De Indische keuken staat vooral bekend om zijn smaakvolle en spicy vleesgerechten.
Het leek me interessant om een aantal van mijn favorieten te tweaken met een vega(n) variant en…. dit is gelukt!
Mocht je dus een Indische rijsttafel willen maken en er schuiven vegetariërs of vegans aan tafel, dan kun je deze gerechten probleemloos serveren.
Ik heb de gerechten ook voorgeschoteld aan vleesliefhebbers: ook zij waren enthousiast!
LET OP: per gerecht in deze blogpost heb ik indien nodig notities toegevoegd met vegan tips!
Tahoe Boemboe Bali
Op mijn blog vind je een recept voor Telor Boemboe Bali (Balinees Ei).
Dit zijn eieren in een smaakvolle (ietwat pikante) en kruidige saus op basis van tomaat, knoflook, pepers en kokosmelk.
Deze saus is ook prima geschikt om tahoe (= tofu) of tempeh in te laten sudderen!
Snijd de tahoe of tempeh in kleine blokjes, bak ze even kort aan in een scheut zonnebloemolie en roer dit door de Boemboe Bali.
Het duurt even voordat de smaken goed ingetrokken zijn, dus je kunt dit het best ’s ochtends bereiden en ’s avonds serveren. Maar net zoals bij de meeste Indische gerechten, is het op de tweede dag nóg lekkerder!
LET OP: De meeste Sambalsoorten in de toko en supermarkten bevatten Trassi (= garnalenpasta).
VEGAN PROOF SAMBALTIPS:
1) Je kunt improviseren door de sambal weg te laten en extra pepertjes toe te voegen.
2) Het merk Koningsvogel verkoopt Sambalsoorten zonder Trassi.
3) Maak zelf sambal en gebruik vegan approved bouillon in plaats van Trassi.
Mosterdkipstuckjes
Ajam Mosterd (Mosterdkip) is favoriet bij mij thuis (en één van de populairste recepten van mijn blog) en maakte ik regelmatig, omdat het zo lekker snel klaar is.
Ik besloot het eens met vegakipstuckjes te maken (zowel die van de Vegetarische Slager als die van Vivera zijn top!) en ik was blij verrast door het resultaat!
De structuur is anders dan het origineel, mede omdat de vegakipstuckjes klein zijn (de kipfilets zijn groter en dikker), maar een fijn bijkomend voordeel is dat de mosterdsmaak er daardoor makkelijk en snel in kan trekken.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Tahoe Boemboe Bali die ik hierboven tipte, hoef je dit mosterdgerecht dus niet al ruim van tevoren te bereiden.
Dit gerecht kun je dus snel bereiden en meteen serveren!
Het ziet er ook uit als een Indisch vleesgerechtje: leuk om mensen (die sceptisch zijn over vleesvervangers) mee te foppen 🙂
Ook ik ben niet perfect….
Misschien denk je nu: ‘Joe, Maris: op die foto’s staan maar twee gerechtjes en verder zie ik alleen een bergje boontjes, Cassave Kroepoek en Emping, hoe durf je dit een uitgebreide Vegan Proof Indische Rijsttafel te noemen?’
Dit zal ik even toelichten: de intentie was er om ook nog een Rendang van Spitskool te maken, maar dit is helaas mislukt.
Onder het mom: ‘je moet niet alles geloven wat je online ziet’ <kuch> ?
Ik wilde vandaag Rendang van Spitskool maken, maar dit werd een aangebrande zwarte ketjapsoep. En ramen moesten open wegens rookwalmen. Dus. pic.twitter.com/TTYeoM7bBJ— Hare Maristeit (@MarisMariaRenne) 24 januari 2018
Met dit recept ben ik dus nog aan het worstelen. Wordt wellicht vervolgd 🙂
Maar de overige gerechten moesten opgegeten worden en ik had geen tijd meer om Sambal Goreng Boontjes te maken (wegens slechter wordend daglicht), dus ik moest improviseren om toch foto’s te kunnen maken voor deze blogpost.
Ja mensen: the struggle is real.
Bloggers’ life is a hard knock life.
NOG EEN WEETJE OVER KROEPOEK!
De meeste gewone kroepoeksoorten bevatten sporen van vismeel of garnalen.
Conimex Cassave Kroepoek en Go-Tan Emping Melindjo hebben een Vegetarisch Productkeurmerk.
Sambal Goreng Boontjes
Op de vorige foto’s zag je gewone sperzieboontjes op het bord liggen.
Niets mis mee (geeft een leuk kleurcontrast op de foto), maar als je dan toch Indisch gaat koken, probeer dan eens deze snelle Sambal Goreng Boontjes:
Dit heb je in een handomdraai gemaakt en geeft deze toch wel ietwat saaie groenten een extra bite.
Dit bijgerecht bevat dus sambal: vegans checken mijn sambaltips die ik hierboven heb gedeeld.
Sateh Tahoe
Gaat de BBQ aan? Dit kan ook prima zonder vlees!
Snijd tofu in blokjes, rijg ze op satéprikkers en marineer ze Indo Style.
Lees HIER hoe je dit doet.
Gado Gado + Vegan Proof Pindasaus
Gado Gado is mijn all time favoriete (en volledig vegetarische) Indische gerecht!
Het bestaat uit verschillende soorten kort geblancheerde groenten, geserveerd met een hardgekookt ei en pindasaus.
Veel mensen geven de voorkeur aan Gado Gado saus, maar ik vind een pittige zelfgemaakte pindasaus (bereid met kokosmelk) lekkerder.
VEGAN’S OPGELET: de eieren laat je weg (dŭh) en de pindasaus bevat sambal.
Check hiervoor de sambaltips die ik eerder in deze blogpost deelde.
Wil je nóg meer inspiratie voor Indische gerechten?
Op mijn blog vind je ook de recepten voor Bami Goreng en Nasi Goreng (zonder pakjes of zakjes) en die zijn ook prima te bereiden met vegakipstuckjes of andere vleesvervangers!
9 reacties
Holy guacamole wat ziet het er allemaal lekker uit! En heel makkelijk ook, dit moet me toch wel lukken. Ik ga het gelijk pinnen om te bewaren. Nom!
Haha, ik denk dat wij wat moeilijkheidsgraad in de keuken wel gelijk opgaan, dus: JIJ kan dit dus ook maken haha 🙂 Wacht nog even met de Rendang van Spitskool totdat bij mij in de keuken het brandgevaar geweken is (kuch…)
Yummie…. het ziet er zo heerlijk uit 😉
Dank je wel XOXO
Heeerlijk! Vooral jou gado gado recept is geniaal! Kwa sambal hebben wij altijd van t merk “SamSam” die hebben ook vegan brandal!
Dank je wel! Mijn Gado Gado is vooral lekker lui en voor iedereen makkelijk te maken 😉
Dit merk sambal ken ik niet, waar koop je het?
Looking good ! Sarah tipte ook al op insta de vegakipstuckjes ga het proberen.
Ik maakte weer fudge voor vegan gasten dus met kokosolie & gecondenseerde kokosmelk zet het neer dan gaan de “niet “vegan mekkeren??.Tjonge kort door de bocht dus ik uitleggen het is plantaardig dus geen zuivel alles is plantaardig nou die blikken….Mensen denken vaak dat het “allemaal” anders is terwijl heel veel al veganproof is . Pffffff. Je proeft gewoon lekkere fudge .Maar goed ga t uitproberen als ik eten haal neem ik zoiezo veganistische bij de toko ivm schaal en schelpdieren allergie lekker bij@tokonina!
re je rendang van spits-ver-kool: ik heb een keertje een rendang obv jackfruit gegeten, uber lekker. (kwam hier op zoek naar recepten voor vegan boemboes)
Ik heb vorige week voor het eerst een blik jackfruit gekocht bij de toko. Had nog niet bedacht wat ik ermee wil gaan doen: rendang is een leuk idee! Thanks 🙂