Nederlandse Andijviestamppot met pittige Indische Gehaktballetjes

andijvie-indisch
Ik heb de Nederlandse nationaliteit, maar ben ook Indisch. Ik ben dus letterlijk opgegroeid met Hollandse stamppotten en pikante Indische rijsttafels.
Dat ik een mix ben, blijkt wel eens wanneer ik onder alleen Nederlandse of Indische mensen ben.

Een Nederlandse vriendin moest keihard lachen toen we bij de FEBO een vette hap uit de frituurmuur trokken en ik ‘Sah-tèh kroket’ zei. Ik weet niet beter dan hoe je dit Indisch uitspreekt en ik zou de eyerolls van Oma in mijn rug voelen branden als ik het op z’n Nederlands (‘Sateejkroket’) zou uitspreken.

Ook bloeden mijn oren, maar probeer ik Nederlandse mensen niet te verbeteren als ik ze ‘Gaadoo Gaadoo’ of ‘Ketjap Maanis’ hoor zeggen.
Wat ook wel typisch Indisch is van mij: ik eet bijna overal sambal bij. Op boterhammen met kaas, pindakaas, op pizza’s en in stamppotten: geen sambal in Casa di Maris = paniek.

In het buitenland eet ik nooit kaas, want ik ben een verwende Nederlandse. Op Franse stinkkaasjes na, kan ik alleen de belegen kaas van Neerlandsche bodem waarderen.
En ik eet altijd met mes en vork, wat dus in mijn Indische familie ‘not done’ is. Eten doe je met een lepel. Eén lepel. Dus een volgeschept bordje met bami, nasi, vlees, Gado Gado: dit eet je allemaal met één lepel.

Maar dit kan ik niet. Ik eet alleen soep, yoghurt en havermout met een lepel.
Wanneer ik dus bij familie eet, dan vraag ik altijd fluisterend en een tikkeltje beschaamd om een mes en vork terwijl ik naar de grond kijk.

Vandaag deel ik een recept met jullie dat een beetje symbool staat voor mijn roots en mijn persoonlijkheid. Het is een Nederlandse stamppot (met gesmolten blokjes kaas!) met een Indische twist én met ballen natuurlijk 😉

Nederlandse Andijvie met Indische Gehaktballetjes

Ingrediënten voor 4 personen

VOOR DE ANDIJVIESTAMPPOT

 • 1,5 kg stamppotaardappelen
 • 1 groentebouillonblokje
 • 100 ml melk
 • 500 gr fijngesneden andijvie
 • 150-200 gr belegen kaas in kleine blokjes
 • 1 el grove mosterd
 • peper en zout
 • gebakken uitjes

VOOR DE INDISCHE GEHAKTBALLETJES

 • 4 lente-uitjes
 • 3 rode pepers (of 6 Indische rawits)
 • 1 ei
 • 2 el maïzena
 • 500 gram gehakt
 • klein schaaltje paneermeel
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • zonnebloemolie
 • 100 ml ketjap manis
 • 2 tl sambal oelek

Hoe maak je deze Nederlandse Andijviestamppot met pittige Indische Gehaktballetjes?

Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in ruim water met een bouillonblokje.
Doe ze na het afgieten terug in de pan.
Leg de gesneden andijvie op de aardappelen, voeg de melk en mosterd toe en stamp dit grof door elkaar.
Schep de kaasblokjes erdoor en houd er een paar apart.

Snijd de lente-uitjes in fijne ringen en hak de pepers fijn.
Kneed de lente-uitjes, het ei, de maïzena en de pepers goed door het gehakt.
Houd een paar stukjes rode peper over voor de garnering.

Breng het gehakt op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en rol er kleine balletjes van.
Rol de balletjes door het schaaltje paneermeel voor een krokant korstje.
Pel en snijd de uien in ringen en pel en hak/pers of rasp de knoflook fijn.

Nederlandse Andijvie met Indische Gehaktballetjes

Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en bak de balletjes rondom bruin.
Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de uien glazig zijn.
Voeg de ketjap, sambal en een scheutje water toe en gaar de gehaktballetjes.
Laat het geheel op zacht vuur inkoken tot sausdikte.

Verdeel de balletjes over de stamppot en strooi hier de achtergehouden blokjes kaas, gebakken uitjes en fijngesneden pepertjes over.
Be like Maris: doe er nog een schepje sambal badjak bij 😉

Over gebakken uitjes zijn de meningen verdeeld. Er zijn Indische mensen die beweren dat dit iets typisch Nederlands en helemaal niet Indisch is. Maar ik vind het lekker en het geeft een crispy bite aan veel gerechten.

Selamat Makan!


Is andijviestamppot niet je ding? No worries!

Op mijn blog staat ook een lekker recept voor stamppot met tuinbonen, geitenkaas en walnoten en klik HIER voor al mijn Indische recepten.

Zitten er onder mijn lezers ook mensen met gemengde roots? En mengen jullie ook wel eens gerechten uit de verschillende keukens?
Laat het horen in een reactie!

 

Nederlandse Andijviestamppot met pittige Indische Gehaktballen Click To Tweet

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne
Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto met credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

1

Reader Interactions

Comments

 1. Klinkt goed! Zou niet in me opkomen, zo’n combinatie, maar ik ga hem zeker onthouden! En stiekem ben ik wel benieuwd, hoe hoor je Gado Gado en Ketjap Manis dan uit te spreken? *denk hier een blozende smiley*…

  • Haha, je hoeft niet te blozen hoor 😉
   Als ik bij een pizzeria iets bestel zal het voor een Italiaan vast niet om aan te horen zijn.
   ‘Manis’ spreek je uit als ‘Mahnies’ en bij ‘Gado Gado’ spreek je de ‘G’ uit zoals in het Engelse woord ‘Goody Bag’ of ‘Gift’. Dus een ‘soort K’.
   In het Indisch heb je bijna geen lange klinkers, het is in 99% van de gevallen altijd kort en de ‘R’ spreek je ook vaak niet uit. Dus ‘Gado Gado’ is niet ‘Gaadoo Gaadoo’ maar ‘Kaddo Kaddo’ en ‘Telor’ (ei) is ‘Tèhloh’ en niet ‘Teeloor’.
   In deze post heb ik ook wat geluidsopnames van een echte Indo toegevoegd: http://www.haremaristeit.nl/gado-gado-perfecte-pindasaus/

  • Haha echt?! Ik kan dat niet hoor, dat wordt knoeien. Vlees wil ik snijden met een mes, niet met een lepel. En ik wil met een vork in groenten prikken en eraf kunnen bijten, niet in één keer in mijn mond schuiven ?

   • Seriously 🙂 Maar dan wel eten dat lepel-waardig is natuurlijk en waar niet in gesneden hoeft te worden. Alles met rijst en de meeste pasta gerechten worden hier in huis dus heerlijk naar binnen “geschoven”.

 2. In de bedrijfscafetaria stond dik achter een oude jonggebleven man. Hij deed de gekookte aardappels op het bord, daarna de karbonade en toen de gemengde sla met ondefinieerbare saus. En bovenop kwam het toetje van aambeienvla. Hij had kennelijk haast. De kok vroeg nog, zal ik de soep naast de vla doen?

  Als de sah-téh-kroket al een culinair hoogtepunt is dan kan bovenstaand recept wel het seksuele zijn. Een bord met zoveel smaken, smaakt uiteindelijk naar niks., maar dan hebben we het wel over de gemengde Nederlands keuken of wat daarvoor door mag gaan.

  .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *