• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Vega + Vegan Proof Indische Gerechten

Jan 25, 2018 · 9 Comments

vegan indische gerechten
De Indische keuken staat vooral bekend om zijn smaakvolle en spicy vleesgerechten.
Het leek me interessant om een aantal van mijn favorieten te tweaken met een vega(n) variant en…. dit is gelukt!

Mocht je dus een Indische rijsttafel willen maken en er schuiven vegetariërs of vegans aan tafel, dan kun je deze gerechten probleemloos serveren.
Ik heb de gerechten ook voorgeschoteld aan vleesliefhebbers: ook zij waren enthousiast!

LET OP: per gerecht in deze blogpost heb ik indien nodig notities toegevoegd met vegan tips!

Tahoe Boemboe Bali

vegan indische gerecht tahoe boemboe bali
Op mijn blog vind je een recept voor Telor Boemboe Bali (Balinees Ei).
Dit zijn eieren in een smaakvolle (ietwat pikante) en kruidige saus op basis van tomaat, knoflook, pepers en kokosmelk.

Deze saus is ook prima geschikt om tahoe (= tofu) of tempeh in te laten sudderen!
Snijd de tahoe of tempeh in kleine blokjes, bak ze even kort aan in een scheut zonnebloemolie en roer dit door de Boemboe Bali.

Het duurt even voordat de smaken goed ingetrokken zijn, dus je kunt dit het best ‘s ochtends bereiden en ‘s avonds serveren. Maar net zoals bij de meeste Indische gerechten, is het op de tweede dag nóg lekkerder!


LET OP:
 De meeste Sambalsoorten in de toko en supermarkten bevatten Trassi (= garnalenpasta).

VEGAN PROOF SAMBALTIPS:

1) Je kunt improviseren door de sambal weg te laten en extra pepertjes toe te voegen.
2) Het merk Koningsvogel verkoopt Sambalsoorten zonder Trassi.
3) Maak zelf sambal en gebruik vegan approved bouillon in plaats van Trassi.

zelf sambal maken

Mosterdkipstuckjes

Ajam Mosterd (Mosterdkip) is favoriet bij mij thuis (en één van de populairste recepten van mijn blog) en maakte ik regelmatig, omdat het zo lekker snel klaar is.
Ik besloot het eens met vegakipstuckjes te maken (zowel die van de Vegetarische Slager als die van Vivera zijn top!) en ik was blij verrast door het resultaat!

vegan indische gerecht mosterdkip

De structuur is anders dan het origineel, mede omdat de vegakipstuckjes klein zijn (de kipfilets zijn groter en dikker), maar een fijn bijkomend voordeel is dat de mosterdsmaak er daardoor makkelijk en snel in kan trekken.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Tahoe Boemboe Bali die ik hierboven tipte, hoef je dit mosterdgerecht dus niet al ruim van tevoren te bereiden.
Dit gerecht kun je dus snel bereiden en meteen serveren!

Het ziet er ook uit als een Indisch vleesgerechtje: leuk om mensen (die sceptisch zijn over vleesvervangers) mee te foppen 🙂

Ook ik ben niet perfect….

vegan proof indische gerechten
Misschien denk je nu: ‘Joe, Maris: op die foto’s staan maar twee gerechtjes en verder zie ik alleen een bergje boontjes, Cassave Kroepoek en Emping, hoe durf je dit een uitgebreide Vegan Proof Indische Rijsttafel te noemen?’

Dit zal ik even toelichten: de intentie was er om ook nog een Rendang van Spitskool te maken, maar dit is helaas mislukt.

Onder het mom: ‘je moet niet alles geloven wat je online ziet’ <kuch> ?
Ik wilde vandaag Rendang van Spitskool maken, maar dit werd een aangebrande zwarte ketjapsoep. En ramen moesten open wegens rookwalmen. Dus. pic.twitter.com/TTYeoM7bBJ

— Hare Maristeit (@MarisMariaRenne) 24 januari 2018

Met dit recept ben ik dus nog aan het worstelen. Wordt wellicht vervolgd 🙂
Maar de overige gerechten moesten opgegeten worden en ik had geen tijd meer om Sambal Goreng Boontjes te maken (wegens slechter wordend daglicht), dus ik moest improviseren om toch foto’s te kunnen maken voor deze blogpost.

Ja mensen: the struggle is real.
Bloggers’ life is a hard knock life.

NOG EEN WEETJE OVER KROEPOEK!
De meeste gewone kroepoeksoorten bevatten sporen van vismeel of garnalen.
Conimex Cassave Kroepoek en Go-Tan Emping Melindjo hebben een Vegetarisch Productkeurmerk.

