• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Hare Maristeit logo

  • Over mij
    • Adverteren
    • Contact & Disclaimer
    • FAQ
    • Over Mij
    • In de media
  • Food
  • DIY
  • Shopping
    • Productreviews
    • Shoplogs & Shoptips
    • Webshop
  • Persoonlijk
    • Achter de schermen
    • Blogpraat
    • Challenges & Tags
    • Entertainment
    • Gewichtige Zaken
    • Huis & Tuin
    • Kids & Stuff
    • Lezersfoto’s
    • PARTY!!!
    • Scheiden
    • STOM!
    • Travel, Trips, Hotspots & Events

Sateh Ajam + Sateh Tahoe INDO Style

Aug 27, 2019 · 3 Comments

sateh tahoe

Het is tropisch warm in ons kikkerlandje, dus de mussen vallen van het dak en de BBQ’s worden weer massaal aangeslingerd.
Het leek me daarom leuk om deze ‘Golden Oldie’ weer eens op te poetsen en opnieuw met jullie te delen!

Een paar zomers geleden deelde ik deze blogpost met mijn tips & tricks voor het Indisch marineren & bereiden van saté: eenmaal met kip (Sateh Ajam) en ook de vegan proof ‘Sateh Tahoe’.

Inmiddels eet ik zelf al twee jaar geen vlees meer en ik vind deze Saté Tofu echt te gek: it’s all about the marinade 🙂
Maar voordat ik laat zien hoe ik dit heb klaargemaakt en tips deel om je satéstokjes niet in de fik te laten vliegen op de BBQ, eerst even wat leuke feitjes en weetjes over saté en satésaus!

Over Sateh & Satésaus

  • Veel Indische mensen schrijven ‘Sateh‘ in plaats van ‘Saté‘.
    De Indische uitspraak is ‘sâh-tèh‘ (tweemaal korte klinkers) en de Nederlandse uitspraak is ‘sateej” (lange eeeeeej).
    Nieuwsgierig hoe het klinkt? Luister HIER hoe een Indonesische meneer het uitspreekt.
  • ‘Saté’ betekent ‘op een stokje‘.
    Dus kip (ajam) is ‘Sateh Ajam’ (of ‘kipsaté’).
    Varkensvlees (babi) op een stokje is ‘Sateh Babi’ (of ‘varkenssaté’).
    Geit = kambing, dus: Sateh Kambing.
  • Tofu wordt door veel Indische mensen meestal ‘Tahoe‘ genoemd en blokjes tofu op een stokje heet dus ‘Sateh Tahoe‘.
    Maar persoonlijk reken ik ‘Saté Tofu‘ ook goed, want tja: ik ben immers ook een Nederlandse  😉
  • Alle saus die je over je satéprikker (met whatevers erop gespiest) schenkt, is satésaus.
    Dit kan dus ketjap zijn, maar ook gewoon ketchup of appelmoes.
    Pindasaus is gemaakt van pinda’s/pindakaas en heet dus pindasaus en niet satésaus.
    Ik snap dat dit verwarrend is, omdat veel kant en klare potjes pindasaus in de supermarkt ‘satésaus’ genoemd wordt. En tja: het is nu eenmaal al zó ingeburgerd, je kunt het eigenlijk niet ‘fout’ noemen 🙂
    Zelf maken? Lees HIER hoe je eenvoudig zelf superlekkere pindasaus maakt van o.a. pindakaas en kokosmelk.
  • Saté wordt traditioneel geroosterd op een houtskool BBQ.
    Stukjes vlees uit de pan (al dan niet overgoten met pindasaus en al dan niet op een stokje geregen) is dus eigenlijk géén saté.
    Vaak wordt het wel zo geserveerd in restaurants en ik zal geen kniesoor zijn door hier een nog uitgebreider punt van te maken 😉

Sateh: Indisch marineren

Iedere Indische familie zal zijn eigen geheime recept hebben voor het marineren van vlees (of tahoe) voor saté.
Qua specerijen kan het dus wisselen, maar de basis voor de marinade komt vaak wel overeen.

sateh marineren

Ingrediënten

  • knoflook (fijngehakt, geraspt of uitgeperst)
  • citroensap + schijfjes citroen
  • ketjap manis
  • laos (vers of in poedervorm)
  • gember (vers of uit een potje)
  • versgemalen peper
  • houten satéstokjes
  • OPTIONEEL: rode peper, fijngesneden

Wat de hoeveelheden betreft, ga ik nu een heel flauwe Indo-opmerking maken, namelijk: ‘Dit moet je op gevoel doen‘.
Sorry 🙂

Het is volledig afhankelijk van hoeveel saté je gaat marineren en wat je zelf lekker vindt.
Ik houd persoonlijk wel van een aanwezige knoflooksmaak, dus ik pers meestal zo’n 3 of 4 grote tenen knoflook in een marinade voor ongeveer 300 gram saté.

saté marineren

Nog een flauw grapje, op bovenstaande foto: op iedere fles Ketjap Manis die ik in handen krijg, verander ik ‘Manis‘ in mijn naam: ‘Maris‘.

‘Manis‘ spreek je overigens op z’n Indisch niet uit als ‘Maanis’ maar als ‘mah-nies‘ (luister HIER naar de Indische uitspraak).
Mijn naam is dus ‘Maris‘ en dit spreek je dan weer wél uit als ‘Maaris‘ en niet als ‘mah-ris’ (lees HIER meer over mijn naam + blognaam).

Hoe maak je het?

Snijd het vlees of de tofu in kleine stukjes/blokjes.

Meng in een grote kom of schaal een flinke scheut ketjap manis met de knoflook, peper, laos en gember.
Snijd een citroen doormidden.

saté marineren

Knijp een halve citroen uit in het ketjapmengsel en snijd de andere helft in schijfjes.
Voeg de schijfjes toe aan de marinade en meng alles goed door elkaar.

saté marineren

Voeg de blokjes saté toe aan de marinade en laat minimaal twee uur marineren.
Beter nog: een hele nacht!
Hoe langer, hoe beter.

saté marineren

Laat de houten satéstokjes ten minste 20 minuten weken in een glas of schaal water.
Dit voorkomt dat ze aanbranden op de BBQ.
Rijg de saté op de stokjes en grill ze in 15-20 minuten op het BBQ-rooster.

That’s it: Selamat makan!

saté marineren

Maak je een DIY of recept van mijn site?
Deel er een foto van op de Facebookpagina van Hare Maristeit of tweet het naar @MarisMariaRenne

Deel je jouw foto op Instagram? Gebruik dan de hashtag #HareMaristeit of tag @hare_maristeit in je foto.
Misschien deel ik jouw foto met eervolle credits in een volgend artikel met lezersfoto’s!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren




Dit vind je vast ook leuk:

  • TOKOTEST: Dessert met ‘Thai Custard Mix Pandan Flavour’TOKOTEST: Dessert met ‘Thai Custard Mix Pandan Flavour’
  • Nasi Goreng zonder pakjes of zakjesNasi Goreng zonder pakjes of zakjes
  • Soto Ajam met Lontong en EiSoto Ajam met Lontong en Ei
  • Asian Style HotdogAsian Style Hotdog

Indisch, Party & Picknick, Recepten, Vegan Proof indische BBQ, sateh ajam, sateh tahoe, tofu indisch marineren, vegan BBQ, vegan sate, vlees indisch marineren

Reader Interactions

Comments

  1. chucky1012 says

    16/07/2017 at 8:30 am

    Goed van jou dat dit alles hier hebt uitgelegd!
    Het ziet er zo heerlijk uit en ik zal dit recept van jou bewaren……

    Xoxo

    Reply
  2. kIM says

    18/07/2017 at 9:10 pm

    Maarre als je je pindasausje nou over een sateetje dresseert, mag je het dan wel satésaus noemen? :p
    Ziet er super lekker uit, ga jullie familierecept snel een keer proberen, wanneer ik de bbq weer eens aanslinger.

    Reply
    • Maris Maria Renne says

      18/07/2017 at 9:13 pm

      Alle sausjes die je over je satéspiesje heengiet, is satésaus, dus als dit pindasaus is, dan is het inderdaad satésaus 🙂 Maar eet je het bij je patat, Nasi Goreng, kipfilet uit de pan of een kroketje, dan heet het gewoon pindasaus 🙂

      Reply

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Primary Sidebar

Hare Maristeit


Hare Maristeit is het kleurrijke, diverse en persoonlijke blog van Maris Maria Renne uit Haarlem.
Gepensioneerd webwinkelier, hardcore shopaholic, 90’s Lover en retro-nerd. Pimpt graag kleding of meubels met kleur, printjes of confetti en kijkt ook veel films en series.
Dol op koffie, rosé, veggie burgers en Mexicaans eten.
Meer weten? Klik HIER!

  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Thanks 4 UR support!

Lees hoe je mij kosteloos een beetje kunt supporten tijdens de coronacrisis, wanneer je gaat shoppen op Bol.com

Volg Hare Maristeit op Pinterest

Like Hare Maristeit op Facebook

Footer


Vandaag was de laatste dag dat we met z’n drietj Vandaag was de laatste dag dat we met z’n drietjes samen in ons oude huis doorbrachten.
We hebben veel ingepakt en mijn zoon heeft een tiental wandelingetjes gemaakt met volle vuilniszakken en stapels oud papier 🙏🏻 #blessthisboy

Om het voor de kleuter te visualiseren, verhuisden we wat kleine spulletjes naar het nieuwe huis.
Ze stuiterde hyper en dolgelukkig door haar nieuwe kamertje en rolde over alle nieuwe en nog lege vloeren in huis.

Ik denk altijd dat ik heel goed ben in een knop omzetten en met mijn verstand op nul dóórgaan, maar kinderen voelen álles.
Terwijl we haar poppenhuis installeerden, stopte ze opeens met ratelen over haar nieuwe bed en overdonderde ze me:

‘Jij bent verdrietjg omdat je Opa dood is hè?’

Heel even ging mijn autopilot uit en brak ik een beetje 💔
Ik vind het moeilijk om nu toe te geven aan de rouw, voel me opgejaagd omdat ik nog zoveel moet inpakken en morgen nog écht wat klussen in het nieuwe huis moet afmaken voordat we zaterdag verhuizen.
Het voelt verkeerd om me druk te maken over lijmresten afkrabben, maar ik haal ook weer troost en de nodige afleiding uit muren behangen of schilderen.

Op de 2e foto zie je hoe ik de roze kleur (OUDROZE van @flexanl ) heb doorgetrokken over de deur. Haar nieuwe kledingkast wordt ook op deze manier geschilderd en het witte gedeelte op de deur maak ik morgen af ❤️
Door onverwachte en verdrietige familie-omstandigh Door onverwachte en verdrietige familie-omstandigheden, heb ik vandaag geen timelapse klusfilmpjes opgenomen van ploeterdag  #6

Ik wilde vandaag niet in beeld, terwijl ik toch wel wat toffe dingen heb gedaan. 
Minder dan gepland of gehoopt, maar tja: ‘zo is de leven’.

Ik heb o.a. een toffe lambrisering geschilderd op de kamer van mijn diva en ze was stikgelukkig toen ze dit vanavond zag.
Kleine geluksmomentjes: KOESTEREN ❤️
Het machteloze en verdrietige rotgevoel overschaduwde vandaag, maar ergens was het fijn dat ik door móest: de vloer wordt daar morgen gelegd, daarom moesten de muren en plinten vandaag af. Dus dan ga je dóór.
Painting is my therapy 🙏🏻

P.s. hoe vet is mijn nieuwe koelkast!?!

#moving #movingforward #movingincoronatimes #pinkfridge
I quote: “Ik ga niet op die kamer slapen als die I quote: “Ik ga niet op die kamer slapen als die stomme muur grijs blijft 😩’

Dus appte ik deze foto’s gister naar haar logeeradres. Het witte behang met gouden stippen is van @kwantum_nederland en heeft ze zelf uitgekozen.
Vandaag ga ik een roze lambrisering schilderen op haar kamertje en ik hoop dat Hare Koninklijke Hoogheid het goedkeurt als ze vanavond komt inspecteren 🥶

#diy #moving #movingforward #movingincoronatimes #wallpaper #behang #homemakeover #kwantuminhuis #kwantum
De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regen De kleuter wenst voor haar nieuwe kamer veel regenbogen en goud en ik heb al helemaal in mijn hoofd hoe ik het ga schilderen, behangen en stylen. Dit schilderij krijgt een mooie plek op een behang met gouden stippen 🌈 

De gouden lijst is van @ikeanederland en het doek is een ‘Schilderen op nummer’ project dat ik vorige maand kocht van het nieuwe merk @pcasso.paintings 🎨 

De directe link om dit doek te shoppen vind je op www.haremaristeit.nl/webshop ❤️

GOOD TO KNOW:
Het doek is geschikt voor beginners en heel snel in te kleuren.
Veel kleuren hebben echter een 2e (of 3e) laag nodig en dit is wel een precisiewerkje, omdat er veel zelfde kleurtonen zijn.
Ik kon het alleen overdag met goed daglicht afwerken. Het inkleuren is dus in een paar avondjes en met een goede lamp zo gepiept, maar voor een mooi eindresultaat moet je wel wat meer tijd uittrekken 😬

Wat ik trouwens ook top vond: ik meldde aan @pcasso.paintings dat de meegeleverde kleur verf voor de lucht niet voldoende was en ze stuurden me deze na! Goede service 👌
Ook leuk: je krijgt bij dit doek 3 ergonomische penselen en deze werken veel fijner dan de standaard penselen die er meestal meegeleverd worden.

#schilderenopnummer #heelhollandschildertopnummer #paintingbynumbers #pbn #diy #lockdownhobby
Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg Later als jullie groot zijn, vertel ik jullie nóg eens hoe lief, dapper, flexibel en gezellig jullie waren tijdens de lockdowns van 2020 en 2021 ❤️

#lockdownkids #helden
Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende k Verhuisdozen, rommel, gestresst rondscharrelende kat, lockdown, home schooling, klussen, verhuizen: Namasté 😘

#ywaBREATH #yogawithNORAH #showup #commit #yoga
  • Bloglovin
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
  • YouTube

Copyright © 2021 · HareMaristeit.nl

Privacyverklaring