Zelf Sambal Maken: Tips & Tricks!

zelf sambal maken

Wanneer je eenmaal zelfgemaakte sambal hebt geproefd, wil je nooit meer sambal uit de supermarkt! Dit gezegd hebbende: ik vond het in het begin best wel lastig om zelf sambal te maken. En eerlijk: mijn eerste pogingen zijn ook gruwelijk mislukt… Maar ik blijf het een feestje vinden om zelf ieder jaar verse sambal te maken van mijn eigen pepertjes-oogst 😉 .

Daarom deel ik graag wat tips en tricks met je, van zowel mijn succesnummers als mijn FAILS uit de afgelopen jaren, zodat jouw sambal ook niet aanbrandt of eruit ziet als sambalsoep….

Zelf sambal maken: wat heb je nodig?

 • heel veel pepers, liefst een mix van verschillende soorten pepers
 • zonnebloemolie
 • hoeveelheid knoflook en uien naar smaak
 • mespuntje Trassi
  VEGA TIP: je kunt ook vega groentebouillon gebruiken en bij sommige supermarkten of toko’s vind je ook fijne vega(n) Trassi.
 • rietsuiker
zelf sambal maken

Zie je wat ik hier deed? Ik doe iets typisch Indisch, door niet te vertellen hoeveel van alle ingrediënten je precies nodig hebt 😉 .

Zoals mijn Oma altijd zegt, wanneer ik om instructies en duidelijkheid vraag: “Aduh lieverd, ik weet niet hoeveel, doe gewoon wat jij lekker vindt en Indisch koken doe je op gevoel!

Ik zou gewoon beginnen met een kleine hoeveelheid van alles. Proef tijdens de bereiding of deze zelfgemaakte sambal naar jouw smaak is, pittiger mag of juist zoeter moet. Als je erachter bent welke hoeveelheden en verhoudingen jij het lekkerst vindt, dan verdubbel je de ingrediënten een volgende keer voor een extra grote pot!

Maar ik weet dat ik vragen ga krijgen, dus hierbij een ietwat kleine richtlijn: voor de hoeveelheid sambal van het potje op de foto’s in dit artikel, heb ik ongeveer 20 pepers (medium en klein) gebruikt, één grote ui en drie teentjes knoflook.

zelf sambal maken

Hoe maak je zelf sambal?

Hak de pepers en ui(en) grof en maal ze samen met de knoflook in een keukenmachine (of met een staafmixer).
Ik verwijder de zaadjes niet uit de pepers, snijd alleen de steeltjes eraf en gooi deze weg.

Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan of wok.
Hierbij meteen de allereerste en meest belangrijke tip: zet het vuur niet te hoog!

Wanneer de olie warm/heet is (dus niet loeiheet), bak je eerst een mespuntje Trassi (stamp fijn) en schep je daarna het peper-ui-knoflookmengsel in de pan.
Roer het mengsel voorzichtig door. Niet te snel, niet te langzaam. “Voel de sambal-flow”.

Wanneer het vuur te hoog staat of als je te weinig olie gebruikt, brandt je sambal aan of worden de pepers te hard/crunchy.
Alles komt dus aan op het blijven roeren en spelen met het vuur (niet te hoog, niet te laag). De olie mag nét niet koken.

Een goed teken is wanneer je bij langzaam roeren, de olie boven ziet komen.
Ook de kleur van de sambal is een goede indicatie: Oranje = nog teveel vocht. Donkerrood= goed.
Als de kleur nog niet naar wens is, maar de olie al veelal opgenomen, dan voeg je er nog wat olie aan toe en blijf je rustig doorroeren.

Proef af en toe een klein theelepeltje en voeg rietsuiker toe indien je het té pikant vindt.
Om het geheel wat meer smaak te geven, kun je er wat groentebouillon bij verkruimelen of een snuf zout toevoegen, maar doe dit pas nadat je hebt geproefd. Misschien vind jij het niet nodig (ik niet namelijk).

zelf sambal maken

Bij al mijn eerste pogingen, was het eindresultaat een té krokante en droge sambal. Het vuur lager zetten en de hoeveelheid olie in de gaten houden, heeft mij echt geholpen!

Ook dacht ik altijd dat zelf sambal maken ein-de-loos lang duurt, maar het bakken duurt maar ongeveer 5-6 minuten.

Wanneer de sambal afgekoeld is, schep je het over in een schoon (uitgekookt!) potje en kun je het nog een lange tijd bewaren in de koelkast. Hoe lang precies, weet ik eerlijk gezegd niet. Ik doe er namelijk nooit zo lang mee 😉

zelf sambal maken

Ga je aan de slag met een DIY of recept van mijn website? Maak er dan vooral een foto van, wellicht deel ik ‘m in een volgende blogpost met Fan Mail! Deel je foto op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tag @hare_maristeit op Instagram.

Dit vind je vast ook leuk:

Laat een reactie achter

18 reacties

  1. Ik zie ketjap inderdaad vaker voorbij komen in sambalrecepten, maar vind het persoonlijk niet echt wat toevoegen… Hoe gaat het met je pepers? Mijn peperstruik buiten doet het niet zo goed meer sinds het zulk kakweer is 🙁

   1. De ketjap maakt ’t wat donkerder dnals je zoete ketjap gebruikt heb je geen suiker nodig. Ik doe er namelijk geen rietsuiker in. Ook is het totaal niet nodig om veel zout toe te voegen als je een zoute ketjap gebruikt. Ik gebruik beide. En by the way t voegt zekers wat toe aan de smaak van je sambal.

 1. Nu net in het potje gedaan, ben benieuwd hoe het geworden is, duurde namelijk best lang voordat ik de juiste kleur had

  1. Ook de kleur kun je bepalen met de ketjap……. Hoe geler je sambal des te meer gele pepers heb je gebruikt. Hoe meer oranje des te meer oranje pepers etc et. Als je een mengeling gebruikt en je wilt je sambal wat donkerder maken gebruik dan ketjap. Als je ketjap gebruikt zoet of zout laat dan de losse suiker of zout uit je recept anders krijg je dubbelop

 2. Goed recept nou snap ik het principe van de roodheid van de sambal. Bij mij is ie heel goed gelukt en lekker.
  Dank voor je recept

 3. Ik las ergens dat mét zaadjes de sambal heter wordt en dat daarom sommigen de zaadjes eruit laten.
  Zelf hou ik van heel heet dus ik laat ze erin, ik weet trouwens niet of dit verhaal waar is, als ik een paar zaadjes doorbijt merk ik niks van extra heet ofzo, moet maar eens goed uitgezocht worden vind ik….
  mvg Paul☼

  1. De zaadlijsten (het witte) bevat de meeste capsaicine, de zaadjes zelf 0.0, de zaadlijsten laat je eruit als je een mildere sambal wil, de binnenwand van een peper bevat ook minimale hoeveelheden, in mijn geval proef ik het bij aji Amarillo aan de wand, maar de lagere pepertjes niet die ik heb (cayenne, Spaanse, jalapeños)

 4. ” Ik verwijder de zaadjes niet uit de pepers, want: waarom wel? ” Dat is de vraag?
  Het antwoord: omdat de zaadjes en de zaadlobben juist veel “pit” hebben,
  oftewel de ‘scherpte/het hete’ wordt er door bepaald. Haal je de pitjes en zaadlobben
  uit de pepers, dan krijg je een veel mildere sambal. Ook lekker, maar minder heet. 🙂

  1. Ik zocht even op het web en vond dit antwoord:

   “Wat een pepertje ‘heet’ maakt is de stof capsaicin, dat aan de zenuwuiteinden van je slijmvliezen een
   signaal doorgeeft dat als hitte wordt geïnterpreteerd door je hersens. Veruit de meeste capsaicin zit in de zaadlijsten van het pepertje, niet in de zaden of het vruchtvlees.”

   Ik verwijder het zelf trouwens nooit wegens luiheid 😉

   1. Het zit wel degelijk ook in de zaden. Het is een HOAX dat er geen capsaïcine in zaden zou zitten. Hoe kan er anders Capsaïcine in de planten komen die uit die zaden komt.? Heel veel mensen trappen erin en proberen dan een zaadje uit, en dan staan ze met een verbrande bek hahahaha haha.

 5. P.S.
  ” Zie je wat ik hier doe?
  Ik doe iets typisch Indisch, door niet te vertellen hoeveel van alle ingrediënten je nodig hebt.

  Zoals mijn Oma altijd zegt: ‘Aduh lieverd, ik weet niet hoeveel, doe gewoon wat je lekker vindt
  en Indisch koken doe je op gevoel!’ ”

  Ik ben een gewone Friese Hollander, maar voel precies wat je Oma altijd zegt.
  Fantastische tip van jouw Oma! 3->

 6. Hoi Maris,
  Ik heb je blogs gebruikt toen ik pepers ging kweken (nu twee jaar geleden) en vandaag heb ik van de eerste grote oogst (van de inmiddels 2 jaar oude plantjes) deze post ook weer gebruikt om sambal te maken! En het is gelukt! Bedankt voor je leesbare, duidelijke en grappige artikelen 🙂 really enjoy them!

  1. Hoi Caspar,
   Wat een leuke reactie, dank je wel! Maakt me blij 🙂 En je hebt peperplanten 2 jaar in leven gehouden?! Wat goed: ik heb nu een nieuw doel haha (ga meteen zaaien vandaag). Groetjes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hare Maristeit

maris maria renne

Hi!
Mijn naam is Máris Maria Renne en ik woon samen met mijn twee kinderen en dikke rode kater in het prachtige Haarlem.
Hare Maristeit is mijn kleurrijke, diverse en persoonlijke site, waar ik mijn passies en inspiratie met je deel. Je kunt mij ook inhuren als freelance content creator, voor blogposts op jouw website of het beheren van je socials.

Verder ben ik een gepensioneerd webwinkelier, vegetariër, shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd en dol op city trips. Ik pimp graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijk veel films en series. Ook ben ik gek op koken, goede koffie, rosé en comfort food.
Lees meer over mij >> >>

Zoek

Webshop

Haarlem Tips

Toiletportret