vleesvervangers en kaasvervangers bieden dan uitkomst :):). Het enige dat ik echt mis is geitenkaas en chorizo haha daar heb ik nog geen lekker alternatief voor gevonden !

 7. Fantastisch artikel en ik ben ook een soort van deels in de kast vega. Mensen doen soms alsof ik krankzinnig ben als ik vertel geen vlees te eten. “Maar… wat eet je dan?” Of “Ik heb echt vlees nodig hoor.” Ik krijg trek van je artikel en ik ben echt dol op frikandellen en de Samhoud frikandelletjes hebben mij ook positief verrast. Voor een wat sappigere vega frikandel speciaal gebruik ik de bratwurst van de vegetarische slager, zo lekker! Goed van je dat je hier aandacht aan besteed, er is gelukkig nu voldoende alternatief als je geen vlees meer wil eten. Alleen qua zuivel ben ik nog niet helemaal overtuigd en kaas idd ook niet…

  1. Dank je wel! Ik vind het ook lastig hoor, sommige reacties die ik (online en offline) krijg. Maar het voelt gewoon voor mij echt niet goed meer om nog dieren te (willen) eten. Heb dat natuurlijk vrijwel mijn hele leven wel gedaan dus dat is lastig uitleggen soms, waarom je opeens ‘bekeerd’ bent. Met de meeste zuivel had ik niet zoveel moeite eigenlijk. Was wel even wennen (de plens melk in mijn koffie bijv.) maar miste het eigenlijk al heel snel niet meer! Kaas is voor mij helaas echt nog een dingetje. Ben ik nog niet over uit en echt goede alternatieven waar ik blij van word (zoals met vleesvervangers) heb ik nog niet ontdekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Maris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret