• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Zelf Sambal Maken (Tips & Tricks!)

Sep 15, 2017 · 18 Comments

zelf sambal maken

Als je eenmaal zelfgemaakte sambal hebt geproefd, wil je nooit meer sambal uit de supermarkt!
Dat gezegd hebbende: ik vond het best wel lastig om zelf sambal te maken en mijn eerste drie pogingen zijn gruwelijk mislukt.

Eenmaal uitgehuild over deze deceptie, heb ik wat feedback ingewonnen bij Indische keukenprinsen en prinsesjes (mijn BFF en mijn Indische Oom & Tante) en jeej: eindelijk is het me gelukt!

Mijn moestuinpogingen zijn afgelopen seizoen helaas ook bijna allemaal mislukt, op een paar peperplanten na.
Ik heb kiloooooo’s mooie zelfgekweekte pepers kunnen plukken (en er groeien nog steeds pepers in mijn ruim anderhalve meter hoge peperstruiken!) en dus flink kunnen oefenen met zelf sambal maken.

Vandaag deel ik wat slimme tips en tricks, zodat jouw sambal ook niet aanbrandt of eruit ziet als sambalsoep.
En ja, dit is helaas een #truestory

Wat heb je nodig om zelf sambal te maken?

  • heel veel pepers, liefst een mix van verschillende soorten pepers
  • zonnebloemolie
  • hoeveelheid knoflook en uien naar smaak
  • mespuntje Trassi (lees HIER wat Trassi is en wat het doet in/voor een gerecht)
    TIP: vegetariërs kunnen in plaats van Trassi ook vega groentebouillon gebruiken.
  • rietsuiker

zelf sambal maken

Zie je wat ik hier doe?
Ik doe iets typisch Indisch, door niet te vertellen hoeveel van alle ingrediënten je nodig hebt.

Zoals mijn Oma altijd zegt: ‘Aduh lieverd, ik weet niet hoeveel, doe gewoon wat je lekker vindt en Indisch koken doe je op gevoel!’

Ik zou gewoon beginnen met een kleine hoeveelheid van alles, proeven of deze zelfgemaakte sambal naar jouw smaak is, pittiger mag of juist zoeter moet: dan verdubbel je de ingrediënten een volgende keer voor een extra grote pot!

Maar ik weet dat ik vragen ga krijgen, dus hierbij een kleine richtlijn: voor de hoeveelheid sambal van het potje op de foto’s in dit artikel, heb ik ongeveer 20 pepers (medium en klein) gebruikt, één grote ui en drie teentjes knoflook.

zelf sambal maken

Hoe maak je zelf sambal?

Hak de pepers en ui(en) grof en maal ze samen met de knoflook in een keukenmachine (of met een staafmixer).
Ik verwijder de zaadjes niet uit de pepers, want: waarom wel? Ik snijd alleen de steeltjes eraf en gooi deze weg.

Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan of wok.
Hierbij meteen de eerste tip: zet het vuur niet te hoog!

Wanneer de olie warm/heet is (dus niet loeiheet), bak je eerst een mespuntje Trassi (stamp fijn) en schep je daarna het peper-ui-knoflookmengsel in de pan.
Roer het mengsel voorzichtig door. Niet te snel, niet te langzaam, voel de sambalflow.

Wanneer het vuur te hoog staat of als je te weinig olie gebruikt, brandt je sambal aan of worden de pepers hard.
Alles komt dus aan op het blijven roeren en spelen met het vuur (niet te hoog, niet te laag). De olie mag net niet koken.

Een goed teken is wanneer je bij langzaam roeren, de olie boven ziet komen.
Ook de kleur van de sambal is een goede indicatie: Oranje = nog teveel vocht. Donkerrood= goed.
Als de kleur nog niet naar wens is, maar de olie al veelal opgenomen, dan voeg je er nog wat olie aan toe en blijf je rustig doorroeren.

Proef af en toe een klein theelepeltje en voeg suiker toe indien je het té pikant vindt.
Om het geheel wat meer smaak te geven, kun je er wat groentebouillon bij verkruimelen of een snuf zout toevoegen, maar doe dit pas nadat je hebt geproefd. Misschien vind jij het niet nodig (ik niet namelijk).

zelf sambal maken

Bij al mijn vorige pogingen, was het eindresultaat een té krokante en droge sambal. Het vuur lager zetten en de hoeveelheid olie in de gaten houden, heeft mij echt geholpen.

Ook dacht ik altijd dat zelf sambal maken ein-de-loos lang duurt, maar het bakken duurt maar ongeveer 5-6 minuten.

Wanneer de sambal afgekoeld is, schep je het over in een schoon (uitgekookt!) potje en kun je het nog een lange tijd bewaren in de koelkast.
Hoe lang precies, weet ik eerlijk gezegd niet. Wij doen er namelijk nooit zo lang mee 😉

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne


Deel je jouw foto op Instagram?
Tag mij ( @hare_maristeit) in je foto of gebruik de HASHTAG #HareMaristeit
in je onderschrift.

Wie weet zie je jouw creatie terug in een volgend artikel met lezersfoto’s ?

zelf sambal maken

Tips & Tricks voor het zelf maken van sambal! Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren




Dit vind je vast ook leuk:

  • Getest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetronGetest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetron
  • Nasi Goreng zonder pakjes of zakjesNasi Goreng zonder pakjes of zakjes
  • Tokotest! Hoe bereid je Lontong?Tokotest! Hoe bereid je Lontong?
  • Gado Gado + Perfecte Pindasaus + IndofeitjesGado Gado + Perfecte Pindasaus + Indofeitjes

Indisch, Recepten, Succesnummers zelf sambal maken, zelfgemaakte sambal

Reader Interactions

Comments

  1. chucky1012 says

    15/09/2017 at 2:26 pm

    Mmmmmm yummie 😉

    Reply
  2. arie says

    15/09/2017 at 5:12 pm

    ook lekker met een beetje van dikke zoete ketjap…. of een paar fijngehakte peteh bonen!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      15/09/2017 at 10:44 pm

      Ik zie ketjap inderdaad vaker voorbij komen in sambalrecepten, maar vind het persoonlijk niet echt wat toevoegen… Hoe gaat het met je pepers? Mijn peperstruik buiten doet het niet zo goed meer sinds het zulk kakweer is 🙁

      Reply
      • ET says

        19/08/2020 at 1:10 pm

        De ketjap maakt ‘t wat donkerder dnals je zoete ketjap gebruikt heb je geen suiker nodig. Ik doe er namelijk geen rietsuiker in. Ook is het totaal niet nodig om veel zout toe te voegen als je een zoute ketjap gebruikt. Ik gebruik beide. En by the way t voegt zekers wat toe aan de smaak van je sambal.

        Reply
  3. Inge Kaandorp-Wehrle says

    22/04/2018 at 2:59 pm

    Nu net in het potje gedaan, ben benieuwd hoe het geworden is, duurde namelijk best lang voordat ik de juiste kleur had

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      23/04/2018 at 1:06 pm

      Dit vond ik de eerste paar keren ook lastig, moest ik nog mijn draai in vinden. Je gaat het vanzelf aanvoelen 🙂 Hoop dat het smaakt!

      Reply
    • ET says

      19/08/2020 at 1:13 pm

      Ook de kleur kun je bepalen met de ketjap……. Hoe geler je sambal des te meer gele pepers heb je gebruikt. Hoe meer oranje des te meer oranje pepers etc et. Als je een mengeling gebruikt en je wilt je sambal wat donkerder maken gebruik dan ketjap. Als je ketjap gebruikt zoet of zout laat dan de losse suiker of zout uit je recept anders krijg je dubbelop

      Reply
  4. Eric says

    02/10/2018 at 8:16 pm

    Goed recept nou snap ik het principe van de roodheid van de sambal. Bij mij is ie heel goed gelukt en lekker.
    Dank voor je recept

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      04/10/2018 at 2:45 pm

      Dank je wel! Duurde bij mij even voordat ik het onder de knie kreeg, maar eenmaal gelukt: zelfgemaakte sambal is zoooooveel lekkerder!