Sambal Goreng Boontjes

Op de vorige foto’s zag je gewone sperzieboontjes op het bord liggen.
Niets mis mee (geeft een leuk kleurcontrast op de foto), maar als je dan toch Indisch gaat koken, probeer dan eens deze snelle Sambal Goreng Boontjes:
sambal goreng boontjes
Dit heb je in een handomdraai gemaakt en geeft deze toch wel ietwat saaie groenten een extra bite.
Dit bijgerecht bevat dus sambal: vegans checken mijn sambaltips die ik hierboven heb gedeeld.

Sateh Tahoe

sateh tahoe
Gaat de BBQ aan? Dit kan ook prima zonder vlees!
Snijd tofu in blokjes, rijg ze op satéprikkers en marineer ze Indo Style.
Lees HIER hoe je dit doet.


Gado Gado + Vegan Proof Pindasaus

Gado Gado is mijn all time favoriete (en volledig vegetarische) Indische gerecht!

Het bestaat uit verschillende soorten kort geblancheerde groenten, geserveerd met een hardgekookt ei en pindasaus.
Veel mensen geven de voorkeur aan Gado Gado saus, maar ik vind een pittige zelfgemaakte pindasaus (bereid met kokosmelk) lekkerder.

VEGAN’S OPGELET: de eieren laat je weg (dŭh) en de pindasaus bevat sambal.
Check hiervoor de sambaltips die ik eerder in deze blogpost deelde.

Wil je nóg meer inspiratie voor Indische gerechten?
Op mijn blog vind je ook de recepten voor Bami Goreng en Nasi Goreng (zonder pakjes of zakjes) en die zijn ook prima te bereiden met vegakipstuckjes of andere vleesvervangers!

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne

Deel je jouw foto op Instagram?
Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Wie weet verschijnt jouw foto met credits en een applausje in een volgend artikel met lezersfoto’s!




Dit vind je vast ook leuk:

  • Pasta met Peer & GorgonzolaPasta met Peer & Gorgonzola
  • Nasi Goreng zonder pakjes of zakjesNasi Goreng zonder pakjes of zakjes
  • Vega Bietenburger met Spinazie, Geitenkaas, Mosterdhoning en PijnboompittenVega Bietenburger met Spinazie, Geitenkaas, Mosterdhoning en Pijnboompitten
  • Telor Boemboe Bali (Balinees Ei)Telor Boemboe Bali (Balinees Ei)

Indisch, Recepten, Vega, Vegan Proof Indisch koken, vegan indisch eten, vegan proof pindasaus, vegetarische Indische gerechten

Reader Interactions

Comments

  1. Iris says

    25/01/2018 at 5:33 pm

    Holy guacamole wat ziet het er allemaal lekker uit! En heel makkelijk ook, dit moet me toch wel lukken. Ik ga het gelijk pinnen om te bewaren. Nom!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      25/01/2018 at 5:38 pm

      Haha, ik denk dat wij wat moeilijkheidsgraad in de keuken wel gelijk opgaan, dus: JIJ kan dit dus ook maken haha 🙂 Wacht nog even met de Rendang van Spitskool totdat bij mij in de keuken het brandgevaar geweken is (kuch…)

      Reply
  2. chucky1012 says

    26/01/2018 at 4:51 pm

    Yummie…. het ziet er zo heerlijk uit 😉

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      26/01/2018 at 11:01 pm

      Dank je wel XOXO

      Reply
  3. Debby says

    26/01/2018 at 7:52 pm

    Heeerlijk! Vooral jou gado gado recept is geniaal! Kwa sambal hebben wij altijd van t merk “SamSam” die hebben ook vegan brandal!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      26/01/2018 at 11:01 pm

      Dank je wel! Mijn Gado Gado is vooral lekker lui en voor iedereen makkelijk te maken 😉
      Dit merk sambal ken ik niet, waar koop je het?

      Reply
  4. Anita says

    28/01/2018 at 8:19 pm

    Looking good ! Sarah tipte ook al op insta de vegakipstuckjes ga het proberen.
    Ik maakte weer fudge voor vegan gasten dus met kokosolie & gecondenseerde kokosmelk zet het neer dan gaan de “niet “vegan mekkeren??.Tjonge kort door de bocht dus ik uitleggen het is plantaardig dus geen zuivel alles is plantaardig nou die blikken….Mensen denken vaak dat het “allemaal” anders is terwijl heel veel al veganproof is . Pffffff. Je proeft gewoon lekkere fudge .Maar goed ga t uitproberen als ik eten haal neem ik zoiezo veganistische bij de toko ivm schaal en schelpdieren allergie lekker bij@tokonina!

    Reply
  5. maartu says

    06/02/2020 at 10:20 am

    re je rendang van spits-ver-kool: ik heb een keertje een rendang obv jackfruit gegeten, uber lekker. (kwam hier op zoek naar recepten voor vegan boemboes)

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      06/02/2020 at 10:42 am

      Ik heb vorige week voor het eerst een blik jackfruit gekocht bij de toko. Had nog niet bedacht wat ik ermee wil gaan doen: rendang is een leuk idee! Thanks 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Thanks 4 UR support!

Lees hoe je mij kosteloos een beetje kunt supporten tijdens de coronacrisis, wanneer je gaat shoppen op Bol.com

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


Vandaag staat er voor het eerst sinds bijna 5 maan Vandaag staat er voor het eerst sinds bijna 5 maanden weer een nieuwe post op www.HareMaRisteit.nl (over klussen en verhuizen in Coronatijd) én sta ik met mijn giechel op @nu.nl 🤩

Het artikel gaat over de juridische hulp die ik heb gekregen van @brandmr.nl bij het helse conflict met mijn woningcorporatie.
Als je het artikel niet kunt vinden op nu.nl, ga dan op mijn site naar de pagina ‘In de media’ (onder de button ‘Over mij’). Daar heb ik de link toegevoegd ❤️

#fightforyourrights #takenocrap #acceptnobullshit
Sunday Funday 😆 Sunday Funday 😆
Detail van de tienerslaapkamer ❤️ Ik werk aan Detail van de tienerslaapkamer ❤️

Ik werk aan een reeks artikelen met voor-en-na-foto’s van alle kamers in ons nieuwe huis.

Exciting, no?!
Doek nr 6 alweer! Ik had werkelijk niet gedacht da Doek nr 6 alweer! Ik had werkelijk niet gedacht dat ik Schilderen op nummer zó leuk zou vinden.
Het is superverslavend en rustgevend om te doen: lekker niet nadenken, alleen corresponderende nummertjes zoeken, muziekje aan en een ongezellige felle lamp erbij 💡

Dit doek kocht ik in oktober via Ali Express, vanwege de mooie kleuren. Ik zag toen helemaal voor me hoe ik deze in mijn nieuwe woonkamer zou ophangen, ook al wist ik toen nog niet wáár ik zou gaan wonen.
Nou heb ik +3 maanden moeten wachten op de bezorging (thank you Oom Ali 🥶), ben ik inmiddels verhuisd en denk ik dat ik ‘m op de gang ga ophangen.

Ik krijg veel vragen over de kwaliteit van Ali’s schilderpakketten. Tot nu toe ben ik gematigd tevreden 😬

✅ Het doek heb ik niet gestreken en is nu ik halverwege ben al kreukvrij. 

✅ De verf dekt goed, een aantal kleuren hebben een 2e laagje nodig, sommigen maar 1. Bij andere pakketten moest ik soms 3 lagen doen (en dit vind ik irritant)

❌ De kleuren verf zijn veel feller dan de neutralere pastel-en-aardetinten op de voorbeeldfoto. 

❌ Op het doek is de afbeelding al licht ingekleurd (geprint) en dit vind ik persoonlijk jammer. De magie van schilderen op nummer zit ‘m wat mij betreft juist in een wit canvas voor je ogen tot leven zien komen met een zelf aangebrachte kleurenexplosie. 
Als het al een beetje ingekleurd is, voelt het alsof je iemand anders zijn kleurplaat afmaakt 😑

✅ De prijs van $7,- is natuurlijk fijn,
moet je er alleen wel 3 maanden op wachten 😆

❤️Deel jouw foto’s van deze lockdownhobby met #heelhollandschildertopnummer voor meer inspiratie en tips!
Volgens Indonesische traditie is het de gewoonte o Volgens Indonesische traditie is het de gewoonte om op de 40e sterfdag een ‘Selamatan’ (offermaal) te houden.

Deze traditie wordt nog door veel Indische families in ere gehouden en vind ik belangrijk om ook door te geven aan mijn eigen kinderen. 
De gedachte achter de selamatan is dat de ziel op deze dag definitief afscheid neemt van de nabestaanden.

Gezien de coronamaatregelen, konden wij dit vandaag niet met de hele familie samen doen en gaven mijn zoon en ik er op onze eigen manier een persoonlijke invulling aan.
We maakten en aten samen nasi goreng en ik deelde herinneringen met hem.
Hoe bijzonder is het dat ik 41 jaar een Opa heb mogen hebben?!

Selamat jalan Opa (Opoe) ❤️
Summer vibes #underconstruction 🦩 ☀️ 🌱 Summer vibes #underconstruction 🦩 ☀️ 🌱
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2021 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring