Nederlandse Andijviestamppot met pittige Indische Balletjes (VEGA)

andijvie stamppot indische balletjes vega


Ik heb de Nederlandse nationaliteit met Indische roots. Ik ben dus letterlijk opgegroeid met zowel Hollandsche stamppotten als pedis (pikante) Indische rendang. Dat ik een mix ben, blijkt wel eens wanneer ik onder alléén Nederlandse of Indische mensen ben…

Nederlands-Indische Mix

Een Nederlandse vriendin moest eens keihard lachen toen we bij de FEBO een vette hap uit de frituurmuur trokken en ik ‘Sah-tèh kroket’ zei. Ik weet niet beter dan hoe je ‘saté’ Indonesisch uitspreekt en ik zou de eyerolls van Oma in mijn rug voelen branden als ik het op z’n Nederlands (‘Sateeeeejkroket’) zou uitspreken. Wat ook wel typisch Indisch is van mij: ik eet bijna overal sambal bij. Op boterhammen met kaas, pindakaas, op pizza’s en in stamppotten: geen sambal in Casa di Maris = paniek.

In het buitenland eet ik nooit kaas, want ik ben wat dat betreft wel een verwende Nederlandse. Op Franse stinkkaasjes na, kan ik alleen de (extra) belegen kaas van Neerlandsche bodem waarderen.
En ik eet altijd met mes en vork, wat dus in mijn Indische familie niet gebruikelijk is, want: eten doe je met een lepel. Eén lepel trouwens. Dus een volgeschept bordje met bami goreng, nasi goreng of Gado Gado: dit eet je allemaal met één lepel.

Maar dit kan ik niet…. Ik eet alleen soep, yoghurt of havermout met een lepel. Wanneer ik dus bij familie eet, dan vraag ik altijd fluisterend en een tikkeltje beschaamd om een mes en vork terwijl ik naar de grond kijk.

Vandaag deel ik een recept met jullie dat een beetje symbool staat voor mijn gemengde roots en mijn persoonlijkheid. Het is een Nederlandse stamppot (met gesmolten blokjes kaas!) met een Indische twist én met ballen natuurlijk 😉

Hollandse Andijviestamppot met Indische Vega-balletjes
Ingrediënten voor 4 personen

VOOR DE ANDIJVIESTAMPPOT

 • 1,5 kg stamppotaardappelen
 • 1 groentebouillonblokje
 • 100 ml melk
 • 500 gr fijngesneden andijvie
 • 150-200 gr belegen kaas in kleine blokjes
 • 1 el grove mosterd
 • peper en zout
 • gebakken uitjes

VOOR DE INDISCHE VEGA-GEHAKTBALLETJES

 • 4 lente-uitjes
 • 3 rode chilipepers (of 6 kleine Indische rawits)
 • 1 ei
 • 2 el maïzena
 • 500 gram vegagehakt
 • klein schaaltje paneermeel
 • 2 uien
 • 2 teentjes knoflook
 • zonnebloemolie
 • 100 ml ketjap manis
 • 2 tl sambal oelek

Bereiding Hollandse Andijviestamppot met Indische vega-ballen

Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in ruim water met een bouillonblokje.
Doe ze na het afgieten terug in de pan.
Leg de gesneden andijvie op de aardappelen, voeg de melk en mosterd toe en stamp dit grof door elkaar.
Schep de kaasblokjes erdoor en houd er een paar apart.

Snijd de lente-uitjes in fijne ringen en hak de pepers fijn.
Kneed de lente-uitjes, het ei, de maïzena en de pepers goed door het gehakt.
Houd een paar stukjes rode peper over voor de garnering.

Breng het gehakt op smaak met een beetje zout en versgemalen peper en rol er kleine balletjes van.
Rol de balletjes door het schaaltje paneermeel voor een krokant korstje.
Pel en snijd de uien in ringen en pel en hak/pers of rasp de knoflook fijn.

Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en bak de balletjes rondom bruin.
Voeg de ui en knoflook toe en bak tot de uien glazig zijn.
Voeg de ketjap, sambal en een scheutje water toe en gaar de gehaktballetjes.
Laat het geheel op zacht vuur inkoken tot sausdikte.
Persoonlijk vind ik het lekker om flink wat ketjap te gebruiken, zodat je een beetje een stroperige saus krijgt met een mooie glazuurlaag. Lekker mee minderen natuurlijk, als jij dit zelf niet zo lekker vindt!

Verdeel de balletjes over de stamppot en strooi hier de achtergehouden blokjes kaas, gebakken uitjes en fijngesneden pepertjes over.
Be like Maris: doe er gewoon nóg een schepje sambal badjak bij 😉

Over gebakken uitjes zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen die beweren dat dit iets typisch Nederlands en helemaal niet Indisch is. Maar tja: ik ben zowel Nederlandse als Indische en vind het gewoon lekker én een crispy bite toevoegen aan een gerecht.

Selamat Makan / Eet smakelijk!

Nederlandse Andijvie met Indische Gehaktballetjes

Maak je een DIY of recept van mijn site? Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit in je foto op Instagram. Wie weet verschijnt jouw foto met credits in een volgend artikel met Fan Mail!

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

11 reacties

 1. Klinkt goed! Zou niet in me opkomen, zo’n combinatie, maar ik ga hem zeker onthouden! En stiekem ben ik wel benieuwd, hoe hoor je Gado Gado en Ketjap Manis dan uit te spreken? *denk hier een blozende smiley*…

  1. Haha, je hoeft niet te blozen hoor 😉
   Als ik bij een pizzeria iets bestel zal het voor een Italiaan vast niet om aan te horen zijn.
   ‘Manis’ spreek je uit als ‘Mahnies’ en bij ‘Gado Gado’ spreek je de ‘G’ uit zoals in het Engelse woord ‘Goody Bag’ of ‘Gift’. Dus een ‘soort K’.
   In het Indisch heb je bijna geen lange klinkers, het is in 99% van de gevallen altijd kort en de ‘R’ spreek je ook vaak niet uit. Dus ‘Gado Gado’ is niet ‘Gaadoo Gaadoo’ maar ‘Kaddo Kaddo’ en ‘Telor’ (ei) is ‘Tèhloh’ en niet ‘Teeloor’.
   In deze post heb ik ook wat geluidsopnames van een echte Indo toegevoegd: https://www.haremaristeit.nl/gado-gado-perfecte-pindasaus/

  1. Haha echt?! Ik kan dat niet hoor, dat wordt knoeien. Vlees wil ik snijden met een mes, niet met een lepel. En ik wil met een vork in groenten prikken en eraf kunnen bijten, niet in één keer in mijn mond schuiven ?

   1. Seriously 🙂 Maar dan wel eten dat lepel-waardig is natuurlijk en waar niet in gesneden hoeft te worden. Alles met rijst en de meeste pasta gerechten worden hier in huis dus heerlijk naar binnen “geschoven”.

 2. In de bedrijfscafetaria stond dik achter een oude jonggebleven man. Hij deed de gekookte aardappels op het bord, daarna de karbonade en toen de gemengde sla met ondefinieerbare saus. En bovenop kwam het toetje van aambeienvla. Hij had kennelijk haast. De kok vroeg nog, zal ik de soep naast de vla doen?

  Als de sah-téh-kroket al een culinair hoogtepunt is dan kan bovenstaand recept wel het seksuele zijn. Een bord met zoveel smaken, smaakt uiteindelijk naar niks., maar dan hebben we het wel over de gemengde Nederlands keuken of wat daarvoor door mag gaan.

  .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret