• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Zelf Sambal Maken (Tips & Tricks!)

Sep 15, 2017 · 8 Comments

zelf sambal maken

Als je eenmaal zelfgemaakte sambal hebt geproefd, wil je nooit meer sambal uit de supermarkt!
Dat gezegd hebbende: ik vond het best wel lastig om zelf sambal te maken en mijn eerste drie pogingen zijn gruwelijk mislukt.

Eenmaal uitgehuild over deze deceptie, heb ik wat feedback ingewonnen bij Indische keukenprinsen en prinsesjes (mijn BFF en mijn Indische Oom & Tante) en jeej: eindelijk is het me gelukt!

Mijn moestuinpogingen zijn afgelopen seizoen helaas ook bijna allemaal mislukt, op een paar peperplanten na.
Ik heb kiloooooo’s mooie zelfgekweekte pepers kunnen plukken (en er groeien nog steeds pepers in mijn ruim anderhalve meter hoge peperstruiken!) en dus flink kunnen oefenen met zelf sambal maken.

Vandaag deel ik wat slimme tips en tricks, zodat jouw sambal ook niet aanbrandt of eruit ziet als sambalsoep.
En ja, dit is helaas een #truestory

Wat heb je nodig om zelf sambal te maken?

  • heel veel pepers, liefst een mix van verschillende soorten pepers
  • zonnebloemolie
  • hoeveelheid knoflook en uien naar smaak
  • mespuntje Trassi (lees HIER wat Trassi is en wat het doet in/voor een gerecht)
    TIP: vegetariërs kunnen in plaats van Trassi ook vega groentebouillon gebruiken.
  • rietsuiker

zelf sambal maken

Zie je wat ik hier doe?
Ik doe iets typisch Indisch, door niet te vertellen hoeveel van alle ingrediënten je nodig hebt.

Zoals mijn Oma altijd zegt: ‘Aduh lieverd, ik weet niet hoeveel, doe gewoon wat je lekker vindt en Indisch koken doe je op gevoel!’

Ik zou gewoon beginnen met een kleine hoeveelheid van alles, proeven of deze zelfgemaakte sambal naar jouw smaak is, pittiger mag of juist zoeter moet: dan verdubbel je de ingrediënten een volgende keer voor een extra grote pot!

Maar ik weet dat ik vragen ga krijgen, dus hierbij een kleine richtlijn: voor de hoeveelheid sambal van het potje op de foto’s in dit artikel, heb ik ongeveer 20 pepers (medium en klein) gebruikt, één grote ui en drie teentjes knoflook.

zelf sambal maken

Hoe maak je zelf sambal?

Hak de pepers en ui(en) grof en maal ze samen met de knoflook in een keukenmachine (of met een staafmixer).
Ik verwijder de zaadjes niet uit de pepers, want: waarom wel? Ik snijd alleen de steeltjes eraf en gooi deze weg.

Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan of wok.
Hierbij meteen de eerste tip: zet het vuur niet te hoog!

Wanneer de olie warm/heet is (dus niet loeiheet), bak je eerst een mespuntje Trassi (stamp fijn) en schep je daarna het peper-ui-knoflookmengsel in de pan.
Roer het mengsel voorzichtig door. Niet te snel, niet te langzaam, voel de sambalflow.

Wanneer het vuur te hoog staat of als je te weinig olie gebruikt, brandt je sambal aan of worden de pepers hard.
Alles komt dus aan op het blijven roeren en spelen met het vuur (niet te hoog, niet te laag). De olie mag net niet koken.

Een goed teken is wanneer je bij langzaam roeren, de olie boven ziet komen.
Ook de kleur van de sambal is een goede indicatie: Oranje = nog teveel vocht. Donkerrood= goed.
Als de kleur nog niet naar wens is, maar de olie al veelal opgenomen, dan voeg je er nog wat olie aan toe en blijf je rustig doorroeren.

Proef af en toe een klein theelepeltje en voeg suiker toe indien je het té pikant vindt.
Om het geheel wat meer smaak te geven, kun je er wat groentebouillon bij verkruimelen of een snuf zout toevoegen, maar doe dit pas nadat je hebt geproefd. Misschien vind jij het niet nodig (ik niet namelijk).

zelf sambal maken

Bij al mijn vorige pogingen, was het eindresultaat een té krokante en droge sambal. Het vuur lager zetten en de hoeveelheid olie in de gaten houden, heeft mij echt geholpen.

Ook dacht ik altijd dat zelf sambal maken ein-de-loos lang duurt, maar het bakken duurt maar ongeveer 5-6 minuten.

Wanneer de sambal afgekoeld is, schep je het over in een schoon (uitgekookt!) potje en kun je het nog een lange tijd bewaren in de koelkast.
Hoe lang precies, weet ik eerlijk gezegd niet. Wij doen er namelijk nooit zo lang mee 😉

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne


Deel je jouw foto op Instagram?
Tag mij ( @hare_maristeit) in je foto of gebruik de HASHTAG #HareMaristeit
in je onderschrift.

Wie weet zie je jouw creatie terug in een volgend artikel met lezersfoto’s ?

zelf sambal maken

Tips & Tricks voor het zelf maken van sambal! Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren




Dit vind je vast ook leuk:

  • Getest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetronGetest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetron
  • Nasi Goreng zonder pakjes of zakjesNasi Goreng zonder pakjes of zakjes
  • Tokotest! Hoe bereid je Lontong?Tokotest! Hoe bereid je Lontong?
  • Gado Gado + Perfecte Pindasaus + IndofeitjesGado Gado + Perfecte Pindasaus + Indofeitjes

Indisch, Recepten, Succesnummers zelf sambal maken, zelfgemaakte sambal

Reader Interactions

Comments

  1. chucky1012 says

    15/09/2017 at 2:26 pm

    Mmmmmm yummie 😉

    Reply
  2. arie says

    15/09/2017 at 5:12 pm

    ook lekker met een beetje van dikke zoete ketjap…. of een paar fijngehakte peteh bonen!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      15/09/2017 at 10:44 pm

      Ik zie ketjap inderdaad vaker voorbij komen in sambalrecepten, maar vind het persoonlijk niet echt wat toevoegen… Hoe gaat het met je pepers? Mijn peperstruik buiten doet het niet zo goed meer sinds het zulk kakweer is 🙁

      Reply
  3. Inge Kaandorp-Wehrle says

    22/04/2018 at 2:59 pm

    Nu net in het potje gedaan, ben benieuwd hoe het geworden is, duurde namelijk best lang voordat ik de juiste kleur had

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      23/04/2018 at 1:06 pm

      Dit vond ik de eerste paar keren ook lastig, moest ik nog mijn draai in vinden. Je gaat het vanzelf aanvoelen 🙂 Hoop dat het smaakt!

      Reply
  4. Eric says

    02/10/2018 at 8:16 pm

    Goed recept nou snap ik het principe van de roodheid van de sambal. Bij mij is ie heel goed gelukt en lekker.
    Dank voor je recept

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      04/10/2018 at 2:45 pm

      Dank je wel! Duurde bij mij even voordat ik het onder de knie kreeg, maar eenmaal gelukt: zelfgemaakte sambal is zoooooveel lekkerder!

      Reply
  5. Paul says

    27/10/2019 at 6:24 am

    Ik las ergens dat mét zaadjes de sambal heter wordt en dat daarom sommigen de zaadjes eruit laten.
    Zelf hou ik van heel heet dus ik laat ze erin, ik weet trouwens niet of dit verhaal waar is, als ik een paar zaadjes doorbijt merk ik niks van extra heet ofzo, moet maar eens goed uitgezocht worden vind ik….
    mvg Paul☼

    Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd, gek op flamingo’s + unicorns en pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti. Kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


Instagram post 2199406453307215983_210782433 “When you look back on 2019, don’t think of it as a year of pain, but a year of growth.” Words by @candacereels van @femalecollective ❤️
1 van de meest inspirerende personen & accounts die ik in 2019 ben gaan volgen 🙏🏻 Hebben jullie ook toffe en positiveve IG-accounts ontdekt dit jaar? 
Tip ze hieronder in een reactie ❤️
Instagram post 2198939546187821787_210782433 Ik was uitgenodigd om gisteren @disneyonice te bezoeken (de show + backstage). De korte samenvatting: ik kreeg een make-up tutorial van Belle, gleed op het ijs in de koets van Rapunzel en trok een vlinderpakje aan uit Olaf’s beroemde zomerliedje.

Een uitgebreider verslag van de Media Middag en de show, lees je nu op mijn blog: link in bio ❤️ P.S. 1: de show is nog t/m 15 december te bezoeken in @rotterdam.ahoy en van 21 t/m 29 december in @jaarbeurs Utrecht 
P.S.2: Rechtsonder in beeld, mijn in roze fluffy tule gehulde kleuter, wiens sleep ik de hele dag heb gedragen op roltrappen en bij toiletbezoekjes ❤️ #haremaristeit #disneyonice #disney #disneymagic
Instagram post 2197451038491287038_210782433 Ik ga dit jaar de Kerstdagen héél relaxt thuis doorbrengen. 
Eén dag met mijn kinderen en één dag met een vriendin. 
Op beide dagen staat er niets anders op het program dan: makkelijke en lekkere hapjes i.c.m. kerstfilms en spelletjes. 
That's it. 
Ik heb NEE gezegd tegen drukte, hysterie, restaurants, sociale verplichtingen, lange afstanden afleggen of gezamenlijk te bereiden vijf gangen met culinaire hoogstandjes. 
De dresscode voor Xmas @ Casa di Maris is: joggingbroek & Ugly Xmas Sweater. 
Luf it ❤️ Ik hoop dat jullie ook de Kerstdagen op eigen wijze en naar eigen behoefte mogen inrichten 🎄

#haremaristeit #xmas #christmastree #pinkchristmas #hohoho
Instagram post 2196455058987873973_210782433 HO HO HO + Winactie! 🥳

Ik maakte deze supertoffe ‘Party Cake met Kerstverlichting’ met de @droetkerbakken_nl Basismix voor Biscuittaart 🎄
Op mijn blog (link in bio) deel ik vandaag de How To 🎂

Laat voor 25 december in een reactie weten wat voor Kerst op de Taart variatie jij met de Dr. Oetker Basismix Biscuittaart zou willen maken en maak kans op 1 van de 10 @bakkennl Taart Receptenboeken 🥳

Extra leuk als je de taart ook echt gaat maken 😋
Ik ben benieuwd naar jullie ideeën! De winnaars krijgen vóór 3 januari 2020 een privé bericht van mij ❤️ #ad #winactie #kerstopdetaart #haremaristeit #cake #droetker #partycake
Instagram post 2195757468856323152_210782433 Leuk idee voor het kerstdiner op de basisschool volgende week: kerstboompjes van komkommer 🥒🎄
How to vind je via zoekfunctie op mijn blog: link in bio ❤️ -
-
#haremaristeit #kerstmis #kidsfood #recept #christmastree #christmasfood #hohoho #cucumber #komkommer #funnyfood
Instagram post 2195134094526151488_210782433 Ik maakte deze cuties samen met mijn kleuter ❤️
De How To van deze Carrot Cupcakes met sneeuwpoppen van marshmallows, lees je vandaag op mijn blog: link in bio ❤️ #haremaristeit #cupcakes #snowman #carrotcake #recept #hohoho #jolly #kidsfood
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2019 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring

Koekje d'r bij? Met (digitale) koekjes werkt deze site beter!Ok