• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit

Colourful, Feelgood, Personal, DIY, Lifestyle Blog.

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • Links I Love
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Zelf Sambal Maken (Tips & Tricks!)

175 · Sep 15, 2017 · 7 Comments

zelf sambal maken

Als je eenmaal zelfgemaakte sambal hebt geproefd, wil je nooit meer sambal uit de supermarkt!
Dat gezegd hebbende: ik vond het best wel lastig om zelf sambal te maken en mijn eerste drie pogingen zijn gruwelijk mislukt.

Eenmaal uitgehuild over deze deceptie, heb ik wat feedback ingewonnen bij Indische keukenprinsen en prinsesjes (mijn BFF en mijn Indische Oom & Tante) en jeej: eindelijk is het me gelukt!

Mijn moestuinpogingen zijn afgelopen seizoen helaas ook bijna allemaal mislukt, op een paar peperplanten na.
Ik heb kiloooooo’s mooie zelfgekweekte pepers kunnen plukken (en er groeien nog steeds pepers in mijn ruim anderhalve meter hoge peperstruiken!) en dus flink kunnen oefenen met zelf sambal maken.

Vandaag deel ik wat slimme tips en tricks, zodat jouw sambal ook niet aanbrandt of eruit ziet als sambalsoep.
En ja, dit is helaas een #truestory

Wat heb je nodig om zelf sambal te maken?

  • heel veel pepers, liefst een mix van verschillende soorten pepers
  • zonnebloemolie
  • hoeveelheid knoflook en uien naar smaak
  • mespuntje Trassi (lees HIER wat Trassi is en wat het doet in/voor een gerecht)
    TIP: vegetariërs kunnen in plaats van Trassi ook vega groentebouillon gebruiken.
  • rietsuiker

zelf sambal maken

Zie je wat ik hier doe?
Ik doe iets typisch Indisch, door niet te vertellen hoeveel van alle ingrediënten je nodig hebt.

Zoals mijn Oma altijd zegt: ‘Aduh lieverd, ik weet niet hoeveel, doe gewoon wat je lekker vindt en Indisch koken doe je op gevoel!’

Ik zou gewoon beginnen met een kleine hoeveelheid van alles, proeven of deze zelfgemaakte sambal naar jouw smaak is, pittiger mag of juist zoeter moet: dan verdubbel je de ingrediënten een volgende keer voor een extra grote pot!

Maar ik weet dat ik vragen ga krijgen, dus hierbij een kleine richtlijn: voor de hoeveelheid sambal van het potje op de foto’s in dit artikel, heb ik ongeveer 20 pepers (medium en klein) gebruikt, één grote ui en drie teentjes knoflook.

zelf sambal maken

Hoe maak je zelf sambal?

Hak de pepers en ui(en) grof en maal ze samen met de knoflook in een keukenmachine (of met een staafmixer).
Ik verwijder de zaadjes niet uit de pepers, want: waarom wel? Ik snijd alleen de steeltjes eraf en gooi deze weg.

Verhit een flinke scheut olie in een hapjespan of wok.
Hierbij meteen de eerste tip: zet het vuur niet te hoog!

Wanneer de olie warm/heet is (dus niet loeiheet), bak je eerst een mespuntje Trassi (stamp fijn) en schep je daarna het peper-ui-knoflookmengsel in de pan.
Roer het mengsel voorzichtig door. Niet te snel, niet te langzaam, voel de sambalflow.

Wanneer het vuur te hoog staat of als je te weinig olie gebruikt, brandt je sambal aan of worden de pepers hard.
Alles komt dus aan op het blijven roeren en spelen met het vuur (niet te hoog, niet te laag). De olie mag net niet koken.

Een goed teken is wanneer je bij langzaam roeren, de olie boven ziet komen.
Ook de kleur van de sambal is een goede indicatie: Oranje = nog teveel vocht. Donkerrood= goed.
Als de kleur nog niet naar wens is, maar de olie al veelal opgenomen, dan voeg je er nog wat olie aan toe en blijf je rustig doorroeren.

Proef af en toe een klein theelepeltje en voeg suiker toe indien je het té pikant vindt.
Om het geheel wat meer smaak te geven, kun je er wat groentebouillon bij verkruimelen of een snuf zout toevoegen, maar doe dit pas nadat je hebt geproefd. Misschien vind jij het niet nodig (ik niet namelijk).

zelf sambal maken

Bij al mijn vorige pogingen, was het eindresultaat een té krokante en droge sambal. Het vuur lager zetten en de hoeveelheid olie in de gaten houden, heeft mij echt geholpen.

Ook dacht ik altijd dat zelf sambal maken ein-de-loos lang duurt, maar het bakken duurt maar ongeveer 5-6 minuten.

Wanneer de sambal afgekoeld is, schep je het over in een schoon (uitgekookt!) potje en kun je het nog een lange tijd bewaren in de koelkast.
Hoe lang precies, weet ik eerlijk gezegd niet. Wij doen er namelijk nooit zo lang mee 😉

Maak je een DIY of recept van mijn blog?
Deel er dan een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne


Deel je jouw foto op Instagram?
Tag mij ( @hare_maristeit) in je foto of gebruik de HASHTAG #HareMaristeit
in je onderschrift.

Wie weet zie je jouw creatie terug in een volgend artikel met lezersfoto’s ?

zelf sambal maken

Tips & Tricks voor het zelf maken van sambal! Click To Tweet

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren




Dit vind je vast ook leuk:

  • Getest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetronGetest: vegan No Beef Bapao + Tips voor Bapao opwarmen zonder magnetron
  • Nasi Goreng zonder pakjes of zakjesNasi Goreng zonder pakjes of zakjes
  • Tokotest! Hoe bereid je Lontong?Tokotest! Hoe bereid je Lontong?
  • Gado Gado + Perfecte Pindasaus + IndofeitjesGado Gado + Perfecte Pindasaus + Indofeitjes
175

Sharing is caring!

  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Pinterest (Opens in new window)
  • Click to share on Google+ (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)

Indisch, Recepten, Succesnummers zelf sambal maken, zelfgemaakte sambal

Reader Interactions

Comments

  1. chucky1012 says

    15/09/2017 at 2:26 pm

    Mmmmmm yummie 😉

    Reply
  2. arie says

    15/09/2017 at 5:12 pm

    ook lekker met een beetje van dikke zoete ketjap…. of een paar fijngehakte peteh bonen!

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      15/09/2017 at 10:44 pm

      Ik zie ketjap inderdaad vaker voorbij komen in sambalrecepten, maar vind het persoonlijk niet echt wat toevoegen… Hoe gaat het met je pepers? Mijn peperstruik buiten doet het niet zo goed meer sinds het zulk kakweer is 🙁

      Reply
  3. Inge Kaandorp-Wehrle says

    22/04/2018 at 2:59 pm

    Nu net in het potje gedaan, ben benieuwd hoe het geworden is, duurde namelijk best lang voordat ik de juiste kleur had

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      23/04/2018 at 1:06 pm

      Dit vond ik de eerste paar keren ook lastig, moest ik nog mijn draai in vinden. Je gaat het vanzelf aanvoelen 🙂 Hoop dat het smaakt!

      Reply
  4. Eric says

    02/10/2018 at 8:16 pm

    Goed recept nou snap ik het principe van de roodheid van de sambal. Bij mij is ie heel goed gelukt en lekker.
    Dank voor je recept

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      04/10/2018 at 2:45 pm

      Dank je wel! Duurde bij mij even voordat ik het onder de knie kreeg, maar eenmaal gelukt: zelfgemaakte sambal is zoooooveel lekkerder!

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover, retro-nerd, gek op flamingo’s + unicorns en pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti. Kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

E-mail updates


Vul hier je e-mailadres in en ontvang direct een berichtje zodra er een nieuwe blogpost online staat. TIP: Controleer ook je spambox voor de bevestigingsmail van je aanmelding!


Meest gelezen

  • Gado Gado + Perfecte Pindasaus + Indofeitjes
    Gado Gado + Perfecte Pindasaus + Indofeitjes
  • Unicorn Popcorn Traktatie
    Unicorn Popcorn Traktatie
  • Het leed dat 'Dr Martens inlopen' heet...
    Het leed dat 'Dr Martens inlopen' heet...
  • Schone was buiten hangen
    Schone was buiten hangen
  • Tokotest! Hoe bereid je Lontong?
    Tokotest! Hoe bereid je Lontong?
  • Zelf Sambal Maken (Tips & Tricks!)
    Zelf Sambal Maken (Tips & Tricks!)
  • Salade met Wortel, Bietjes, Feta & Walnoten
    Salade met Wortel, Bietjes, Feta & Walnoten

Footer


  • KOOKTIP!
Deze salade met wortel, bietjes, feta en walnoten heeft lekker contrasterende smaken en een crunchy bite 😋
Maken? Check de rubriek SALADES van mijn Food Index: link in bio 🥕
  • Let niet op mijn onopgemaakte ‘ik ga naar de sportschool’-hoofd 🤪
Vind het best wel een dingetje om deze voor-en nafoto te delen, maar ik vind het zelf altijd erg tof en inspirerend om van anderen te zien.
In december ben ik begonnen met sporten en dit heeft me zóveel gegeven! 
Ik voel me mentaal zoveel scherper & sterker en heb meer energie om bijvoorbeeld grote opknapklussen in huis aan te pakken. 
Één van de raarste dingen die ik afgelopen periode een paar keer heb gehoord, was: ‘Typisch dat mensen zodra ze single zijn meteen naar de sportschool rennen...’ Ik proef daaruit dat daarmee gedoeld wordt op ‘weer goed in de markt willen liggen’.
Ik kan niet voor iedereen spreken, maar voor mij geldt dat nu ik alleenstaand ben, ik de tijd en rust heb om op mezelf te focussen en beter voor mezelf te zorgen.
  • Deze ‘No Bake Rainbow Cake’ is één van de populairste recepten op mijn blog 🌈
Snap ik, want het is echt súpersimpel om te maken en het effect is zooooo tof ❤️
Swipe naar rechts voor meer foto’s of typ RAINBOW CAKE in de zoekfunctie van mijn blog voor meer info 🌈
  • Dit wil je morgen maken: een vegaburger van kidneybonen met avocado & tomatensalsa 😋
How to vind je in de rubriek BURGERS van mijn Food Index: link in bio 🍔
  • Afgelopen week had ik een leuk gesprek met iemand over mijn werk. Ze vroeg zich af of ik soms niet onzeker werd, door de vele wisselende reacties, vragen of kritiek die ik krijg op mijn blog & social media.
-
-
Nou werk ik al een tigtal jaren online en bestaat mijn blog alweer 6 jaar: ik ben dus wel wat gewend van het interwebs.
Ik trek me dingen niet meer zo persoonlijk aan, maar ik kan niet ontkennen dat het soms wel een tikkeltje vermoeiend of overprikkelend is om 24/7 blootgesteld te worden aan zo ontzettend veel verschillende meningen of persoonlijke vragen. Maar gelukkig kan ik me hier meestal wel voor afsluiten.
-
-
Soms zijn deze subtiel in een comment, soms ronduit fel of veroordelend in een pb. 
Dit kan variëren van materiaal- of kleurkeuze (te fel, te bont, niet ecologisch genoeg of weer te prijzig) en ingrediënten (te moeilijk, te makkelijk, niet vega of Indisch genoeg of teveel kcal) tot persoonlijke tips of artikelen. 
De één wil graag weer meer Netflix kijktips, de ander vindt de persoonlijke artikelen omtrent mijn huidige scheidingsperikelen weer oninteressant. 
Ook krijg ik veel berichten met vragen over mijn (ex-)huisgenoten terwijl ik juist zo mijn best doe om hun privacy in deze lastige situatie te respecteren.
-
-
Tja: ik ben geen pot Nutella en kan het niet iedereen naar de zin maken ❤️
Ohnee... dit goedje zit natuurlijk boordevol suiker en... suiker is VERGIF.
-
-
Conclusie: ik vind het nog steeds te gek dat ik dit als werk kan doen en ben vooralsnog niet van plan ermee te stoppen. Ik word er nog altijd blij van en krijg altijd weer nieuwe ideeën.
Waar nodig of mogelijk, probeer ik altijd iets te doen met kritiek of feedback. Maar mijn blog groeit met mij mee en ik ben ook maar gewoon een mens. 
Net als jij.
-
-
Voor de nieuwsgierigen: de Nutella hoodie kocht ik via Ali Express en de kwaliteit is ruk. Geen shoptip dus.
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2019 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring

Koekje d'r bij? Met (digitale) koekjes werkt deze site beter!Ok