      Reply
  5. Paul says

    27/10/2019 at 6:24 am

    Ik las ergens dat mét zaadjes de sambal heter wordt en dat daarom sommigen de zaadjes eruit laten.
    Zelf hou ik van heel heet dus ik laat ze erin, ik weet trouwens niet of dit verhaal waar is, als ik een paar zaadjes doorbijt merk ik niks van extra heet ofzo, moet maar eens goed uitgezocht worden vind ik….
    mvg Paul☼

    Reply
    • Adriaan says

      19/02/2020 at 8:03 pm

      De zaadlijsten (het witte) bevat de meeste capsaicine, de zaadjes zelf 0.0, de zaadlijsten laat je eruit als je een mildere sambal wil, de binnenwand van een peper bevat ook minimale hoeveelheden, in mijn geval proef ik het bij aji Amarillo aan de wand, maar de lagere pepertjes niet die ik heb (cayenne, Spaanse, jalapeños)

      Reply
  6. Rob says

    22/07/2020 at 12:14 am

    ” Ik verwijder de zaadjes niet uit de pepers, want: waarom wel? ” Dat is de vraag?
    Het antwoord: omdat de zaadjes en de zaadlobben juist veel “pit” hebben,
    oftewel de ‘scherpte/het hete’ wordt er door bepaald. Haal je de pitjes en zaadlobben
    uit de pepers, dan krijg je een veel mildere sambal. Ook lekker, maar minder heet. 🙂

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      22/07/2020 at 11:42 am

      Ik zocht even op het web en vond dit antwoord:

      “Wat een pepertje ‘heet’ maakt is de stof capsaicin, dat aan de zenuwuiteinden van je slijmvliezen een
      signaal doorgeeft dat als hitte wordt geïnterpreteerd door je hersens. Veruit de meeste capsaicin zit in de zaadlijsten van het pepertje, niet in de zaden of het vruchtvlees.”

      Ik verwijder het zelf trouwens nooit wegens luiheid 😉

      Reply
      • ET says

        19/08/2020 at 1:17 pm

        Het zit wel degelijk ook in de zaden. Het is een HOAX dat er geen capsaïcine in zaden zou zitten. Hoe kan er anders Capsaïcine in de planten komen die uit die zaden komt.? Heel veel mensen trappen erin en proberen dan een zaadje uit, en dan staan ze met een verbrande bek hahahaha haha.

        Reply
  7. Rob says

    22/07/2020 at 12:21 am

    P.S.
    ” Zie je wat ik hier doe?
    Ik doe iets typisch Indisch, door niet te vertellen hoeveel van alle ingrediënten je nodig hebt.

    Zoals mijn Oma altijd zegt: ‘Aduh lieverd, ik weet niet hoeveel, doe gewoon wat je lekker vindt
    en Indisch koken doe je op gevoel!’ ”

    Ik ben een gewone Friese Hollander, maar voel precies wat je Oma altijd zegt.
    Fantastische tip van jouw Oma! 3->

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      22/07/2020 at 11:35 am

      haha, thanks! Ze is ook een wijze vrouw 🙂

      Reply
  8. Caspar Steinebach says

    21/08/2020 at 8:32 pm

    Hoi Maris,
    Ik heb je blogs gebruikt toen ik pepers ging kweken (nu twee jaar geleden) en vandaag heb ik van de eerste grote oogst (van de inmiddels 2 jaar oude plantjes) deze post ook weer gebruikt om sambal te maken! En het is gelukt! Bedankt voor je leesbare, duidelijke en grappige artikelen 🙂 really enjoy them!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      31/08/2020 at 11:25 am

      Hoi Caspar,
      Wat een leuke reactie, dank je wel! Maakt me blij 🙂 En je hebt peperplanten 2 jaar in leven gehouden?! Wat goed: ik heb nu een nieuw doel haha (ga meteen zaaien vandaag). Groetjes!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Thanks 4 UR support!

Lees hoe je mij kosteloos een beetje kunt supporten tijdens de coronacrisis, wanneer je gaat shoppen op Bol.com

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regen De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regenbogen en goud en ik heb al helemaal in mijn hoofd hoe ik het ga schilderen, behangen en stylen. Dit schilderij krijgt een mooie plek op een behang met gouden stippen 🌈 

De gouden lijst is van @ikeanederland en het doek is een ‘Schilderen op nummer’ project dat ik vorige maand kocht van het nieuwe merk @pcasso.paintings 🎨 

De directe link om dit doek te shoppen vind je op www.haremaristeit.nl/webshop ❤️

GOOD TO KNOW:
Het doek is geschikt voor beginners en heel snel in te kleuren.
Veel kleuren hebben echter een 2e (of 3e) laag nodig en dit is wel een precisiewerkje, omdat er veel zelfde kleurtonen zijn.
Ik kon het alleen overdag met goed daglicht afwerken. Het inkleuren is dus in een paar avondjes en met een goede lamp zo gepiept, maar voor een mooi eindresultaat moet je wel wat meer tijd uittrekken 😬

Wat ik trouwens ook top vond: ik meldde aan @pcasso.paintings dat de meegeleverde kleur verf voor de lucht niet voldoende was en ze stuurden me deze na! Goede service 👌
Ook leuk: je krijgt bij dit doek 3 ergonomische penselen en deze werken veel fijner dan de standaard penselen die er meestal meegeleverd worden.

#schilderenopnummer #heelhollandschildertopnummer #paintingbynumbers #pbn #diy #lockdownhobby
Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg eens hoe lief, dapper, flexibel en gezellig jullie waren tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 ❤️

#lockdownkids #helden
Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende k Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende kat, lockdown, home schooling, klussen, verhuizen: Namasté 😘

#ywaBREATH #yogawithNORAH #showup #commit #yoga
Waterverf gift set onder de 🎄 was een groot suc Waterverf gift set onder de 🎄 was een groot succes. Ze was er heel blij mee (en ik ook 😬).
A day well spent ❤️

#diy #watercolorpainting #kidscrafts #kawaii #flyingtiger #hohoho
Nee nee, blijf lekker liggen: ik pak wel een stoel Nee nee, blijf lekker liggen: ik pak wel een stoel 😑 

#hohoho #merrychristmas #redcatsofinstagram #instacat #catsagram #badjakmiauw
UPDATE huisgedoe ❤️ Deze foto maakte ik +1 ma UPDATE huisgedoe ❤️

Deze foto maakte ik +1 maand geleden, toen ik met mijn bestie @happyveggiefamily officieel mijn nieuwe huis ging bezichtigen. 
We liepen door de tuin toen ik tegen haar zei dat het ‘goed voelde’ en ze wees me erop dat we onder een regenboog 🌈 stonden. 
Tja: ik ben een sucker voor symbolen 😜

Het goede nieuws is dus dat we permanent gaan verhuizen naar een leuke woning (slechts DRIE straten verwijderd van ons huidige huis...!), maar het jammere nieuws is.... ik heb nog steeds geen idee wanneer, het zal ‘ergens half of eind januari 2021’ zijn.

Ik zou nu iets kunnen toelichten over de tergend langzame gang van zaken of het getreiter, maar de sh!t duurt nu al 9 maanden en ik houd het voor nu even bij een virtuele oogrol 👀 

Vragen over ons nieuwe huis beantwoord ik in de comments. 
Komende tijd wil ik wat foto’s delen van het huis en natuurlijk mijn plannen voor de aankleding en inrichting. 
Ook kan ik voor die posts wel wat inspiratie en tips gebruiken, want alles online regelen & bestellen tijdens een lockdown is best een uitdaging 😬

Last but not least, wil ik Peter, Aad, Demi, Maurits en vooral Arthur van @brandmr.nl bedanken voor hun fantastische juridische hulp, steun en adviezen de afgelopen maanden 💐
Je recht halen bij een Asociale Woningcorporatie is geen gemakkelijke opgave en zonder jullie was dit nooit gelukt 🙏🏻
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2021 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring